DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy

Post autor: kucio1 »

Melasa da o wiele lepszy aromat... Drożdże są ok.

Alien844
250
Posty: 256
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Alien844 »

Z tego co czytałem to najlepiej samą melase plus trochę cukru.
Ja na 7kg melasy dałem kilogram cukru białego i pół paczki cobra rum i fermentacja przebiegła spokojnie bez dużej piany, antypiany nie dawałem.
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 mar 2022, 13:25 przez Alien844, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Z samej melasy jest najwięcej aromatów, ale jak dodasz cukru trzcinowego ciemnego, lub paneli nawet pół na pół, to uzysk się zwiększy, a jakość zasadniczo nie spadnie. Przy paneli jakość się wręcz podniesie. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2575
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jakis1234 »

Muscovado to nierafinowany cukier brązowy wytwarzany z trzciny cukrowej o silnym posmaku melasy.
Taki kupiłem do melasy, tyle że w niewielkiej ilości - 2 kg cukru na 25 kg melasy.
Nastaw pracuje, a to mój pierwszy rum więc jeszcze nie wiem jaki będzie efekt.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Saziru
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 20 paź 2020, 19:31
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Saziru »

Jak tak was czytam to z samego cukru trzcinowego to wyjdzie taki a'la rum xD może się uda kupic jakoś tanio melasa i nie dużo:)
Vino pellite curas – winem odpędźcie troski :pije:

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kucio1 »

Od Rybaka z OLX kup..
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2575
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: RE: Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jakis1234 »

Saziru pisze:Jak tak was czytam to z samego cukru trzcinowego to wyjdzie taki a'la rum xD może się uda kupic jakoś tanio melasa i nie dużo:)
No i dlatego nie z cukru trzcinowego, tylko z niewielkim dodatkiem. Ponoć podbija smak rumu. Myślę, że 2kg cukru na 25 kg melasy, to nie jest duży dodatek.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Mam pytanko, jeżeli zrobiłem zwykłą cukrówkę, ale na dundrze po rumie (melasie), to muszę to puszczać przez katalizator (CU)? Którą opcję wybrać na wódkę o delikatnym aromacie melasy?

1. Odpęd na katalizatorze, a później półki.
2. Od razu na półki bez odpędu.
3. Kolumna zasypowa bez odpędu, jednokrotna rektyfikacja

Co radzicie?
Ostatnio zmieniony środa, 16 mar 2022, 21:56 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Dokup melasę! Też pierwszy raz robiłem na samym cukrze. Będzie brakowało aromatu. Z drugiej strony melasa powinna być głównym składnikiem ale cukru trzcinowego też warto dodać jako uzupełnienie.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Nie o to chodzi, melasy mam jeszcze 3 wiadra, tylko że szkoda mi było dundru, bo zarąbiście pachniał i nastawiłęm na nim cukier. Tak więc moje pytanie nadal aktualne.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Odrazu na półki bez odpędu.
K.
Obrazek

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Carl »

A nie myślałeś o tym, aby do tego dundru dać cukier trzcinowy?

Wystukane z Tapatalka
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Kamal pisze:Odrazu na półki bez odpędu.
K.
Czyli w dundrze nie ma siary, a przy zwykłej cukrówce też nie ma. No to tak zrobię, jak radzisz.
Carl pisze:A nie myślałeś o tym, aby do tego dundru dać cukier trzcinowy?
W sumie nie, bo mam melasy dostatek, więc będę jeszcze z niej robił rum. Robię z samej melasy bez dodatku czegokolwiek, wydajność jest dobra. A do dundru dałem 12 kg cukru zwykłego, żeby zrobić białą z posmakiem i zapaszkiem. Dawać 12 kg cukru trzcinowego to trochę za drogo by wyszło, a mniejsze ilość to przy 55 litrach dundru trochę za mała wydajność by była. Co by z tego wyszło, taki niby rum?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Carl »

Właśnie nie wiem czy byłby to niby rum czy prawie rum, ale zapewne byłby lepszy niż rum cukrowy
Może ktoś z większym doświadczeniem się wypowie..

Wystukane z Tapatalka
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Rumu będę miał dosyć, bo ze ponad 100 kg melasy trochę tego wyjdzie, więc nie zależało mi na rumie, tylko szkoda mi było wylewać w kanał tak ładnie pachnący dunder. Zresztą ponad 100 litrów wylałem, a teraz postanowiłem poeksperymentować :-)
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Carl »

To mogłeś jeszcze tak zrobić, jak wawaldek11
wawaldek11 pisze: Na 45 l pachnącego dundru rumowego wlewałem ok. 5l czystego spirytusu i destylowałem. Uzyskany trunek miał delikatny posmak rumu i za taki uchodził.
Ostatnio zmieniony środa, 16 mar 2022, 23:37 przez Carl, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Mogłem, ale spiryt mi się rozszedł na nalewki :-)
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Przedziwna sprawa, może ktoś będzie umiał to wyjaśnić.

Otóż, tak jak pisałem wcześniej szkoda mi było pachnącego dundru po melasie, więc postanowiłem zrobić na nim cukrówkę. Mój zamysł był taki, żeby uzyskać wódkę o lekkim posmaku i zapachu melasy. Do około 50 litrów dundru dodałem 12 kg cukru i drożdże Black Label. No i dzisiaj dopiero postanowiłem to destylować.
Na kotle postawiłem katalizator ze spężynkami miedzianymi, a na niego moduł 3 półek i głowicę. Chciałem to zrobić jak każdą inną smakówkę, czyli wylałem 100ml, a później przedgon do 10 buteleczek. Po ich napełnieniu podstawiłem damę i czekałem, aż procent spadnie do 55%, żeby pogony znowu zacząć zbierać do buteleczek.
I tu ZONK, co mierzyłem, to refraktometr pokazywał ponad 80% (to jego maksymalna, górna wartość). Kiedy temperatura w kotle osiągnęła ponad 96*C zwątpiłem w odczyty i sprawdziłem spławikiem po schłodzeniu urobku, a tu spławik pokazuje 94%. Mierzyłem i refraktometrem i spławikiem co chwilę, jednak procent nie spadał. Dodam, że przez cały proces miałem takie samo zalanie wszystkich 3 półek i to się do końca nie zmieniło. Przy 99,5*C pomiar pokazywał 89%. Dojechałem z temperaturą w kotle do 100,5*C, a procent nadal był na poziomie 88%. Przy 100,5*C wyłączyłem grzanie, więc nie miałem okazji zebrać pogonów w buteleczki.

Uzyskałem prawie 8 litrów urobku o woltarzu 94%. I teraz pytanie, dlaczego tak się stało, że procent nie malał i przy ponad 100*C w kotle wynosił 88%, no i co mam teraz w damach, serce, czy serce razem z pogonami? I co z tym dalej zrobić? Pierwszy raz mam taką sytuację.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: rozrywek »

Odpaliłeś głowicę?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Nie bardzo rozumiem zdziwienia. Skoro były zalane półki, to musiał być refluks. Trzy półki rzeczywiste i pewnie tyle samo z katalizatora. Pewnie trochę pogonów pociągnięte, z naciskiem na trochę. Możesz wyczekać, co się z tego wykluje albo potraktować jako surówkę i wyczyścić jeszcze bardziej,

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Szlumf »

Pewnie tez dosyć wolno odbierałeś. Mnie zaciekawiła spora wydajność. Albo dunder miał jeszcze trochę cukru albo zawarte w nim cukry niefermentowalne rozłożyły się pod wpływem temperatury na prostsze. Jak masz jeszcze dunder to fajno by było gdybyś sprawdził to na niewielkiej próbce choćby drożdżami piekarniczymi. Jak pachnie i smakuje urobek?
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Dunder miał około 5BLG niefermentowalnych, sam byłem zdziwiony wydajnością, jeszcze nigdy nie otrzymałem takiej ilości z 55 litrów. Faktycznie wolno odbierałem, grzanie miałem 2,4kW z możliwych 4kW, a odbiór był około 20ml na minutę. Czyli właściwie to zrobiłem rektyfikację? co powinienem zmienić, żeby procent spadał jak przy smakówkach? Czy urobek nadaje się tylko na surówkę, czy raczej zaczekać i degustować?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

aakk
1150
Posty: 1163
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 101 razy
Kontakt:
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: aakk »

Odbiór 20ml przy grzaniu 2.4kW to spory nadrefluks. Tak jak się domyślasz, przeprowadziłeś rektyfikację a uzyskany procent wynika z ilości uzyskanych półek przez taką konfigurację sprzętu.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Szlumf »

kiwitom23 pisze:....................... Czy urobek nadaje się tylko na surówkę, czy raczej zaczekać i degustować?
Ja bym zaczekał i degustował. Robiłem cukrówki na dundrze i wykorzystywałem do kupażowania czystego rumu z melasy, który dla mnie był zbyt intensywny.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

aakk pisze:Odbiór 20ml przy grzaniu 2.4kW to spory nadrefluks.
Czyli, żeby uniknąć w przyszłości takiej sytuacji, muszę albo zmniejszyć grzanie, albo zwiększyć odbiór, czy tak? Co jednak najdziwniejsze, to przy 100,5*C w kotle nadal leciało 88% i tego całkiem nie rozumiem.
Czyli mam teraz wszystkie pogony w urobku?
Jak już Cię mam na łączu, to przy tym dużym zaworze spustowym z kotła zaczął mi kapać olej, mam go dokręcić. To raczej nie wina ciśnienia, bo zaworek do odpowietrzenia płaszcza mam cały czas lekko otwarty.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 mar 2022, 14:05 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

kiwitom23 pisze: Co jednak najdziwniejsze, to przy 100,5*C w kotle nadal leciało 88% i tego całkiem nie rozumiem.
Poteoretyzuję:
1. Termometr pokazuje złą temperaturę - sprawdź we wrzątku
2. W kotle już nie było alko, a w kolumnie jeszcze był i był wypychany przez parę wodną. Trzebaby poczekać do 0% na papudze i porównać temp. w kotle.
3. Na wyższe (niż 100°C) wskazania temperatury w kotle może mieć wpływ aktualne wysokie ciśnienie atmosferyczne i nadciśnienie powodowane przez pracującą kolumnę.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 mar 2022, 21:14 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

wawaldek11 pisze:Poteoretyzuję:
1. Termometr pokazuje złą temperaturę - sprawdź we wrzątku
2. W kotle już nie było alko, a w kolumnie jeszcze był i był wypychany przez parę wodną. Trzebaby poczekać do 0% na papudze i porównać temp. w kotle.
3. Na wyższe (niż 100°C) wskazania temperatury w kotle może mieć wpływ aktualne wysokie ciśnienie atmosferyczne i nadciśnienie powodowane przez pracującą kolumnę.
Ad 1 - termometr sprawdzony, na pewno jest dobrze skalibrowany.
Ad 2 - bardzo prawdopodobne
Ad 3 - też możliwe

Jednak i tak mnie to dziwi, gdyż to nie pierwszy mój proces i trochę poznałem kolumnę. Przy zwykłym odpędzie przez katalizator przy 99*C leci przeważnie już tylko 20-25%.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Przy takim samym "nadrefluksie"?
Pozdrawiam,
Waldek

mash!
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: mash! »

Hejo, postanowiłem nastawić na rum.
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z melasa i cukrem z poniższych linków :
https://allegro.pl/oferta/cukier-trzcin ... 9485362128
https://allegro.pl/oferta/ekologiczna-m ... 7514755730
Myśle nad przepisem Rum IV :
2kg melasy, 4 kg cukru , 25 l wody.
Mój plan jest taki :
Nastawić najpierw 4 kg melasy i 5 kg cukru , i na powstałym dundrze zrobić resztę , 10 kg melasy , 20 kg cukru.
Zastanawiam się czy nie celować w około 18 blg by nie stresować drożdży ilością cukru , co myślicie ?
Czy użyte drożdże są kluczowe ? Mam kilka saszetek winnych enovini ws , mogę ich użyć czy lepiej kupić dedykowane do rumu ?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2575
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jakis1234 »

Jak dla mnie, za dużo cukru w stosunku do melasy, chociaż wiem, że tak jest w przepisie. Robiłem praktycznie na melasie z dodatkiem 1,5 kg cukru trzcinowego na 25 kg melasy.
Drożdże specjalne do rumu i przypadkiem nie turbo.
Po doświadczeniach piwno-winnych jestem zwolennikiem drożdży dedykowanych.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 kwie 2022, 19:20 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: .Gacek »

Ja natomiast robiłem tylko na melasie. Ale drożdże dawałem takie jakie miałem, kilka razy bayanusy, a ostatnio black labele do cukru.
W obydwu przypadkach nastaw stawał na + 4-6 blg. Różnicy w urobku nie odczułem.
Myślę, że cukru można dać maksymalnie 1:2 w stosunku do melasy.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2575
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jakis1234 »

Gacek, nie wiesz jaka byłaby różnica, gdybyś użył dedykowanych drożdży.
Nie upieram się, że jakaś duża, ale robiąc piwa, wiem że drożdże potrafią bardzo zmienić smak.
Pozdrawiam z opolskiego.

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Już z samego cukru trzcinowego będą aromaty rumowe, to nie jest burak i wg mnie wszelkie proporcje dozwolone. Z cukrem drożdże efektywniej pracują. Drożdże też dawałem różne, ale i tak destylaty wylądowały w jednej beczce :)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Satori
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwie 2020, 19:45
Podziękował: 12 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Satori »

Ja ze swojej krótkiej praktyki zauważyłem że im później zaczynałem odbiór serca do konsumpcji tym smakowo łagodniejszy destylat ... Przedgony i wczesne serce mają ostry smak - więc jeśli komuś zależy na rumie o łagodnym smaku niech nie przelicza za wszelką cenę jaki to uzysk powinien mieć a niech próbuje towar w trakcie procesu i łapie serce właściwe kiedy leci już smaczny towar... A że nakapie trochę mniej ? Wątroba podziękuje :)

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Panowie czy takie proporcje będą ok ?
Melasa 15 kg
Woda 35 l
Cukier trzcinowy 2 kg
Drożdże Cobra Rum, 1 cz 2 paczki ?


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Na 35l wody to 8-9kg melasy i blg będzie około 22.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Ok to 8 kg melasy, 2 kg cukru pytanie tylko czy 1 czy 2 paczki drożdży ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Daj jedną paczkę, będzie dłużej pracował ale za to więcej aromatu będzie :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Za mało wody. Ustaw blg 22, i jedna paczka lub pół drożdży. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3834
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Ostrożnie wsypuj cukier trzcinowy do nastawu z melasą bo raz mi wykipiało i bajzlu się narobiło ;)
Po prostu wsypywać powoli i mieszać.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”