DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Suchejroo
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 2 lis 2014, 18:28

Post autor: Suchejroo »

Zamierzam nastawić pierwszy rum, przepis raczej 2kg melasy oraz 4kg cukru trzcinowego na 25l nastawu. Planuje 2 takie nastawy jednocześnie zrobić. Ogólnie destylacja będzie na specyficznym sprzęcie - kocioł do zacierania Grainfather G30 oraz nakładka Alembic Dome - link do zestawu https://hoppydaysbrewingsupplies.com.au ... -dome-top/. Producent ma kilkunastu stronicową instrukcje do destylacji - do brązowych trunków polecają dwukrotną destylację. I tu zaczynają się pytania:
1. Pierwsza destylacja to zbieranie całości do 20% alkoholu bądź temperatury 98°C bez wylewania przedgonów. Przedgony wylewamy przy drugiej destylacji i kolejno dzielimy na frakcje. Wystarczy wylać za drugim razem? I czy zbieranie aż do 20% jest ok? Widziałem, ze część z Was zbiera do 40-50%.
2. Jak destylować na takim sprzęcie? Z tego co wiem to nie przepuszczamy rumu przez węgiel bo straci aromaty specyficzne dla rumu?
3. Producent pisze, aby dodać antypianę oraz pierścienie ceramiczne prosto do kotła do destylacji. Co o tym sądzicie by dodawać pierścienie do procesu?
4. Czy jakaś dodatkowa filtracja jest potrzebna?

Ogólnie temat fermentacji, klarowania jest jasny, ale Wasza opinia o destylacji na tym sprzęcie mnie ciekawi.
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 gru 2020, 16:33 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Pierwsza destylacja do 20% :o :o :o
Gdzie ty takie herezje wyczytałeś :scratch:
Pierwsza destylacja do 0% albo 100st, w kegu.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: manowar »

Raczej nie ma wielu użytkowników tego sprzętu bo pioruńsko drogi on - nawet mając na uwadze że to pewnie najlepszy automat do piwa.
ad 1 i 2 - poczytaj o destylacji prostej i cięciu frakcji - tu sprzęt nie ma znaczenie. Jak możesz kontrolować moc w trakcie procesu to od 80C grzej połową mocy albo i mniej... powolutku odbierz za pierwszym razem syf i wylej - potem ciągnij póki starczy czasu i ochoty. Za drugim razem powtórz - tak samo.
ad 3 - było - pierścienie powodują równomierne mniej gwałtowne wrzenie - jak najbardziej ok.
ad 4 - nie
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Suchejroo
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 2 lis 2014, 18:28
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Suchejroo »

Góral bagienny pisze:Pierwsza destylacja do 20% :o :o :o
Gdzie ty takie herezje wyczytałeś :scratch:
Pierwsza destylacja do 0% albo 100st, w kegu.
No tak jak wspomniałem, w ich instrukcji odnośnie destylacji. Dlatego juz wcześniej miałem wątpliwości co do ich technik dlatego pytam.
manowar pisze:Raczej nie ma wielu użytkowników tego sprzętu bo pioruńsko drogi on - nawet mając na uwadze że to pewnie najlepszy automat do piwa.
ad 1 i 2 - poczytaj o destylacji prostej i cięciu frakcji - tu sprzęt nie ma znaczenie. Jak możesz kontrolować moc w trakcie procesu to od 80C grzej połową mocy albo i mniej... powolutku odbierz za pierwszym razem syf i wylej - potem ciągnij póki starczy czasu i ochoty. Za drugim razem powtórz - tak samo.
ad 3 - było - pierścienie powodują równomierne mniej gwałtowne wrzenie - jak najbardziej ok.
ad 4 - nie
No automat do piwa jest dobry, przesiadłem się na niego (z Coobra CB3) aby polepszyć proces oraz mieli nakładkę Alembic. Wiadomo nie jest to pewnie idealny sprzęt, ale spróbuję coś na nim podziałać. On się zalicza jako pot still?

Co do dzielenia frakcji to rozumiem tylko zastanawia mnie fakt, że niektórzy wylewają przedgony w pierwszej destylacji, a niektórzy w drugiej - interesuje mnie czy jest jakaś różnica w tym?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Suchejroo pisze:[quote=

Co do dzielenia frakcji to rozumiem tylko zastanawia mnie fakt, że niektórzy wylewają przedgony w pierwszej destylacji, a niektórzy w drugiej - interesuje mnie czy jest jakaś różnica w tym?
Przy pierwszym gotowaniu odbieram 100ml do innego naczynia reszta do 0% jak leci do jednego gara :)
Pod koniec destylacji wącham pierwszą setkę jeżeli "capi" niemiłosiernie acetonem to nie dolewam do surówki :)
Jak czuć tylko co nieco to idzie do surówki.
Tak Twój sprzęt to destylator prosty :)
Jak nic nie schrzanisz to wyjdzie zajefajny trunek :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: manowar »

Jak zmniejszysz grzanie po koniec zagotowania nastawu to ładnie kropelkowo odbierzesz największy syf za pierwszym razem - tej pierwszej 50 to się nie da z niczym pomylić - pomieszanie lakieru z acetonem. Za drugim jak powtórzysz procedurę to doczyścisz kolejną 50ml - a potem tak jak góral pisze kontrolnie w 100-200ml butelki do póki nie poczujesz że leci serce.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Suchejroo
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 2 lis 2014, 18:28
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Suchejroo »

Ok, dzięki wielkie. Przypomniały mi się jeszcze dwa pytania.
1. Czy jak zrobie podwójny nastaw 25l to jak przedestyluje pierwszy nastaw to mogę do resztek co pozostały ciepłe wlać kolejne 25l nastawu i na nowo rozpocząc proces bez mycia, chłodzenia sprzetu itp?
2. Rozumiem, że jeśli pierwsza destylacje odbieracie do 0% to nie rozcieńczacie później np do 20-30%?

Ogólnie sterownik ustawie podczas gotowania na 50-60% mocy grzania.
Awatar użytkownika

kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kokornik »

Ad 1 tak

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Ad. 1 nie do końca. Dunder powinien stanowić tylko cześć drugiego nastawu - trzeba dodać też wody
Ad. 2 tak

Suchejroo
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 2 lis 2014, 18:28
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Suchejroo »

Ad.1 tzn? Dunder będzie stanowił pewnie niewielką część jak dodam kolejne 25 litrów nastawu. W sumie nawet BLG troche obniży zapewne. To czemu jeszcze dodać wody?
Ad. 2 Kurde i tu też każdy inaczej stosuje :D doczytałem w innych postach Górala, że rozcieńcza do 20% by za drugim razem było łatwiej wydzielić frakcje.

[mod: nie cytuj całych postów]
Ostatnio zmieniony piątek, 11 gru 2020, 19:41 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Kolego @Suchejroo To nie tak z tym dolewaniem wody :D
Wodę dolewa się do dundru jak robisz na nim kolejny nastaw ;)
Czyli np. dajesz 10l dundru 10l wody i melasę by uzyskać pożądane blg
W twoim przypadku dolewanie wody mija się z celem.
Zgadza się ja rozcieńczam do 20% surówkę :D niektórzy wyżej to już jak komu lepiej pasuje żeby rozdzielić frakcje.
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Suchejroo
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 2 lis 2014, 18:28
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Suchejroo »

No to mnie nie zrozumiano trochę :D Bo ja chcę drugi nastaw wlać do dundru, żeby zrobić drugą część nastawu w jeden dzień, bez mycia kotła itp :)
Ostatnio zmieniony piątek, 11 gru 2020, 19:41 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: psotamt »

Dużo piszemy o tym jak kto zaciera, destyluje, o sposobach przechowywania, zaś mało jest o efektach. Postaram się tę lukę uzupełnić o własne doświadczenia. Moje rumy, biały i ciemny, stały od czerwca 2019 przez rok. Nic z nimi nie robiłem, co najwyżej odkręcałem nakrętkę by powąchać co w gąsiorkach się dzieje. Po roku usunąłem wiórki dębowe z rumu ciemnego i obydwa rozcieńczyłem do 38%. Już wtedy smak był rewelacyjny. Prawdziwe degustacje zaś rozpocząłem kilka tygodni temu, gdy alkohol ponownie ułożył się po dodaniu wody.
Cóż, warto było robić i czekać. Wyszedł zachwycający silnymi aromatami trunek, gdzie można wyczuć czekoladę, wanilię, migdały?, to wszystko z nutą słodkości i korzennych przypraw. Wlewany do kieliszków trunek wygląda na dość gęsty. Ciemny rum ma bogatszy bukiet zapachowy i miodową barwę. Każdy jest inny, smakują inaczej, lecz obydwa są pyszne.
Po ponad roku czasu w niczym nie przypominają tego, co wlewałem do gąsiorków :D Wtedy miałem obawy czy coś z tego wyjdzie. Teraz wiem, że obrana droga była dobrą. Wytrwałym gorąco polecam.

