DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy

Post autor: .Gacek »

krkkonrad89 pisze: nastawiłem rum na melasie od ,,rybaka" z olx. 9kg melasy dopełnione wodą do 25l co dało 25blg.
Dodawałeś cukier trzcinowy?

Wiesz, że rybak "od nas" się dowiedział po co to ludzie kupują... :hahaha:
Pozdrawiam Gacek.
koncentraty wina

krkkonrad89
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 21:23
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: krkkonrad89 »

Będzie teraz mądrzejszy i podniesie cenę Hehe. Co do cukru to nie dawałem. Przy cenie 4zl za kilo ekonomicznej było użyć samej melasy a białego cukru dawać nie chciałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak tylko drożdże przepracują napiszę co wyszło.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: arTii »

Ale wiesz że melasa ma mało cukrów fermentowalnych i dużo niefermentowalnych? Osiągniesz bardzo słabą wydajność i musisz bardzo uważać na zakażenie, ponieważ bardzo niski % uzyskasz na samej melasie.
4 zł/kg, zgadza się - taniej niż kilogram cukru trzcinowego, ale z melasy nie będziesz miał nawet połowy wydajności tej co z cukru.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

krkkonrad89
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 21:23
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: krkkonrad89 »

Zdaje sobie z tego sprawę. Nastaw na rum robię pierwszy raz w formie eksperymentu, skuszony niską ceną melasy. Na dobrą sprawę nie wiem nawet co to za melasa i ile jest w niej cukru. Wszystko pokaże pierwsza destylacja. Może się okazać, że cukrów fermentowalnych jest znikoma ilość i trzeba będzie się posiłkować cukrem trzcinowym

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Cukru jest 42%+ w najbardziej wyeksploatowanych melasach.
Przy drożdżach cobra ciężko o zakażenie, naprawdę trzeba nie dbać o higiene :).
Pomyśl o różnych proporcjach dundru, np. jak robią na Jamajce 40% nastawu to dunder :), niektóre destylarnie wcale nie używają dundru.
K.
Obrazek

krkkonrad89
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 21:23
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: krkkonrad89 »

O higienę raczej staram się dbać, i jeszcze nie miałem problemu z zakażeniem. Co do proporcji dundru i melasy, to zobaczę co mi wyjdzie po pierwszej destylacji. Chciałbym uzyskać maksymalnie aromatyczny Rum, więc pewnie dundru dodam sporo. Melasy zostało mi jeszcze ok 16kg, więc powinienem z tego zrobić 2-3 nastawy, po 25l w zależności od blg dundru. Także mogę się trochę pobawić, i poeksperymentować :)

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 sty 2020, 23:38 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

krkkonrad89
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 21:23
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: krkkonrad89 »

Trochę to trwało ale w końcu udało mi się przepuścić pierwszy nastaw z melasy od ,,rybaka". Z 25l o początkowym blg 25 wyszło mi 9l surówki o mocy 33%. Nastaw po fermentacji stanął na 5blg. Po destylacji zostało mi 15l dundru o blg 13, który wykorzystałem do kolejnego nastawu: 16kg melasy, 15l dundru dopełnione wodą do 25blg. Wyszło wszystkiego 52l. Drożdże podjęły pracę dużo szybciej i intensywniej niż przy nastawie z samej melasy.
Surówka pachnie obiecująco, trochę owocowo, trochę rumowo. Zostawiłem sobie 100ml serca do porównania. Zozbaczymy jak będzie się prezentował rum na dundrze. Jeśli będzie lepszy, to dokupię jeszcze melasy i zrobię większy nastaw z dunrem i przepuszczę wszystko razem na gotowo

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

orcio666
50
Posty: 51
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 16:16
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: orcio666 »

@kkkonrad też to testuje. Ja zacząłem od nastawu 6kg melasy rybaka i dopełniłem do 25l, blg 16-17, temp kiedy zadawałem grzyby 27 stopni. Po 7h temp 23 stopnie nawet nie drgnęło. Zobaczymy rano. Grzyby cobra, ale do whisky. Myślę, że w końcu wystartują. Planuje to na kolumnie półkowej obrobić. Pierwsza fermentacja tylko na dunder, później będziemy myśleć co do proporcji dunder - woda-melasa

