DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

ramzes022
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 17:03

Post autor: ramzes022 »

Tak też właśnie będę czynił,szkoda zachodu z wypalaniem klonu chociaż filozofii wielkiej nie ma. Ciekawy sposób z tym wietrzeniem destylatu coś na rodzaj Angels' Share, dęba już mam i syrop klonowy prościutko z USA :). A i jeszcze jedno ile tego syropu na litr trunku?
Więc trzeba brać się za robotę. Dzięki za wskazówki.
alembiki
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Na 35 litrów 50% bourbona klasy single barrel, barrel proof, w stylu Tennessee Whiskey (a'la Jack Daniels) dałem 120-130ml syropu klonowego. Wg. mnie to wystarczający dodatek, ale czekam na wyniki dojrzewania trunku w szkle.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ddmarcin »

Witajcie. Parę lat temu 2007-2008 dostałem od brata Jack Danielsa. No więc zrobiłem sobie drinka z lodem i colą. Pierwszy łyk - wstrętne, zanim dokończyłem tego drinka to się w nim zakochałem. Po tygodniu kiedy butelka była już pusta poszedłem sobie kupić następną, i szok ile to kosztuje. Zacząłem szukać wiedzy jak to zrobić i trafiłem na to forum. Konkretnie na post ŁKZWJ. Wtedy było tam chyba kilka czy kilkanaście stron wpisów. Kiedy wspomniałem żonie, że chcę zrobić nastaw, omal nie oberwałem po głowie impulsownikiem kinetycznym do mięsa z prowadnikiem trzonkowym (tłuczek). Od 9 miesięcy mieszkam na wsi i jestem po 4 nastawach ŁKZWJ. Aromat podobny do JD lecz minimalny, smak też, ale z jakimś smrodkiem. Generalnie kończę Wujka i przygotowuję się do zacierania kukurydzy. Może tam znajdę smaki i aromaty bez tego smrodku.

Czy komuś z Was koledzy, udało się zrobić coś, co naprawdę mocno przypomina smakiem i zapachem Jacka Danielsa? Jeśli tak to napiszcie.

A może ktoś zechciałby podesłać małą buteleczkę swojskiego Jacka do Opola - jeśli tak, to piszcie na priw, ustalimy szczegóły. pzdr

witol
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 24 wrz 2013, 20:05
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: witol »

Z czym chłopie zrobiłeś sobie tego drinka? Z lodem i colą? Z lodem to jestem jeszcze w stanie zrozumieć, bo uwypukla smak. Ale cola? Toż to porażka :)

ramzes022
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 17:03
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ramzes022 »

Moja zacna kolekcja z oryginalnego przepisu JD,w zasadzie nie mam punktu odniesienia bo dawno nie gościł u mnie w domku oryginalny Jack ale już nie jeden się nabrał :) heh
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Bourbona tylko z lodem, bez żadnej Coli - do niej można dodać zwykłej przepalanki, wyjdzie na to samo. Jak odgrzebię recepturę i proporcje dębu do starzenia to podzielę się moim przepisem na Tennessee Whiskey.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: jajek12 »

Dokładnie (chociaż ja piję tylko czysty). Ktoś się stara, opracowuje recepturę, latami dochodzi do finalnego produktu, leżakuję kilka czy kilkanaście lat i ...... ktoś dolewa coli :(
Czekam na proporcję.
jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Alkohole smakowe, to pić najlepiej czyste, lub z kilkoma kostkami lodu. Cola maskuje nuty smakowe alkoholu, na których podczas degustacji nam zależy. ;-)
Obrazek

jakub2001
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 4 lis 2013, 12:20
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: jakub2001 »

kamal pisze:Alkohole smakowe, to pić najlepiej czyste, lub z kilkoma kostkami lodu. Cola maskuje nuty smakowe alkoholu, na których podczas degustacji nam zależy. ;-)
Lód również.
Dlatego "smakosze" dodają odrobinę wody by wydobyć bukiet.

