DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: Carl »

Skir pisze:Takie spostrzeżenia
-do melasy dodać trochę cukru trzcinowego
- drożdże dedykowane do rumu.
A polecisz jakiś konkretny cukier i miejsce, gdzie go kupić oraz konkretne drożdżaki?
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 lut 2022, 00:43 przez Carl, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Nie przerobiłem ton melasy, żeby się wypowiadać. Ot, na zapełnienie beczki dębowej i trochę więcej. Używałem drożdży COOBRA RUM YEAST a cukier Diamant.
Robiłem wcześniej małą ilość na samym cukrze trzcinowym, ale to nie to. Było nieciekawe ale nagle po 11 miesiącach w zwykłej szklanej butli cudowna przemiana smaku. Ale to jednak nie to samo, co melasa.
Cukru do nastawu z melasy dodawałem mało: 2 kilo na beczkę 80l. Moim zdaniem podbijało smak.
Melasa od Adama z rybą.
Wydajność na dundrze jest mniejsza, bo mieszając dunder i wodę z melasą już na wstępie mamy wyższe BLG. A nie warto utrudniać drożdżakom pracę przygotowując im środowisko powyżej 25 BLG. Czyli, moim zdaniem, mając 25 BLG na dundrze, możemy przeliczać "alkoholowo" jakbyśmy mieli 18 BLG. Tak mi się wydaje, na podstawie zeszłorocznych nastawów.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Skusiłem się na zrobienie cukrówki na dundrze po melasie. Ostatni odpęd wylałem, ale tak pięknie pachniało melasą i stwierdziłem, że szkoda. Tak więc po kolejnym odpędzie melasy, wlałem dunder do beczki, dolałem wody do prawie 50 litrów i jak zwykle wsypałem 12kg cukru. Normalnie przy 50 litrach wody i 12 kg cukru mam gdzieś około 20BLG, a teraz z tym dundrem mierzę i jestem w szoku, bo mam 27BLG. Czy jest to kwestia niefermentowalnych cukrów pozostałych w dundrze z melasy? Dałem do tego Black Label i spokojnie ruszyły mimo dość niskiej temperatury (18*C).
Co później z tym zrobić, żeby nie wyciąć całkiem aromatów melasy? Myślałem o jednokrotnej rektyfikacji.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kucio1 »

Tak w melasie jest prawie połowa cukrów, które nie przefermentują. Najlepiej odpęd i potem druga z podziałem.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Robiłem nastaw na dundrze ale dodałem cukru trzcinowego. Wtedy normalnie robiłem odpęd i drugi raz na półkowej. Wyszedł taki rumopodobny produkt ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

No właśnie, a ja chciałbym wódeczkę z leciutkim aromatem melasy, co w takim razie mam zrobić. Metoda 2,5 wytnie mi wszystkie smaki, więc może bez odpędu, tylko jednokrotna rektyfikacja.
Te miedziane sprężynki idą mi na jajca, co odpęd to muszę je czyścić, bo są czarne, a co ciekawe nigdy jajec nie poczułem, nawet minimalnie.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

@kiwitom23 Na półkowej puść na wysokim barbotażu :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

@Góral bagienny nie no cukier na półkach??? Toż to profanacja...
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: mocho »

Ja do dundru planuję dolać spirytus z cukru i to dopiero gotować, może tędy droga
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

To niezły pomysł. Ja żeby nie sypać zbyt dużo cukru do śliwek, dodałem tylko 3kg na 60 kg śliwek. Potem po fermentacji dolałem spirytusu i tak macerowałem jeszcze 3 dni. Potem odpęd i destylacja na półce. Wyszła całkiem fajna śliwowica.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

kiwitom23 pisze:@Góral bagienny nie no cukier na półkach??? Toż to profanacja...
Ee tam profanacja :D
Robiłem na półkowej spiryt z cukru dla chrześnicy bo nudziła ;)
Trochu zostawiłem sobie i tak stoi :D
Wezmę na zlot to popróbujecie :mrgreen:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Temat oboczny, ale a propos cukrówek
Zrobiłem cukrówkę na młócie, na oszczędnie (cukier woda bez drożdzy, bo już są w młocie - tak z 3 lub 4 razy na tym samym młócie), w sumie 6 dam, do każdej dodałem po 10 ziarenek pieprzu. Miało być na zalanie beczki po winie (chyba jednak wino będzie dłużej a potem od razu destylat zbożowy). Ale spróbowałem buroka niedawno i zaskoczenie: mocna nuta pieprzu mocno przydusiła "aromat" buroka. :)
I love the smell of bimber in the morning.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Fajnie też działa ziarno ziela angielskiego ale tak 1 szt. na flaszkę.
Pozdrawiam
Darek

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Carl »

A ile macerować z takimi ziarenkami?

Wystukane z Tapatalka
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Ja wrzucałem kiedyś 1 kulkę ziela do flaszki (jak jeszcze robiłem cukrówki i tak sobie tam była aż do wypicia flaszki ;) parę dni, tygodni , parę miesięcy. Różnie
Pozdrawiam
Darek

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Alien844 »

Panowie nastaw z melasy musi być sklarowany za nim pójdzie na rurę ?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Nie, ale lepiej poczekać, aż trochę syfu opadnie i na rury. :)
K.
Obrazek

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Alien844 »

Na jakiej mocy robić odpęd oraz drugą destylację ?
Będę używał katalizator z miedzią i głowica abratek.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: psotamt »

Należy klarować jak cukier lub glukozę, choć nigdy nie obejrzysz w fermentatorze skuteczności klarowania.
Ważne jest tu doświadczenie z cukrem lub glukozą, bo to robota na wyczucie. Ale gdy leci wężykiem widać jakość klarowania.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Saziru
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 20 paź 2020, 19:31
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Saziru »

Witam
kupilem 5 kg cukru trzcinowego , jak na pierwszy raz zabawy z rumem wystarczy sam cukier , czy dokupić melasy? Drożdże Drożdże cobra do rumu.
Vino pellite curas – winem odpędźcie troski :pije:

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kucio1 »

Melasa da o wiele lepszy aromat... Drożdże są ok.

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Alien844 »

Z tego co czytałem to najlepiej samą melase plus trochę cukru.
Ja na 7kg melasy dałem kilogram cukru białego i pół paczki cobra rum i fermentacja przebiegła spokojnie bez dużej piany, antypiany nie dawałem.
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 mar 2022, 13:25 przez Alien844, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Z samej melasy jest najwięcej aromatów, ale jak dodasz cukru trzcinowego ciemnego, lub paneli nawet pół na pół, to uzysk się zwiększy, a jakość zasadniczo nie spadnie. Przy paneli jakość się wręcz podniesie. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jakis1234 »

Muscovado to nierafinowany cukier brązowy wytwarzany z trzciny cukrowej o silnym posmaku melasy.
Taki kupiłem do melasy, tyle że w niewielkiej ilości - 2 kg cukru na 25 kg melasy.
Nastaw pracuje, a to mój pierwszy rum więc jeszcze nie wiem jaki będzie efekt.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Saziru
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 20 paź 2020, 19:31
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Saziru »

Jak tak was czytam to z samego cukru trzcinowego to wyjdzie taki a'la rum xD może się uda kupic jakoś tanio melasa i nie dużo:)
Vino pellite curas – winem odpędźcie troski :pije:

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kucio1 »

Od Rybaka z OLX kup..
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: RE: Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jakis1234 »

Saziru pisze:Jak tak was czytam to z samego cukru trzcinowego to wyjdzie taki a'la rum xD może się uda kupic jakoś tanio melasa i nie dużo:)
No i dlatego nie z cukru trzcinowego, tylko z niewielkim dodatkiem. Ponoć podbija smak rumu. Myślę, że 2kg cukru na 25 kg melasy, to nie jest duży dodatek.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Mam pytanko, jeżeli zrobiłem zwykłą cukrówkę, ale na dundrze po rumie (melasie), to muszę to puszczać przez katalizator (CU)? Którą opcję wybrać na wódkę o delikatnym aromacie melasy?

1. Odpęd na katalizatorze, a później półki.
2. Od razu na półki bez odpędu.
3. Kolumna zasypowa bez odpędu, jednokrotna rektyfikacja

Co radzicie?
Ostatnio zmieniony środa, 16 mar 2022, 21:56 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Dokup melasę! Też pierwszy raz robiłem na samym cukrze. Będzie brakowało aromatu. Z drugiej strony melasa powinna być głównym składnikiem ale cukru trzcinowego też warto dodać jako uzupełnienie.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Nie o to chodzi, melasy mam jeszcze 3 wiadra, tylko że szkoda mi było dundru, bo zarąbiście pachniał i nastawiłęm na nim cukier. Tak więc moje pytanie nadal aktualne.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Odrazu na półki bez odpędu.
K.
Obrazek

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Carl »

A nie myślałeś o tym, aby do tego dundru dać cukier trzcinowy?

Wystukane z Tapatalka
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Kamal pisze:Odrazu na półki bez odpędu.
K.
Czyli w dundrze nie ma siary, a przy zwykłej cukrówce też nie ma. No to tak zrobię, jak radzisz.
Carl pisze:A nie myślałeś o tym, aby do tego dundru dać cukier trzcinowy?
W sumie nie, bo mam melasy dostatek, więc będę jeszcze z niej robił rum. Robię z samej melasy bez dodatku czegokolwiek, wydajność jest dobra. A do dundru dałem 12 kg cukru zwykłego, żeby zrobić białą z posmakiem i zapaszkiem. Dawać 12 kg cukru trzcinowego to trochę za drogo by wyszło, a mniejsze ilość to przy 55 litrach dundru trochę za mała wydajność by była. Co by z tego wyszło, taki niby rum?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Carl »

Właśnie nie wiem czy byłby to niby rum czy prawie rum, ale zapewne byłby lepszy niż rum cukrowy
Może ktoś z większym doświadczeniem się wypowie..

Wystukane z Tapatalka
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Rumu będę miał dosyć, bo ze ponad 100 kg melasy trochę tego wyjdzie, więc nie zależało mi na rumie, tylko szkoda mi było wylewać w kanał tak ładnie pachnący dunder. Zresztą ponad 100 litrów wylałem, a teraz postanowiłem poeksperymentować :-)
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Carl »

To mogłeś jeszcze tak zrobić, jak wawaldek11
wawaldek11 pisze: Na 45 l pachnącego dundru rumowego wlewałem ok. 5l czystego spirytusu i destylowałem. Uzyskany trunek miał delikatny posmak rumu i za taki uchodził.
Ostatnio zmieniony środa, 16 mar 2022, 23:37 przez Carl, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Mogłem, ale spiryt mi się rozszedł na nalewki :-)
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Przedziwna sprawa, może ktoś będzie umiał to wyjaśnić.

Otóż, tak jak pisałem wcześniej szkoda mi było pachnącego dundru po melasie, więc postanowiłem zrobić na nim cukrówkę. Mój zamysł był taki, żeby uzyskać wódkę o lekkim posmaku i zapachu melasy. Do około 50 litrów dundru dodałem 12 kg cukru i drożdże Black Label. No i dzisiaj dopiero postanowiłem to destylować.
Na kotle postawiłem katalizator ze spężynkami miedzianymi, a na niego moduł 3 półek i głowicę. Chciałem to zrobić jak każdą inną smakówkę, czyli wylałem 100ml, a później przedgon do 10 buteleczek. Po ich napełnieniu podstawiłem damę i czekałem, aż procent spadnie do 55%, żeby pogony znowu zacząć zbierać do buteleczek.
I tu ZONK, co mierzyłem, to refraktometr pokazywał ponad 80% (to jego maksymalna, górna wartość). Kiedy temperatura w kotle osiągnęła ponad 96*C zwątpiłem w odczyty i sprawdziłem spławikiem po schłodzeniu urobku, a tu spławik pokazuje 94%. Mierzyłem i refraktometrem i spławikiem co chwilę, jednak procent nie spadał. Dodam, że przez cały proces miałem takie samo zalanie wszystkich 3 półek i to się do końca nie zmieniło. Przy 99,5*C pomiar pokazywał 89%. Dojechałem z temperaturą w kotle do 100,5*C, a procent nadal był na poziomie 88%. Przy 100,5*C wyłączyłem grzanie, więc nie miałem okazji zebrać pogonów w buteleczki.

Uzyskałem prawie 8 litrów urobku o woltarzu 94%. I teraz pytanie, dlaczego tak się stało, że procent nie malał i przy ponad 100*C w kotle wynosił 88%, no i co mam teraz w damach, serce, czy serce razem z pogonami? I co z tym dalej zrobić? Pierwszy raz mam taką sytuację.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: rozrywek »

Odpaliłeś głowicę?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Nie bardzo rozumiem zdziwienia. Skoro były zalane półki, to musiał być refluks. Trzy półki rzeczywiste i pewnie tyle samo z katalizatora. Pewnie trochę pogonów pociągnięte, z naciskiem na trochę. Możesz wyczekać, co się z tego wykluje albo potraktować jako surówkę i wyczyścić jeszcze bardziej,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”