DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:

Post autor: michal278 »

To nie były lekkie rumy. Co do zakażeń to sam zakażam, akurat nie zboże ale rum zdażylo się. :) pozdrawiam

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Airacobrator
100
Posty: 134
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
Krótko o sobie: Wielohobbysta
Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Airacobrator »

radius pisze:No, to jeszcze jeden przepis na "kukurydziankę" znaleziony na amerykańskich stronach,.
Oczywiście zaadaptowany do naszych potrzeb.

CORN MASH (ZACIER KUKURYDZIANY)

6 kg śruty kukurydzianej lub mąki grubo mielonej
3 kg mąki żytniej (typ 1200 lub 720)
1,5 kg słodu jęczmiennego
50 g drożdży gorzelniczych
30 litrów wody

Wodę podgrzać do 770C, wsypać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać aby nie powstały grudki. Wsypać mąkę żytnią i ponownie zamieszać. Zostawić na 1,5 godziny. Następnie odlać 3 litry mieszaniny, wsypać 1 kg słodu, wymieszać i wlać z powrotem do zbiornika fermentacyjnego. Zamieszać całość i pozostały słód rozsypać po powierzchni zacieru. Odstawić na 45 min. Gdy ziarna słodu zaczną pęcznieć, rozpocząć mieszanie całości do momentu aż zacier osiągnie temp. 300C.
W niewielkiej ilości zacieru rozmnożyć (uwodnić) drożdże i wlać do zbiornika z zacierem. Temp. pracy zacieru nie powinna przekroczyć 300C.
Fermentacja trwa od 3-5 dni.
Znalazłem jeszcze kilka przepisów na różne bourbony, poniżej procentowe proporcje składników. Można zmodyfikować powyższy przepis.
Willett high żytni mashbill (74% żyto, 11% kukurydza, 15% słód jęczmienny)
Willett low żytni mashbill (51% żyto, 34% kukurydza, 15% słód jęczmienny)
Bulleit Mashbill: 68% kukurydza, 28% żyto, 4% słód jęczmienny
Old Grand-Dad 114 Bourbon Mashbill: 63% Kukurydza, 27% Żyto, 10% słód jęczmienny
Henry McKenna Mashbill: 78% kukurydzy, 12% słód jęczmienny i 10% żyto
Angel's Envy Bourbon Mashbill: 72% Kukurydza, 18% żytnie, 10% słód jęczmienny
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Te dwa pierwsze to raczej nie bourbon'y. Bourbon musi być min z 51% kukurydzy

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 gru 2020, 17:45 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Który proponujecie do koji? Ciekawe te przepisy.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Skir »

@michal278 proponuje odpuścić koji do śruty - duża strata aromatu.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Airacobrator
100
Posty: 134
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
Krótko o sobie: Wielohobbysta
Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: RE: Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Airacobrator »

dynio pisze:Te dwa pierwsze to raczej nie bourbon'y. Bourbon musi być min z 51% kukurydzy

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Faktycznie, pierwsze dwa to żytnia whiskey.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Uwielbiam kukurydzę, w ostatnim półroczu poszło ze 100kg śruty kukurydzianej bez dodatków i eksperyment qq plus skrobia ziemniaczana (osobne nastawy połączone do gotowania). Teraz mam zamiar zatrzeć 25kg qq i 25 kg śruty jęczmiennej plus 3g słodu wędzonego torfem (tylko dla zapachu - zacieram enzymami "na lenia"). Ktoś próbował już takich proporcji: pół na pół kukurydza i jęczmień? To już nie bourbon, ale zawsze po jakimś czasie picia bourbona mam ochotę na zmianę: szkocką. Może się to wpisze w pośredni smak? I drugie pytanie: oprócz starzenia się z płatkami/kostkami dębu, co jeszcze dodajecie? Ja wrzucam laskę wanilii i kilka ziarenek kardamonu. Jakoś nie ma przekonania do chemicznych produktów typu syrop klonowy, ale może to tylko moje uprzedzenia.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Hmmm :scratch: Syrop klonowy chemicznym produktem :o https://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_klonowy :czytaj: :D
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 gru 2020, 12:51 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Skir »

I dzięki za wyjaśnienie @góral. Człek bez okularów do sklepu lezie i nie widzi co na etykiecie:)
I love the smell of bimber in the morning.