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Ja także jak kolega powyżej piję smakowe destylaty tylko czyste lub ewentualnie z lodem lub wodą sodową. Dobre alkohole są po to aby się rozkoszować smakiem zamiast go zabijać.
Tymczasem fermentuje u mnie zacier na wiskey - kukurydza i jęczmień pół na pół. Ciekawy jestem smaku.

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ddmarcin »

Kolego gr000by czekam z niecierpliwością na odgrzebaną recepturę na Tennessee Whiskey. Obecnie ćwiczę mój pierwszy zacier z kukurydzy i żyta według twoich doświadczeń z postu zacieranie za pomocą dundru, i już zauważyłem, że zacier pachnie inaczej niż nastaw Wujka J. Co do Whiskey z colą to już historia, spożywam JD zawsze w lodem. Czysty jest dla mnie troszku za mocny. pzdr
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Świeżą, nieużywaną beczkę do bourbona najlepiej oddaje mieszanka surowego, opalanego, średnio i mocno pieczonego dębu – ja stosuję go w postaci szczap w sprawdzonych proporcjach – 2-3 szczapy surowe, 12-15 szczap mocno opalanych, 3-6 szczap średnio opalanych, 3-4 szczapy średnio pieczone i 2-3 szczapy mocno pieczone. Ta mieszanka różnych rodzajów dębu służy mi do dębienia surówki na trunek w stylu Tennessee Whiskey. Podana ilość wystarczy spokojnie na 20-25 litrów (jak nie więcej) trunku 40-45%. Na te 20-25 litrów trunku 40-45% wystarczy dodać jeszcze 100-120ml syropu klonowego. Dębienie powinno trwać do momentu, w którym uznamy smak za odpowiedni.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ddmarcin »

Zagadnienie dębu pieczonego zgłębiłem tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html
natomiast nie znalazłem informacji jak prawidłowo przygotować szczapy dębowe średnio i mocno opalanego.
Czy mógłbyś podać wskazówki? pzdr
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: BartekBartek1 »

Czy jest sens robić zacier z 4 rodzajów zbóż? Chodzi mi o kukurydzę, żyto, jęczmień, pszenice. Kukurydzy chcę dać około 70%. Próbował ktoś takiego połączenia?
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gaviscon »

Ja robiłem, z tym że każdego rodzaju zbóż użyłem tyle samo (np. po 3kg). Za pierwszym razem zrobiłem tylko z kukurydzy ale jej ostry smak nie przypadł mi specjalnie do gustu, teraz sobie leżakuje zaprawiona dębem. Po użyciu różnych zbóż w tych samych proporcjach jest o wiele lepszy smak, ale zależy co kto lubi ;) Możesz spróbować tak jak piszesz i sam zobaczysz czy ci posmakuje :)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Pretender »

ddmarcin pisze:Zagadnienie dębu pieczonego zgłębiłem tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html
natomiast nie znalazłem informacji jak prawidłowo przygotować szczapy dębowe średnio i mocno opalanego.
Czy mógłbyś podać wskazówki? pzdr
Pierwszy post w podanym przez Ciebie wątku.

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ddmarcin »

Tam Juliusz opisuje jak zrobić szczapy pieczone, a mnie chodzi o szczapy mocno i średnio opalane. No chyba, że mi na oczy padło. Tak czy siak pokierujcie mnie gdzie o tym dębie opalanym piszą. Ewentualnie napiszcie jak je opalić. Dysponuje kuchenką gazową i palnikiem. Bardzo proszę bo mi tylko tych szczap opalanych brakuje do dębienia a nie chce sam eksperymentować. Już mam 2 słoje z Wujkiem J. Jedem ostry jedzie przypalonymi szczapami, drugi smakuje jak klocki dębowe - szczapy surowe.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Szczapy opalam palnikiem gazowym lub nad kuchenką. Mocno opalone szczapy to takie, które są pokryte całkowicie równą warstwą węgla (są całe czarne, możliwie mało prześwitów surowego drewna) i podczas opalania płoną ponad 10 sekund (gaszę szczapę dopiero po skończeniu opalania). Średnio opalone szczapy to takie, które są niecałkowicie zwęglone (prześwity surowego drewna, np. w zagłębieniach) i podczas opalania nie zapaliły się na dłużej niż 5-6 sekund.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: jajek12 »

Witam. Ja robię podobnie jak gr000by. Trzymam nad płomieniem (nie w ogniu) aż się zapali.
jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: klodek4 »

Ja mam takie małe szczapeczki po beczulce dębowej
Więc jak radzicie mi je przypiec:?:
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: waz_2000 »

Czy ktoś już otrzymał coś godnego polecenia z tych przepisów?
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Właśnie po raz pierwszy odciskałem swój zacier na wiskey za pomocą polecanego worka do odciskania zacierów zbożowych. Dla mnie rewelacja, to co wcześniej zajmowało mi z 1,5 godz. teraz zrobiłem w 25 min. Teraz jeszcze resztę pozostałego płynu wyklaruje na zimnie i będzie mogło iść na rurki.

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zbyszek T »

Zrobiłem kilka wersji Whisky/Starki czy coś w tym stylu. Były to destylaty na słodzie jęczmiennym z dodatkiem cukru.
Najsmaczniej mi to wychodziło jak słód/młóto był cały czas w nastawia w trakcie fermentacji.
Jeden nastaw zrobiłem nawet na samym młócie po piwie i też wyszedł dobry.
Później leżakowanie z wiórkami dębowymi.
Ale jakoś mi taki wyrób bardziej podchodzi po dosłodzeniu miodem. Starka miodowa wszystkim posmakowała :D Dodatek 50-100 g miodu/litr bardzo smakuje.

Ale tak ciągle mnie męczą jeszcze 2 kwestie poprawy smaku (dosłodzenia, dodania treści):
1. nalew destylatu na świeży słód i leżakowanie w celu uzyskania smaku słodowego
2. połączenie destylatu z brzeczką słodową
Próbował ktoś coś podobnego? Ciekawe co wyjdzie?

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Wczoraj przepędziłem mój 3 burbon na dundrze. Na razie najlepsze co uzyskałem już surowe smakuję wyśmienicie. Zapach w pierwszej chwili po destylacji przypominał mi Jacka, teraz już jest bardziej kukurydziany z takim fajnym charakterem. Trzeci zacier robiłem pół na pół kukurydze z jęczmieniem.

fuxe
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 10:53
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: fuxe »

Witam, również zamierzam popełnić czyn zabroniony i przerobić;
4 kg śruty kukurydzianej,
0,6 mąki żytniej,
0,5 słodu jęczmiennego mielonego.
Drożdże fermiol w śrucie z przepisu Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie oraz 5L dundru + 20L wody. Zastanawiam się iloma litrami wody należy zalać ziarno, mam tylko 7 litrowy pojemnik, a może dzielić to na kilka części?
Ostatnio zmieniony piątek, 7 lut 2014, 20:07 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Podzielić na pewno będziesz musiał. Taka ilość ziaren zajęła u mnie właśnie około 7 litrów w fermentatorze :). Co do ilości wody, przepisy mówią o 3-3,5 litra na kilogram ziarna, ale w to wlicz też dunder.

A tak z moich pytań, czy któryś z szanownych kolegów próbował może zmajstrować łychę z kaszy jęczmiennej? Toć to pięknie ześrutowane ziarno jest, tyle że bez łusek i stąd moja wątpliwość czy ich brak nie spowoduje jałowości smaku?

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Co do kaszy jęczmiennej to właśnie taką łych robię. Z kaszy jęczmiennej pęczak z Lidla. 7 kg kaszy zatarte i uzupełnione wodą do 40l, w pierwszej wersji miało być do 30l. Jednak w trakcie zacierania okazało się, że 7l kaszy tak napęczniało, że wypełniło fermentator w 3/4 objętości, więc musiałem szybko przerzucić część do osobnego 10l wiadra. Teraz pracuje już 3 dzień na fermiolach.

