DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy

Post autor: psotamt »

Balibar pisze:Trzeba kupować cukier trzcinowy
I/lub melasę z trzciny cukrowej:
KLIK
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: fo11rest »

Mój plan na zimową aurę:

Nastaw 1
23,32L wody
6,66L melasy
Drożdże bayanus g-995

Nastaw 2
17,5L wody
5L melasy
Cukier trzcinowy do 25 BLG
Drożdże bayanus g-995

Nastaw 3
Dunder z 2 nastawów
Cukier trzcinowy do 25BLG
Drożdże bayanus g-995

Urobek z 1 i 2 nastawu pójdzie do leżakowania, część postarzę dębem a część czysty pozostawię.
Potem z 3 nastawu zrobię Cnadian Spiced i kokosowy.
Awatar użytkownika

vichy93
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 19 sty 2020, 21:38
Ulubiony Alkohol: rum
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: vichy93 »

To są drożdże winiarskie dające 18%, czy nie lepiej użyć drożdży turbo które dadzą +20%?
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów.” - Albert Einstein.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

vichy93 pisze:To są drożdże winiarskie dające 18%, czy nie lepiej użyć drożdży turbo które dadzą +20%?
Taa i które wydmuchają cały aromat :angry:
To nie nastaw na spiryt kolego :angry:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Te 20 i 18 % to czysta teoria. Lepiej celować w 13-14%. Wydajność w alkoholach smakowych ma drugorzędne znaczenie. Tu chodzi o aromat i smak.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: seneka »

Jak już padł temat drożdży mam pytanie? Co sądzicie o drożdżach alcoteka do rumu?Pytam głownie praktyków .
Ostatnio zmieniony sobota, 6 lis 2021, 19:51 przez seneka, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: psotamt »

seneka pisze:Co sądzicie o drożdżach alcoteka do rumu?
Robiłem tylko na nich, nie mam porównania do innych drożdży.
Spokojnie przerabiają jedną porcją 12 kg melasy. Fermentacja nie jest gwałtowna, w niczym nie przypomina reakcji turbo. Produkt końcowy, cóż, moja ocena jest subiektywna, ale mnie bardzo smakuje :D
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Balibar
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Balibar »

Czyli robisz podwojony nastaw na 1 paczce tak jak ja. Trzy dni temu nastawiłem nową porcje szybko ją wynosiłem na pole bo jak się rozpędzili to nastaw się gotował.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: seneka »

Dziękuję Panowie za informację. Już jedno wiem. Beczka zalana dla komfortu do polowy. Tak jest z melasą i cukrem trzcinowym wokół czy to tylko specyfika tych drożdży?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Panowie, robicie "czyste" nastawy czy na dundrze?

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Balibar
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Balibar »

Ja drugi nastaw jadę na dundrze + 3.5 kg świeżej melasy i cukier trzcinowy. To zależy czy dunder ma dużo aromatu czy nie bo jak nie ma to nie ma to raczej sensu.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Kurcze, przefermentowanie i przedestylowanie na dundrze z poprzedniej gonitwy 100kg melasy i 50kg cukru zajmie mi chyba rok (mam kociołek z płaszczem ale tylko 30L)

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Hmmm 100kg melasy i 50kg cukru :o to już chyba nie rum wyjdzie :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

CUKRU TRZCINOWEGO NIERAFINOWANEGO
za kogo mnie masz Góralu???

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rum Cukier dajemy do podbicia % ;)
Ja dawałem na 12.5kg melasy 2kg cukru ;)
I zastanawiam się czy to jest jeszcze rum :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Nie do końca się z tym zgodzę.. Melasa jest odpadem powstałym przy rektyfikacji cukru i była wykorzystywana do produkcji taniego rumu dla mas (a dokładniej dla czarnych niewolników w koloniach).
Idealny rum powstaje z soku z trzciny cukrowej ale wiele destylarni wytwarza go właśnie z cukru trzcinowego (z tego co pamietam nazywają to Pure Cane Sugar)


Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

No to po co kupować malasę męczyć się z nią jak można cukier trzcinowy nastawić i mamy rum ;)
Mi chodzi o jak największy bukiet smakowy dlatego daję mało cukru ;)
To tak samo jak z owocami, można doładować cukru do nich ;) tylko czy to dalej jest owocówka :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: RE: Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Góral bagienny pisze:...To tak samo jak z owocami, można doładować cukru do nich ;) tylko czy to dalej jest owocówka :scratch:
No nie tak samo. Masz cukier jabłkowy lub śliwkowy? Nie. Nie można porównywać cukru trzcinowego (nierafinowanego-w którym jest jakiś % melasy) dodawanego do melasy, z dodawaniem cukru z buraka do śliwek czy innych owoców, bo zawsze będzie jechać burakiem (na marginesie: biały cukier sypię tylko do kawy Obrazek )
Powtarzam tylko to, co zasłyszałem zwiedzając destylarnie m.in w Dominikanie i na Mauritiusie.
Nie wiem (to tylko przypuszczenia) może destylarniom łatwiej jest kupić gotowy cukier trzcinowy (ale koniecznie nierafinowany) niż pozyskiwać sok trzcinowy, chociaż z czystego soku też produkują - ale tylko ten najdroższy rum, a melasa jako odpad idzie do ponownej obróbki...


Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Robiłem różne eksperymenty z dundrami - rumowym również. Na 45 l pachnącego dundru rumowego wlewałem ok. 5l czystego spirytusu i destylowałem. Uzyskany trunek miał delikatny posmak rumu i za taki uchodził. Ze śliwką podobnie, ale jak było więcej dolanego spirytusu, to aromaty słabsze.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Ok. A jeżeli będę robił nastawy tylko z melasy jak radzi @Góral, to dalej bawić się z dundrem?
Rum ma być do kilkuletniego starzenia w m-beczce i zależy mi na jak najwiekszym aromacie.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 lis 2021, 18:04 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: rozrywek »

Dynio oczywiście że możesz.
Tylko ten poprzedni dunder też musi być czysty melasowo nie cukrowo.

Wtedy ma sens.
Tak myślę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Dynio, a co to za melasa? Ja ostatnio robiłem z glinojeckiej i dla mnie za mocna przypalenizna. W mBeczce złagodniał, ułożył się. A nową partię destylowałem krótko po covidzie i z wadliwym powonieniem za mocno pociągnąłem tyły. Muszę liznąć, bo pół roku minęło.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Ta z ostatniej akcji z olx (kolumbijska)


Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Adasiek7171
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 12 lis 2021, 14:58
Podziękował: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Adasiek7171 »

Witam kolegów, jestem początkującym amatorem domowych alkoholi, ostatnio spróbowałem zrobić rum z przepisu nr1 -
2 kg melasy trzcinowej,
4 kg cukru trzcinowego,
25 litrów wody + drożdże turbo rum.
Coś mi nie wyszło , fermentacja trwała prawie 2 tygodnie, może przez niską temperaturę 19-20°C po destylacji w stalowej aparaturze z 3 dostojnikami bez refluksu wyszło coś mocnego delikatnie owocowe, ale z rumem nic nie ma wspólnego.
Czy to wina sprzętu czy długość fermentacji czy jeszcze coś innego ?
Ostatnio zmieniony sobota, 13 lis 2021, 08:10 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

dzozef
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dzozef »

To co Ci wyszło odstaw na jakiś miesiąc albo dłużej. Po tym czasie ponownie sprawdź. Rum wymaga czasu. Dużo czasu.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: psotamt »

Adasiek7171 pisze:Czy to wina sprzętu czy długość fermentacji czy jeszcze coś innego ?
Sprzęt masz raczej nie bardzo, ale daj temu co zrobiłeś czas. Świeży rum nigdy rumem nie pachnie, na to trzeba miesięcy, a najlepiej prawie roku. To co masz wlej do zamykanego naczynia, ale szczelnie nie zamykaj. Jeśli to gąsiorek, to daj pod nakrętkę bawełniany wacik i zostaw ledwie zakręcone. A teraz czekaj, czekaj, czekaj...
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Panowie mam dwa pytania:

