Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: papo » środa, 5 gru 2012, 13:00

Z początku myślałem, że wszystkie destylarnie fermentują całość, jak się okazało, brzeczka jest filtrowana i fermentowana bez młóta. Pewnie chodzi tu o to samo co przy robieniu piwa, czyli jak zostawimy wszystko razem to fermentujemy też garbniki które mają wpływ na smak. O gustach się nie rozmawia i pewnie jedni wolą z młótem inni bez młóta. Ja podałem tradycyjny przepis ;)

Apropo tematu fajny filmik

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DY15-dG_hAY&feature=endscreen[/youtube]


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

lukciu
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:12
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: lukciu » środa, 5 gru 2012, 13:31

Przyznam się szczerze, że zgłupiałem :( Nie wiem czy fermentować z ziarnami czy bez...

Jeszcze jedno, jak jest z tą kontrolą Ph?? Tej lekcji niestety nie odrobiłem :/ Przy produkcji piwa fermentowałem jak leci bez kontroli Ph. Po co kontrolować Ph, czym i jak?

BTW. Przyjąłem strategię taka względem własnego słodu, że sprawdzę aktywność jodem, próbnie zatartej 0,5kg próbki i zobaczę czy muszę wprowadzać enzymy z zewnątrz czy też nie.
Pozdrawiam.


papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: papo » środa, 5 gru 2012, 14:20

do takiej próby wystarczy nawet 200g słodu ;), chodzi oto że enzymy najlepiej pracują w odpowiednich ph. Poczytaj tutaj http://www.eurequa.pl/pl/IX.7.htm

Awatar użytkownika

mtx
1200
Posty: 1209
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: mtx » środa, 5 gru 2012, 15:14

papo pisze: Ja podałem tradycyjny przepis ;)

Wg. mnie tradycyjny to właśnie fermentacja ze zbożem, ale oczywiście
mogę się mylić, choć w tym przypadku wątpie, bo przecież są koledzy
którzy używają bełkotek, płaszczy olejowych by destylować całości zacierów
właśnie razem z ziarnem itd. smak zbożówki jest wtedy dużo głębszy i wyraźny...
No, ale jak już napisałeś:
papo pisze: O gustach się nie rozmawia i pewnie jedni wolą z młótem inni bez młóta.


Więc zdrówko :piwo:


papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: papo » środa, 5 gru 2012, 15:31

Wszystkie filmiki i opisy o wyrobie whisky jakie widziałem mówią o filtracji ;) Z tego co mi wiadomo chyba zacier na burbon fermentują i destylują z ziarnem.

Awatar użytkownika

stoney
50
Posty: 67
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 23:20
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: stoney » środa, 5 gru 2012, 21:15

"Filtracja" to za mocne słowo, chyba że umówimy się, że oddzielenie młóta od brzeczki to filtracja. Co prawda złoże słodu działa jak filtr nieprzepuszczając drobnych cząstek, ale w pierwszej fazie brzeczka jest nieco zanieczyszczona.

Technologia produkcji whisky słodowej polega na fermentacji brzeczki.
Brzeczka powstaje w procesie zacierania infuzyjnego.
MIEĆ MIEDŹ

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: szfagir » środa, 19 gru 2012, 07:03

Ile karmelu dodajecie do swojej whisky?? Wiem, że każdy robi inaczej, ale chyba macie już wg siebie sprawdzone przepisy.
Syropu klonowego dodałem 20ml na 1 litr psoty - tak wyczytałem na forum, tak spróbowałem i się nie zawiodłem. Czy z karmelem robicie podobnie?

BTW: Wczoraj otrzymałem kilka flasz 0,7l z przeznaczeniem na whisky: 73%, 71%, 66%, 63% oraz 61%. Polecacie każdą z osobna rozcieńczać i dodawać dodatki do starzenia czy wcześniej zmieszać te flasze ze sobą a następnie rozcieńczyć do powiedzmy 45% i starzyć w dębie, z karmelem, syropem klonowym...??


bazylwidzew
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 24 maja 2012, 16:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazury
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: bazylwidzew » niedziela, 27 sty 2013, 09:55

Wczoraj zacierałem śrutę kukurydzianą i słód jęczmienny. Skończyłem o północy i zostawiłem na dzisiaj, żeby ostygło do 25-30oC, coby dodać drożdże. Dzisiaj zaskoczenie temp. 36oC i pracuje :shock: To chyba niedobrze.

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Emiel Regis » niedziela, 27 sty 2013, 20:20

Ano nie. Zagrzej wszystko raz jeszcze, coby wybić dzikusy, szybko wystudź i zaszczep.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

pawel-bob
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 22 lis 2011, 18:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Homemade ;)
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: pawel-bob » sobota, 2 lut 2013, 10:16

WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka, namoczyć ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną :!:


Poprosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o komentarz do tego przepisu.
Woda 60% - nowy napój dietetyczny! Woda 60% jest zalecana dla ludzi z nadmiarem wody w organizmie. Łatwa w spożyciu, poprawia apetyt i dobry nastrój. Rozluźnia świadomość. Skład: 60% wody, środek konserwujący (alkohol etylowy) - 40%...

Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 164
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: waz_2000 » wtorek, 19 lut 2013, 15:48

pawel-bob pisze:
WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka, namoczyć ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną :!:


Poprosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o komentarz do tego przepisu.



Chyba nikt jeszcze go nie próbował, ja mam ochotę ale czasu brak...
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo


puzon
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 7 gru 2011, 14:21
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: puzon » wtorek, 19 lut 2013, 17:54

Robiłem według tego przepisu- ściema. Nastawiłem na Fermiolach, ładnie ruszyły, ale pracowały dzień. I tak musiałem dodać cukru. Jak chcesz się bawić zbożem, to słód albo enzymy.


renevan
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 11:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: renevan » wtorek, 19 lut 2013, 18:50

Ja również ostatnio robiłem whiskey z tego przepisu i muszę przyznać że nie wyszedł mi całkiem. Nie postępowałem zgodnie z przepisem ponieważ postanowiłem wykorzystać enzymy zawarte w słodzie i zatrzeć resztę skrobi.
Za pierwszym razem zacier się zepsuł -po prostu tak śmierdział że odór powaliłby słonia. Myślę że przyczyną niepowodzenia były kiełki i korzonki które to wyglądały tak sugestywnie robaczywie w zacierze że aż się chciało :womit: ,podejrzewam że one mogły szybciej zacząć gnić i wydzielać smród...
Drugi zaś przygotowałem niezwykle starannie i po zacieraniu przefiltrowałem otrzymując idealnie klarowną ciecz o zawartości cukru 10 Blg. Fermentowało to sobie jakieś 3 dni na fermiolach i stwierdziwszy że ustaje postanowiłem dodać kilo cukru.
Po wszystkim otrzymałem 0.7l spirytusu z czego odejmując teoretyczną ilość alkoholu utrzymanego z cukru (1kg) wynika jasno że z całej tej zabawy z kukurydzą otrzymałem 200ml spirytu.
"Bimber zawsze będzie bimbrem! Pędzić go można z szaleju, pokrzywy, rybich łusek i starych sznurowadeł! Dawaj szklankę bo kolejka czeka" Zoltan
Wszystko co piszę jest tylko i wyłącznie wytworem mojej bujnej wyobraźni.


Zbyszek T
100
Posty: 120
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zbyszek T » wtorek, 19 lut 2013, 18:52

pawel-bob pisze:
WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka, namoczyć ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną :!:


Poprosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o komentarz do tego przepisu.


Wszytko byłoby w miarę ok.
Tylko chyba kiełkowanie tej kukurydzy trzeba by przeprowadzić w naczyniu z płaskim dnem, żeby warstwa za gruba nie była.
Po wykiełkowaniu, trzeba w miarę możliwości oddzielić korzonki i ziarno wysuszyć w niskiej temperaturze, żeby nie zabić enzymów.
Później drobno ześrutować.
I następnie zrobić zacieranie jak ze słodu jęczmiennego - tzn. 62*C przez 60 - 120 miut, albo do negatywnej próby jodowej.


puzon
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 7 gru 2011, 14:21
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: puzon » środa, 20 lut 2013, 18:11

Kiełkowanie kukurydzy to koszmar, ciężko to dobrze zrobić w domu. Ja nabyłem słaby towar, było w nim dużo uszkodzonych ziaren, a te całe nie kiełkują równo. Jedne miały wąsy na 7cm. a inne dopiero pękały. Do tego zapach daleki od ideału. Zrobiłem inny nastaw wg. Wujka Jessego i muszę powiedzieć że to całkiem dobra imitacja burbona, ale dopiero po czwartej fermentacji z śrutą kukurydzianą. Robił ktoś Wujka na glukozie?


Zbyszek T
100
Posty: 120
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zbyszek T » środa, 20 lut 2013, 19:35

Moim zdaniem, jak sobie przeliczysz te 3 nastawy i że dopiero 4 Ciebie zadowalał, to znacznie taniej będzie kupić słód jęczmienny i zrobić Whiskey jak należy.
Za kg słodu pilzneńskiego ze śrutowaniem zapłacisz 5 PLN.
I cały proces wymaga tak naprawdę tylko termometru.


puzon
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 7 gru 2011, 14:21
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: puzon » środa, 20 lut 2013, 20:59

Śrutę kukurydzianą kupiłem raz, 10kg-15zł. Materiał z pierwszych gotowań to świetna surówka do dalszej obróbki na kolumnie. Nastaw kolejny raz pracuje i zapowiada się dobrze. Co do słodu to racja, ale nie mam jeszcze odpowiednio dużego naczynia i taboretu gazowego. Jak się w to zaopatrzę, to na pewno spróbuję zrobić prawdziwą whisky.


Zbyszek T
100
Posty: 120
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zbyszek T » środa, 20 lut 2013, 21:57

Bierzesz dowolne naczynie dostosowane do kontaktu z żywnością - wiadro plastikowe, fermentor, gar emaliowany lub z nierdzewki, lodówkę turystyczną - co tam wynajdziesz.
Wlewasz wody w ilości 3 x ilość słodu. Wodę wlewasz taką gorącą, żeby po przelaniu temperatura wynosiła 65*C.
Wsypujesz słód powoli mieszając - mi się sprawdzało mieszanie mikserem kuchennym, tak żeby grudek nie było.
Naczynie opatulasz dokładnie kocami, kołdrami, co tam masz, żeby trzymało temperaturę w okolicy 60-62*C.
Zostawiasz opatulone na 90 minut.
I sprawa zakończona.
Dalej albo:
- fermentacja - destylacja z gęstym
- fermentacja - filtracja - destylacja rzadkiego
- filtracja - fermentacja rzadkiego - destylacja rzadkiego

I materiał na Łyche idealny...


puzon
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 7 gru 2011, 14:21
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: puzon » środa, 20 lut 2013, 22:41

Chciałbym zatrzeć na raz jakieś 80l, żeby po drugim gotowaniu mieć te parę litrów dobrego "serca". Można się bawić, ale ja nie mam nawet jak podgrzać tyle wody na raz.


Zbyszek T
100
Posty: 120
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zbyszek T » czwartek, 21 lut 2013, 07:13

No to nawet lepiej.
Grzejesz wode w czajniku i dolewasz do beki. Aż uzbierasz odpowiednią ilość i temperatura spadnie do 65*C.
I dalej normalnie...
Wsypujesz słód powoli mieszając, beczke opatulasz kołdrami, kocami.... itd...


Tutaj masz tą metodę opisaną jako zacieranie infuzyjne (jednotemperaturowe):

http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna

Proste jak jeb..nie :ok:


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości