Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

biały19905
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: biały19905 » środa, 16 sty 2019, 11:12

Witam. Pisze o poradę. Tak jak pisałem wcześniej zrobiłem wszystko według instrukcji corn whiskey o zostawiłem zacier do ostygnięcia. Na jakieś 10 godz. Po czym dodałem drożdże zacier miał jakieś 20 stopni. Dałem drożdże whisky coobra. Pisze na nich że dodaje się ich w temperaturze pokojowej. Zacier stoi z drożdżami jakieś 12 godz. Ale słabo pracuje i ma zapach kwaśny. Nie wiem czy się nie zepsuł co wy o tym myślicie. Dodać coś czy czekać jeszcze?
Ostatnio zmieniony środa, 16 sty 2019, 11:34 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

biały19905
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: biały19905 » piątek, 15 lut 2019, 14:37

Witam forumowiczów. Chciałbym zrobić zacier z kukurydzy z dodatkiem żyta i pszenicy, żyta i jęczmienia lub inną kombinacje. I teraz pytanie czy macie fajny przepis? I jeżeli będę używał enzymów (uplynniajacy i scukrzajacy) to czy jęczmień muszę utrzymywać przez jakiś czas w odpowiedniej temperaturze aby dodatkowo scukrzyl skrobię?

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy 25% dundru dodane do zacieru jest ok? I jak się go dodaje bo jeszcze tego nie robilem.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 lut 2019, 16:21 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


wawaldek11
2000
Posty: 2218
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: wawaldek11 » piątek, 15 lut 2019, 17:13

Każde zboże należy skleikować przed zacieraniem, aby uzyskać maksymalną wydajność.
Jeśli masz możliwości, to porób czyste destylaty z poszczególnych ziarenek. Możesz je później łączyć w dowolnych proporcjach dopasowując do swoich preferencji. Takie destylaty wymagają czasu, aby się ułożyć - zaraz mogą być niepijalne.
Nic też nie stoi na przeszkodzie, abyś łączył zboża przed zatarciem i fermentacją. W ten sposób znajdziesz swoje smaki.
Pozdrawiam,
Waldek


biały19905
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: biały19905 » piątek, 15 lut 2019, 22:43

Panowie podpowiedzcie mi czy mogę tak zrobić. Kleikuje 2 lub 3 ziarna razem lub osobno ale nie wiem jak lepiej i później dodaje słód żeby przerobiła się skrobia na cukier lub enzymy i na koniec drożdże. Czy popełnię jakiś blad? Prosze o rady. I chciałbym dodać do tego Dunder ale niewiem jak proszę o odpowiedź z góry dziękuję


biały19905
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: biały19905 » poniedziałek, 18 mar 2019, 07:23

Witam. Powiedzcie mi panowie dlaczego w przepisach podanych przez radiusa stosunek wody do ziarna w niektórych jest 1:5 a w innych 1:3 czy ma to jakieś duże znaczenie? Robiłem zacier z przepisu corn whiskey gdzie był stosunek 1:3 teraz chciałbym zrobić przepis whisky Jack Daniels w którym jest stosunek 1:5. Jakie to ma znaczenie?

Awatar użytkownika

dynio
250
Posty: 257
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: dynio » poniedziałek, 18 mar 2019, 07:47

Chodzi o jak najlepszą wydajność, to nie są wielkości które muszą akurat takie być. Ja po kilkudziesięciu zacieraniach (w garze, nie mam kadzi zaciernej) stosuje zasadę 1:4 (Ale mi tak pasuje że wzgl na wielkości fermentatorow, fermentacji z młotem i późniejszego zalewu kega)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: shorty1988 » czwartek, 18 kwie 2019, 08:35

Powiedzcie mi czy wg przepisu Head whisky gdzie mamy mąkę kukurydziana oraz słód jęczmienny nie jest potrzebne zacieranie? Czy w taki sposób skrobia się rozłoży na cukry?
Z góry dziękuję za odpowiedź
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"

Awatar użytkownika

Aksen
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Pszenica

Postautor: Aksen » środa, 28 sie 2019, 20:53

Witam :ok:
Posiadam 200 kg pszenicy :punk:
Podkreślę, że jest ona z zeszłego roku :bardzo_zly:
Dużo czytałem na ten temat, lecz jestem w ciemnym lesie :scratch:
Chciałbym dowiedzieć się od państwa co mógłbym z tym owo towarem zrobić, lecz bardzo szczegółowo, ponieważ w tym temacie "zacierania" jestem bardzo "zielony" i z góry dziękuję za każda wiadomość :)

Pozdrawiam, nowicjusz Zacieru ! :D :punk:
Ostatnio zmieniony środa, 28 sie 2019, 21:30 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie śpimy, Pędzimy! :punk:

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2202
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Doody » czwartek, 29 sie 2019, 07:57

Poczytaj wątek "Zacieranie na lenia"
Do niesłodowanego ziarna będziesz potrzebował enzymów aby je zatrzeć. Wystarczy duża plastikowa beczka, gorąca woda, enzymy ze sklepu internetowego i zacieranie staje się proste ;)
Zboże musisz ześrutować przed zacieraniem czyli rozdrobnić do granulacji bardzo grubej mąki.
Potrzebujesz enzymu upłynniającego (alfaamylazy) oraz enzymu scukrzającego (glukoamylazy). Dostępne są one w sklepach z "naszym" asortymentem. Te dwa enzymy wystarcza aby skutecznie zatrzeć pszenicę. Są jeszcze enzymy pomocnicze takie jak "redukujący lepkość, oraz "antypiana", które tez możesz kupić ale nie musisz.
Jak już zdobędziesz potrzebne materiały i nabierzesz wiedzy o zacieraniu - zacieraj! :)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Vinagaut
20
Posty: 21
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Vinagaut » czwartek, 28 lis 2019, 23:35

Pytanie odnośnie przepisu na head whisky... Myślicie, że można dodać taki np. słód jęczmienny?
https://aabratek.pl/produkty/871/ekstrakt_slodowy_1_5kg.html
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2202
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Doody » piątek, 29 lis 2019, 08:58

Można oczywiście zastosować taki ekstrakt, ale nie zastąpi to moim zdaniem aromatów i smaków tworzących się przy zacieraniu słodu.
Pozdrawiam
Darek


Gucio11
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 19 lis 2019, 13:48
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Gucio11 » środa, 11 gru 2019, 12:00

Witam planuje zrobić pierwszy zacier a dokładniej z przepisu JACK DANIELS BLACK LABEL
Mam pytanie czy przy użyciu słodu konieczne jest dodanie enzymow


mpolak154
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 10:59
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: mpolak154 » środa, 11 gru 2019, 19:43

Jeżeli używasz słodów to nie

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka


Gucio11
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 19 lis 2019, 13:48
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Gucio11 » sobota, 21 gru 2019, 19:48



Grzesius88
30
Posty: 30
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Małopolskie
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Grzesius88 » piątek, 10 sty 2020, 19:06

Witam. Zrobiłem zacier z kukurydzy,jęczmienia i żyta w takich samych proporcjach. Ziarna było około 30kg,zacieru wyszło trochę ponad 100l. Zatarłem enzymami,drożdży użyłem Cobra Whysky Jest dałem 2 paczki. Blog wyniosło trochę ponad 18blg. Fermentowało to dość długo 4 tygodnie. Dzis zaglądam do beczek i zacier przestał pracować,ładnie się wyklarował,na powierzchni sama woda. Fermentowałem z młótem. Jestem właśnie w trakcie destylacji,grzeje całość w płaszczu z dużego gara. Będę destylował 2 razy. Na razie zapach taki nieciekawy ale w smaku ok. Pierwszy raz zacierałem i nie piłem wyrobu za zboża,całkiem inne doznania jak przy wójku jessym.

Mod.
Pisz staranniej i używaj spacji po znakach przestankowych.
Ostatnio zmieniony piątek, 10 sty 2020, 20:41 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij


Grzesius88
30
Posty: 30
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Małopolskie
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Grzesius88 » piątek, 10 sty 2020, 22:40

Właśnie kończę proces. Jestem średnio zadowolony z efektu. Zapach jest trudny do zaakceptowania, ciężko go określić, po prostu capi. Będę gonił jeszcze raz z miedzią to może coś się poprawi.
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij

Awatar użytkownika

Skir
150
Posty: 173
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Krótko o sobie: Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było. Józef Szwejk
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Skir » poniedziałek, 13 sty 2020, 19:32

Właśnie zacieram qq, ale przyszła mi myśl: cholera dziś wszystkie zboża to czysta chemia. Rolnicy częściej sypią i pryskają wszelkim paskudztwem niż ja podlewam ogródek, Aż dziwne, że po zjedzeniu chleba nie świecę. Znajomy rolnik "produkuje" wieprze na sprzedaż, oraz po kryjomu (bo jakieś zategowanie sztuk jak za okupanta) dla siebie na zdrowej żywności, bo mówi, że nie będzie się truł! Macie może koledzy kontakt z pewnym dostawcą zbóż lub qq? Taki, co to robi, jak dla siebie?


Zbyszek T
100
Posty: 139
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zbyszek T » wtorek, 14 sty 2020, 14:48

Ja spotkałem 2 główne aspekty "capienia" destylatu zbożowego:

1) Capi jajem - brak miedzi w destylacji. Nawet przy porawnym, pachnącym zacierze może w destylacie ujawnić się zapach jaja.

2) Wali zgnilizną - jak się zacieru nie zakwasi, szczegolnie przy życie - to wchodzi jakaś zaraza która powoduje smród. Ten smród przechodzi do destylatu.


Grzesius88
30
Posty: 30
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Małopolskie
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Grzesius88 » wtorek, 14 sty 2020, 18:49

Przed chwilą zrobiłem próbę zapachową- czuć kwaśne jajo. Zapachu zgnilizny się niedoszukałem. Jedna rzecz mnie zdziwiła, przechowuje produkt w balonie 20l zatkanym korkiem, jest tego około 18-19l, jak wyjmowałem korek to mało nie wystrzelił, w balonie zrobiło się ciśnienie. Pierwszy raz coś takiego mi się stało. W pomieszczeniu jest stała temperatura 15-16st. Zapach zdecydowanie zelżał, jest mniej nachalny. Zobaczymy co wyjdzie po drugim podejściu.
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij


Zbyszek T
100
Posty: 139
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zbyszek T » poniedziałek, 20 sty 2020, 11:15

Jak dasz miedź do kolumny, to w 2-gim podejściu zapach jaja zniknie. Sprawdzone! Kiedyś też miałem taki problem.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości