DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy

Post autor: rozrywek »

Dynio oczywiście że możesz.
Tylko ten poprzedni dunder też musi być czysty melasowo nie cukrowo.

Wtedy ma sens.
Tak myślę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
alembiki

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Dynio, a co to za melasa? Ja ostatnio robiłem z glinojeckiej i dla mnie za mocna przypalenizna. W mBeczce złagodniał, ułożył się. A nową partię destylowałem krótko po covidzie i z wadliwym powonieniem za mocno pociągnąłem tyły. Muszę liznąć, bo pół roku minęło.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Ta z ostatniej akcji z olx (kolumbijska)


Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Adasiek7171
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 12 lis 2021, 14:58
Podziękował: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Adasiek7171 »

Witam kolegów, jestem początkującym amatorem domowych alkoholi, ostatnio spróbowałem zrobić rum z przepisu nr1 -
2 kg melasy trzcinowej,
4 kg cukru trzcinowego,
25 litrów wody + drożdże turbo rum.
Coś mi nie wyszło , fermentacja trwała prawie 2 tygodnie, może przez niską temperaturę 19-20°C po destylacji w stalowej aparaturze z 3 dostojnikami bez refluksu wyszło coś mocnego delikatnie owocowe, ale z rumem nic nie ma wspólnego.
Czy to wina sprzętu czy długość fermentacji czy jeszcze coś innego ?
Ostatnio zmieniony sobota, 13 lis 2021, 08:10 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dzozef »

To co Ci wyszło odstaw na jakiś miesiąc albo dłużej. Po tym czasie ponownie sprawdź. Rum wymaga czasu. Dużo czasu.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: psotamt »

Adasiek7171 pisze:Czy to wina sprzętu czy długość fermentacji czy jeszcze coś innego ?
Sprzęt masz raczej nie bardzo, ale daj temu co zrobiłeś czas. Świeży rum nigdy rumem nie pachnie, na to trzeba miesięcy, a najlepiej prawie roku. To co masz wlej do zamykanego naczynia, ale szczelnie nie zamykaj. Jeśli to gąsiorek, to daj pod nakrętkę bawełniany wacik i zostaw ledwie zakręcone. A teraz czekaj, czekaj, czekaj...
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Panowie mam dwa pytania:

1. do jakiego blg Wam schodzi nastaw z czystej melasy (robię tą kolumbijską z ostatniej akcji) i nie mogę zejść poniżej 6blg
2. Czym klarujecie nastaw? Pierwszy nastaw na wodzie ładnie się sam wyklarował, ale te robione na dundrze są strasznie oporne

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 gru 2021, 13:54 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Na glinojeckiej czasem zatrzymywało się i na 12°Blg. Poniżej 5 chyba nigdy nie zeszło. Ale mówimy o samej melasie, bez cukru.
Można sklarować dunder przed dodaniem i wtedy problem będzie mniejszy. Nie klarowałem - jedynie zostawała gęstwa z dna. Ale i ją zlewałem w butlę i po pół roku było trochę czystego. Tylko mi nigdy się nie śpieszy :mrgreen: i teraz mam płaszcz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Czyli nie mam na co czekać. Fermentacja zakończyła mi się ponad 10dni temu i ani klarowiny ani ujemna temp nie pomaga.
Przy następnych wiaderkach zrobię jak radzisz - wyklaruje dunder, zobaczymy co wyjdzie.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

W melasie więcej niż połowa wagi, to niefermentowalne składniki. I one mogą nadawać wrażenie niesklarowanego. Wlej w peta nastaw i zostaw w spokoju na kilkanaście chociaż dni. Sprawdzisz czy nastaw jest w stanie się jeszcze sklarować.
A ogólnie, to gotować możesz. Jakieś przypalone resztki na grzałce mogą nadać unikatowego smaku i aromatu. Miałem kiedyś warstwę "nagaru" na grzałkach gdy sporo cukru zostało w nastawie. Surówka była mocno karmelowa ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Pierwsze wiaderko 22kg melasy przerobione na 3 polkach w przedziale 78-84%. Już 1 dniowy zapach destylatu jest super.
Nastepne wiadro melasy podzielone po ok.7kg poszło do 3 nastawów po 25l na samym dundrze.
I tu mam problem. Czy możliwe że przez zbyt wysoką kwasowość dundru mam problem z ruszeniem drożdżaków?
Drożdże Cobra Rum Yeast

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 sty 2022, 20:49 przez dynio, łącznie zmieniany 3 razy.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kucio1 »

Ile tego dundru dałeś? U mnie nawet jak było 50% dundur to ruszały...ale z każdym kolejnym dundrem zmniejszałem jego udział do ok 20-25%.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

No właśnie dałem jakieś 80-90%

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 227
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: łoles »

