DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

adi163
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 29 sie 2014, 13:02

Post autor: adi163 »

Czołem! Pytanie, ile razy destylujecie rum? Destylowałem raz na kolumnie półkowej, frakcje dokładnie podzielone. Zawsze destyluję dwa razy, a teraz mam małą awarię sprzętu a potrzebuję towaru. Można rozrabiać po jednej destylacji?

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Można, skoro sumiennie ciołeś frakcje. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Taka jedna destylacja wymaga trochę dluższego czasu na ułożenie się trunku. W ogóle destylaty smakowe wymagają czasu i raczej "na szybko" wypadają niespecjalnie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 kwie 2021, 19:58 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Alembik lub potstill. Polecam metodę drugiej destylacji opisaną jako pugi rum.
1. Przedgony odbierane na węch.
2. Serce około 85...50%
3. Pogony wczesne 50...40% (zapach mokrego kartonu)
4. Pogony późne 40...20% a nawet głębiej.
Etap 1 i 3 może być z powodzeniem przeznaczony do recyklingu na czysty spirytus w kolumnie.
2 bierzemy do leżakowania. Możliwe są dodatki wg gustu - płatki, karmel, melasa, dunder, ananas... Oczywiście w bardzo rozsądnych ilościach.
Najciekawszy jest czwarty. Nazywają to esencją rumową (rum oils). Dodaje się je zawsze do kolejnej drugiej destylacji. Nie należy ich wylewać tylko przechowywać i wykorzystywać w kolejnych procesach. Z wiekiem znacznie zyskują na walorach zapachowo-smakowych.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Co znaczy "wykorzystywać"? Dodawać do destylatu, dodawać do odpędu, dodawać jeszcze gdzie indziej? Opisz proszę dokładniej.
Jeśli możesz, wklej źródło.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Link z opisem wklejony. Można się bardzo mile zdziwić, gdy otworzy się taką zapomnianą na 2-3 lata butelkę z ą rumową esencją.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Ja się zdziwiłem, jak otworzyłem słoik z wczesnymi pogonami. Wyszedł z nich nawet niezły rum, który leci na spice gold. ;)
K.
Obrazek

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Dlatego warto destylację (drugą, frakcyjną) podzielić na kilka porcji. Możemy wtedy te oleje dolewać do kolejnych. Podobnie jest zresztą z fermentacją i dodawaniem dundru. Wszystko zmierza do tego, aby nie były to jednorazowe wyskoki a cykliczny, powtarzalny proces. Wtedy można nabrać wprawy i dobrych nawyków.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 kwie 2021, 13:26 przez czytam, łącznie zmieniany 1 raz.

thxluk
100
Posty: 130
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: thxluk »

Ja na początku przygody z rumem , w trakcie drugiej destylacji przedgon 300 - 600 ml i pogon podobne wartości mieszam razem i zamykam .
Z tego co czytam i co powyżej bo błąd i lepiej te frakcje trzymać osobno .Z tego co pisze @czytam to robią się 3 porcje do dalszej analizy tj.czy warto dorzucić do serca.
Jutro mieszam 8L rumu po pierwszej destylacji z dundrem 6 L i 6 L wody .Puszczam pot still , bez wypełnienia (tylko 20 cm miedzi) i dziele odbiór po 200 ml .
Wnioskując z powyższego , ostatnio zbyt mało trafiło do serca , teraz podzielę na 4 grupy i poczekam .
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Zastanawiam się nad kwestią modyfikacji nastawu. Melasa sama w sobie jest gęsta. Proces fermentacji nie dochodzi do 0 BLG przy wykorzystaniu dundru. Tym razem wlałem do beczki 21kg melasy i 60l wody - 24 BLG. No to nawet nie dodałem cukru trzcinowego. Ale wydaje mi się, że "realne" BLG związane z zawartością cukru jest o około 7BLG mniejsze.
Czyli może efektywniejsze będzie dodanie 4 kg (21 kg melasy na 80l beczki) cukru trzcinowego po kilku dniach fermentacji?
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Wyższe blg to na pewno nie zjedzie do zera ;) .
Nastaw o blg 20 zszedł mi do 0 a nastaw o blg 25 do 6 :(.
Dodałem po kg. cukru trzcinowego do obydwu nastawów.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

No właśnie. To może poczekać aż zejdzie do np 7BLG i wtedy zapodac jeszcze cukier?
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Aleś się uparł na ten cukier :D
Ja podchodzę do rumu jak do owoców ;) 1do 10 i tyle.
Prześlę małe co nieco to porównasz ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Ok :). No teraz pracuje 80l na samej melasie. Cukru chcę dodać dla Smaku i tylko trzcinowego
I love the smell of bimber in the morning.

adi163
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 29 sie 2014, 13:02
DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: adi163 »

Ja robię 5 kg cukru trzcinowego i 3 kg melasy. Blg schodzi poniżej 0. (Nastaw 25l)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony środa, 21 kwie 2021, 17:01 przez adi163, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Trochę offtopic, ale w sumie w temacie rumu.

Będę brać za niedługo ok 150l melasy. Od rybaka z olx ( chyba, że ktoś zna pewne i tańsze źródło? ) Jeśli jest ktoś z okolic Krakowa, Oświęcimia chętny na wzięcie większej ilości i może od razu nieco niższej ceny za kg plus rozbicia ceny transportu, to piszcie na PW.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Tak tylko w celu doprecyzowania: Adam z rybą sprzedaje na kilogramy. Baniak 5l to 7 KG.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Tak wiem, aczkolwiek celowo napisałem 150l. Melasa, jak to cukrowy syrop, jest cięższa od wody.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

@MASaKrA_Domingo przydałyby się tez namiary na tańszy cukier trzcinowy. Czasami w Tesco jest promocja 5.49 za kg. A normalna 9.90
I love the smell of bimber in the morning.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Szlumf »

Kiedyś Gr000by porównywał Glinojeck z kozią https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p130163. Tak z ciekawości zapytam czy ktoś może robił porównanie melasy z Glinojecka z melasą z OLX?
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Czy to nie jest melasa buraczana? Ta akurat miała słabe opinie na forum. Sam nigdy z niej nie robiłem.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Szlumf »

Melasa z Glinojecka, kupowana podczas dwóch forumowych akcji, to melasa uzyskiwana podczas rafinacji surowego cukru trzcinowego pochodzącego z Zimbabwe. Cukrownia przerabia go poza sezonem buraczanym.
Z buraczanej robiłem - drink Toffi też z Glinojecka. Trunek wyszedł nawet dosyć ciekawy ale czułem w nim daleką nutkę padliny co mnie odrzucało. Niektórzy degustatorzy tego nie czuli i chwalili.

thxluk
100
Posty: 130
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: thxluk »

Cześć , szybkie pytanie.
W jakiej proporcji i jakimi płatkami zaprawiacie light rum - taki , taki wasz ulubiony ;)

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: borova19 »

Witam, moglibyście Panowie przybliżyć jak destylujecie rum na kolumnach abratek? Przewijają się tu te opisu, ale jakieś takie szczątkowe..
Chodzi mi o to czy cały proces prowadzicie na pełnej długości kolumny, czy też po odbiorze przedgonu nkracacie je? Co z wypełnieniem? Odbiór prowadzicie z głowicy, czy ktoś może korzysta z OLM? Chciałbym spróbować i przydałby mi się taki dość lopatologicxny opis jak skonfigurować kolumnę. ;P

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Szlumf »

Zacytuję siebie z białego forum. Wypowiedź dotyczyła co prawda owocówek ale tak samo robię rum tylko utrzymuję niższą temperaturę w głowicy - 86-88*C. Ten przedział odnosi się do bardzo aromatycznej melasy z Glinojecka. Do Twojego surowca musisz go sam określić.

"Ja po wypróbowaniu wielu wariantów konfiguracji kolumny rektyfikacyjnej do smakówek pracuję na pełnej kolumnie jak do spirytusu.
Musisz zmienić podejście przy destylacji smakówek. Tak w skrócie opisałem poniżej.
Po ruszeniu par z kotła puszczasz wodę na skraplacz głowicy i zmniejszasz moc do 1500W przy zamkniętym zaworze odbioru. Gdy pary dojdą do głowicy czekasz 15minut z zamkniętym odbiorem. Po tym czasie otwierasz odbiór na full i odbierasz pierwsze 100ml jako rozpałkę. Dalej odbierasz do małych buteleczek (100-200ml) - zawór w pełni otwarty. Jak zapach stanie się przyjemnie owocowy możesz odbierać do dużej butli ale cały czas kontrolujesz zapach. Szczególnie gdy w kotle będzie 97-98C. Jak zapach się pogorszy znowu odbierasz do małych butli. W między czasie temperatura głowicy będzie rosła. Gdy dojdzie do 90-92C zmniejszasz odbiór tak by pojawił się powrót do kolumny. Temperatura głowicy spadnie. Regulując odbiorem starasz się utrzymać temperaturę głowicy w widełkach 86-92C. Te widełki zależą od sprzętu i wsadu i wahają się od 82C do 94C. Podane 86-92C to dosyć bezpieczny przedział. Od 98C w kotle odbieraj do małych butli nawet jak zapach będzie dobry. Jeżeli starczy Ci cierpliwości to destyluj do końca czyli do 100C w kotle. Buteleczki z urobkiem zostaw nie domknięte na dzień lub dwa. Po tym czasie organoleptycznie sprawdzisz co dodać do serca."

Zapach oczywiście rumowy a nie owocowy. Pytanie na które odpowiadałem dotyczyło sprzętu bez regulatora mocy. Jeżeli takowy posiadasz to na początku możesz regulować temperaturę w głowicy podnoszeniem mocy a nie odbiorem.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

@borova19 wszystko zależy od upodobań. Ile chcesz mieć smaku i aromatu. Ja puszczam raz na półkowej ostro tnąc frakcję. A potem pogony i przedgony puszczam na kolumnie z wypełnieniem i głowicą aabratek (z OLM, buforem i typowym odbiorem na spirytus). Wychodzi vodka rumowa, którą nazwałem "rerum" czyli rum po rektyfikacji.
Spróbuj jaki będzie ci smakował: po jednej rektyfikacji (moim zdaniem najlepszy) czy po dwóch. To w kwestii rektyfikacji.
Jeżeli natomiast chcesz destylować w celu otrzymania rumu na kolumnie z wypełnieniem zobacz post Leszka: https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... em#p196475
I love the smell of bimber in the morning.

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: borova19 »

Dzięki za odpowiedź! Rozumiem, że kolumna z wypełnieniem? Mam jakieś 160 cm zasypane sprężynkami z czego 20 to miedź i zastanawiałem się czy nie wytnie mi to całego smaku.
Aha, dobrze rozumiem, że gotujesz tylko raz?
Sugerujesz się mocą odbieranego urobku? Czy tylko zapach i temperatura?

Wszelkie inne metody również mile widziane!

@Skir rozumiem, że rerum odbierasz z olm, dokładnie jak przy rekty pilnując temp w kolumnie?
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 kwie 2021, 09:10 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Witam psotników. Bardzo dawno mnie tu nie było ale zakupiłem nową aparaturę i znów jest ''robota ''. Zrobiłem rum . Nastaw : 5 kg cukry trzcinowego, 3l ( 4,42 kg ) melasy i to rozpuszczone w wodzie w całkowitej objętości 50 l + 2 paczki drożdży do rumu. Po przerobieniu nastawu przepędzone raz na kolumnie Terra z maksymalnie otwartym zaworkiem. Wynik 5l - 70 %, 1l - 60 %, 1l - 58 %, 1l - 53 %, 1l - 50 % + 1 litr pogonów . 4 ostatnie litry i 1,5 litra z butelki pierwszej 5litrowej wymieszałem i rozlałem do 5 butelek dodając odpowiednio do każdej : płatki francuskie lekko opiekane, płatki francuskie średnio opiekane, płatki francuskie mocno opiekane, płatki amerykańskie średnio opiekane , płatki amerykańskie mocno opiekane. Czekam tydzień i będą dokonywał prób smakowych. O wynikach poinformuję . Zostało trochę dundru po rumie . Czy można go jakoś dobrze spożytkować w przyszłych nastawach ?

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Szlumf »

borova19 pisze:Dzięki za odpowiedź! Rozumiem, że kolumna z wypełnieniem? ....................................
Jeżeli pytanie do mnie to kolumna pełna ze 150cm sprężynek Henitom. Bez bufora. Odbiór z głowicy. Miedzi nie stosuję. Ciągnę praktycznie do wody odwarowej, którą ewentualnie wykorzystuję (jeżeli jest OK w smaku i zapachu) do rozrabiania destylatu do konsumpcyjnego %. Destyluję tylko raz. Jadę wg temperatury w głowicy. Na buteleczkach zapisuję zakres temperatur. Papugę mam poprzedzoną chłodniczką ale wykorzystuję ją raczej poglądowo ze względu na trudności z utrzymaniem stałej temperatury destylatu.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Czarny79 pisze:. Zostało trochę dundru po rumie . Czy można go jakoś dobrze spożytkować w przyszłych nastawach ?
Tak, ale proponuję maksymalnie 1 część dundru do 2 części wody. I nie zdziw się jak podskoczy BLG - to "zasługa" dundru.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: psotamt »

Szanowni Koledzy, pomoc potrzebna :help:
Otóż zamierzam z moim kolegą napełnić 50-litrową beczkę rumem. Robiony będzie z samej melasy, bez dodawania cukru, bez wykorzystywania dundru. Tylko jakieś 13 kg melasy na 37 l wody, do tego drożdże Alcotec Rum. Gotowanie na kolumnie półkowej z czterema sitami. Co najmniej 2/3 wsadu do beczki będzie z pierwszego gotowania, reszta z gotowania odlanych wcześniej ogonów.
Pytania:
1. Beczka dębowa nowa ma być mocno, średnio czy delikatnie palona? Inna beczka w grę nie wchodzi, tylko nowa.
2. Czy surówka do wlania do beczki o stężeniu 63 % alkoholu będzie właściwa?
3. Liczę, że trzeba będzie minimum 10 gotowań, by otrzymać ~ 48 litrów wsadu, czy dobrze kalkuluję?
Do beczki Pawłowianki więcej niż 48 litrów nie wejdzie. Z jednego nastawu powinienem otrzymać ~ 3,5 litra alkoholu w przeliczeniu na spirytus 96%. Z tego co pamiętam to jest szansa tyle wyciągnąć.
Mój poprzedni rum zaczyna wysychać :( Dziwne zjawisko :scratch: Robiony był tak samo j.w. tylko starzony w szklanych gąsiorkach z wiórkami. Mimo to wyszedł świetny i cieszy się duuuużym powodzeniem; do herbatki, do drinków, do spożycia ogólnego :D Niewiele zostało, stąd ambitniejszy projekt.
Proszę o radę lub potwierdzenie moich założeń.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Mam dokładnie taki sam plan. Melasa kupiona, beczka też. Dziś zalana winem na okres kilku miesięcy. Tyle tylko, że rum chcę ciąć dosyć frywolnie, więc boję się, że zbyt duża ilość pożądanych pogonów uniemożliwi mi starzenie się produktu w beczce przez cały okres leżakowania. W razie czego dymion i gaza bawełniana.

Pytanie - będziesz destylować raz, czy najpierw odpęd i potem gotowanie właściwe z cięciem frakcji? BLG będziesz mieć dosyć niskie, więc i może być ciężko ciąć frakcje. No chyba, że będziesz dodawać je w całości do następnego gotowania?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

1. Średnio
2. Tak
3. Z grubsza licząc z 13kg melasy otrzymasz 4l wsadu do beczki.
Rada, to jednak wypłukać wcześniej beczkę, użyć część dundru, gotować na dwa razy ale to już pewnie postanowione, że będziesz robił po swojemu.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: psotamt »

MASaKrA_Domingo pisze:Pytanie - będziesz destylować raz, czy najpierw odpęd i potem gotowanie właściwe z cięciem frakcji?
Patrz:
psotamt pisze:Co najmniej 2/3 wsadu do beczki będzie z pierwszego gotowania, reszta z gotowania odlanych wcześniej ogonów.
czytam pisze:3. Z grubsza licząc z 13kg melasy otrzymasz 4l wsadu do beczki.
Cholera, mało. Nie martw mnie tak bardzo :D Ale obawiam się, że możesz mieć rację. Wyjdzie zamówić zamiast na 10, to na 12 gotowań.
czytam pisze:Rada, to jednak wypłukać wcześniej beczkę, użyć część dundru
Tego nie brałem pod uwagę. To sprawdzona procedura?
czytam pisze:...gotować na dwa razy ale to już pewnie postanowione, że będziesz robił po swojemu.
Niekoniecznie, rozważę każdą radę, choć jednak skłaniam się do tego, że rum z "pierwszego tłoczenia" ma dużą wartość aromatyczną. Oczywiście dobrze odcięty z przodu i z tyłu.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

U mnie rum 30l czeka na beczką, bo w jedej starka, a w drugiej whisky. :) Ale spostrzeżenie:
- pierwszy nastaw robiłem na melasie z 3 kg cukru trzcinowego. drugi tylko na melasie. pierwszy ma duzo silniejszy aromat.
I love the smell of bimber in the morning.

wlonski
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 16:49
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wlonski »

Skąd macie melasę na tak ambitne projekty, od rybaka czy jakaś akcja forumowa była?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: MASaKrA_Domingo »

czytam pisze:1. Średnio
2. Tak
3. Z grubsza licząc z 13kg melasy otrzymasz 4l wsadu do beczki.
Rada, to jednak wypłukać wcześniej beczkę, użyć część dundru, gotować na dwa razy ale to już pewnie postanowione, że będziesz robił po swojemu.
1. Rum to beczki mocno palone
2. 63% na nową beczkę? Życzę powodzenia. Zanim się rum ułoży, będzie już mocno czuć deską. Zdecydowanie poszedłbym w max 55%.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: psotamt »

Jeszcze dopiszę jedną opcję: będzie wolna do zalania beczka po whisky robionej z mąki jęczmiennej. Whisky stała w beczce 11 miesięcy i już jest do zlania. Gdy rum będzie gotowy do jej napełnienia minie pewnie jakieś 2 miesiące. Czy taka beczka byłaby dobra, bez żadnej jej obróbki, by wlać rum? Czy lepsza nowa?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

@wlonski ja biorę od rybaka. Towar dobry. Przesyłka 20 zł.
Cukier trzcinowy: w Tesco są promocje, co jakiś czas jest kilo po 5 zł.
Polecam pogony pozostałe z destylacji na półkowej zebrać i puścić na kolumnie z wypełnieniem. Taki RERUM, jak go nazywam. Pijalne natychmiast i bardzo smaczne. Rektyfikować tylko raz.
Ponieważ mój rum "czeka" na zwolnienie się beczki (a raczej na moje urodziny i zakup kolejnej), postanowiłem, dla porównania, zrobić w czerwcu mały nastaw z 10kg cukru trzcinowego. Ciekawe, czy aromat będzie większy?
W układzie poprzednich gotowań, zauważam, że ten do którego dodałem 3kg cukru trzcinowego na 21 kg melasy, ma większy aromat. Czy zależało to od cukru właśnie, czy też przypadek? (przypadek? nie sądzę heheheeh).
I love the smell of bimber in the morning.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”