DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3809
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy

Post autor: Doody »

Mój największy problem w destylacji melasy to właśnie czarne przypalone grzałki. Kilkukrotnie próbowałem różnych wariantów, grzania na bardzo małej mocy itp. Efekt zawsze ten sam czyli wykręcanie grzałek i czyszczenie z czarnego osadu. Aż mi się rumu odechciało ;)
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Też miałem kilka razy problem nagaru na grzałkach. Ale nie wykręcałem - do prądu - rozgrzewały się do czerwoności i samo odpadło ;) A teraz płaszcz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: psotamt »

Nastaw porządnie wymieszałem po zakończeniu pracy drożdży i zapodałem Turbo Clar Alcoteca. Po dwóch dobach ściągnąłem wężykiem jak każdą inną cukrówkę i przyznam, że białego osadu na dnie było jak po fermentacji glukozy. 43 litry trafiły do kotła i zalanie kolumny nastąpiło w temperaturze 92,8*C, czyli jakieś 10% alkoholu, co dla mnie porównywalne jest z zacierem zbożowym. BLG początkowe 19, końcowe 7.
Jak pisałem wcześniej, nastaw z samej melasy ma skłonności do pienienia się. Już podczas nalewania do kotła wytworzyła się delikatna piana mimo, że przed fermentacją dałem trochę antypiany. Teraz podczas grzania nastawu okresowo uruchamiałem na parę sekund mieszadełko. Gdy zrobiłem to w temperaturze ~ 91*C piana poszła w górę zalewając mi na brązowo dwa szkła z czterech w kolumnie. Zmuszony więc zostałem do kolejnego dodania porcji antypiany. Nie powiem, uczucie paskudne gdy taka maź dość szybko wypełnia kolumnę :o A że kocioł z płaszczem, olej grzeje to i zahamować wzrost temperatury trudno. Na szczęście głównym sprawcą pienienia się byłą intensywna praca mieszadła. Kolejna porcja antypiany powinna skutecznie przeciwdziałać unoszeniu się niepotrzebnych bąbelków.
Teraz zastanawiam się co zrobić z dundrem :scratch: Kolejne nastawy też zamierzam robić z samej melasy, więc dunder trafi zapewne do kanalizacji. Jakoś nie widzę sensu wzmacniania aromatu, jeśli nie dokładam cukru. Może nie mam racji?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Dunder + cukier raczej nie
Dunder + glukoza - czemu nie :ok:
Pozdrawiam,
Waldek

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Szlumf »

Dodam.
Dunder + spiryt96% całkiem niezłe
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: psotamt »

Pisząc o cukrze miałem na myśli trzcinowy. Podsumowując uczone wypowiedzi: dunder + melasa jest nielogiczne. I tego będę się trzymał :ok:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

PiotrusPan
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: PiotrusPan »

Witajcie Panowie. Popełniłem właśnie swój pierwszy rum. Nastawy były dwa . Pierwszy 27l 2 kg melasy 5 kg cukru trzcinowego 22 blg drożdże kobra rum. Fermentacja 10 dni w temp. 15 C. blg 0. Po próbie sklarowania turbo clarem pojawił się jakby kożuch, coś jak ścięte jajko. Na szczęście dało się rozmieszać. Destylacja na kolumnie miedzianej po kroplowym odbiorze przedgonu jazda na otwartym zaworku do 85 C na 10 półce . Surówka. Drugi nastaw to 27l 3 kg melasy, 3 kg cukru trzcinowego i 1 kg białego. drożdże aromatic vine. Fermentacja 21 dni blg końcowe 6. Jeszcze coś tam pracowało, ale strasznie wolno. Zlew z nad osadu 2 dni na mrozie i do kolumny. Słabo to przypilnowałem, bo przy grzaniu ok 1400 w spienił się wsad i kolumna wypluła brązową breję do słoja. Z powrotem całość do kotła. Zdecydowałem połączyć obie surówki, rozcieńczyłem do ok 30 % i na kolumnę Bardzo przyjemna praca kolumna długo stabilna w temperaturze poniżej 79 C urobek to 5 l czystego serducha 89 % i półtora litra z końca procesu (ciągnąłem do 84C na dole kolumny) o mocy też przyzwoitej 76% ale już innym zapachu. to poszło rozcieńczone do 45 do butli z dębem. Dębinę pozyskałem z klepki (leżała paczuszka z 10 lat po układaniu podłogi.) po szczapkowaniu na 30 min do piekarnika w folii aluminiowej na 220 C. Zapach drewna zmienił się nie do poznania, jest słodkawy jakby waniliowy... Zastanawiam się co zrobić z serduchem. Umoczyłem palucha i powiem wam, że trud się opłacił. Najbardziej podoba mi się słodycz jaką świeży przecież trunek posiada. Częścią na pewno po rozcieńczeniu do 45 zaleję mrożone wisienki z lata i dodam łyżeczkę esencji kardamonowej na spirytusie. Może koledzy mają pomysł na resztę ... Pozdrawiam
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
Awatar użytkownika