1. do jakiego blg Wam schodzi nastaw z czystej melasy (robię tą kolumbijską z ostatniej akcji) i nie mogę zejść poniżej 6blg
2. Czym klarujecie nastaw? Pierwszy nastaw na wodzie ładnie się sam wyklarował, ale te robione na dundrze są strasznie oporne

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 gru 2021, 13:54 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Na glinojeckiej czasem zatrzymywało się i na 12°Blg. Poniżej 5 chyba nigdy nie zeszło. Ale mówimy o samej melasie, bez cukru.
Można sklarować dunder przed dodaniem i wtedy problem będzie mniejszy. Nie klarowałem - jedynie zostawała gęstwa z dna. Ale i ją zlewałem w butlę i po pół roku było trochę czystego. Tylko mi nigdy się nie śpieszy :mrgreen: i teraz mam płaszcz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Czyli nie mam na co czekać. Fermentacja zakończyła mi się ponad 10dni temu i ani klarowiny ani ujemna temp nie pomaga.
Przy następnych wiaderkach zrobię jak radzisz - wyklaruje dunder, zobaczymy co wyjdzie.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

W melasie więcej niż połowa wagi, to niefermentowalne składniki. I one mogą nadawać wrażenie niesklarowanego. Wlej w peta nastaw i zostaw w spokoju na kilkanaście chociaż dni. Sprawdzisz czy nastaw jest w stanie się jeszcze sklarować.
A ogólnie, to gotować możesz. Jakieś przypalone resztki na grzałce mogą nadać unikatowego smaku i aromatu. Miałem kiedyś warstwę "nagaru" na grzałkach gdy sporo cukru zostało w nastawie. Surówka była mocno karmelowa ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Pierwsze wiaderko 22kg melasy przerobione na 3 polkach w przedziale 78-84%. Już 1 dniowy zapach destylatu jest super.
Nastepne wiadro melasy podzielone po ok.7kg poszło do 3 nastawów po 25l na samym dundrze.
I tu mam problem. Czy możliwe że przez zbyt wysoką kwasowość dundru mam problem z ruszeniem drożdżaków?
Drożdże Cobra Rum Yeast

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 sty 2022, 20:49 przez dynio, łącznie zmieniany 3 razy.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kucio1 »

Ile tego dundru dałeś? U mnie nawet jak było 50% dundur to ruszały...ale z każdym kolejnym dundrem zmniejszałem jego udział do ok 20-25%.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

No właśnie dałem jakieś 80-90%

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 231
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: łoles »

Ja też na 50 procent dundru robiłem i drożdżaki ruszały jak szalone, gęściej nie próbowałem
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: RE: Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

dynio pisze:Nastepne wiadro melasy podzielone po ok.7kg poszło do 3 nastawów po 25l na samym dundrze.
I tu mam problem. Czy możliwe że przez zbyt wysoką kwasowość dundru mam problem z ruszeniem drożdżaków?
Drożdże Cobra Rum Yeast

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Problem rozwiązany. Rozcieńczyłem wodą o 25% wszystkie trzy nastawy i po 6h drożdże ruszyły Obrazek

Następne zrobie na dundrze ale 50% max

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 sty 2022, 11:43 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Robiłeś wcześniej odpęd czy od razu 3P ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Odpęd na 60cm rurze miedzianej.
Następną gonitwę chcę zrobić odpęd + cebula i 60cm rura miedziana, dla porównania z kp.
Jedno wiem, nastaw na dundrze bardzo spowalnia fermentację. Drożdże strasznie się męczą.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

A co daje nastaw na dundrze w porównaniu z wodą, jeśli mogę tak nieśmiało zapytać? Walisz cały czas czystą melasę, czy dodajesz cukru trzcinowego?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Tylko melasę. Podobno rumy jamajskie są tak robione.


Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Dodaje to ciężkości rumu. Jest mocniejszy w aromacie, i smaku.
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”