DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

cumel
100
Posty: 135
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2017, 21:37
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Post autor: cumel »

Skir pisze: I nie licz na to, że po 3 miesiącach będzie pijalne. Nawet gdyby leżało w beczce. Destylaty muszą oddychać i układać się minimum rok! Ale to jest minimum z minimum.
Trochę przesadziłeś :D na ostatnim zlocie dość dobrze został oceniony destylat ze skrobi który miał 2 miesiące :D Więc chyba był pijalny skoro osuszyliśmy butelkę do dna. :hahaha:
koncentraty wina

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Ja dodawałem do 'whiskey' wg Wujka Jessego i nawet wyszło mega. Plus karmel mocno palony. Mogę wysłać probke przy okazji.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Skir »

@cumel pryra z pólkowej ok, ale whisky po 3 miesiącach? a z drugiej strony, podeślę Ci pyrę po destylacji i leżakowaniu w małej beczce. Musze sprawdzić ile ma miesięcy, ale zaczyna nabierać nowego smaku.
@michal278 michał też tak robiłem, pijalne wychodziło. ale do standardu, który sobie wyznaczam ni jak to się ma
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Ja generalnie wszedłem w ten etap destylatów zbożowych, że staram się unikać wszelkich dodatków słodzących oraz "polepszających smak". Dla mnie jedynie to co wyciągnie destylat z beczki lub ze szczapek w kamionce jest dodatkiem akceptowalnym. Oczywiście napije się i alkoholu z dodatkiem karmelu lub innego dosładzacza, ale to już inna kategoria alkoholi. Nazwijmy je ogólnie zaprawkami.
Pozdrawiam
Darek

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Skir. Była też beczka przez kilka miesięcy. Mam dwie wersje. Możemy sie wymienić próbkami. Możesz być zaskoczony bo wiele osób jest :).

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

mash!
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mash! »

@michal278 a ile dodawałeś tego syropu na litr destylatu i o jakim %
Mam kolumnę filtracyjna do węgla aktywnego , gdyby zasypać ją pokruszonym węglem drzewnym, takim z marketu , ma ktoś jakieś doświadczenia ?
Nie mam niestety dostępu do innego rodzaju węgla drzewnego

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: HeniekStarr »

Doświadczenia z węglem do grilla to raczej nikt miał nie będzie. Nie wiadomo, co w nim siedzi, jak zrobiony i czy na pewno czysty.

kamix101
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2022, 12:22
Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kamix101 »

Witajcie drodzy whisky-maniacy!
Może to być off topic (za co przepraszam) ale podpowiecie totalnemu zoltodziobowi czy ten sprzęt nada się pod produkcję whisky?

https://allegro.pl/oferta/destylator-el ... 6652531029
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7330
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Krótko i zwięźle - nie :?
Albo alembik, albo miedziany pot still.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2578
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: jakis1234 »

@kamix101:
Po pierwsze, dobre wychowanie i regulamin forum wymagają, żeby się najpierw przedstawić.
Po drugie, sprzęt z zimnymi palcami to sprzęt przestarzały, zdecydowanie niepolecany.
Jeżeli zależy Ci głównie na dobrej whisky, to alembik, ewentualnie półkowa.
Albo tak, jak w międzyczasie napisał Radius, PS.
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sie 2022, 12:45 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

kamix101
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2022, 12:22
Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kamix101 »

Dzięki za porady! @jakis1234 @radius

A wychowanie poprawię za momento :D

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kwik44 »

Możesz też ogarnąć whisky nieortodoksyjną kolumną półkową z 2-3 półkami. Też da się zrobić. A zanim kupisz sprzęt to poczytaj jeszcze o zacieraniu, przeczytaj sobie temat o beczkach, dojrzewaniu, kamionkach. I odpowiedz sobie na pytanie jaką tę whisky chcesz robić. Bo whisky jak mrówków ;)

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Fiflak »

Doody pisze:Kupiłem ostatnio rye whisky z 95% żyta i 5% kukurydzy. Nadal kukurydza jest wyczuwalna.
Sporządziłem ostatnio, że tak powiem, zacier odwróconego burbona pszenicznego. Tzn. 75% słodu pszenicznego + 25% kukurydzy. Kukurydzianość nadal wyczuwalna. Warto zatem eksperymentować ze zbożówkami mieszanymi, także w nietypowych proporcjach. Mogą zaskoczyć pozytywnie. Amerykańską żytniówkę na razie odłożyłem na dalszy plan, lecz, w żadnym razie, z niej nie zrezygnowałem. Oczywiście dam znać, gdy coś wypędzę.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Czyli to bardziej whisky jest, aniżeli bourbon? Taka whisky ze słodką nutą kukurydzy?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Fiflak »

Celem eksperymentu było sprawdzenie, że się tak wyrażę, charakterności kukurydzy. Chodziło mi o to, czy pszeniczny słód nie przykryje całkowicie jej aromatu. Powstała, nazwijmy to, nietypowa okowita:
https://alkohole-domowe.com/forum/topic18480.html
Klasyczną, moim zdaniem, pędzi się z zacieru pełnosłodowego.
Podkreślam;
Sporządziłem trunek nietypowy, ma się rozumieć w celach naukowych.
Umieszczam wzmiankę o tym samogonie w niniejszym wątku tasiemcowym, ponieważ nie dostrzegam sensu zakładania odrębnego tematu dla opisania doświadczenia.
Zweryfikowałem pozytywnie tezę pt. bimber z małą zawartością kukurydzy w zasypie, przedestylowany na otwartym zaworze kolumnowym, zachowa również nuty kukurydziane. Inne zboże kukurydzianości całkowicie nie zdominuje.
Chciałbym wykorzystać tą wiedzę w praktyce, tj. wreszcie wypędzić, choćby 5 litrów amerykańskiej, łiskej żytniej.
Fascynują mnie przede wszystkim single malty, lecz to nie oznacza, że wyłącznie do nich się ograniczam.

mash!
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mash! »

Hejo. A mi z kolei przyszedł pomysł, by zrobić whisky na słodzie wędzonym bukiem. Kiedyś warzywem koźlaka z dodatkiem tego słodu i był pyszny.
Zastanawiam się tylko czy mogę użyć 100% tego słodu, czy lepiej dodać też jakiś pilzneński czy pale ale. Chodzi o to żeby wędzonka w destylacie nie była zbyt męcząca, planuje ją leżakować z płatkami dębowymi. Co sądzicie ?

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Możesz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Jeżeli lubisz, tak jak ja z resztą, ;) wędzonki to polecam zrobić destylat tylko ze słodu wędzonego. Po miesiącach leżakowania intensywność dymu spada.
Pozdrawiam
Darek

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: przegab »

Tak jak pisze @Doody, możesz zrobić tylko z wędzonego i za jakiś czas próbować jak Ci to smakuje. Jeśli będzie zbyt dymne, zawsze można zmieszać jakimś lekkim osobno zrobionym.

baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: baltic80 »

cześć,
pokusiłem się o nastaw ze śruty kukurydzianej. Kończy powoli pracę, natomiast patrząc na fermentator, to ok 2/3 wsadu jest gęste, a 1/3 to typowa ciecz.
Moje pytanie. Czy do kega wlać wszystko jak leci łącznie ze śrutem, czy w jakiś sposób to filtrować, tak żeby w kegu znalazła się sama ciecz bez dodatków stałych?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Jak masz kega w płaszczu to wszystko jak leci jak bez to niestety trzeba filtrować.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Tak jak pisze Góral. Na grzałkach przypali Ci się gęste. Paczekaj aż młóto opadnie, zlej rzadkie znad osadu, potem ładuj gęste partiami do worka filtracyjnego i wyciskaj do wiader (gówniana robota ale czego się nie robi dla zboża ;) ) Potem odstaw przefiltrowane wiadrana dobę. Z filtrowanych wiader zlewaj płyn znad mącznego osadu. Najpierw odpęd do 100 stopni w kegu, potem destylacja.
Powodzenia :ok:
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 gru 2023, 11:36 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1908
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

@baltic80, Tak jak pisze @Góral bagienny z tym, że musisz pamiętać, jak odfiltrujesz to zmniejszy ci się wydajność bo w śrucie jest dużo alco.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Skir »

I nie grzej przy odpędzie na max jeżeli nie masz płaszcza. Mimo filtracji może się przypalać
I love the smell of bimber in the morning.

Krychu35
300
Posty: 301
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Krychu35 »

Hejka :witam:
Ja natomiast mam takowy dylemat :
Posiadam 18l surówki z jęczmienia I taka samą ilość surówki z mąki pszennej razowej.
Na dniach będę zacierał śrutę kukurydzianą :D aby uzyskać surówkę.
Zamierzam połączyć surówki przy drugiej destylacji, tylko nie bardzo wiem jak :scratch: , aby wyszło coś dobrego :pije:
Podpowiedzcie coś sensownego ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 gru 2023, 13:55 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: alkohole-domowe »

Najlepiej nie łączyć. Odpędzić oddzielnie niech poleży i później mieszać po trochu i próbować. Jak pasuje to mieszać wszystko.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

To już kwestia gustu. Ja bym ograniczył kukurydzę, a najlepiej żyto zrobić osobno bo najlepsze ;) . Ostatecznie żyto z jęczmieniem dobrze się komponuje. Kuku daje słodycz, ja nie przepadam.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1908
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

Krychu35 pisze: wtorek, 26 gru 2023, 13:53 Hejka :witam: ...
Na dniach będę zacierał śrutę kukurydzianą :D aby uzyskać surówkę.
Zamierzam połączyć surówki przy drugiej destylacji, tylko nie bardzo wiem jak
Co byś nie zrobił będzie dobrze jeśli zrobić to zgodnie ze sztuką.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Krychu35
300
Posty: 301
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Krychu35 »

No właśnie @drgranatt, jak to połączyć według sztuki 😁😁😁
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: rozrywek »

Nie łączyć w ogóle.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

rozrywek pisze: środa, 27 gru 2023, 17:49 Nie łączyć w ogóle.
:angry: :angry: :angry:
Z półtora roku temu połączyłem jęczmień z kukurydzą w stosunku mniej więcej 1-3
Destylat poszedł do beczki 30l i sobie siedzi :D
Co jakiś czas upuszczam trochu by kogoś obdarować i dolewam.
Według mnie jest trochu za mało jęczmienia innym smakuje :) Ja lubię smak i aromat jęczmienia może dlatego :scratch:
@Krychu35 U Ciebie dochodzi jeszcze pszenica która nie jest za bardzo aromatyczna.
Ja bym to wszystko razem wlał do kociołka i destylował :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: rozrywek »

Dobrze. Ale jak potem ocenić smak z czego to jest? O gustach się nie dyskutuje. Autor sam zdecyduje co zrobić. Ja taki blend odradzam.
Tutaj się zgodzę z jednym.
@Góral bagienny .
Pszenica osobno na pszeniczną łagodną wódeczkę. :ok:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1908
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

Krychu35 pisze: środa, 27 gru 2023, 17:36 No właśnie @drgranatt, jak to połączyć według sztuki 😁😁😁
Jęczmień i qq zmieszaj razem a pszenicę zostaw osobno. Po zmieszaniu jeczmienia i qq ocenisz czy dodawać pszenicy czy nie. Jak nie, zostawisz sobie na czystą. :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: baltic80 »

Góral bagienny pisze: wtorek, 26 gru 2023, 10:30 :witam: Jak masz kega w płaszczu to wszystko jak leci jak bez to niestety trzeba filtrować.
Podpowiedź czym filtrować? Takim workiem w kształcie rożka? Czy macie lepsze patenty?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Ja nie filtruje. Zboża zacząłem zacierać jak już miałem kociołek z płaszczem.
Miałem dość filtrowania owoców :D
Poczytaj ten temat :ok: post125321.html?hilit=Filtrowanie%20zacieru#p125321
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Ja filtruję przez worek filtracyjny w kształcie prostokąta o pojemności bodajże 18 litrów. Najpierw zlewam wężykiem wszystko co rzadkie znad młóta, następnie rozpinam worek na dużym, wąskim wiadrze (mam takie 20l), wlewam gęste dzbankiem (powiedzmy 4-5litrów) do worka i po chwili ściągam go z wiadra i wyciskam zawartość (jak bym cyce ściskał :mrgreen: ) Potem wykręcam worek nad wiadrem i wyciśnięte młóto wysypuje do osobnego pojemnika (albo do kibla). I tak niestety z 10-15 worków trzeba wycisnąć (robota bardzo wku..wiająca). Potem zostawiam filtrat na około dobę aby jeszcze odstać ewentualną mąkę i wlewam do kega znad mącznego osadu. Reszta to już przyjemność :mrgreen:
Ostatnio zmieniony piątek, 5 sty 2024, 12:42 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1908
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: drgranatt »

@baltic80 filtrowanie jest dość upierdliwe jak piszą koledzy. Jeśli masz dużo siły i cierpliwości to możesz to robić ale zastanów się nad zbiornikiem z płaszczem lub z grzałkami ULWD.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

mpolak154
10
Posty: 17
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 11:59
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mpolak154 »

Jeżeli chodzi o kuku to ja filtruje na prasie do owoców z workiem filtracyjnym, i potem wyciskam elegancko prasą cały płyn ze śruty, a jeśli chodzi o słód jęczmienny to mam wiadro ze stalową sprężyną i cały płyn elegancko schodzi

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 204
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: marian.naworski »

@Doody to może lepiej zamontuj w fermentorze filtrator metrowy , nie mówię tu o wężyku do kibla a o sprężynie nierdzewnej . Filtruje to bardzo fajnie i na upartego otwierasz kran zostawiasz na kilka godzin i masz praktycznie suche młóto .

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: jpiwek »

Odżałuj worek słodu i kup fałszywe dno. Nie zapycha sie jak nacinana rura, czy siatka, nie trzeba myć jak sraczwęża- wyjmujesz, spłukujesz pod kranem i wsio.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”