Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
snilmerg
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 26 lut 2015, 16:10
Załączniki
Domowy Jack Daniel's

Postautor: snilmerg » czwartek, 1 mar 2018, 09:34

Witam!

Przymierzam się do zrobienia swojego pierwszego Jacka Daniels'a. Będę celowal raczej w gentleman Jacka że względu na 2-3 krotna destylacje. Działam na sprzęcie w płaszczu olejowym i z mieszadłem więc będę destylowal wkład razem z młótem. Przepis oczywiście jest znany: 80/12/8 kukurydza/jeczmien/zyto, potem beczka i syrop klonowy. Pytanie jest następujące: czy tak przygotowany destylat rzeczywiście ma smak zbliżony do oryginału i od razu po spróbowaniu czuć Jackiem, czy to kolejny forumowy przepis, który dobrze zrobiony da zwyczajnie dobry bourbon? Pytam, bo raczej jestem typem perfekcjonisty i wolę poznać opinię osób, które również próbowały zrobić Jacka w domowych warunkach.

Pozdr

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

misiek35
50
Posty: 85
Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 20:10
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: misiek35 » czwartek, 1 mar 2018, 12:08

Ja próbowałem. Zacieranie z enzymami później wióry dębowe i syrop klonowy. Nijak się nie miało do Jacka. Słodycz czuć ale nic poza tym. Chyba jeszcze mi coś zostało nie ruszane że 3 lata.. może się coś zmieniło ale cudów się nie spodziewam.

Awatar użytkownika

Kamal
1550
Posty: 1565
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: Kamal » czwartek, 1 mar 2018, 12:10

A gdzie filtracja przez węgiel drzewny?
Gentlemen jest podwójnie filtrowany, przed beczką i po niej.
K.
Obrazek


Autor tematu
snilmerg
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 26 lut 2015, 16:10
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: snilmerg » czwartek, 1 mar 2018, 12:19

Filtracja w Jacku ma na celu polepszenie jakości destylatu (jednokrotna destylacja) oraz nadanie charakterystycznego smaku klonu cukrowego. Ze względu na trudno dostępne/drogie ww. drewno pomijam ten etap - jak większość - i planuje go zastąpić syropem klonowym (filtrowanie kokosowym i tak nie ma sensu). Tak więc czy komuś podobnymi metodami udało się uzyskać coś podobnego do Jacka? Lub jakimiś innymi?


Bodzios13likes
30
Posty: 33
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 07:29
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: Bodzios13likes » czwartek, 1 mar 2018, 12:21

Węgiel drzewny taki jak do grilla ?

Kamal pisze:A gdzie filtracja przez węgiel drzewny?
Gentlemen jest podwójnie filtrowany, przed beczką i po niej.
K.

Awatar użytkownika

Kamal
1550
Posty: 1565
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: Kamal » czwartek, 1 mar 2018, 15:04

Tak, taki jak do grilla. Ale ten z klonu cukrowego jest.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2988
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Domowy Jack Daniel's

Postautor: Pretender » czwartek, 1 mar 2018, 16:42

W oryginale dodają syrop klonowy? Syrop klonowy nie zastąpi przepuszczenia przez węgiel! Nie wiem skąd ta bzdura pojawiła się ... I jeszcze Cię rozczaruję, niestety, ale nie otrzymasz „klonu” JD, możesz być tego pewien. „Coś” zbliżonego tak, ale jeśli jesteś tak jak to mówisz perfekcjonistą to będziesz zawiedziony.


wawaldek11
1750
Posty: 1755
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 1 mar 2018, 17:45

Za dużo jest zmiennych, których nie jesteśmy w stanie zapewnić przy naśladownictwie uznanych trunków.
Trzeba robić swoje, dopracować powtarzalność i przyzwyczaić się do trunków domowych :) A po Jacka Daniels'a trza do sklepu...
Ja czasem coś uwarzę i ugotuję, postarzę chwilkę albo dwie i nie porównuję do znanych produktów tylko doszukuję się własnych smaczków i aromatów.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 375
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 17:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: gaviscon » piątek, 2 mar 2018, 22:14

Ponadto producent i tak nie zdradzi całkowitego przepisu, jest dodatek bądź proces którego nie wyjawi. I dlatego ciężko jest się nawet zbliżyć do oryginału.


Imbir
200
Posty: 217
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: Imbir » piątek, 2 mar 2018, 23:00

Taaa... chciałbyś zrobić JD w kilka miesięcy, no wybacz :czytaj: Sposobem który opisałeś zrobisz dobrego burbona, a nie kopie JD. Po za tym to po cholerę robić JD jak w sklepie tego pełno, nie lepiej odkrywać własne niekiedy może i lepsze smaki niż sklepowa komerchaa :scratch: Swoją drogą Jack D. jest :ok:


damianekj
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 26 sty 2016, 22:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Tennessee whiskey, burbon, piwko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: damianekj » piątek, 9 mar 2018, 12:28

Jakiś czas temu też miałem więcej pytań niż odpowiedzi, wszystko było skomplikowane ale wraz z kolejnymi wykonywanymi czynnościami stawało się coraz jaśniejsze i zrozumiałe. Korzystałem z przepisu właśnie na JD. Pierwsza psota którą kiedykolwiek zrobiłem wyszła nadzwyczaj dobrze, do tej pory uchowały się jej resztki - wynik jest taki, że ma bardzo przyjemny zapach. Znajomi mówią, że nawet lepszy niż Jim czy Jack. Problem jest taki, że w euforii popełniłem podstawowy błąd i nie pamiętam co i jak było robione... :) Na chwilę obecną zrobiłem 2 zaciery z przepisu JD: w proporcjach 1:5 i 1:3. Ten pierwszy pokazuje ~10 BLG, drugi około 16 BLG. Wynik psocenia pod względem ilości jest na korzyć 1:3, ale to logiczne z powodu wyższego BLG. Na chwilę obecną czekam i zobaczymy co wyjdzie z jednego i drugiego. Dodam jeszcze, że procesy i składniki w obu przypadkach były takie same, różnica była tylko w proporcjach.
Zdarzyło mi się też raz pomieszać totalnie składniki (żyto i kukurydzę) i wyszło coś o bardzo intensywnym zapachu i smaku, mocno drzewnym i z wyraźnym zapachem orzecha laskowego. Osobiście mi to nie pasuje, ale leży i czeka :)
Podsumowując po JD to najlepiej iść do sklepu, a w domowym zaciszu warto eksperymentować. Kto wie, może JD wcale nie jest aż taki dobry...??? :)

Awatar użytkownika

Będziniak
30
Posty: 40
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: Będziniak » sobota, 10 mar 2018, 20:41

Myślę, że proporcje zbóż czy to 1:5 czy 1:3 będą nie do odróżnienia po roku czy więcej w beczce ;)


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość