DOMOWY RUM - PRZEPISY
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Dynio, a co to za melasa? Ja ostatnio robiłem z glinojeckiej i dla mnie za mocna przypalenizna. W mBeczce złagodniał, ułożył się. A nową partię destylowałem krótko po covidzie i z wadliwym powonieniem za mocno pociągnąłem tyły. Muszę liznąć, bo pół roku minęło.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1
- Rejestracja: piątek, 12 lis 2021, 14:58
- Podziękował: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Witam kolegów, jestem początkującym amatorem domowych alkoholi, ostatnio spróbowałem zrobić rum z przepisu nr1 -
2 kg melasy trzcinowej,
4 kg cukru trzcinowego,
25 litrów wody + drożdże turbo rum.
Coś mi nie wyszło , fermentacja trwała prawie 2 tygodnie, może przez niską temperaturę 19-20°C po destylacji w stalowej aparaturze z 3 dostojnikami bez refluksu wyszło coś mocnego delikatnie owocowe, ale z rumem nic nie ma wspólnego.
Czy to wina sprzętu czy długość fermentacji czy jeszcze coś innego ?
2 kg melasy trzcinowej,
4 kg cukru trzcinowego,
25 litrów wody + drożdże turbo rum.
Coś mi nie wyszło , fermentacja trwała prawie 2 tygodnie, może przez niską temperaturę 19-20°C po destylacji w stalowej aparaturze z 3 dostojnikami bez refluksu wyszło coś mocnego delikatnie owocowe, ale z rumem nic nie ma wspólnego.
Czy to wina sprzętu czy długość fermentacji czy jeszcze coś innego ?
Ostatnio zmieniony sobota, 13 lis 2021, 08:10 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Sprzęt masz raczej nie bardzo, ale daj temu co zrobiłeś czas. Świeży rum nigdy rumem nie pachnie, na to trzeba miesięcy, a najlepiej prawie roku. To co masz wlej do zamykanego naczynia, ale szczelnie nie zamykaj. Jeśli to gąsiorek, to daj pod nakrętkę bawełniany wacik i zostaw ledwie zakręcone. A teraz czekaj, czekaj, czekaj...Adasiek7171 pisze:Czy to wina sprzętu czy długość fermentacji czy jeszcze coś innego ?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 524
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Panowie mam dwa pytania:
1. do jakiego blg Wam schodzi nastaw z czystej melasy (robię tą kolumbijską z ostatniej akcji) i nie mogę zejść poniżej 6blg
2. Czym klarujecie nastaw? Pierwszy nastaw na wodzie ładnie się sam wyklarował, ale te robione na dundrze są strasznie oporne
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
1. do jakiego blg Wam schodzi nastaw z czystej melasy (robię tą kolumbijską z ostatniej akcji) i nie mogę zejść poniżej 6blg
2. Czym klarujecie nastaw? Pierwszy nastaw na wodzie ładnie się sam wyklarował, ale te robione na dundrze są strasznie oporne
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 gru 2021, 13:54 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Na glinojeckiej czasem zatrzymywało się i na 12°Blg. Poniżej 5 chyba nigdy nie zeszło. Ale mówimy o samej melasie, bez cukru.
Można sklarować dunder przed dodaniem i wtedy problem będzie mniejszy. Nie klarowałem - jedynie zostawała gęstwa z dna. Ale i ją zlewałem w butlę i po pół roku było trochę czystego. Tylko mi nigdy się nie śpieszy i teraz mam płaszcz.
Można sklarować dunder przed dodaniem i wtedy problem będzie mniejszy. Nie klarowałem - jedynie zostawała gęstwa z dna. Ale i ją zlewałem w butlę i po pół roku było trochę czystego. Tylko mi nigdy się nie śpieszy i teraz mam płaszcz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 524
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Czyli nie mam na co czekać. Fermentacja zakończyła mi się ponad 10dni temu i ani klarowiny ani ujemna temp nie pomaga.
Przy następnych wiaderkach zrobię jak radzisz - wyklaruje dunder, zobaczymy co wyjdzie.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Przy następnych wiaderkach zrobię jak radzisz - wyklaruje dunder, zobaczymy co wyjdzie.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
W melasie więcej niż połowa wagi, to niefermentowalne składniki. I one mogą nadawać wrażenie niesklarowanego. Wlej w peta nastaw i zostaw w spokoju na kilkanaście chociaż dni. Sprawdzisz czy nastaw jest w stanie się jeszcze sklarować.
A ogólnie, to gotować możesz. Jakieś przypalone resztki na grzałce mogą nadać unikatowego smaku i aromatu. Miałem kiedyś warstwę "nagaru" na grzałkach gdy sporo cukru zostało w nastawie. Surówka była mocno karmelowa
A ogólnie, to gotować możesz. Jakieś przypalone resztki na grzałce mogą nadać unikatowego smaku i aromatu. Miałem kiedyś warstwę "nagaru" na grzałkach gdy sporo cukru zostało w nastawie. Surówka była mocno karmelowa
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 524
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Pierwsze wiaderko 22kg melasy przerobione na 3 polkach w przedziale 78-84%. Już 1 dniowy zapach destylatu jest super.
Nastepne wiadro melasy podzielone po ok.7kg poszło do 3 nastawów po 25l na samym dundrze.
I tu mam problem. Czy możliwe że przez zbyt wysoką kwasowość dundru mam problem z ruszeniem drożdżaków?
Drożdże Cobra Rum Yeast
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Nastepne wiadro melasy podzielone po ok.7kg poszło do 3 nastawów po 25l na samym dundrze.
I tu mam problem. Czy możliwe że przez zbyt wysoką kwasowość dundru mam problem z ruszeniem drożdżaków?
Drożdże Cobra Rum Yeast
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 sty 2022, 20:49 przez dynio, łącznie zmieniany 3 razy.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 524
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: RE: Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Następne zrobie na dundrze ale 50% max
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Problem rozwiązany. Rozcieńczyłem wodą o 25% wszystkie trzy nastawy i po 6h drożdże ruszyłydynio pisze:Nastepne wiadro melasy podzielone po ok.7kg poszło do 3 nastawów po 25l na samym dundrze.
I tu mam problem. Czy możliwe że przez zbyt wysoką kwasowość dundru mam problem z ruszeniem drożdżaków?
Drożdże Cobra Rum Yeast
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Następne zrobie na dundrze ale 50% max
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 sty 2022, 11:43 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 524
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Odpęd na 60cm rurze miedzianej.
Następną gonitwę chcę zrobić odpęd + cebula i 60cm rura miedziana, dla porównania z kp.
Jedno wiem, nastaw na dundrze bardzo spowalnia fermentację. Drożdże strasznie się męczą.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Następną gonitwę chcę zrobić odpęd + cebula i 60cm rura miedziana, dla porównania z kp.
Jedno wiem, nastaw na dundrze bardzo spowalnia fermentację. Drożdże strasznie się męczą.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
- Posty: 48
- Rejestracja: czwartek, 9 wrz 2021, 08:39
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Planuję rum.
Przeczytałem morze postów w temacie. Gdzieś śmignęło mi info na temat dodawania pożywki DAP.
Pamiętam, że gdzieś było info by dodawać ją trzykrotnie.
Podpowiedzcie kiedy się dodaje? Na początku na pewno, a później?
Nastaw na Melasie i cukrze Dark Muscavado, drożdże Safspirit C-70.
Przeczytałem morze postów w temacie. Gdzieś śmignęło mi info na temat dodawania pożywki DAP.
Pamiętam, że gdzieś było info by dodawać ją trzykrotnie.
Podpowiedzcie kiedy się dodaje? Na początku na pewno, a później?
Nastaw na Melasie i cukrze Dark Muscavado, drożdże Safspirit C-70.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Witam, nastawiłem 2 beczki po 50 litrów na rum. Do każdej wylądowało około 12kg melasy i 40 litrów wody. W jednej uzyskałem 17BLG, a w drugiej 18BLG. Dodałem drożdże Turbo Rum produkcji szweckiej, bo takie miałem, jednak dałem do każdej beczki po 1 saszetce przeznaczonej na 25 litrów wg producenta. Fermentacja ruszyła, ale nie była zbyt burzliwa, na powierzchni pojawiały się tylko małe bąbelki, nie było wcale piany. Dokładnie po 3 dniach fermentacja ustała, zmierzyłem BLG i w obu beczkach wynosi 4. Zmierzyłem też zawartość alkoholu refraktometrem, który pokazał w obu przypadkach 22%. Pomiar pewnie jest przekłamany, ze względu na zawartość cukru.
I teraz pytanie, czy melasa powinna odfermentować do zera, czy może są tam cukry niefermentowalne i poziom 4BLG jest OK? Czy może jednak za mało drożdży zadałem i dlatego taki wynik?
Przy okazji jak ktoś robi rum z melasy, mam poradę, gdyż bardzo ciężko wyciska się melasę z worka. Ubabrałem się przy tym, a i tak nie udało mi się wszystkiego wycisnąć. Okazało się jednak, że jest prostu sposób na opróżnienie worka. Otóż wystarczy cały worek wsadzić do wiaderka, albo wanienki z gorącą wodą na jakąś godzinkę. Temperatura wody 50-60*C, po godzinie melasa staje się płynna i można ją wylać prawie jak wodę.
I teraz pytanie, czy melasa powinna odfermentować do zera, czy może są tam cukry niefermentowalne i poziom 4BLG jest OK? Czy może jednak za mało drożdży zadałem i dlatego taki wynik?
Przy okazji jak ktoś robi rum z melasy, mam poradę, gdyż bardzo ciężko wyciska się melasę z worka. Ubabrałem się przy tym, a i tak nie udało mi się wszystkiego wycisnąć. Okazało się jednak, że jest prostu sposób na opróżnienie worka. Otóż wystarczy cały worek wsadzić do wiaderka, albo wanienki z gorącą wodą na jakąś godzinkę. Temperatura wody 50-60*C, po godzinie melasa staje się płynna i można ją wylać prawie jak wodę.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Również zrobiłem podobne proporcje do twoich tylko dałem 12 kg melasy od Rybaka i 1 kg cukru trzcinowego na 44 litry wody. Drożdże szwedzkie takie małe niebieskie. Przerobiło do plus 2...Nie miałem czasu odpędzić. Po 3 tygodniach pojawił się biały nalot, a'la pleśń czy coś. Podobnie do Ciebie stosowałem gorącą wodę z chłodnicy i wstawiałem karnistry do wiadra fermentacyjnego. Wrócę z wyjazdu to zobaczę co będzie po odpędzie tego nastawu.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Niestety drożdży dedykowanych nigdy nie stosowałem do rumu, używałem ulubionych Black Label , Prestige lub bayanusy. Fermentacja zawsze z pianą i grzałką na 25 stopni z racji chłodnego pomieszczenia ale trwało to minimum 10 dni.
Zawartość alkoholu w nastawie to jakieś 8,5% jak dobrze pamiętam liczenie blg...
Wynik +4 blg jest bardzo dobry. Mi też zawsze nastaw kończył w tych okolicach bo tak jak napisał @czytam jest bardzo dużo cukrów niefermentowalnych.kiwitom23 pisze: ... czy melasa powinna odfermentować do zera, czy może są tam cukry niefermentowalne i poziom 4BLG jest OK? Czy może jednak za mało drożdży zadałem i dlatego taki wynik?
Niestety drożdży dedykowanych nigdy nie stosowałem do rumu, używałem ulubionych Black Label , Prestige lub bayanusy. Fermentacja zawsze z pianą i grzałką na 25 stopni z racji chłodnego pomieszczenia ale trwało to minimum 10 dni.
Zawartość alkoholu w nastawie to jakieś 8,5% jak dobrze pamiętam liczenie blg...
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
No właśnie, ja też. Moje były turbo, ale specjalnie dałem tylko po jednej saszetce, mimo że wg instrukcji powinienem dać po dwie, a do tego fermentowałem w 18-19*C, żeby spowolnić proces. Ucieszyłem się, jak zobaczyłem te drobne bąbelki bez objawów burzliwej, bo pomyślałem że spokojnie sobie pracują i pewnie potrwa to ze 2 tygodnie, a tu 4 dni i wszystko zeżarły, kosmos jakiśmoszeusz pisze:Nie spodziewałem się takiego szybkiego przerobu.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Chcecie wolno użyjcie tych https://sklep.centrumfermentacji.pl/dro ... etanol-50g
U mnie ponad 3 miesiące pracowały
U mnie ponad 3 miesiące pracowały
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Wolniejsza fermentacja zawsze daje lepsze efekty. Do wódek i spirytu mam już swoje ulubione, a mianowicie Starowara Vodka Professional, nieporównywalnie lepszy produkt niż po np Black Label, mimo że takie chwalone. Ale trzeba fermentować też w temperaturach rzędu 16-18*C.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
No właśnie, melasa kupiona - przy okazji, jeszcze raz dzięki @dynio
Jak się beczka zwolni, to biorę się za przerób i dlatego pytanie, jakie drożdże będą najlepsze?
Jakoś nie mam przekonania do drożdży turbo, tam gdzie zależy nam na smaku.
kiwitom23 jak widzę proponuje Starowar Vodka Professional, proszę o propozycje i opinie jakie Wy używacie.
Możliwe, że gdzieś była o tym już mowa, ale nie znalazłem.
Jak się beczka zwolni, to biorę się za przerób i dlatego pytanie, jakie drożdże będą najlepsze?
Jakoś nie mam przekonania do drożdży turbo, tam gdzie zależy nam na smaku.
kiwitom23 jak widzę proponuje Starowar Vodka Professional, proszę o propozycje i opinie jakie Wy używacie.
Możliwe, że gdzieś była o tym już mowa, ale nie znalazłem.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 524
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ja użyłem tych:
https://alembik.eu/405-drozdze-gorzelni ... yeast.html
i wyszedł super rumik, ale zastrzegam że robiłem melasę pierwszy raz i nie mam porównania z innymi grzybkami.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
https://alembik.eu/405-drozdze-gorzelni ... yeast.html
i wyszedł super rumik, ale zastrzegam że robiłem melasę pierwszy raz i nie mam porównania z innymi grzybkami.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 1548
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Takie spostrzeżenia
-do melasy dodać trochę cukru trzcinowego, nie wiem dlaczego, ale podbija smak
- warto zrobić drugi nastaw na dundrze , wiecej aromatu ale blg schodzi wtedy do 7 -8.
- proces na 4 półkach odbiór do70% a "pogony" warto zebrać i rektyfikować. Wychodzi całkiem przyjemna wódka, którą nazywam rerum.
- drożdże dedykowane do rumu. Nie turbo.
- pachnie wspaniale więc szkoda to przedębić
- Rum osiąga swój smak po minimum roku. Czekać cierpliwie
-do melasy dodać trochę cukru trzcinowego, nie wiem dlaczego, ale podbija smak
- warto zrobić drugi nastaw na dundrze , wiecej aromatu ale blg schodzi wtedy do 7 -8.
- proces na 4 półkach odbiór do70% a "pogony" warto zebrać i rektyfikować. Wychodzi całkiem przyjemna wódka, którą nazywam rerum.
- drożdże dedykowane do rumu. Nie turbo.
- pachnie wspaniale więc szkoda to przedębić
- Rum osiąga swój smak po minimum roku. Czekać cierpliwie
I love the smell of bimber in the morning.