PiotrusPan
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: PiotrusPan »

Więc ciąg dalszy przygody z rumem. Niestety nie tak radosny jak pierwsza część. Z pięciu litrów ,,czystego,, serducha o mocy 89 %, wyszła moc 83%. Destylat był jeszcze ciepły. No nic to , myślę i tak nieżle. Co miało iść do dębu, poszło. Półtora litra poszło na 2 kg wiśni bez pestek i dolałem 1.3 l wody. Myślę, że z sokiem moc ok 45% dodałem dużą łyżkę esencji z 30 g kardamonu na spirytusie i ok 50 ml syropu klonowego(trochę za mało, ale dosłodzę póżniej). Połóweczkę zostawiłem w takim stanie jak jest, żeby zobaczyć co zmieni się za kilka miesięcy. To co zostało rozrobiłem do 45% z wodą niegazowaną. I dupa. Zopalizowało. Najpierw do połowy słoja, tak jak podony w słoiku, następnie po wymieszaniu całkiem. Dodatkowo znikł przyjemny zapach rumu, a pojawił się lekki jakby pogonowy. Jest to raczej niemożliwe zebym przeciągnął proces, bo serducho odbierałem grzejąc ok 1 kw i do 83 C na 10 półce. Może czas to naprawi, bo po trzech dniach znowu jakbym zaczynał wyczuwać rum. Smak narazi niestety odrzuca ciężki i lekko metaliczny, moc czuć.
Chcę ukryć kolor, zalewam tym 2,5 kg tarniny, do tego kardamon i dwie łyżki stołowe suszu z skórki cytryny. Wróciłem do tego co zadębione. Zaprawka na spice rum wykonana 3 tygodnie temu z cynamonu, wanilii, migdałów i gałki muszkatołowej dosłodzona syropem klonowym, już doszła na grzejniku, bo aż szczypie lekko od cynamonu. Do tych trzech litrów na dębie dodam 300 ml zaprawy i uzbrajam się w cierpliwość. Następny nastaw już na dundrze zostawiłem 12 l. tyle że blg 7. Ale zobaczymy co wyjdzie. Teraz klaruje się 60 l nastaw z soku z jabłek z dodatkiem 5 kg glukozy. Liczę na fajną jablkóweczkę. Pozdrawiam brać.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3809
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Jabłkowicę. Według nomenklatury jabłkóweczka to nalewka a nie destylat ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

PiotrusPan
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: PiotrusPan »

Doody , z szacunkiem dla stażu i wiedzy z której korzystałem nie raz, ale twoja uwaga nie wniosła wiele co do mojego postu, czy tego co opisałem i czego spodziewałem się od bardziej doświadczonych kolegów, czyli cennych rad. Bez urazy.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Uwaga wniosła tyle ile mogła - czyli wyjaśniła nazewnictwo.
Do reszty treści, to nie wiem jak się odnieść? To nie są pytania tylko opisy i czekamy na ciąg dalszy i cenne wnioski.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

PiotrusPan
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: PiotrusPan »

Właśnie te opisy i wnioski poddaję waszej opinii i racjonalnej krytyce. W nielicznym gronie znajomych nie mam nikogo kto para się naszym hobby, a nawet nikogo kto jak ja gustuje w swojskich destylatach. Bazuję więc na waszej wiedzy koledzy i szukam wsparcia, ale również krytyki, nieraz nie bacząc na szczegóły nomenklatury nazewnictwa.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3809
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Chodzi mi tylko o to, że mówiąc "jabłkowica", wszyscy na forum wiedzą, że będzie nastaw z jabłek, fermentacja i destylacja w celu otrzymania trunku. Mówiąc "jabłkówka", wszyscy wiedzą, że będzie maceracja owoców w spirytusie i powstanie nalewka.
W związku z powyższym znajomość nazewnictwa znacznie ułatwia komunikację na forum. Tylko dlatego pozwoliłem sobie na powyższy wpis. Nie miał on na celu wprowadzanie żadnej uszczypliwości a jedynie znaczenie informacyjne, o którym mogłeś nie wiedzieć.
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Piotruś, żeby coś powiedzieć o Twych recepturach i trunkach, to trzeba nimi zwilżyć usta ;) Jestem gotów na testowanie.
Pozdrawiam,
Waldek

Garstka
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 26 lut 2018, 13:10
Podziękował: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Garstka »

Polecam Rum kokosowy - bardzo fajny i szybko się układa.

