Trochę przesadziłeś na ostatnim zlocie dość dobrze został oceniony destylat ze skrobi który miał 2 miesiące Więc chyba był pijalny skoro osuszyliśmy butelkę do dna.Skir pisze: I nie licz na to, że po 3 miesiącach będzie pijalne. Nawet gdyby leżało w beczce. Destylaty muszą oddychać i układać się minimum rok! Ale to jest minimum z minimum.
DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
-
- Posty: 135
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2017, 21:37
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
@cumel pryra z pólkowej ok, ale whisky po 3 miesiącach? a z drugiej strony, podeślę Ci pyrę po destylacji i leżakowaniu w małej beczce. Musze sprawdzić ile ma miesięcy, ale zaczyna nabierać nowego smaku.
@michal278 michał też tak robiłem, pijalne wychodziło. ale do standardu, który sobie wyznaczam ni jak to się ma
@michal278 michał też tak robiłem, pijalne wychodziło. ale do standardu, który sobie wyznaczam ni jak to się ma
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Ja generalnie wszedłem w ten etap destylatów zbożowych, że staram się unikać wszelkich dodatków słodzących oraz "polepszających smak". Dla mnie jedynie to co wyciągnie destylat z beczki lub ze szczapek w kamionce jest dodatkiem akceptowalnym. Oczywiście napije się i alkoholu z dodatkiem karmelu lub innego dosładzacza, ale to już inna kategoria alkoholi. Nazwijmy je ogólnie zaprawkami.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witajcie drodzy whisky-maniacy!
Może to być off topic (za co przepraszam) ale podpowiecie totalnemu zoltodziobowi czy ten sprzęt nada się pod produkcję whisky?
https://allegro.pl/oferta/destylator-el ... 6652531029
Może to być off topic (za co przepraszam) ale podpowiecie totalnemu zoltodziobowi czy ten sprzęt nada się pod produkcję whisky?
https://allegro.pl/oferta/destylator-el ... 6652531029
-
- Posty: 2587
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
@kamix101:
Po pierwsze, dobre wychowanie i regulamin forum wymagają, żeby się najpierw przedstawić.
Po drugie, sprzęt z zimnymi palcami to sprzęt przestarzały, zdecydowanie niepolecany.
Jeżeli zależy Ci głównie na dobrej whisky, to alembik, ewentualnie półkowa.
Albo tak, jak w międzyczasie napisał Radius, PS.
Po pierwsze, dobre wychowanie i regulamin forum wymagają, żeby się najpierw przedstawić.
Po drugie, sprzęt z zimnymi palcami to sprzęt przestarzały, zdecydowanie niepolecany.
Jeżeli zależy Ci głównie na dobrej whisky, to alembik, ewentualnie półkowa.
Albo tak, jak w międzyczasie napisał Radius, PS.
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sie 2022, 12:45 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Możesz też ogarnąć whisky nieortodoksyjną kolumną półkową z 2-3 półkami. Też da się zrobić. A zanim kupisz sprzęt to poczytaj jeszcze o zacieraniu, przeczytaj sobie temat o beczkach, dojrzewaniu, kamionkach. I odpowiedz sobie na pytanie jaką tę whisky chcesz robić. Bo whisky jak mrówków
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Sporządziłem ostatnio, że tak powiem, zacier odwróconego burbona pszenicznego. Tzn. 75% słodu pszenicznego + 25% kukurydzy. Kukurydzianość nadal wyczuwalna. Warto zatem eksperymentować ze zbożówkami mieszanymi, także w nietypowych proporcjach. Mogą zaskoczyć pozytywnie. Amerykańską żytniówkę na razie odłożyłem na dalszy plan, lecz, w żadnym razie, z niej nie zrezygnowałem. Oczywiście dam znać, gdy coś wypędzę.Doody pisze:Kupiłem ostatnio rye whisky z 95% żyta i 5% kukurydzy. Nadal kukurydza jest wyczuwalna.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Celem eksperymentu było sprawdzenie, że się tak wyrażę, charakterności kukurydzy. Chodziło mi o to, czy pszeniczny słód nie przykryje całkowicie jej aromatu. Powstała, nazwijmy to, nietypowa okowita:
https://alkohole-domowe.com/forum/topic18480.html
Klasyczną, moim zdaniem, pędzi się z zacieru pełnosłodowego.
Podkreślam;
Sporządziłem trunek nietypowy, ma się rozumieć w celach naukowych.
Umieszczam wzmiankę o tym samogonie w niniejszym wątku tasiemcowym, ponieważ nie dostrzegam sensu zakładania odrębnego tematu dla opisania doświadczenia.
Zweryfikowałem pozytywnie tezę pt. bimber z małą zawartością kukurydzy w zasypie, przedestylowany na otwartym zaworze kolumnowym, zachowa również nuty kukurydziane. Inne zboże kukurydzianości całkowicie nie zdominuje.
Chciałbym wykorzystać tą wiedzę w praktyce, tj. wreszcie wypędzić, choćby 5 litrów amerykańskiej, łiskej żytniej.
Fascynują mnie przede wszystkim single malty, lecz to nie oznacza, że wyłącznie do nich się ograniczam.
https://alkohole-domowe.com/forum/topic18480.html
Klasyczną, moim zdaniem, pędzi się z zacieru pełnosłodowego.
Podkreślam;
Sporządziłem trunek nietypowy, ma się rozumieć w celach naukowych.
Umieszczam wzmiankę o tym samogonie w niniejszym wątku tasiemcowym, ponieważ nie dostrzegam sensu zakładania odrębnego tematu dla opisania doświadczenia.
Zweryfikowałem pozytywnie tezę pt. bimber z małą zawartością kukurydzy w zasypie, przedestylowany na otwartym zaworze kolumnowym, zachowa również nuty kukurydziane. Inne zboże kukurydzianości całkowicie nie zdominuje.
Chciałbym wykorzystać tą wiedzę w praktyce, tj. wreszcie wypędzić, choćby 5 litrów amerykańskiej, łiskej żytniej.
Fascynują mnie przede wszystkim single malty, lecz to nie oznacza, że wyłącznie do nich się ograniczam.
-
- Posty: 32
- Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
- Ulubiony Alkohol: Bourbon
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Hejo. A mi z kolei przyszedł pomysł, by zrobić whisky na słodzie wędzonym bukiem. Kiedyś warzywem koźlaka z dodatkiem tego słodu i był pyszny.
Zastanawiam się tylko czy mogę użyć 100% tego słodu, czy lepiej dodać też jakiś pilzneński czy pale ale. Chodzi o to żeby wędzonka w destylacie nie była zbyt męcząca, planuje ją leżakować z płatkami dębowymi. Co sądzicie ?
Zastanawiam się tylko czy mogę użyć 100% tego słodu, czy lepiej dodać też jakiś pilzneński czy pale ale. Chodzi o to żeby wędzonka w destylacie nie była zbyt męcząca, planuje ją leżakować z płatkami dębowymi. Co sądzicie ?
-
- Posty: 136
- Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
cześć,
pokusiłem się o nastaw ze śruty kukurydzianej. Kończy powoli pracę, natomiast patrząc na fermentator, to ok 2/3 wsadu jest gęste, a 1/3 to typowa ciecz.
Moje pytanie. Czy do kega wlać wszystko jak leci łącznie ze śrutem, czy w jakiś sposób to filtrować, tak żeby w kegu znalazła się sama ciecz bez dodatków stałych?
pokusiłem się o nastaw ze śruty kukurydzianej. Kończy powoli pracę, natomiast patrząc na fermentator, to ok 2/3 wsadu jest gęste, a 1/3 to typowa ciecz.
Moje pytanie. Czy do kega wlać wszystko jak leci łącznie ze śrutem, czy w jakiś sposób to filtrować, tak żeby w kegu znalazła się sama ciecz bez dodatków stałych?
-
online
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Tak jak pisze Góral. Na grzałkach przypali Ci się gęste. Paczekaj aż młóto opadnie, zlej rzadkie znad osadu, potem ładuj gęste partiami do worka filtracyjnego i wyciskaj do wiader (gówniana robota ale czego się nie robi dla zboża ) Potem odstaw przefiltrowane wiadrana dobę. Z filtrowanych wiader zlewaj płyn znad mącznego osadu. Najpierw odpęd do 100 stopni w kegu, potem destylacja.
Powodzenia
Powodzenia
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 gru 2023, 11:36 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 303
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Hejka
Ja natomiast mam takowy dylemat :
Posiadam 18l surówki z jęczmienia I taka samą ilość surówki z mąki pszennej razowej.
Na dniach będę zacierał śrutę kukurydzianą aby uzyskać surówkę.
Zamierzam połączyć surówki przy drugiej destylacji, tylko nie bardzo wiem jak , aby wyszło coś dobrego
Podpowiedzcie coś sensownego
Ja natomiast mam takowy dylemat :
Posiadam 18l surówki z jęczmienia I taka samą ilość surówki z mąki pszennej razowej.
Na dniach będę zacierał śrutę kukurydzianą aby uzyskać surówkę.
Zamierzam połączyć surówki przy drugiej destylacji, tylko nie bardzo wiem jak , aby wyszło coś dobrego
Podpowiedzcie coś sensownego
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 gru 2023, 13:55 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Co byś nie zrobił będzie dobrze jeśli zrobić to zgodnie ze sztuką.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
online
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Z półtora roku temu połączyłem jęczmień z kukurydzą w stosunku mniej więcej 1-3
Destylat poszedł do beczki 30l i sobie siedzi
Co jakiś czas upuszczam trochu by kogoś obdarować i dolewam.
Według mnie jest trochu za mało jęczmienia innym smakuje Ja lubię smak i aromat jęczmienia może dlatego
@Krychu35 U Ciebie dochodzi jeszcze pszenica która nie jest za bardzo aromatyczna.
Ja bym to wszystko razem wlał do kociołka i destylował
Z półtora roku temu połączyłem jęczmień z kukurydzą w stosunku mniej więcej 1-3
Destylat poszedł do beczki 30l i sobie siedzi
Co jakiś czas upuszczam trochu by kogoś obdarować i dolewam.
Według mnie jest trochu za mało jęczmienia innym smakuje Ja lubię smak i aromat jęczmienia może dlatego
@Krychu35 U Ciebie dochodzi jeszcze pszenica która nie jest za bardzo aromatyczna.
Ja bym to wszystko razem wlał do kociołka i destylował
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Dobrze. Ale jak potem ocenić smak z czego to jest? O gustach się nie dyskutuje. Autor sam zdecyduje co zrobić. Ja taki blend odradzam.
Tutaj się zgodzę z jednym.
@Góral bagienny .
Pszenica osobno na pszeniczną łagodną wódeczkę.
Tutaj się zgodzę z jednym.
@Góral bagienny .
Pszenica osobno na pszeniczną łagodną wódeczkę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Jęczmień i qq zmieszaj razem a pszenicę zostaw osobno. Po zmieszaniu jeczmienia i qq ocenisz czy dodawać pszenicy czy nie. Jak nie, zostawisz sobie na czystą.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 136
- Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Podpowiedź czym filtrować? Takim workiem w kształcie rożka? Czy macie lepsze patenty?Góral bagienny pisze: ↑wtorek, 26 gru 2023, 10:30 Jak masz kega w płaszczu to wszystko jak leci jak bez to niestety trzeba filtrować.
-
online
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Ja nie filtruje. Zboża zacząłem zacierać jak już miałem kociołek z płaszczem.
Miałem dość filtrowania owoców
Poczytaj ten temat post125321.html?hilit=Filtrowanie%20zacieru#p125321
Miałem dość filtrowania owoców
Poczytaj ten temat post125321.html?hilit=Filtrowanie%20zacieru#p125321
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Ja filtruję przez worek filtracyjny w kształcie prostokąta o pojemności bodajże 18 litrów. Najpierw zlewam wężykiem wszystko co rzadkie znad młóta, następnie rozpinam worek na dużym, wąskim wiadrze (mam takie 20l), wlewam gęste dzbankiem (powiedzmy 4-5litrów) do worka i po chwili ściągam go z wiadra i wyciskam zawartość (jak bym cyce ściskał ) Potem wykręcam worek nad wiadrem i wyciśnięte młóto wysypuje do osobnego pojemnika (albo do kibla). I tak niestety z 10-15 worków trzeba wycisnąć (robota bardzo wku..wiająca). Potem zostawiam filtrat na około dobę aby jeszcze odstać ewentualną mąkę i wlewam do kega znad mącznego osadu. Reszta to już przyjemność
Ostatnio zmieniony piątek, 5 sty 2024, 12:42 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
@baltic80 filtrowanie jest dość upierdliwe jak piszą koledzy. Jeśli masz dużo siły i cierpliwości to możesz to robić ale zastanów się nad zbiornikiem z płaszczem lub z grzałkami ULWD.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Jeżeli chodzi o kuku to ja filtruje na prasie do owoców z workiem filtracyjnym, i potem wyciskam elegancko prasą cały płyn ze śruty, a jeśli chodzi o słód jęczmienny to mam wiadro ze stalową sprężyną i cały płyn elegancko schodzi
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 210
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy