Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy

Post autor: kondon »

Blg?
Mogło, ale też drożdże mogły zjeść cukier i wystarczy je ubić, a później dosłodzić lub dosłodzić cukrem niefermentowalnym, jak ksylitol. Jeśli chcesz gazowany, to lepiej dosłodzić ksylitolem i dać trochę cukru na nagazowanie.
Przy słabych alkoholach szczelność jest bardzo ważna. Do tego same gruszki chyba są dość wrażliwe.
Możesz też dosłodzić w szklance i spróbować jak smakuje.
alembiki
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: rozrywek »

Cydr gruszkowy....
No klasyka...tylko gdzie cydr?
Kol@Kópacz obrazowo przecieź opisał.
Bardzo trafnie zresztą ujął zagadnienie.

Kol@masakra domingo nie był gorszy.cytrynówka czy cydr. Krystalicznie czysta to ma być czysta. Wódka.

Cydr ma być cierpkawy mętnawy orzeźwiający i pyszny.
Cukrów w jabłkach jest zdecydowanie mniej niź w innych owocach.


Jabłecznik to nie Grustecznik. Ani Truskawnik. Albo Malinownik.

Odpowiem zatem: drożdże przerobiły wszelakie cukry proste i odeszły do krainy Narnii. Bo im się tak chciało.
I pozostawiły fajny ciekawy napój.
Cydr.
Cider. Sajder, jabłecznik.

Z jabłek. Kurwa. Jabłecznik. Kurtka na wacie.!!!
Cydr. Nawet tę terminologię uznajmy jak Polską. Jak Ok.
Już to przeboleję.
Ale jak ktoś z nalewki Wiśniowej zrobi cherry drink to ja padam.

Cydr....to jabłka. Koniec tematu.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: Rebeli@nt »

majster1 pisze:Mam pytanie, bo nie wiem czy coś zepsułem. Cydr gruszkowy wyszedł mi kwaśny, czy coś źle zrobiłem? Zepsuł się cydr? Czy nieszczelne zamknięcie mogło mieć wpływ?
Nawet z najbardziej słodkich jabłek cydr wychodzi kwaskowy. Tak się dzieje gdy drożdże przerobią cały cukier zawarty w soku i wszystko jedno czy w jabłkowym, czy gruszkowym. Aby był słodki/półsłodki musisz go dosłodzić do smaku, ale nie zwykłym cukrem, tylko np. Ksylolitem. Można również wcześniej przerwać fermentacje gdy drożdże nie zjadły jeszcze wszystkich słodkości.

luckan
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 16 gru 2020, 18:14
Podziękował: 1 raz
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: luckan »

Cydr przefermentowany do końca nie zawiera w swoim składzie cukru, więc wyczuwamy tylko goryczkę i kwasy, które teraz biorą górę w smaku, czyli jest wytrawny. No i oczywiście zostają jeszcze aromaty☺. Jak jest za bardzo kwaśny to można go złagodzić dodając niefermentowalny słodzik np. ksylitol. To kwestia gustu jaki smak komu odpowiada.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 kwie 2021, 23:42 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: majster1 »

Ok to jeszcze mam jeden problem. "Cydr gruszkowy" bo zakonczeniu fermentacji śmierdzi niemiłosiernie. Jabłkowy nie ma takiego zapachu. Gruszkowy jest ciemny, szary. Co może być tego powodem?
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: Doody »

rozrywek pisze: Cukrów w jabłkach jest zdecydowanie mniej niż w innych owocach.
Pozwolę sobie rozrywku nie zgodzić się z Tobą i to na maksa ;)
Oprócz tak wspaniałych owoców jak winogrona, które są niedoścignionym ideałem w świecie owoców, jabłka plasują się bardzo blisko za plecami winogron. Ja kupuje sok tłoczony od zaprzyjaźnionego sadownika o Blg na poziomie 16-17 (oczywiście bez dodatku jakiegokolwiek cukru). Gruszki, banany, brzoskwinie itd wydaja się być znacznie słodsze od jabłek ale to pozory. Ilość cukrów w tych owocach często jest niższa niż w jabłkach. Śliwki, które wydaja się czasami "sama słodyczą" przegrywają zwykle z jabłkami. Pozory mylą. To nie przypadek , że po niekwestionowanych liderach jakimi są owoce winogrona w produkcji światowej wina, jabłka plasują się z czołówce.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: jakis1234 »

Jabłka mają średnio 10 Blg, winogrona - 16, ale to są oczywiście średnie, a rodzajów jabłek jest sporo.
Jak nastawiałem sok na calvadosa to miał Blg 12.
Skoro miałeś @Doody sok jabłkowy 16-17 Blg, to tylko pozazdrościć, jak będziesz kupował kolejny raz, to ja też jestem chętny. :poklon;
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: Doody »