Nie przeszkadza mu zmętnienie.
Awatar użytkownika

PiotrusPan
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: PiotrusPan »

Koledzy nie czuję się urażony w żaden sposób. Wawaldek11 nie godnym częstować wielokrotnie opisywanego i słynącego na forum ze swoich produktów ,,guru". Moja przygoda z kolumną jest dopiero na początku drogi. Sam jeszcze nie wiem w którą stronę się rozwinie, bo nie znam wielu smaków (tych własnej produkcji oczywiście). Nie wiem więc gdzie są te ideały i do czego zmierzać. Jednak zawsze smakował mi łagodny smak dobrego bimberku. Poczyniłem kilka destylacji, jednak wszystkie trunki są bardzo świeże. Kiedyś Wawaldek11 sam zaproponuję ci degustację, lecz jeszcze nie teraz.
Ostatnio zmieniony piątek, 25 sty 2019, 13:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: adamus1 »

Właśnie zakupiłem pierwszą melasę i chcę wykonać rum. Widzę że jest wiele przepisów. Co lepiej użyć cukier trzcinowy czy glukozę ?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Cukier trzcinowy, najlepiej dark.
K.
Obrazek

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: adamus1 »

Dzięki, jutro jadę na zakupy i zacieram pierwszy rum ! :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Bardziej nastawisz, niż zatrzesz. :)
K.
Obrazek

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: adamus1 »

Heh klasyczna pomyłka. Oczywiście nastawię !

I jeszcze mam Kamal pytanie czy zwiększając ilość melasy z przepisu mogę zepsuć wyrób ?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Nie. :) Wręcz przeciwnie :)
K.
Obrazek

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: adamus1 »

A jakie jest "zdrowe" maksimum ? Jak w przepisie jest 2 kg. Mogę dać 5 kg?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Patrz na Blg, i będzie dobrze. :) Staraj się nie przekroczyć 23.
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

adamus1 pisze:A jakie jest "zdrowe" maksimum ? Jak w przepisie jest 2 kg. Mogę dać 5 kg?
Jak duży nastaw stawiasz? Ile masz melasy do przerobu? Jeśli sporo, to moja aktualna religia podpowiada tak: zrób z samej melasy. Otrzymasz esencjonalny rum. Każdy dodatek buraka, glukozy, a nawet trzcinowego rozcieńcza produkt i wprowadza dodatkowe bimbrowate nuty. Lepiej jest dla zwiększenia ilości finalnego produktu esencjonalny rum rozcieńczyć neutralnym spirytusem/wódeczką niż dodawać do fermentacji cukier, którego duch będzie się pojawiał, bo przy prostej z zasady destylacji trudno go wyeliminować całkowicie.
Koledzy nastawiają z dobrym skutkiem nawet do 30*Blg. Ja staram się nie przekraczać 25.
Jak masz warunki, to na dundrze możesz nastawić cukier trzcinowy i porównasz trunki.
Pozdrawiam,
Waldek

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: adamus1 »

Mam 10 kg melasy. Chcę nastawić 25l. Sam już nie wiem. Wbiliście mi ładnego klina :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Dlatego najlepiej używać dark muskovado, to jest cukier z największą ilością melasy. Z niego, nie jest odzielana melasa podczas procesu produkcji cukru.
Nastaw z samego tego cukru, już daje dobry rum.

Co do bimbrowych nut, to ostatnio bacardi z biedronki takimi zalatywało. :(
K.
Obrazek

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

adamus1 pisze:Właśnie zakupiłem pierwszą melasę i chcę wykonać rum. Widzę że jest wiele przepisów. Co lepiej użyć cukier trzcinowy czy glukozę ?
Glukozę. Melasy masz aż nadto. Ta z cukru niewiele wniesie.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Adamus - już masz trzy sposoby na rum :mrgreen: Chyba będziesz musiał dokupić melasy do dalszych eksperymentów.
W tym wszystkim jest tyle zmiennych, że stosując każdą metodę można uzyskać dobry rum lub zły. Ale na pewno wypracujesz swoją metodę wytwarzaniai rumu i będziesz doradzał innym :ok:
Pozdrawiam,
Waldek