Ja też na 50 procent dundru robiłem i drożdżaki ruszały jak szalone, gęściej nie próbowałem
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: RE: Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

dynio pisze:Nastepne wiadro melasy podzielone po ok.7kg poszło do 3 nastawów po 25l na samym dundrze.
I tu mam problem. Czy możliwe że przez zbyt wysoką kwasowość dundru mam problem z ruszeniem drożdżaków?
Drożdże Cobra Rum Yeast

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Problem rozwiązany. Rozcieńczyłem wodą o 25% wszystkie trzy nastawy i po 6h drożdże ruszyły Obrazek

Następne zrobie na dundrze ale 50% max

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 sty 2022, 11:43 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Robiłeś wcześniej odpęd czy od razu 3P ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Odpęd na 60cm rurze miedzianej.
Następną gonitwę chcę zrobić odpęd + cebula i 60cm rura miedziana, dla porównania z kp.
Jedno wiem, nastaw na dundrze bardzo spowalnia fermentację. Drożdże strasznie się męczą.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

A co daje nastaw na dundrze w porównaniu z wodą, jeśli mogę tak nieśmiało zapytać? Walisz cały czas czystą melasę, czy dodajesz cukru trzcinowego?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Tylko melasę. Podobno rumy jamajskie są tak robione.


Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Dodaje to ciężkości rumu. Jest mocniejszy w aromacie, i smaku.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: fo11rest »

kiwitom23 pisze:A co daje nastaw na dundrze w porównaniu z wodą, jeśli mogę tak nieśmiało zapytać? Walisz cały czas czystą melasę, czy dodajesz cukru trzcinowego?
Ja dałem do dundru tylko cukier trzcinowy bodajże do 25BLG. Efekt wyszedł zadowalający.

Pepex
30
Posty: 48
Rejestracja: czwartek, 9 wrz 2021, 08:39
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Pepex »

Planuję rum.
Przeczytałem morze postów w temacie. Gdzieś śmignęło mi info na temat dodawania pożywki DAP.
Pamiętam, że gdzieś było info by dodawać ją trzykrotnie.
Podpowiedzcie kiedy się dodaje? Na początku na pewno, a później?
Nastaw na Melasie i cukrze Dark Muscavado, drożdże Safspirit C-70.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Witam, nastawiłem 2 beczki po 50 litrów na rum. Do każdej wylądowało około 12kg melasy i 40 litrów wody. W jednej uzyskałem 17BLG, a w drugiej 18BLG. Dodałem drożdże Turbo Rum produkcji szweckiej, bo takie miałem, jednak dałem do każdej beczki po 1 saszetce przeznaczonej na 25 litrów wg producenta. Fermentacja ruszyła, ale nie była zbyt burzliwa, na powierzchni pojawiały się tylko małe bąbelki, nie było wcale piany. Dokładnie po 3 dniach fermentacja ustała, zmierzyłem BLG i w obu beczkach wynosi 4. Zmierzyłem też zawartość alkoholu refraktometrem, który pokazał w obu przypadkach 22%. Pomiar pewnie jest przekłamany, ze względu na zawartość cukru.

I teraz pytanie, czy melasa powinna odfermentować do zera, czy może są tam cukry niefermentowalne i poziom 4BLG jest OK? Czy może jednak za mało drożdży zadałem i dlatego taki wynik?

Przy okazji jak ktoś robi rum z melasy, mam poradę, gdyż bardzo ciężko wyciska się melasę z worka. Ubabrałem się przy tym, a i tak nie udało mi się wszystkiego wycisnąć. Okazało się jednak, że jest prostu sposób na opróżnienie worka. Otóż wystarczy cały worek wsadzić do wiaderka, albo wanienki z gorącą wodą na jakąś godzinkę. Temperatura wody 50-60*C, po godzinie melasa staje się płynna i można ją wylać prawie jak wodę.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kucio1 »

Również zrobiłem podobne proporcje do twoich tylko dałem 12 kg melasy od Rybaka i 1 kg cukru trzcinowego na 44 litry wody. Drożdże szwedzkie takie małe niebieskie. Przerobiło do plus 2...Nie miałem czasu odpędzić. Po 3 tygodniach pojawił się biały nalot, a'la pleśń czy coś. Podobnie do Ciebie stosowałem gorącą wodę z chłodnicy i wstawiałem karnistry do wiadra fermentacyjnego. Wrócę z wyjazdu to zobaczę co będzie po odpędzie tego nastawu.

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Melasa zawiera wiele substancji niefermentowalnych (nawet połowę), więc 4Blg bez dodatku cukru, to już niezły, końcowy wynik fermentacji.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: .Gacek »

kiwitom23 pisze: ... czy melasa powinna odfermentować do zera, czy może są tam cukry niefermentowalne i poziom 4BLG jest OK? Czy może jednak za mało drożdży zadałem i dlatego taki wynik?
Wynik +4 blg jest bardzo dobry. Mi też zawsze nastaw kończył w tych okolicach bo tak jak napisał @czytam jest bardzo dużo cukrów niefermentowalnych.
Niestety drożdży dedykowanych nigdy nie stosowałem do rumu, używałem ulubionych Black Label , Prestige lub bayanusy. Fermentacja zawsze z pianą i grzałką na 25 stopni z racji chłodnego pomieszczenia ale trwało to minimum 10 dni.
Zawartość alkoholu w nastawie to jakieś 8,5% jak dobrze pamiętam liczenie blg...
Pozdrawiam Gacek.

moszeusz
200
Posty: 213
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: moszeusz »

U mnie z nastawu podobnego do @kiwitom23 (co prawda w wiadrach po 25 L) zeszło do ok 4 blg w dwa dni. Nie spodziewałem się takiego szybkiego przerobu. Drożdże coobra rum.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Ale chyba TURBO

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

moszeusz pisze:Nie spodziewałem się takiego szybkiego przerobu.
No właśnie, ja też. Moje były turbo, ale specjalnie dałem tylko po jednej saszetce, mimo że wg instrukcji powinienem dać po dwie, a do tego fermentowałem w 18-19*C, żeby spowolnić proces. Ucieszyłem się, jak zobaczyłem te drobne bąbelki bez objawów burzliwej, bo pomyślałem że spokojnie sobie pracują i pewnie potrwa to ze 2 tygodnie, a tu 4 dni i wszystko zeżarły, kosmos jakiś :scratch:
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Chcecie wolno użyjcie tych https://sklep.centrumfermentacji.pl/dro ... etanol-50g
U mnie ponad 3 miesiące pracowały :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Wolniejsza fermentacja zawsze daje lepsze efekty. Do wódek i spirytu mam już swoje ulubione, a mianowicie Starowara Vodka Professional, nieporównywalnie lepszy produkt niż po np Black Label, mimo że takie chwalone. Ale trzeba fermentować też w temperaturach rzędu 16-18*C.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jakis1234 »

No właśnie, melasa kupiona - przy okazji, jeszcze raz dzięki @dynio :poklon;
Jak się beczka zwolni, to biorę się za przerób i dlatego pytanie, jakie drożdże będą najlepsze?
Jakoś nie mam przekonania do drożdży turbo, tam gdzie zależy nam na smaku.
kiwitom23 jak widzę proponuje Starowar Vodka Professional, proszę o propozycje i opinie jakie Wy używacie.
Możliwe, że gdzieś była o tym już mowa, ale nie znalazłem.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Ja użyłem tych:
https://alembik.eu/405-drozdze-gorzelni ... yeast.html
i wyszedł super rumik, ale zastrzegam że robiłem melasę pierwszy raz i nie mam porównania z innymi grzybkami.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Ja również będę na nich robił. Pytanie tylko ma ilu półkach prowadzić destylację na 3 czy ma 4 ? Jakie są Wasze spostrzeżenia ? Dodam, że rum będę robił pierwszy raz


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Ja zrobiłem zgodnie z sugestią @lesgo: odpęd + 3 półki i odbiór w zakresie 80-86%

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

leon24_36
150
Posty: 196
Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 22:07
Krótko o sobie: Człowiek nie jest taki, żeby sobie nie poradzić
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: leon24_36 »

Professional ma też drożdże do rumu tyle że turbo. Myślałem o nich ponieważ też zakupiłem wiadro z akcji i chcę nastawić rum tylko jeszcze nie wiem czy samą melasę czy z dodatkiem cukru trzcinowego. Lubię rum ale są go nie robiłem i musze jeszcze poczytać
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

@leon z wiaderka wyszło mi prawie 10L 60% więc chyba nie ma sensu dodawać jeszcze cukru, wydajność wychodzi b.dobra

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Takie spostrzeżenia
-do melasy dodać trochę cukru trzcinowego, nie wiem dlaczego, ale podbija smak
- warto zrobić drugi nastaw na dundrze , wiecej aromatu ale blg schodzi wtedy do 7 -8.
- proces na 4 półkach odbiór do70% a "pogony" warto zebrać i rektyfikować. Wychodzi całkiem przyjemna wódka, którą nazywam rerum.:)
- drożdże dedykowane do rumu. Nie turbo.
- pachnie wspaniale więc szkoda to przedębić
- Rum osiąga swój smak po minimum roku. Czekać cierpliwie
I love the smell of bimber in the morning.

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: RE: Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

dynio pisze:3 półki i odbiór w zakresie 80-86%
Taki procent na 3 półkach ? Jaki RR ?



Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: gary1966 »

Drożdże C-16 Wam polecam.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”