DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: arkdom »

15 fajny wynik, ale w 25 litrach, a nie w pięciu.
promocja

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: henik »

@arkdom, Ty tak na poważnie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

arkdom pisze:Ale tej sklarowanej brzeczki jest 3-5l na 6kg ziarna. I uważasz, że w związku z tym zacieranie przebiegło pomyślnie?
A co ma do rzeczy "pomyślność" zacierania do ilości brzeczki :o Będziesz jej miał tylko tyle, ile użyłeś wody w stosunku do ziarna :problem:
arkdom pisze:Skrobia występuje w postaci zawiesiny, bo jest nierozpuszczalna w wodzie.
Po zatarciu skrobia występuje już tylko w postaci cukrów. Zawiesina to cząstki stałe, nieprzekonwertowane przez enzymy.
arkdom pisze:15 fajny wynik, ale w 25 litrach, a nie w pięciu.
:stop: A co za różnica czy w pięciu czy w dwudziestu pięciu :o No i skąd ci się wzięło te 5 litów? Ile użyłeś wody na te 6 kilogramów zboża?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Myślę, że mamy kolejny raz z forsowaniem swojej teorii bez zapoznania się z podstawowymi wiadomościami dotyczącymi zacierania. :scratch:
Zapraszamy do lektury forum.
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2018, 20:03 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: arkdom »

Zapytałem, czy ktoś robił próbę jodową. Nie dostałem odpowiedzi.
Ja niczego nie forsuję, tylko opisuję co mi wyszło. Ale do tego nikt się nie odniósł.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

No, właśnie o to chodzi, że cały czas odnosimy się do tego co piszesz :scratch: Odpowiedz na konkretne pytania, to może wyjaśni się co nieco ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: dynio »

No i jak, po dodaniu enzymów próba wyszła negatywna? Nie napisałeś tego.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

sylwer
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 26 lip 2009, 14:08
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sylwer »

Witam. Mam szybkie pytanie gdyż przeczytałem wszystkie wątki ibtroche się pogubiłem. Chodzi mi o przepis Jack Daniels, rozumiem że słód jeczmienny i żyto ma być w postaci ziaren- nie srutowany. Czy wystarczy zacieranie w 62 st przez te 1.5h czy użyć zestawu uplynniajaco scukrzajacego. Jeśli tylko temperatura wystarczy to czy mogę ja utrzymywać przez delikatne podgrzewanie na taborecie gazowym.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Aby uwolnić enzymy zawarte w słodzie musi on być ześrutowany. To samo tyczy się reszty zbóż. Śrutowanie pozwala enzymom na dotarcie do jak największej ilości skrobi w nich zawartej. No i dość ważne jest także kleikowanie, o czym także należy pamiętać - http://blog.homebrewing.pl/kleikowanie- ... -straszny/
SPIRITUS FLAT UBI VULT

sylwer
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 26 lip 2009, 14:08
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sylwer »

Reasumując wszystkie trzy składniki ześrutować, tylko czy wszystko razem gotować dla kiełkowania czy każde że zbóż osobno gdyż jęczmień ma najmniejszy zakres temperatury dla kiełkowania i nie pokrywa się z pozostałymi składnikami

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ogurek »

Słodów nie kleikujesz, wysoką temperaturą zniszczysz enzymy.
Ostatnio zmieniony środa, 21 lis 2018, 12:23 przez ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Tak jak napisał ogurek: nie kiełkujesz a kleikujesz (od kleiku).
Pozdrawiam
Darek

sylwer
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 26 lip 2009, 14:08
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sylwer »

Jakoś w głowie mi siedziało kielkowanie a myślałem o właśnie kleikowaniu. Czyli słód - ziarna jęczmienia nie gotujemy tylko wsypujemy osobno już po całym procesie kleikowania kukurydzy i żyta.

Jan_Ovc
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 13:01
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Jan_Ovc »

Hej wszystkim. Ja z pytaniem do bardziej doświadczonych w robieniu bourbona odnośnie śruty kukurydzianej - skąd ją brać? Czy śruta rolnicza z allegro i podobnych się jakkolwiek nadaje, czy lepiej kupić śrutownicę i w domu śrutować ziarno? I czym się różni od mąki lub kaszy kukurydzianej? Wybaczcie, jeśli odpowiedź na to pytanie już się gdzieś przewinęła - musiałem przeoczyć. Z góry dzięki.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Śrutowaną ku-ku kupuję w piwniczka.org
Robiłem bourbona też z kaszy kukurydzianej, różnica jest taka, że kasza wymaga któtszego upłynniania. Więcej różnic nie zauważyłem więc nie wiem czy jest sens przepłacać.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Jan_Ovc
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 13:01
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Jan_Ovc »

Dzięki!

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: johnex »

Ja robiłem burbona z kukurydzy paszowej kupionej na targu (43 zł/50 kg). Zacierałem enzymami. W sumie to mój pierwszy tego tupu trunek więc nie mam porównania ale smakował całkiem dobrze. Co do gotowych śrut paszowych to wydaje mi się, że idzie na nie ziarno najgorszej jakości - "czego oczy nie widzą tego sercu nie żal". Mam nadzieje, że nie jest tak w przypadku sklepów "hobbystycznych". Jeżeli mamy taką możliwość to lepiej kupić całe ziarno i ześrutować go we własnym zakresie.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Nyga
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 5 sty 2018, 20:27
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Nyga »

Siemasz bimbrownicy! Mam problem takiego typu zrobilem według przepisu łyche "KILL ME QUICK" po desylacji strasznie śmierdzi. Podpowie ktos z jakiego powodu? Stało w beczce 3 tygodnie. A mało tego strasznie słabo daje. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt! 8-)

Jan_Ovc
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 13:01
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Jan_Ovc »

Johnex, a ile zajęło Ci gotowanie ześrutowanej kukurydzy? Bo mi potrzebne będzie jakieś 4 litry szczśćdziesięcioprocentowego urobku do zalania jednej beczki. Ja chyba pójdę teraz w kaszkę, bo musiałbym zainwestować też w śrutownicę. Jeśli wszystko pójdzie pomyślnie, to wtedy wezmę się za śrutowanie we własnym zakresie.
Wesołych!

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zbyszek T »

Na alledrogo jest wiele ofert na kukurydzę śrutowaną, 25 kg z dostawą kurierem, wychodzi 40-50 pln za worek.
To kukurydza paszowa, ale ja z niej robiłem zaciery i było git.

A za około 100 pln można sobie zamówić 25 kg słodu jęczmiennego. To jeszcze lepsza opcja i nie trzeba enzymów.

A najlepsza opcja to zamówić 25 kg kukurydzy i 25 kg słodu i zrobić zacier 50:50 :-)

Jan_Ovc
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 13:01
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Jan_Ovc »

No ja chyba jednak pójdę w 3 kilo jęczmienia i 10 kilo kaszki, żeby zrobić bourbon, żeby beczkę zaprawi a potem wlać urobek z wędzonego torfem jęczmienia. Do pełni szczęścia tylko skądś muszę wykombinować jakieś listewki z beczek po sherry oloroso albo pedro ximenez.

biały19905
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: biały19905 »

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy dlatego za błędy od razu sorki.
Przeczytałem prawie wszystkie strony na tym poście ale dużo rzeczy nie rozumiem dlatego piszę i proszę o odpowiedź.
Interesuje mnie ten przepis:
CORN WHISKEY

30l wody
8kg śruty kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego

Do wody o temp. 74 st.C wsypać kukurydzę i mieszając czekać aż temp. spadnie do 64 st.C. Wsypać zmielony słód i utrzymywać temp. przez 1,5h od czasu do czasu mieszając nastaw, następnie schłodzić do temp. 30 st.C i dodać drożdże Turbo 48 (tak jest w oryginale).

Czy wystarczy zrobić to co jest napisane? Czy są jakieś magiczne sztuczki, lub szczegóły które warto zawrzeć?

I jaki naprawdę alkohol wychodzi z tak przyrządzonego przepisu? Dodam że koneserem typu (wyczuwam tutaj nuty smakowe orzecha macadamia) to nie jestem :).

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 05:30 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Dodaj kukurydzę do wody o temp. 95-97 stopni. Dodaj też dla pewności 2-2,5 kg słodu, oczywiście w 64 stopniach. Dalej jak w przepisie.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 12:18 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

Jan_Ovc
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 13:01
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Jan_Ovc »

Bialy1995, jeśli mogę coś doradzić, to nie bądź leniwy, tak jak autor tegoż posta był razu pewnego. Wrzuciłem kaszkę kukurydzianą, kleikowałem na szybko i uznałem, że jak dorzucę słodu, wymieszam i zostawię na noc, to się samo zrobi (przecież czas i enzymy zrobią swoje, nie?. Jakież było moje zaskoczenie, gdy rano miałem gar polenty ;). Bez pracy manualnej się nie obejdzie.
Wszystkich, którzy chcą mnie wyśmiać od razu mówię, że zrobiła to już moja dziewczyna, hehe.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 13:05 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Tak jak napisał @Doody daj kuku do wrzątku i najlepiej pogotuj z 15min, a później po ostygnieciu do 65° tak jak pisałeś. I koniecznie zrób próbę jodową żeby nie stracić części skrobi

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 13:37 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

biały19905
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: biały19905 »

Próbę jodową w jakiej temperaturze zrobić? I czy dodać drożdże whisky czy jakieś zwykle turbo? Dziękuję za odpowiedzi.
Gotować kukurydzę czy tak jak w przepisie 74 stopnie?

Scalone
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 14:05 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Próbę jodową (jeżeli nie masz to kup płyn lugola w aptece) robisz w trakcie zacierania słodem, sprawdzasz czy enzymy przerobiły skrobie na cukry proste. Z doświadczenia nie wczesniej niż godzinę po dodaniu słodu. Kuku wsyp przy ok 70° i doprowadź do gotowania, w ten sposób "upłynnisz" ku-ku. Ja używam jeszcze enzymu do upłynniania (alfa-amylaza).
Jeżeli masz to oczywiscie użyj drożdży do whisky

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 16:58 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

biały19905
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: biały19905 »

Panowie mam jeszcze jedno pytanko. Mam aparaturę post still plus ZP. jak odbieram cukrówkę to tak ustawiam kolumnę że leci mi około 92% prawie cały czas. Przepuszczając kukurydzianke lepiej odłączyć ZP czy nie przeszkadza jak będę miał tak wysoko procentowy alkohol? Proszę o odpowiedz osoby które przerabiały ten temat. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 sty 2019, 21:55 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

blue
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 4 lis 2017, 06:03
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: blue »

Ja odbieram od ok 80 - 55~50. Przy wysokim procencie aromaty będą słabo wyczuwalne.

biały19905
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: biały19905 »

Panowie czy do przepisu corn whiskey gdzie wlewamy 30l wody 8kg śruty kuku i 1,5 kg słodu czy wystarczy jedno opakowanie drożdży whisky, które jest na 25l nastawu?
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 sty 2019, 18:30 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

blue
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 4 lis 2017, 06:03
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: blue »

Wystarczy spokojnie. Może tylko dłużej pracować.

biały19905
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: biały19905 »

Panowie a czy w przepisie corn whiskey potrzebne jest wysładzanie słodu czy tylko wsypać w odpowiedniej temperaturze?
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 sty 2019, 20:41 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Tylko wsypać. Wysładzanie stosuje się głównie przy zacieraniu samego słodu.
Pozdrawiam
Darek

biały19905
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: biały19905 »

Witam. W przepisie corn whisky jeżeli do kuku dodaje słód to czy muszę dać enzym scukrzajacy? Czy nie muszę go dawać? Wytłumaczcie mi proszę o ci w tym chodzi. Dziękuję z góry za info.
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 21:36 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Jeżeli dajesz 25% słodu to nie musisz dodawać enzymów. Słód zawiera je w sobie. Jeżeli nie dodajesz słodu, musisz użyć enzymów w celu upłynnienia i scukrzenia skrobi.
Pozdrawiam
Darek

biały19905
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: biały19905 »

Witam wszystkich. Dzisiaj odbyła się premiera mojego pierwszego zacieru. Podgrzalem wodę w temperaturze 70 wrzuciłem śrutę kuku 8kg i gotowałem około 15 min. Po czym ostudzilem do 64 i wsypalem słód 2.5 kg. 1.5 godz utrzymywałem temperature mieszając co chwilę. Po około 3 godzinach ostudzony zacier zamieszalem i zrobiłem próbę jodowa. Wyszła ciemno brązowa tzn. pozytywna. Zacier jest słodki jak kosztowalem. Jak myślicie co dalej mam zrobic? Wrzucać drożdże czy jeszcze raz coś powtórzyć?

blue
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 4 lis 2017, 06:03
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: blue »

Daj drożdże bo dzikusy ruszą.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Zmierz Blg odfiltrowanej próbki. Będziesz miał obraz tego, co możesz z tego zacieru wyciągnąć. Dodaj pożywkę i drożdże w temp. około 32-34 stopnie.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: RE: Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: dynio »

biały19905 pisze:Po około 3 godzinach ostudzony zacier zamieszalem i zrobiłem próbę jodowa. Wyszła ciemno brązowa tzn. pozytywna.
Jeżeli była brązowa a nie fioletowa tzn że próba wyszła NEGATYWNA (próba jodowa określa obecność niefermentowalnej skrobi) ale to POZYTYWNIE dla zacierającego ;-)
Nie czekaj aż ruszą dzikusy (to nie wino czy destylat owocowy). Jak najszybciej zchłódź zacier i dodaj drożdże dedykowane. Polecam Fermiole można je dodawać już w 35°

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

biały19905
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: biały19905 »

Ja użyłem drożdży coobra whisky. Pisze, że mają pożywkę i enzym amyloglukozydaze. Blg 16 bo pomiarze. Dzięki za wszelkie info
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 sty 2019, 09:56 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”