Domowy Jack Daniel's

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy

Post autor: kwik44 »

Kukurydza słabo się skleikowała. Ten drugi zacier będziesz miał zdecydowanie lepszy. Odpęd rób literalnie do "0", a dopiero w drugiej destylacji tnij frakcje. Odpędu powinno być ok 1/3 wsadu z kotła o mocy jakieś ~20%. Przedgon i pogon z poprzedniej destylacji zawsze dodawaj do kolejnej. Tam nie dość, że jest dużo spirytusu, to dodatkowo wzmocnisz smak. Szkoci mają naprawdę rację ;)
Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Domowy Jack Daniel's

Post autor: nike21 »

Jak wyjdzie coś fajnego w smaku to zaciery z kukurydzą będę na pewno powtarzał. Dzięki za wskazówki :ok:
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Domowy Jack Daniel's

Post autor: kwik44 »

Czemu by miało dobre nie wyjść. Ja na swój burbon narzekałem strasznie. Teraz po ~1,5 roku w beczce zaczyna coś zjadliwego przypominać. Najfajniejszy składnik smaku to orzechy ;) Ale kożuch pleśni z przechodzonego dundru był gruby. Muszę dorobić beczułkę 50l. Akurat jak tę co mam wypiję to będzie nowe gotowe :D

//edyta: Nie staraj się skopiować JD. Nie warto - jest w sklepie. Zrób swój unikalny trunek. Będzie na pewno lepszy.
Ostatnio zmieniony piątek, 14 lut 2020, 12:14 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Domowy Jack Daniel's

Post autor: nike21 »

Wiem, że jest w sklepie, ale chciałem zrobić swój :) Pierwszy destylat leży w kamionce, drugi też pójdzie w kamionkę. Chciałbym zrobić większą ilość kukurydzianki i zalać sobie w beczkę 20 lub 30 litrową, ale to jest raczej dalsza przyszłość. Kukurydzę robiłem na próbę, głównie interesuje mnie destylat zbożowy na whisky. Czekam też na nowy sprzęt więc będzie ciekawie :)
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Domowy Jack Daniel's

Post autor: kwik44 »

Kup beczkę 30l, a najlepiej 50l. Różnica w cenie nie jest wielka. Ja mam 20l (nową) i właściwie dopiero drugie zalanie (bo pierwszy destylat praktycznie w całości został przedestylowany ponownie) zdało egzamin. W beczce 50l tego problemu tak szybko nie będzie.
Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Domowy Jack Daniel's

Post autor: nike21 »

Zastanawiałem się nad beczką od magasa z białego własnie 30 litrów...
Ostatnio zmieniony piątek, 14 lut 2020, 15:13 przez nike21, łącznie zmieniany 1 raz.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Domowy Jack Daniel's

Post autor: czytam »

I to jest dobry kierunek.
Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Domowy Jack Daniel's

Post autor: nike21 »

Chciałem jeszcze zrobić trunek z tego przepisu. Myślę że może z tego wyjść coś całkiem fajnego.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”