Szlumf
2000
Posty: 2384
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 631 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Szlumf »

sokal6 pisze:Właśnie po raz pierwszy odciskałem swój zacier na wiskey za pomocą polecanego worka do odciskania zacierów zbożowych. Dla mnie rewelacja, to co wcześniej zajmowało mi z 1,5 godz. teraz zrobiłem w 25 min.
Czy mógłbyś podać link do tego worka?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

O tutaj był podany nawet link do sklepu ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

fetysz12
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 lis 2013, 21:17
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: fetysz12 »

Witam.
Mam jedno proste i pewnie głupie dla wielu doświadczonych pytanie.... czy po zatarciu ziarna należy odlać płyn a ziarno wyrzucić, czy dodajemy drożdży do całości, a dopiero po fermentacji przecedzamy ???

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Można zrobić tak i tak, jednak ja zawsze ziarno zostawiam. Dopiero pod koniec fermentacji ziarno odciskam w worku. Jak chciałbyś zostawić sam płyn to wg mnie powinieneś zrobić wysładzanie tak jak przy piwie.

Edycja.
Ma ktoś jakis sprawdzony przepie na starzenie i dodatki do typowrj whisky szkckiej single malt. Wczoraj poszedl na rurki mój zacier na szkocką i teraz leży sobie ze szczapkami debowymi z burbona i brandy. Zastanawiam się jeszcze nad innymi dodatkami, tylko nie wiem czy oprócz karmelu jest jeszcze sens dodawać coś innego.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Na początku zadbaj o kilka szczapek średnio i mocno pieczonego dębu z dodatków "legalnych". Z tych "nielegalnych" do szkockiej można pokombinować z odrobiną soku jabłkowego, kawałeczkiem laski wanilii, szczyptą kakao, ziarnkiem kawy, 1-2 mocno opalonymi szczapkami dębowymi (dymne aromaty) i niewielkim dodatkiem wina gronowego. Od dodatku wina lepsze byłyby szczapy dębowe pieczone wymoczone 1-3 miesiące w winie, na razie mam takich 7 i trzymam na specjalną okazję.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Na razie leży tak jak pisałem wyżej ze szczapkami średnio, mocno opiekanymi i opalanymi. Wcześniej leżały w brand i burbonie. Co do wina to z racji, że destylat raczej długo będzie leżał to wrzucę jutro kila szczap do czerwonego wina i niech tam poleżą kilka tygodni. Kiedyś wrzuciłem właśnie takie szczapy z czerwonego wina do brandy z aronii. To po 2 tygodniach destylat zrobił się ładny lekko czerwonawy.

Co do dodatków nie legalnych to w podobny sposób z takimi dodatkami robię dębówkę imitującą whisky.

kolorman
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 18:45
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kolorman »

Witam.
Na wstępie jestem począkujący od grudnia bawię się wyłącznie cukrówkami (już produkty są zadowalające). Dysponuję abratkiem z kegiem 50l i grzałkami elektrycznymi. Pytanko brzmi czy do przepędzenia kukurydzianki stosować całą kolumnę czy skróconą? Jak ma się sytuacja z wypełnieniem zostawić czy wywalić ( zmywaki nierdzewne + miedziane wypełnienie).
W postach nie ma jednoznacznej odpowiedzi i byłbym wdzięczny za wskazówki.
Pozdrawiam

poldac
50
Posty: 63
Rejestracja: poniedziałek, 30 gru 2013, 14:18
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: poldac »

Jeśli masz możliwość to możesz zastosować skróconą, jeśli nie masz podzielonej kolumny to możesz jechać na całej wysokości, wtedy kolumna i wypełnienie będzie działać jak deflegmator.
Moim zdaniem wystarczy jak dokręcisz samą głowicę do miedzianego filtra katalitycznego, kolumna zostaw sobie typowo do rektyfikacji.

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ddmarcin »

Kolego gr000by, po zastosowaniu dębienia, na Tennessee Whiskey, które opisujesz tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/domowa ... t=przepisy
wyszła mi herbata. Moje szczapy dębowe są wielkości 15cm długie, 0,5 - 1 cm grube i 2-3 cm szerokie. Jakiej wielkości szczapy ty stosujesz?
Mam też wino wiśniowe i winogronowe, własnej roboty. Czy mogę pomoczyć w nim szczapy dębowe, żeby mieć na później, np. do dębienia jakieś innych wyrobów? Ile czasu moczyć i jaki to rodzaj dęba, pieczony, opalany czy surowy?
pzdr
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Przez jaki czas dębiłeś trunek? Szczapy mam podobnych wymiarów, część nieco cieńszych. Nigdy nie wyszła mi herbata z dębu, nie wiem nawet o co może ci chodzić. Może użyłeś świeżego, niewysuszonego i niesezonowanego dębu? Napisz o tej herbacie coś więcej.
Co do moczenia szczap w winie, to polecam ci dąb pieczony wrzucany do wina na 1-3 miesiące. Później możesz nim dębić inne trunki, jak brandy czy szkocką.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ddmarcin »

Dęba ściąłem w listopadzie 2013. W grudniu pociąłem i porąbałem szczapy. Na kominku były 2 tygodnie. W styczniu przełożyłem do kartonika układając jak najluźniej. Kartonik jest niezamknięty aż do dziś. Szczapy średnio pieczone i opalane robiłem na początku lutego. Dębiłem 10 dni i po rozlaniu do butelek trunek zmienił smak z dnia na dzień na gorszy. Po opiniach, że to za krótko i minimum to miesiąc przelałem z powrotem do tego samego dęba. Dębiłem Wujka J. i dąb zabił cały jego smak i zapach. Trunek smakuje dębem i jest w nim wyczuwalny smak świeżej klapki dębowej.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Oj, ten dąb to zdecydowanie za świeży jest i jeszcze długo się nie będzie nadawał do dębienia. Jakbyś poczytał temat o dębie, to zaleca się stosowanie drewna sezonowanego 18 miesięcy! Ja mam dęba sezonowanego przynajmniej rok na suchym powietrzu, plus kilka miesięcy po porąbaniu na szczapki, plus intensywne dosuszanie na kominku przez tydzień lub dwa przed użyciem, no i potem dopiero go piekę, opalam czy dodaję surowy do alkoholu. Do trunku z takiego "świeżego" dębu przechodzi mnóstwo garbników i innych niepożądanych związków, przez co psujemy napitek. W twoim przypadku masz spierniczony trunek, który raczej wymaga ponownej destylacji, bo nie znam innych sposobów ratowania alkoholu "zatrutego" świeżym drewnem dębowym.
10 dni to zdecydowanie za krótko dla zbożówki, pierwsze moczenie szczap trwa u mnie 3-4 tygodnie, drugie 5-7, a kolejne 6-10, a w razie potrzeby i 4 miesiące - ale zalewam jedną kompletną porcję szczap z przepisu, zlewając postarzony i lejąc świeży destylat. Czy dąb zabija smak whiskey - to kwestia sporna, dla mnie wciąż doskonale wyczuwalna jest kukurydza, pomimo dębienia mocniejszego niż zalecane.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ddmarcin »

No to cały mój plan się posypał.
Właśnie zakończył pracę mój pierwszy zacier na Jacka D. Zakwaszony kwasem fosforowym + soda oczyszczona i fermiole. W piątek BLG początkowe 15, dziś (wtorek) 0. Chcę zrobić na nim serię stosując dunder do zacierania i Sour Mash, aby wyszedł destylat pierwsza klasa na tak upragnioną Tennessee Whiskey.
Ponieważ nie mam dęba, czy kontynuować to przedsięwzięcie i czy mogę destylat przechować kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym szkle, aż będę miał dęba do dębienia?
Czy te szczapy z tego mojego świeżego dęba, które są pieczone i opalone, są do wyrzucenia?
Szczapy surowe ile jeszcze suszyć i dopiero później poddać obróbce termicznej.
Czy okrągłą z korą łupkę dębową, która w całości leży pod dachem 3 lata, po porąbaniu i dosuszeniu na kominku mogę użyć do dębienia? Czy raczej po porąbaniu też musi swoje wyleżeć?
Z góry dziękuję za rady. pzdr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”