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: szadok34 »

Wcześniej robiłem rum - 4kg melasy i cukier trzcinowy 7 kg, woda do 45 l, BLG około 20 ile pamiętam.
Teraz na 75 l nastawu, poszło 17kg melasy i 6kg cukru BLG 20.
Powiem tak, tamten rum to cienizna. Jak puściłem pierwszą część, to pomimo przypalenia grzałek zapach był niesamowity, do tego stopnia, że wcześniejszy rum wlałem do reszty przepracowanego nastawu, i goniłem wszystko jeszcze raz. Dodam tylko, że drugie gonienie na całe szczęście pozbawiło trunek zapachu spalenizny.
Jednak melasa robi swoje im więcej tym lepiej. Wiadomo zakup melasy w normalnych warunkach to duże koszty, więc materiał trzeba oszczędzać więc akcja forumowa "melasa glinojecka" to strzał w dziesiątkę. Z pierwszego nastawu 75 l po drugim gonieniu wyszło mi 5 l 70% urobku, reszta z kega poszła na spirytus,wyszło coś koło 1,5 l spirytusu, oczywiście należy pamiętać, że wlałem 3,5 l starego rumu o mocy 62-64%. Druga beczka kończy właśnie pracę.
Ostatnio zmieniony środa, 27 lut 2019, 17:31 przez szadok34, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Ja jeszcze bym polecił, dodać paneli (cukier surowy), albo soku z trzciny cukrowej. A poznasz takie bogactwo smaku, że później zbankrutujesz na surowce. :)
K.
Obrazek

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: szadok34 »

Można to u nas kupić??? :shock:
Ostatnio zmieniony środa, 27 lut 2019, 17:44 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Panele dostaniesz - 22-27 zł/kg. Jest już on mielony, a oryginalny jest w kostkach (też był dostępny w Polsce, ale drogi. Ja akurat miałem z Hiszpanii, bo tam taniej dużo)
Sok nie, jedynie import.
K.
Ostatnio zmieniony środa, 27 lut 2019, 17:47 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: szadok34 »

To zostanę jednak przy melasie :-)

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: adamus1 »

Dziś nastawiam. Daję 5 kg melasy i 4 kg cukru trzcinowego. Drożdże Cobra Rum i bentonit do klarowania. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dunder zostawić czy nie bawić się w takie wynalazki ?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Wszelkie eksperymenty mile widziane :)
Jak masz czysty spirytus, to wlej do dundru i po kilku dniach na rurki - sprawdzisz co jeszcze można wycisnąć z niego. Ja tak zrobiłem z wywarem śliwkowym i uzyskałem aromatyczną wódeczkę, która robi się z czasem ciekawsza.
Pozdrawiam,
Waldek

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: adamus1 »

Nastawiłem 5 kg melasy i 3 kg cukru trzcinowego. BLG 23. Zobaczymy co z tego wyniknie :)

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: janik »

Wreszcie nadszedł czas na mój pierwszy nastaw na rum z melasy i z dodatkiem cukru trzcinowego. :D
Będzie to większy udział melasy,ale coś mnie kręci :scratch: ,aby cukier trzcinowy poddać karmelizacji. :idea:
Cukier będzie stanowił 1/4 objętości nastawu.
Czy ktoś z kol. już tak kombinował i czy ten zamysł ma sens jeśli chodzi o końcowy efekt smaku i aromatu :?:
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Nie ma sensu poddawać karmelizacji cukru, skoro w melasie już są te aromaty. :roll:
Gdzieś czytałem o takim nastawie (z cukru białego był karmel zrobiony), ale nie wiem czy tu, czy na białym. :)
O i jest - > post75137.html?hilit=Nastaw%20z%20karmelu#p75137
K.
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2019, 21:07 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: adamus1 »

Dziś pierwszy raz przepuściłem rum bez odcinania frakcji. ( 5 kg melasy i 3 kg cukru trzcinowego) BLG z 23 spadło do 0. Nastaw fajnie się sklarował. Rum przeszedł przez aabratka ( oczywiście bez kolumny). Martwi mnie tylko ilość destylatu. Wyszło tylko 2l 85%. Spodziewałem się co najmniej 1 l więcej. Jaka jest mniej więcej wydajność z takiej melasy z tą ilością cukru ?

Jutro rozcieńczam do 30% i znowu przepuszczę, ale obawiam się że wiele z tego nie będzie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”