Wysłane z mojego DRA-L01 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 mar 2020, 00:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Markusek
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 23:36
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Markusek »

Ja już po testach melasy od rybaka. Kupiłem 20kg, rozrobiłem z 20l dundru po rumie z 2018 roku. Dwa lata stał w petainerze z rurką. Dodałem wody do 26blg, drożdże cobra rum i grzałkę akwariową. Fermentacja powolna. Zeszło do 9blg. Po przepuszczeniu jednokrotnym uzyskałem 16l 50% surówki. Goniłem do zera i prawie 100C w kotle.

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

orcio666
50
Posty: 51
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 16:16
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: orcio666 »

Po 12h zaczęło fermentacje, ale drożdże turbo przy tym to bomba atomowa

Wysłane z mojego DRA-L01 przy użyciu Tapatalka

krkkonrad89
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 21:23
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: krkkonrad89 »

Mój pierwszy nastaw pracował 3 tygodnie. Zobaczymy jak teraz pójdzie. Ja pracuje na miedzianym pot stillu. Jak przepuszczę nastaw z dundrem to zdecyduje co mi bardziej podchodzi. Zamówiłem kolejne 25kg i planuje zalać rumem beczkę.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamil.foltyn »

Cześć wszystkim. Ja nastawiłem na rum z pierwszego przepisu radiusa. 4 kg cukru trzcinowego i 2l melasy i woda do 25l. Oglądałem na YouTube filmik jak zrobić rum i on dodał łyżeczkę kwasku cytrynowego. I ja też dałem, ale nie ogarnąłem, że on dał to na raz tyle nastawu ;/ Minęło 9 dni od nastawienia. Nic nie pracuje. Nastaw ma dokładnie 0 blg, a alkoholomierz pokazuje 0 % alko. Co ja narobiłem? Czy to wina tego kwasku cytrynowego? Wiem, że dałem stanowczo za dużo. Proszę o pomoc i porady co z tym zrobić bo tani nastaw to to nie jest ;)
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 mar 2020, 17:55 przez kamil.foltyn, łącznie zmieniany 2 razy.

Krzysztof63
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Krzysztof63 »

Jeśli ma 0 Blg, to znaczy, że albo całkowicie przefermentował, albo masz trefny ballingometr. Alkoholomierz w takim nastawie nie wskaże prawidłowo wyniku, bo niższy ciężar właściwy alkoholu rekompensowany jest wyższą gęstością pozostałości melasy.

Nefahrius
50
Posty: 56
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 12:20
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Nefahrius »

Zrobilem juz 300litrow nastawu z melasu i cukru, nigdy nie zeszlo ponizej 3brix
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamil.foltyn »

Ballingometr pokazuje dobrze. Woda 20 stopni 0 blg.
Ale dlaczego alkoholomierz pokazuje 0 %
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 mar 2020, 22:28 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Alkoholomierz jak nazwa mówi, służy do pomiaru alkoholu, a raczej roztworu (woda i etanol). W takim nastawie, nigdy nie będzie wskazywać poprawnie.
K.
Obrazek

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: eldier »

Dlatego że jedno i drugie pokazuje gęstość, tylko w innej skali. Oznacza to, że alkoholomierz przydaję się tylko w wodnych roztworach etanolu, a jak zapewne wiesz w Twoim nastawie jest pełno innych związków wpływających na gęstość.
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamil.foltyn »

No tak to jest logiczne. A co z tym kwaskiem ? Neutralizować jakoś czy ta łyżeczka na 25l nie przeszkadza ?
Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Puzii »

Nic nie rób, taka ilość jest ledwo zauważalna w 25L.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Jak cukromierz sprawny, i pokazuje 0, to sklaruj i destyluj.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamil.foltyn »

Dziękuję panowie. Wracam z pracy i biorę się do roboty ;)
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamil.foltyn »

No cóż. Dwie 5 litrowe porcje przedestylowane i całkiem to dobre wychodzi, ale trochę zwykłym bimbrem zalatuje. Chyba trzeba to będzie drugi raz przepuścić.
Powiedzcie mi co by można było zrobić z dundrem? Kolejnego rumu robić na razie nie planuję, ale może by się coś dało z tego zrobić? Dunder ma 5 blg więc szkoda wylać :)
Ostatnio zmieniony piątek, 20 mar 2020, 21:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Zlać do pojemnika, zakręcić szczelnie i niech odpoczywa, albo do pojemnika z rurką fermentacyjną (tylko musisz wody pilnować). I będziesz mógł później użyć. :)
K.
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kwik44 »

Poszukaj w internecie hasła "dunder pit" ;P To jest mój kierunek na ten rok. I nie żartuję.
Awatar użytkownika

orcio666
50
Posty: 51
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 16:16
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: orcio666 »

@Kamil.foltyn a te 5 blg to nie są cukry nie fermentujące? U mnie bo wygotowaniu na maxa dunder pokazuje 4blg, trzeci to ok. 6

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 2 kwie 2020, 07:15 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

zbój05
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 24 wrz 2020, 10:14
Krótko o sobie: lubię i smakuje .
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: zbój05 »

radius pisze:Destylację najlepiej przeprowadzić na pot stillu (najlepszy byłby alembik). Jeżeli na kolumnie to bez refluksu, czyli pełnym odbiorze destylatu.
robiłem według pierwszej receptury biały i żłoty leżakują drugi miesiąc . do białego dodałem 100 ml rumu malibu ,a do złotego chpsy dębowe średnio opiekane szczyptę cynamonu i skurkę z limonki .
już jest dobre a będzie fantastyczy rum . :klaszcze: :klaszcze:
Awatar użytkownika

jakubek88
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 21:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jakubek88 »

Przeczytałem cały temat i zauważyłem , że co osoba to inna wariacja w przepisie :) Jakiś czas temu przyszło mi 5l melasy trzcinowej i 10 kg cukru trzcinowego. Miałem zrobić rum z przepisu yotubowego ale po głębszej analizie zdecyduję się chyba na którąś metodę z wykorzystaniem dundru. Tylko muszę domówić melasy :)
-Pierwszy nastaw z 2.5 kg melasy plus cukier do 20 - 25 blg dla pozyskania dundru. ( ok 25 - 30 l )
-drugi chcę zrobić nieco większy z pozyskaniem całego dundru ale ok 40 l ale co do proporcji to jeszcze nie wiem... grzybki mam 3 paczki alcotec rum i 1 cobra rum.
Cobre użyję do pierwszego nastawu.
Mam kilka pytań : Czy urobek z pierwszego tłoczenia dodać do II nastawu po przefermentowaniu czy można zmieszać urobki z kilku nastawów ?
Kiedyś gdzieś słyszałem żeby zagotować w wodzie kakao i dodać do nastawu .... Ma to jakiś sens ?
I ostatnie pytanie już trochę spoza ale zostało mi ok 20 l dundru po aromatycznej śliwowicy . Wylać czy coś z tym można jeszcze zrobić ?
Ostatnio zmieniony piątek, 16 paź 2020, 11:51 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Można mieszać urobki z kilku destylacji, aż uzbiera się konkretną ilość na 2 destylację.
Podejrzewam, że chodzi o nuty kako/czekolady.
To chyba lepiej już, macerować ziarna kakowca w surówce.
Dunder z ślwowicy wykorzystaj do zacieru, albo zrób na nim nastaw.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

jakubek88
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 21:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jakubek88 »

To chyba lepiej już, macerować ziarna kakowca w surówce.
Dunder z ślwowicy wykorzystaj do zacieru, albo zrób na nim nastaw.
K.
W surówce tej po pierwszym odpędzie??
Mówisz "wykorzystaj do zacieru albo zrób na nim nastaw" chodzi Ci o rumowy nastaw czy zwykły cukrowy??
Ostatnio zmieniony piątek, 16 paź 2020, 19:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Tak, po 1 odpędzie.
Glukozowy, lub cukrowy, do rumu jeszcze takiego nie wykorzystywałem ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

jakubek88
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 21:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jakubek88 »

Moje składniki na rum doczekały się pierwszej obróbki . W zasadzie nie trzymałem się za bardzo jakiegoś przepisu, kierowałem się tym żeby nie przesadzić z BLG.
Rozpuściłem 5 l melasy i 5 kg cukru, dopełniłem wodą do oko 22-23 blg i dałem jedną paczkę cobra rum. Ku mojemu zaskoczeniu przestał nastaw pracować po ok 4 dniach może 5. Po tygodniu zlałem raz z osadu i ostawiłem na dobę w chłodne miejsce. Po 24 h zlałem jeszcze raz i dałem turbo clar. Do gotowania gotowy produkt miał jakieś 3-4 blg (rozumiem że pozostałości z melasy) Gotowałem na aabratku tylko z kat. miedzianym. Po odebraniu przedgonów 350ml odbierałem wszystko jak leci do słoja 10 l maksymalnie otwartym zaworkiem odbioru tak jak robię to przy owocówkach. 10 l mi wyszło surówki ok 45-50 % i 2.5 litra jeszcze odebrałem aż do samego końca :) Do Tych 10 l dodałem pokruszone ziarna kakaowca do maceracji przed 2 destylacją a 25 l dundru zlałem do wiaderka :)
Chcę zamówić jeszcze na olx z 20 kg melasy i dorobić tak żebym mógł zalać beczkę dębową z 30 może 40 l i zapomnieć na jakiś czas :)
Proszę o jakieś porady co dalej krytykę jak coś robię źle :)
Ostatnio zmieniony piątek, 27 lis 2020, 14:43 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Zaczynam i ja zabawę z rumem :). kupiłem 25kg melasy z olx i teraz mam problem :scratch: szukam drożdży ale nie turbo.
Nic nie mogę znalez :scratch:. Mam z 3 paczki bayanusów chyba pierwszy nastaw pójdzie na nich ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: psotamt »

Góral bagienny pisze:...szukam drożdży ale nie turbo.
A dlaczego?
Ja robiłem na tych:
https://allegro.pl/oferta/drozdze-gorze ... 9221797516
i rum wyszedł dobry. Daj im popracować w trochę niższej temperaturze i nie będą "turbo".
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

@psotamt Nie mam przekonania do turbo wiem jak potrafią wyciąć aromat ;).
Ciężko u mnie z chłodniejszym pomieszczeniem :scratch:. Piwnica pewnie za zimno a bimbroforownia koło 21st.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

krkkonrad89
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 21:23
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: krkkonrad89 »

Ja używałem Coobra Rum Yeast i ładnie przepracowały. Niestety widziałem tylko paczki na 25l nastawu przez co drogo wychodzą.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

jakubek88
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 21:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jakubek88 »

To , że są na 25 to nie znaczy , że nie przerobią większego nastawu. Ja teraz co bym nie robił w beczce 60 l daję 1 paczkę. Po ostatnim nastawie zrobilem nastaw na 25 l dundru plus 9 kg melasy i 3 kg cukru trzcinowego dopełniając wodą do ok 40 l . Dałem jedną paczkę alcotec i wlasnie przestały pracować. Blg jeszcze nie sprawdzałem na końcu. Zastanawiam się tylko czy do gotowania dolac pogony z ostatniej psoty...
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

jakubek88 pisze:. Zastanawiam się tylko czy do gotowania dolac pogony z ostatniej psoty...
Ja zawsze dodaję pogony do pierwszego gotowania ;).
Też myślałem dać np pół paczki turbo na 25l :ok:.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

krkkonrad89
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 21:23
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: krkkonrad89 »

Ja dawałem 2 paczki na 75l. Radzą sobie ale trochę to trwało zanim przerobiły.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

No takich właśnie szukałem :D :poklon;
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”