Domowy cydr 80 volt

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.

Autor tematu
miki69
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 26 lut 2018, 19:49

Post autor: miki69 »

Witam !
Wczoraj zrobiłem cydr.( sok jabłkowy rivia jasny + drożdże do cydru+ pożwyka).
Mam pytanie związane z promilami. Jak to jest z tym że 17g cukru daje 1 promil? 17g na litr?
Również chciałbym zapytać czy zgodnie z tą techniką możliwe jest uzyskanie 80 voltowego cydru?
Co powoduje wytwarzanie się alkoholu metylowego? Czy czasem nie wytworzy się z tego przepisu?
Da się jakoś sprawdzić czy cydr nie jest z metylem? Mogę teraz po 2 dniach fermentacji dodać cukier?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Domowy cydr 80 volt

Post autor: Kamal »

17g na litr daje 1%, a nie 1promil.
Nie jest możliwe, w warunkach fermentacji uzyskać 80%.
Metanol powstaje podczas fermentacji, a są jego znikome ilości.
Sprawdzić pewnie w laboratorium.
Możesz po dwóch dniach dodać cukier.
K.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”