DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy

Post autor: Szlumf »

Pewnie tez dosyć wolno odbierałeś. Mnie zaciekawiła spora wydajność. Albo dunder miał jeszcze trochę cukru albo zawarte w nim cukry niefermentowalne rozłożyły się pod wpływem temperatury na prostsze. Jak masz jeszcze dunder to fajno by było gdybyś sprawdził to na niewielkiej próbce choćby drożdżami piekarniczymi. Jak pachnie i smakuje urobek?
promocja
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Dunder miał około 5BLG niefermentowalnych, sam byłem zdziwiony wydajnością, jeszcze nigdy nie otrzymałem takiej ilości z 55 litrów. Faktycznie wolno odbierałem, grzanie miałem 2,4kW z możliwych 4kW, a odbiór był około 20ml na minutę. Czyli właściwie to zrobiłem rektyfikację? co powinienem zmienić, żeby procent spadał jak przy smakówkach? Czy urobek nadaje się tylko na surówkę, czy raczej zaczekać i degustować?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: aakk »

Odbiór 20ml przy grzaniu 2.4kW to spory nadrefluks. Tak jak się domyślasz, przeprowadziłeś rektyfikację a uzyskany procent wynika z ilości uzyskanych półek przez taką konfigurację sprzętu.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Szlumf »

kiwitom23 pisze:....................... Czy urobek nadaje się tylko na surówkę, czy raczej zaczekać i degustować?
Ja bym zaczekał i degustował. Robiłem cukrówki na dundrze i wykorzystywałem do kupażowania czystego rumu z melasy, który dla mnie był zbyt intensywny.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

aakk pisze:Odbiór 20ml przy grzaniu 2.4kW to spory nadrefluks.
Czyli, żeby uniknąć w przyszłości takiej sytuacji, muszę albo zmniejszyć grzanie, albo zwiększyć odbiór, czy tak? Co jednak najdziwniejsze, to przy 100,5*C w kotle nadal leciało 88% i tego całkiem nie rozumiem.
Czyli mam teraz wszystkie pogony w urobku?
Jak już Cię mam na łączu, to przy tym dużym zaworze spustowym z kotła zaczął mi kapać olej, mam go dokręcić. To raczej nie wina ciśnienia, bo zaworek do odpowietrzenia płaszcza mam cały czas lekko otwarty.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 mar 2022, 14:05 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

kiwitom23 pisze: Co jednak najdziwniejsze, to przy 100,5*C w kotle nadal leciało 88% i tego całkiem nie rozumiem.
Poteoretyzuję:
1. Termometr pokazuje złą temperaturę - sprawdź we wrzątku
2. W kotle już nie było alko, a w kolumnie jeszcze był i był wypychany przez parę wodną. Trzebaby poczekać do 0% na papudze i porównać temp. w kotle.
3. Na wyższe (niż 100°C) wskazania temperatury w kotle może mieć wpływ aktualne wysokie ciśnienie atmosferyczne i nadciśnienie powodowane przez pracującą kolumnę.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 mar 2022, 21:14 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

wawaldek11 pisze:Poteoretyzuję:
1. Termometr pokazuje złą temperaturę - sprawdź we wrzątku
2. W kotle już nie było alko, a w kolumnie jeszcze był i był wypychany przez parę wodną. Trzebaby poczekać do 0% na papudze i porównać temp. w kotle.
3. Na wyższe (niż 100°C) wskazania temperatury w kotle może mieć wpływ aktualne wysokie ciśnienie atmosferyczne i nadciśnienie powodowane przez pracującą kolumnę.
Ad 1 - termometr sprawdzony, na pewno jest dobrze skalibrowany.
Ad 2 - bardzo prawdopodobne
Ad 3 - też możliwe

Jednak i tak mnie to dziwi, gdyż to nie pierwszy mój proces i trochę poznałem kolumnę. Przy zwykłym odpędzie przez katalizator przy 99*C leci przeważnie już tylko 20-25%.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Przy takim samym "nadrefluksie"?
Pozdrawiam,
Waldek

mash!
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: mash! »

Hejo, postanowiłem nastawić na rum.
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z melasa i cukrem z poniższych linków :
https://allegro.pl/oferta/cukier-trzcin ... 9485362128
https://allegro.pl/oferta/ekologiczna-m ... 7514755730
Myśle nad przepisem Rum IV :
2kg melasy, 4 kg cukru , 25 l wody.
Mój plan jest taki :
Nastawić najpierw 4 kg melasy i 5 kg cukru , i na powstałym dundrze zrobić resztę , 10 kg melasy , 20 kg cukru.
Zastanawiam się czy nie celować w około 18 blg by nie stresować drożdży ilością cukru , co myślicie ?
Czy użyte drożdże są kluczowe ? Mam kilka saszetek winnych enovini ws , mogę ich użyć czy lepiej kupić dedykowane do rumu ?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jakis1234 »

Jak dla mnie, za dużo cukru w stosunku do melasy, chociaż wiem, że tak jest w przepisie. Robiłem praktycznie na melasie z dodatkiem 1,5 kg cukru trzcinowego na 25 kg melasy.
Drożdże specjalne do rumu i przypadkiem nie turbo.
Po doświadczeniach piwno-winnych jestem zwolennikiem drożdży dedykowanych.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 kwie 2022, 19:20 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: .Gacek »

Ja natomiast robiłem tylko na melasie. Ale drożdże dawałem takie jakie miałem, kilka razy bayanusy, a ostatnio black labele do cukru.
W obydwu przypadkach nastaw stawał na + 4-6 blg. Różnicy w urobku nie odczułem.
Myślę, że cukru można dać maksymalnie 1:2 w stosunku do melasy.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jakis1234 »

Gacek, nie wiesz jaka byłaby różnica, gdybyś użył dedykowanych drożdży.
Nie upieram się, że jakaś duża, ale robiąc piwa, wiem że drożdże potrafią bardzo zmienić smak.
Pozdrawiam z opolskiego.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Już z samego cukru trzcinowego będą aromaty rumowe, to nie jest burak i wg mnie wszelkie proporcje dozwolone. Z cukrem drożdże efektywniej pracują. Drożdże też dawałem różne, ale i tak destylaty wylądowały w jednej beczce :)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Satori
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwie 2020, 19:45
Podziękował: 12 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Satori »

Ja ze swojej krótkiej praktyki zauważyłem że im później zaczynałem odbiór serca do konsumpcji tym smakowo łagodniejszy destylat ... Przedgony i wczesne serce mają ostry smak - więc jeśli komuś zależy na rumie o łagodnym smaku niech nie przelicza za wszelką cenę jaki to uzysk powinien mieć a niech próbuje towar w trakcie procesu i łapie serce właściwe kiedy leci już smaczny towar... A że nakapie trochę mniej ? Wątroba podziękuje :)

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Panowie czy takie proporcje będą ok ?
Melasa 15 kg
Woda 35 l
Cukier trzcinowy 2 kg
Drożdże Cobra Rum, 1 cz 2 paczki ?


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Na 35l wody to 8-9kg melasy i blg będzie około 22.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Ok to 8 kg melasy, 2 kg cukru pytanie tylko czy 1 czy 2 paczki drożdży ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Daj jedną paczkę, będzie dłużej pracował ale za to więcej aromatu będzie :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Za mało wody. Ustaw blg 22, i jedna paczka lub pół drożdży. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Ostrożnie wsypuj cukier trzcinowy do nastawu z melasą bo raz mi wykipiało i bajzlu się narobiło ;)
Po prostu wsypywać powoli i mieszać.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Bo dodałeś do pracującego nastawu. ;) A jak wszystko wymiesza na raz, nie będzie tego efektu.
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 lip 2022, 23:45 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Kamal był szybszy :ok:
Od siebie dodam, że nie jest konieczne mieszanie cukru w nastawie. Nastawianie na "lenia" ;)
Ostatni nastaw tak zrobiłem - po wsypaniu cukru i lekkim zamieszaniu było 12 Blg. Po dwóch tygodniach jest -3 i dalej pracuje. Podobno mniej smrodów się wytwarza, Piszę podobno, bo rzadko nastawiam cukier i nie mam porównania. Ale po mojemu teoretycznie tak może być :ok:
Doody pisze:Ostrożnie wsypuj cukier trzcinowy do nastawu z melasą bo raz mi wykipiało i bajzlu się narobiło ;)
Po prostu wsypywać powoli i mieszać.
Kolega Władek z białego opisał podobną przygodę i całe szczęście, że nie udało mu się założyć obejmy na dekiel żeby nie wykipiało - z beczki (200l) robi się piłka a potem...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 lip 2022, 00:18 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Dajecie rurkę fermentacyjną czy jak cukier tylko przymknięta beczka ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Kamal pisze:Bo dodałeś do pracującego nastawu.
Oto chodzi że nie ;) Po rozmieszaniu melasy w beczce (wlałem jakieś 46l do 50l beczki), wsypałem cukier (1kg) "na raz". Coś posyczało i nagle poziom zaczął się podnosić i ze2 litry się wylały. Myślałem, że LP mnie zabije :D
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: psotamt »

wieku pisze:Dajecie rurkę fermentacyjną...
Nie, tylko przykrycie, dekiel, gaza, czysta ścierka.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: RE: Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

psotamt pisze:
wieku pisze:Dajecie rurkę fermentacyjną...
Nie, tylko przykrycie, dekiel, gaza, czysta ścierka.
Napisałem Ci priv.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Doody pisze:
Kamal pisze:Bo dodałeś do pracującego nastawu.
Oto chodzi że nie ;) Po rozmieszaniu melasy w beczce (wlałem jakieś 46l do 50l beczki), wsypałem cukier (1kg) "na raz". Coś posyczało i nagle poziom zaczął się podnosić i ze2 litry się wylały. Myślałem, że LP mnie zabije :D
Trochę trudno mi to wytłumaczyć :bezradny:
Od razu po rozmieszaniu melasy sypnąłeś cukrem? Czy po pewnym czasie? Bo na początku fermentacji nastaw nie musi gazować - nasyca się CO². a kryształki cukru są dobrym zaczątkiem gazowania.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Dodałem cukru przed drożdżami (chyba 3kg na 48l nastawu) tak dla poprawy wydajności. To zjawisko występuje tylko przy gwałtownym dosypaniu cukru (opróżniłem torebkę w 2 sekundy i nie zdążyłem nawet zamieszać ;) ) Przy wolnym wsypywaniu i mieszaniu nic się nie dzieje.
Jak ktoś nie wierzy można spróbować ;)
Pozdrawiam
Darek

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

9.5 kg melasy
1 kg cukru
27 l wody
Ok. 22 BLG, drożdże Cobra temp. nastawu przed dodaniem drożdży 25°C. Zobaczymy czas pokaże

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

GenuineGinger
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 1 sie 2022, 13:39
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: GenuineGinger »

Hej, zacząłem robić z przepisu nr I
2kg melasy niecałe 4 kg cukru, 20 l blg ok 24
Drozdze rum yest dodane do wody poniżej 30*C
Wczoraj wieczorem nastawione. Do teraz noc nie ruszyło. Czy powodem może być to, że drozdze przeleżała rok w szufladzie?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: .Gacek »

Podejrzewam, że nie napowietrzyłeś dobrze nastawu... Drożdże nawet rok po terminie potrafią nieźle zasuwać. Weź szklankę nastawu i wlej do dużego słoika, porządnie wytrzep i zostaw luźno położoną zakrętkę. Po kilku godzinach powinna się robić piana na wierzchu.
Pozdrawiam Gacek.

GenuineGinger
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 1 sie 2022, 13:39
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: GenuineGinger »

Ruszyło, zamieszalem, przy okazji wpadł mi termometr więc mylem ręce, wylawialem to powietrza wpadło
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

Panowie moi mili.
Używał ktoś takiej melasy?
Mój pierwszy nastaw na rum, więc nie wiem, jak powinna pachnieć melasa. Zawsze wydawało mi się, że słodko, ale ona pachnie jakoś nie tak, jak mi się wydawało, że powinna ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Firmy nie kojarzę, ale opakowanie już tak. Super melasa i super produkt końcowy. Dużo lepsza niż glinojecka.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Trudno opisać zapach :scratch: , moja melasa ta od Radiusa z Kolumbii pachniała bardzo intensywnie i właśnie tak słodko, zresztą resztkami słodziliśmy herbatę. Kamila próbuj, jak Ci nie wyjdzie to Ci podeślę wiaderko, bo zostały mi dwa, a nie za bardzo chce mi się robić tyle rumu. Ta moja jest już niestety po terminie parę tygodni, ale jest tak dobrze zapakowana, że nie sądzę, żeby miało się coś złego z nią stać.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

Tomku, na razie dziękuję, bo muszę zużyć to wiaderko, które mam. Zobaczę co z tego wyjdzie.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: radius »

Zamawiałem tej melasy kilkaset kilo. Super melasa, co potwierdzą koledzy, którzy ja ode mnie odbierali :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

cpt_piotrus
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 18 paź 2022, 11:27
Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: cpt_piotrus »

Koleżanki i koledzy

Mam parę pytań zanim siądę do zamawiania:
1) Czemu melasa + cukier trzcinowy? Czy sama melasa nie jest produktem który powinien dać wyjątkowo dobry trunek? Czy cukier trzcionowy coś zmienia w smaku, procesie?
2) Czy jakies przyprawy? Ktoś dodawał może jakieś przyprawy podczas fermentacji? Może cynamon, goździki?

Z góry dziękuję za podpowiedzi :)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Cukier trzcinowy podnosi wydajność. Melasę musisz rozcieńczyć z wodą w stosunki 1/3 - 1/4 i wtedy Blg jest co prawda na spławiku wysokie, ale w melasie jest mnóstwo niecukrów lub cukrów niefermentowalnych więc fermentacja zatrzyma się na np. 10Blg. Aby zwiększyć uzysk alkoholu dodajemy cukier trzcinowy (ale nie za dużo).
Co do pkt. 2 to się nie wypowiem, bo uważam, że przyprawy nie są potrzebne.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

Jako nowo mianowany pirat i członek elitarnego klubu degustatorów rumów wszelakich, chciała bym zrobić coś takiego jak na zdjęciu poniżej. Może ktoś już próbował i ma gotowy przepis. I zechce się nim podzielić :D
Chodzi mi oczywiście o przyprawy, jakie dodać po destylacji nastawu z melasy. Bo ten już czeka na dalszą obróbkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”