Nie ma sprawy. Ostatnio kupowałem dla siebie i dla Kamala, choć uwzględniając stan mojego kręgosłupa, pakowanie paczki z worków na poziomie 50 kg i taszczenie tego na pocztę daje mi strasznie popalić ;)
Ale dam znać jak przyjdzie pora na sok :)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: jakis1234 »

@Doody, ależ nie będę Ciebie narażał. Jestem regularnie w Koninie, więc podjadę i odbiorę, tylko daj znać kiedy.
Pamiętaj o mnie jesienią :)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: Kòpôcz »

majster1 pisze:Mam pytanie, bo nie wiem czy coś zepsułem. Cydr gruszkowy wyszedł mi kwaśny, czy coś źle zrobiłem? Zepsuł się cydr? Czy nieszczelne zamknięcie mogło mieć wpływ?
Prawdopodobnie jest OK. Jabłka i gruszki zawierają sporo kwasu jabłkowego, który się uwydatnia, gdy już cukry zostaną zjedzone przez drożdże. Spróbój jeszcze raz na spokojnie, zastanów się, czy to jakiś niechciany kwas, czy tylko ten grusznik jest wyjątkowo cierpki, mocno wytrawny. Niektóre drożdże do jabłeczników/gruszników zawierają składniki redukujące ilość kwasu jabłkowego (np. Ciderini Sweet). Rozczaruję Cię jednak - napitek na nich wcale nie jest słodki, jest tylko trochę mniej cierpki i nawet dla miłośników wytrawnych smaków może wymagać dosłodzenia niefermentowalnym.
Kolorem się bym nie przejmował. Jedne owoce mocniej, inne mniej poddają się enzymatycznemu ciemnieniu. Sklepowa klapsa mi mocno ciemnieje w przetworach, konferencja z własnego ogrodu niemal wcale.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: rozrywek »

Weżcie pod uwagę fakt że słodycz jest też i pozorna.
Maliny są słodkie a mają połowę cukrów niż jabłka.
Banan ma więcej a tego nie czuć.

A najbardziej szlachetne owoce czyli winogron czuć słodych w rodzynkach.

Kiedyś już wspominałem o tym. Że czym gorsze w smaku jabłka tym lepszy napój z nich wychodzi.
Z lobo wyjdzie nijakie.Z papierówek też.
A z szarej Renety czy z Booskop super.

Tak samo z szarlotką. Nie to co na surowo będzie dobre nada się na cydr.

Z jakich gatunków jabłek robicie?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: Doody »

Mój sadownik ma takie jabłka żótego koloru (jednolite). Nie wiem co to za odmiana ale dopytam jak będę jechał po sok.
Pozdrawiam
Darek

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: majster1 »

To racja, z sokiem jabłkowym też tak mam, im dziwniejsze jabłka tym więcej walorów smakowych ma sok jabłkowy. A przemysłowe mają być po prostu słodkie i duże, i nie mają żadnego smaku. Sok gruszkowy, który mam, też jest szary, taka jego uroda, takie mam gruszki i jest też dobry, czyli wszystko w normie.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 kwie 2021, 08:20 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: rozrywek »

Całkiem żółte i jednolite?
A to zagwostka.
Sadownicy głównie specjalizują się w odmianach dla klienta. Te najbardziej smaczne. Do jedzenia.
A tu chyba jakaś stara odmiana jabłoni wchodzi w grę.

Do cydru idzie jedno jabłko na tonę.
Jesteśmy niszową częścią konsumentów.

Bardziej soki i świeże owoce.

A też coraz bardziej są popularne NFC.
Nie z koncentratu. Taki jest skrót w spolszczeniu.

Naturalne. Bez chemii.
Dobrze że coraz więcej osób po takie wyroby sięga.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: majster1 »

Kosztele są żółte, stara odmiana, ale one nie nadają się na cydry, są zbyt zbite w środku, mają mało soku. Nadają się na jabłeczniki i do jedzenia bezpośrednio, ale sok wychodzi z nich kiepski, mętny, taki kisiel.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: bociann2 »

Może to boiken? B.
stara odmiana. Chyba z 200 lat.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Post autor: majster1 »

Dzisiaj zrobiłem coś nietypowego i chciałem zapytać czy tak się robi czy nie. Po dwóch dniach od wstawienia cydru kilka razy mocno uderzyłem dnem pojemnika o podłogę, aby pobudzić drożdże i jest świetny efekt. Od 10 godzin cydr mocno pracuje, aż go słychać, ale nie ma piany, pracuje cały nastaw jednorodnie, wygląda to atrakcyjnie, bardzo mi się to podoba, ale nie wiem czy to dobrze czy źle.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”