Jeszcze taka ciekawostka znaleziona w necie:
Drogi zegarek i rum
Ostatnio zmieniony sobota, 26 gru 2020, 10:59 przez psotamt, łącznie zmieniany 1 raz.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Zima nastała to trzeba nastawiać coś innego niż owoce padło na rum :)
Kupiłem 25kg melasy z trzciny cukrowej drożdże https://allegro.pl/oferta/drozdze-gorze ... MTFjMWY%3D i nastawiłem 55l :D
Nastaw 1. 5kg melasy 1kg cukru trzcinowego woda do 25l blg wyniosło 20
Nastaw 2. 8kg melasy 1kg cukru trzcinowego woda do 30l blg 25
Nastaw nr 1 poszedł do dymiona 34l nie wiem czy nie mało miejsca :scratch:
Nastaw 2 do dymiona chyba 50l :scratch: nigdy go nie zmierzyłem :)
Drożdże uwodnione w 30st pół na pół woda z nastawem po około pół godz. dodane do nastawu.
Nastaw około 30st ,teraz tylko czekać i może w przyszłym tygodniu nastawić resztę czyli 12.5-13kg :D
Edit po około 20 godz. nastawy nie pracują :bardzo_zly: Być może temp. za niska bo tylko 17.5st. teraz podwyższam temp. otoczenia :scratch:
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 gru 2020, 16:50 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Wczoraj trochu podgrzałem bimbrownie i coś się zaczęło dziać w dymionach.
Dziś kuknąłem i jest dobrze, wolno ale obydwa nastawy pracują :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Nie robiłem jeszcze typowego rumu, jedynie nastaw na cukrze trzcinowym. Dlaczego? Bo efekt mnie rozczarował. Nie pachniało i parzyło w gardło. O ja głupi! Po ponad roku sięgnąłem do damy i oniemiałem! Zero "bimbrowych" zapachów. Piękny smak! Szukam już w necie melasy :).
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

gpawel76
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 2 kwie 2019, 15:00
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: gpawel76 »

Cześć . W najbliższym czasie mam zamiar nastawić melasę trzcinową na rum na drożdżach Safspiryt C-70 i tu mam pytanie dawać do tych drożdży jakąś pożywkę....

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Tak
Awatar użytkownika

gpawel76
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 2 kwie 2019, 15:00
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: gpawel76 »

Ta może być..
https://sklep.centrumfermentacji.pl/fos ... wy-dap-1kg

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Mrzon
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Mrzon »

Witam 2 nastawy zrobione każdy po 7kg melasy woda do 25L. Blg wynosi 23, drożdże cobra rum rozsypane do nastawu o temp. 30 stopni, start po kilku godzinach. Antypiany nie dodawałem gdyż mieści się w typowym wiadrze fermentacyjnym. Nastawy bez dodatku cukru czyste zobaczymy ile surówki z tego wyjdzie po pierwszym razie. Kolejne będą już z dodatkiem dundru w proporcji 30%.
Pzdr
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Przeszło 2 tygodnie minęły a u mnie nastaw na rum dalej pracuje :scratch:
Być może temperatura za niska bo ma między 18-19 stopni :scratch:
W razie czego to pretensje będę miał do moda bo mi takie drożdże polecił :bardzo_zly:
:D niech se pracują powolutku mniej syfu wyprodukują :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

I więcej aromatu ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Kamal pisze:I więcej aromatu ;)
K.
Dokładnie, o to mi się rozchodziło, dlatego nie dałem turbo :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: acurlydrug »

I ja przymierzam się do zrobienia swojskiego rumu. Chciałabym zakończyć w dwóch rzutach - pierwszy, +-25 l dla uzyskania dundru, kolejne 3x60l, 'właściwe'. Czy dundru będzie wystarczająco dla kolejnych trzech beczek, czy lepiej zrobić pierwszy większy? Myślałam o takiej wersji:
1. 1,5kg melasy + 1 kg cukru trzcinowego, dopełnione do 25l. W poprzednich postach wychodziło 20blg
2. 2,3,4 każda po 7,8kg melasy plus ? cukru trzcinowego do zapełnienia beczki 60l o blg podobnym do pierwszego (w tym 1/3 dundru, teoretycznie jakieś 6l).
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Ja bym zastosował chociaż do 1 nastawu, samą melasę. Tym sposobem osiągniesz max, aromatyczny dunder, a jeszcze lepiej jakby on sobie odpoczoł tak z 3 miesiące, w butli z rurką fermentacją. I dopiero zlanie go z nad osadu , i nastawienie nowej partii rumu.
K.
Obrazek

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: acurlydrug »

Nie spieszy mi się, więc mogę i tak zrobić. Czyli pewnie wypadałoby wlać więcej melasy w zamian cukru.
Więc może nieco inaczej - pierwszy nastaw 25l z melasą do +-20 blg, reszta rozdzielona na drugą partię w dwie beczki 60l, tam dorzucić cukier, podzielić melasę, dunder i dopełnić wodą?
Z racji konieczności wysyłki chcę zakupić max 25kg melasy. Cukier trzcinowy z promocji z okolicznych sklepów.
Liczę na mały kompromis między ilością a jakością, choć głównie ma być jakość.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Cukier można kupić bardzo tanio często online, na olx, ceneo, allegro. Są naprawdę dobre ceny za 25kg. Albo w sklepie diamand, jest ciemny 25kg.
Jak chcesz "Jamajski" rum, to dunder najlepiej jakby dłużej jeszcze odleżał (często się je zakarza, dodaje trzciny cukrowej, resztek po fermentacji itp.), i wtedy używasz cały dunder do nastawu na 60l. ;)
K.
Obrazek

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: acurlydrug »

Nie no myślę najpierw zrobić rum 'testowy' z tych 25kg melasy + cukier. Myślę, że zamówienie do tego 25 kg cukru to będzie trochę za dużo ;)
Myślę o uzyskaniu dundru z zaledwie 25l ponieważ mam kega o pojemności 30l. Mogłabym więc machnąć to na raz. Choć czytałam, że dundru może być i 50% nastawu...
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

% dundru w nastawie, jest zależny od upodobań. Im więcej tym ciężejszy.
Ale też (zapomianielm wspomnąć) im melasa bardziej wyekspaltowana, tym rum bardziej ciężejszy.
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2913
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Kasiu (bo nie mogę z pamięci napisać Twego nicka :scratch: ) wyhodowałem taki dunder przez kilka miesięcy https://alkohole-domowe.com/forum/downl ... hp?id=8231 Kożuchy nie chciały dobrowolnie wyjść z gąsiora i musiałem haczykiem pomagać. Spróbowałem paszczowo - zgodnie z moją dewizą, że co nie zabije, to wzmocni i smak był kwaśny, wytrawny, wyczuwalne nuty melasowe. Rum na nim wyszedł niezły.
Kupując cukier trzcinowy w necie dopytaj jaki kolor ma. Jak jest jasny, to może być lipa. Kupiłem kiedyś sugerując się fotką, a przyszedł prawie biały z lekkim żółtawym odcieniem.
Pozdrawiam,
Waldek

wilkołek
20
Posty: 23
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2016, 09:35
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wilkołek »

Napiszcie kochani do jakiego BLG schodzą Wam nastawy melasowe? Ilość melasy przekłada się na końcowe BLG?
"Będziesz spożywał owoc pracy rąk swoich,
szczęście osiągniesz i dobrze ci będzie"

wawaldek11
2500
Posty: 2913
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Z samej melasy glinojeckiej zszedł mi kilka razy o połowę czyli do 12*Blg. Wcześniej gdy dodawałem cukry, glukozę i fruktozę było od 2 do zera.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

acurlydrug pisze:I ja przymierzam się do zrobienia swojskiego rumu. Chciałabym zakończyć w dwóch rzutach - pierwszy, +-25 l dla uzyskania dundru, kolejne 3x60l, 'właściwe'. Czy dundru będzie wystarczająco dla kolejnych trzech beczek, czy lepiej zrobić pierwszy większy? Myślałam o takiej wersji:
1. 1,5kg melasy + 1 kg cukru trzcinowego, dopełnione do 25l. W poprzednich postach wychodziło 20blg
Z 1.5kg melasy i 1kg cukru nie uzyskasz 20blg ;). Potrzeba 5kg melasy :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Czach
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 21:17
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Czach »

Cześć. Mam dunder po rumie zakażony sokiem z ogórków. Stoi około 9 miesiecy. Kożuch niesamowity, ale blg spore, ok. 18. Dolać to do nowego nastawu po skończonej fermentacji, czy przed jej rozpoczęciem? A może w trakcie? I jaką ilość? 20% docelowej objętości nastawu?
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Po próbach z cukrem trzcinowym, czas na konkretny rum.
Chciałbym podzielić nastawy na dwa rzuty:
1. 5 kg melasy + 3 kg cukru trzcinowego + 25l wody + drożdże gorzelnicze Coobra RUM YEAST NA MELASĘ;
2. 5 kg melasy + 2kg cukru trzcinowego + 15 l dundru + 10 l wody + drożdże gorzelnicze Coobra RUM YEAST NA MELASĘ.
Proszę o opinię doświadczonych rumowiczów :).
I love the smell of bimber in the morning.

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: patrzal »

@Czach - dodaj po fermentacji, żeby nie utrudniać drożdżom pracy, po dodaniu potrzymaj z dzień lub dwa przed destylacją. 20% jak dla mnie brzmi ok.
@Skir - pierwszy nastaw robiłbym na samej melasie, żeby mieć bardziej skoncentrowane aromaty w dundrze.

Czach
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 21:17
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Czach »

Sporo czasu minęło, sytuacja wygląda tak- dodałem do pracującego nastawu dunder z kożuszkiem i oczywiście w ciągu 2 dni fermentacja ustała. Tak zwana kicha. Chyba przegotuję jaki jest i zaszczepię jeszcze raz.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

W sumie kupiłem 21 kg melasy.
Ale pierwszy nastaw poszedł:
* 7kg melasy
* 2kg cukru trzcinowego
* 30 l wody.
* drożdżaki Coobra Rum - paczka
BLG 23.
Plan:
* Puścić na półkowej raz z dzieleniem frakcji.
* do kolejnego nastawu na 14kg melasy dodać 25l dundru z pierwszego nastawu
* uzupełnić 25l wodą
* uzupełnić cukrem trzcinowy do 23 BLG. (sądzę, że ok 2 kg)
Pierwszą destylację zostawić na biały.
Drugi, większy nastaw zadębić. Rozdrobić do 45%.
Do butli z watą na rok.
Proszę kolegów o wskazówki i uwagi , jako że to pierwsza próba z rumem. :) Nota bene, działania zainspirowane zafascynowaniem rumem mojej córki :).
Ostatnio zmieniony piątek, 5 mar 2021, 21:28 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: patrzal »

Uważaj, żeby nie przyciąć frakcji za ostro, zwłaszcza jeśli chcesz gotować jeden raz. Ja przyciąłem za bardzo od ogona. Po dwóch miesiącach stania okazało się, że cały rumowy aromat siedzi w tym, co myślałem że to już pogon i do wylania.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Po 3 miesiącach od nastawienia udało mi się w końcu zrobić odpęd ;).
Nastaw który miał 25blg zszedł do 6, nastaw o blg 20 zszedł do 0 :scratch:
z 13kg melasy i 2 kg cukru trzcinowego uzyskałem 25.5l surówki o mocy 25%.
Odpęd był robiony na pot-still do 100st w kotle.
Zrobiłem też mały eksperyment z drożdżami ale nie do końca jestem przekonany czy się powiódł :scratch:.
Kolejne 12-13kg melasy nastawione tym razem na bayanusach :D
Teraz mam myślenice na czym to przepuszczać 2 raz :scratch: do dyspozycji alembik, półkowa i pot-still.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”