Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Co można przed procesem destylacji aby uzyskać czysty destylat już po.

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:

Post autor: aakk »

Ocet i szkło wodne po paru chwilach zrobi się białe, żelatyna zacznie tężeć..
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: arTii »

Czyli tylko na bieżąco? Trudno - trzeba sobie kupić mieszadło magnetyczne :D
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Zygmunt »

Jak masz w domu wiatraczek komputerowy z demontażu, to potrzebujesz tylko dwóch magnesów i rdzenia mieszadełka, poszukaj na forum piwowarskim opisów budowy. Koszt przy zastosowaniu "elektrośmieci" to kilka złotych.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: LuarvikLuarvik »

Podbijam temat.
No więc właśnie, czy i jak długo można przechowywać gotowca?

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: arTii »

@LuarvikLuarvik - przecież 4 posty powyżej zadałem dokładnie to samo pytanie i otrzymałem odpowiedź
Ostatnio zmieniony piątek, 18 paź 2019, 08:12 przez arTii, łącznie zmieniany 2 razy.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Cynammon
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 31 lip 2016, 04:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem :)
Ulubiony Alkohol: Wino z Wiśni/Truskawek/Dzikiej Róży/Goji
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Cynammon »

urbanmaster pisze:Ja po użyciu pirosiarczynu potasu (10g na 50l nastawu) w parę dni pięknie mi wyklarowało cukrówkę (cała przezroczysta). Polecam. Szkło wodne, inna chemia? Jakoś to do mnie nie przemawia... Stawiajmy na naturalność jak się da. w końcu chyba tutaj po to jesteśmy, czyż nie?? :D
Dlatego ja klaruje najprostszym i najstarszym sposobem na świecie i jest naturalnie (grawitacyjnie), czekam aż się ładnie wszystko wyklaruje, osad spada na dno i ściągam z nad osadu.

Wysłane z mojego Z2 przy użyciu Tapatalka

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: aakk »

Ile czasu zajmuje Ci takie klarowanie? Z odgazowaniem / bez po zakończeniu pracy.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: LuarvikLuarvik »

arTii pisze:@LuarvikLuarvik - przecież 4 posty powyżej zadałem dokładnie to samo pytanie i otrzymałem odpowiedź
Racja, mój błąd. Nie zauważyłem, że temat ma 2 strony i Twoje pytanie wziąłem za ostatnie w dyskusji... W każdym razie sposób zadziałał, więc wielkie dzięki dla Zygmunta!

peter1956
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 26 paź 2019, 22:27
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: peter1956 »

Takie 2 pytania poczatkujacego odnośnie klarowania:
- po czym poznać, że drożdze już napewno zakończyły swój żywot? nic się nie pieni, nie bulka, nastaw z winogron ma już 3 tygodnie na turbodrożdzach
- chcialem nastaw poraktować superklarem24h przed destylacja. Tak sie składa, że potem beczkę muszę przetransportować samochodem do miejsca gdzie mogę skorzystać z potstilla. Czy to będzie problem jak po klarowaniu potrzęsie nim w aucie? czy wszystko i tak będzie na dnie? Może lepiej to co wykalrowane zlać do innej beczki i tylko wyklarowane przewieżć?

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: aakk »

Sam sobie odpowiedziałeś po czym poznać.. Po sklarowaniu koniecznie zlać znad osadu jeśli zamierzasz transportować.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: boxer1981228 »

Pomiar blg nastawu/zacieru. Najskuteczniej używać miernika. Jeśli blg przestanie spadac to znaczy że drożdże już padły. A jeśli nie masz miernika to nastaw/zacier zacznie się klarować samoistnie od góry.

Box

peter1956
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 26 paź 2019, 22:27
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: peter1956 »

Gdy nastaw jeszcze fermentuje to potrzebuje min powietrza więc przykrywamy tylko szmatką lub pielucha tetrowa. A co w czasie klarowania? Zamykamy beczkę szczelnie czy zostawiamy tylko przykryta szmatką?

Wysłane z mojego Redmi 7 przy użyciu Tapatalka

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: LuarvikLuarvik »

Po ustaniu fermentacji zlej znad osadu (ja mam kranik, ale możesz użyć pompki lub rurki), a następnie użyj wiertarki z mieszadłem, by pozbyć się CO2. Teraz zapodaj klar i przykryj tak, jak do fermentacji. Znów zlej znad nowo powstałego osadu, zamknij szczelnie i możesz sobie to transportować lub przechowywać w chłodnym miejscu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: RE: Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Zygmunt »

peter1956 pisze:Gdy nastaw jeszcze fermentuje to potrzebuje min powietrza więc przykrywamy tylko szmatką lub pielucha tetrowa. A co w czasie klarowania?
Gdy nastaw już fermentuje, to powietrze jest zbędne, a może być nawet szkodliwe (ryzyko infekcji). Tlen jest potrzebny tylko do namnożenia drożdży, sama fermentacja jest procesem beztlenowym.
Klarujesz po fermentacji i odgazowaniu, więc nie musisz już dostarczać powietrza, możesz zabezpieczyć korkiem z rurką lub zakręcić pokrywę beczki- i tak nie są w 100% szczelne.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Erazer »

Mam szklo wodne JURGA, opis składu :
'' Roztwór wodny soli sodowej kwasu krzemowego (Na2O + SiO2)
Jest niemal rzadkie jak woda, nada się?

Widziałem inne szkła wodne, to były gęściejsze, coś jak kisiel rządki, a to co mam rzadkie.
Wystarczy więc dodać trochę octu bez rozwadniania szkła wodą?

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: aakk »

Wcześniej miałem takie kislowate w przezroczystej butelce. Ostatnio kupiłem w żółtej i jest jak woda. Mam wrażenie że jakoś gorzej się klaruje. Tak przy okazji nastaw po klarowaniu nadal jest delikatnie mętny że dna nie widać czy powinien być krystaliczny jak woda do samego dna?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Erazer »

A klarowaleś wcześniej tym kiślowatym szkłem wodnym?
W teorii powinno być całkiem klarowne do samego dna
Jeszcze kwestia kolejności, jedni podają że żelatynę podaje się w pierwszej kolejności tak jak tutaj w przepisie, a gdzie indziej podają, że najpierw zol krzemionkowy, a później dopiero żelatynę

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: aakk »

Tak, na kiślu zdarzało się że pływały takie kluchy drożdży i nastaw całkiem klarowny. Ostatnio klarowałem na tym rzadkim i chyba za długo zwlekałem bo dodałem sporo octu i całość już zaczynała się robić delikatnie mleczna. Szybko wlałem do nastawu ale słabo się klaruje.. Chyba wrócę do klarowania gotowymi środkami albo kupię jakieś mieszadełko magnetyczne dla wygody.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Erazer »

Chlupnalem miksturę do nastawu, o ile nastaw był już w zasadzie w połowie wyklarowany, bo zlewałem dwa razy znad osadu, tak po wlaniu specyfiku zrobił się mleczny - minęła godzina i nie widać by się coś klarowalo, zobaczym co to z tego będzie.
Zachodzi pytanie co zrobić, jeśli nic się nie zmieni, puścić tak na rury?

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: LuarvikLuarvik »

Jeśli Ci się spieszy to puszczaj, skoro zlewałeś wcześniej dwa razy. Z kolei jeśli masz czas i możliwość to wystaw w nocy na zewnątrz. Nie ma mrozu, ale jest szansa, że coś pomoże.
Awatar użytkownika

Cynammon
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 31 lip 2016, 04:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem :)
Ulubiony Alkohol: Wino z Wiśni/Truskawek/Dzikiej Róży/Goji
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Cynammon »

Co do klarowania to szczerze mówiąc nie mam pojęcia ile to czasu zajmuje fermentacja zazwyczaj się kończy po 3 tygodniach a później to różnie bo czasami mam wenę i zaraz po tym jak drożdże opadną zlewam i odstawiam już bez rurki aż mi się przypomni wtedy już drugi zlewanie do butelek. Nigdy nie mam jakiegoś schematu i nigdy się tym nie przejmuję... ile czasu to stoi.
Ostatnio zmieniony środa, 11 lis 2020, 12:56 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie nastawu przed destylacją”