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: arfi »

Hej. Chyba coś schrzaniłem. Kilka dni temu nastawiłem zacier na bourbona według przepisu z forum (śruta kukurydziana, mąka żytnia, słód jęczmienny). Po wystudzeniu zadałem uwodnione drożdże i wyjechałem na kilka dni. Żona mówi, że na wierzchu w beczce była 3-5 cm czapa. Uznałem, że drożdże ruszyły. Po powrocie do domu odcedziłem płyn i po trzech dniach puściłem na rury (bez sprawdzenia BLG). Prawie się zagotowało a alko nic nie poszło. Sprawdziłem BLG - pow. 10. Ponieważ całą gęstwę zdążyłem wyrzucić, mam pytanie: czy po wystudzeniu i połączeniu z drugą częścią nastawu zadać świeże drożdże? A może lepiej dodać jeszcze nieco cukru?

Gorus
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 23 paź 2021, 10:31
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Gorus »

Dzień dobry,
Chciałbym przygotować najzwyklejszą whisky z samej kukurydzy i słodu jęczmiennego.
Prześledziłem cały wątek i niestety mam mały mętlik w głowie w związku z enzymami. Wyczytałem, że jeżeli dodajemy słód, to nie trzeba dodatkowych enzymów, ponieważ te są w nim już zawarte i wystarczy odpowiednio zatrzeć, ale jednak niektórzy dodają upłynniający i scukrzający. Do tego jeszcze mam drożdże coobra whisky które w składzie też posiadają już opisane enzymy + pożywkę. Czy w takim przypadku zmienić drożdże na zwykłe np turbo? Czy "potrójne enzymowanie" nie zaszkodzi?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Daj 2 części śruty kukurydzianej i 1 część słodu. Kukurydzę wsyp do wrzątku w proporcji około 3 : 1 (3 części wody, 1 część całego ziarna w sumie,słód + kuku) i mieszaj. Gdy mieszanina osiągnie 65 stopni wsyp ześrutowany słód i mieszaj. Możesz dodać pół zalecanej dawki enzymu upłynniającego do kuku jak mieszanina będzie miała jeszcze około 80 stopni. oraz pół zalecanej dawki enzymu scukrzającego, 15 minut po dodaniu słodu. (enzymy sztuczne mogą pomóc zatrzeć to co nie dały rade te ze słodu). Drożdze daj dedykowane do zbóż a nie turbo.
Pozdrawiam
Darek

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Panowie dziś pierwszy raz zacierałem qq z jęczmieniem na lenia.
6 kg qq drobnej
6 kg qq grubej
3 kg jęczmienia
Zagotowana odwarówka po jabłkach 45l i wlana do beczki. Po dokładnym wymieszaniu miałem 81°C, dodałem enzym upłynniajacy 2.5 ml wymieszany z wodą i zostawiłem na godzinę. Po godzinę zbiłem temp. do 61°C i dodałem en. scukrzajacy 7.5 ml i en. redukujący 2 ml. Po kolejnej godzinie temp. ok. 59°C. Po raz kolejny zbiłem temp. do 33°C (Brix 12) dodałem drożdże Profesional Whiskey Yeast i antypiane ok 0.5 ml rozcieńczoną z wodą.
Co zrobiłem nie tak za Brix taki niski ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 23 paź 2021, 19:40 przez wieku, łącznie zmieniany 2 razy.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: dynio »

1. Słabo upłynnileś qq
2. Jęczmień powinieneś dać dopiero jak temp. spadła do ok 65° a tak usmażyleś enzymy zawarte w jęczmieniu.
3. Robiłeś próbę jodową?

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: wieku »

1. Tzn ?
2. Ok zrobię tak następnym razem, myślałem że jak dodam enzymy płynne to nie muszę zwracać na to uwagi.
3. Nie

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kwik44 »

Nie dawaj grubej kukurydzy. Kukurydzę skleikuj. Nie poszło ci źle. Teoretycznie powinno być ok. 16/17 zakładając 60% skrobii. Jak pisali wyżej: zagotuj wodę i wsyp drobną kukurydzę i daj enzym. Zawiń kocioł w kocyk ;) Po godzinie/dwóch odwiń, zbij temperaturę do 65 i wsyp słód. I znowu zawiń w kocyk. Rano daj drożdże. Im drobniejsze dasz ziarno tym lepiej.

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Temperatura w ciągu godziny nie spadła prawie w ogóle może 1-2°C. Gruba nie jest taka mega gruba. Do rana ? to ile godzin ma się utrzymywać temp. 60°C ? Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Dużo za gruba. Kuku powinna być jak guba mąka. Chyba, że masz możliwość podgotowania jej przez 5 min. Przy zacieraniu na lenia, tak jak pisał kwik, najlepiej opatulić beczkę. Ja owijałem śpiworem ;)
Kuku u mnie nigdy nie przekroczyła 17 Blg.
Pozdrawiam
Darek

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Tzn. w której temperaturze powinna być dłużej w 80 czy w 60°C ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kwik44 »

80. Enzym scukrzający dotnie dekstryny nawet w 20 kilku stopniach. Jak się nie upłynni to trzymanie w 60 niewiele pomoże. Ale może być tak jak doody pisał, że kukurydza ma mało skrobii. Trudno powiedzieć. Zrób eksperyment. Weź 300 gram kukurydzy, daj enzym, wodę, pogotuj i zobaczysz za pół godziny czy godzinę ile ma cukru. Szkoda gdybać ;)

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Ok następnym razem w 80 podtrzymam 2 albo 3 godziny

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Zdenio
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 20 paź 2021, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zdenio »

właśnie jestem w trakcie robienia zastawu z tego przepisu:
JACK DANIELS BLACK LABEL

"Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników

Składniki wsypać do wody o temp. 62-64 st.C i mieszając utrzymywać temp. przez 1,5h. Odczekać aż nastaw ostygnie do ok. 25 st.C i dodać drożdże."

jak na razie po 1 h ("gotowania") blg wskazuje na jakieś 7%...

Z ograczeń technicznych mam tak - ze wszystko robię w 2 garnach (20 i 5 l) ale wody jest ok 20L (wkład zwiększył objątośc i nie wszystko udało się wlać.)

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Panowie jestem po kolejnej próbie z QQ tym razem dałem drobna. W temp. 78-81°C była ok 1.5 godziny. Po dodaniu enzymu scukrzającego uzyskałem 14 Brix. Jest lepiej :). Zauważyłem jednak, że drobna QQ tak nie kleiła jak przy grubszej, czy to źle ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Ostatnio zmieniony sobota, 6 lis 2021, 20:10 przez wieku, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Balibar
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Balibar »

Ja mam śrutownik do zboża i mam zamiar w nim zmielić kukurydzę ale dużo drobniej jak kolega. Czy postać mąki będzie lepsza jak śruty?
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: RE: Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Zdenio pisze: "Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników

Składniki wsypać do wody o temp. 62-64 st.C i mieszając utrzymywać temp. przez 1,5h. Odczekać aż nastaw ostygnie do ok. 25 st.C i dodać drożdże."
1. Trochę dużo wody te 1/5, lepiej wychodzi 1/3.5 lub 1/4
2. Żeby wyciągnąć max z ku-ku to lepiej ją najpierw "zagotować" czyli upłynnić min w 80°C, dopiero po ostygnięciu do 65° dodać słód
3. Przy ku-ku koniecznie rób próbę jodową

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: T-rex »

Ja tylko na początku robiłem próbę jodowa. Ile bym nie trzymał przerwy 1-2h zawsze wychodziła pozytywna.
W końcu to olałem, enzym działa jeszcze w 30stopniach wiec po przerwie głównej mamy jeszcze czas w którym skrobia jest rozkładana. Jak nie zdążą zaatakować dzikusy(ostatnio mam z tym problem) to dodaje drożdże przy 35 i spokojnie przez 5 dni fermentacji cała skrobia sie rozkłada. Robiłem również próby na koniec fermentacji polewając płynem odciśnięta śrutę i próba wychodzi negatywnie.

Zdenio
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 20 paź 2021, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zdenio »

Dodałem wczoraj drożdże Cobra whisky po 22gie. Na tą chwilę nie widać ruchu. Pokrywa od wiadra była lekko dociśnięta, woda w rurce jest praktycznie na tym samym poziomie..

Zdenio
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 20 paź 2021, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 1 raz
Re: RE: Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zdenio »

@dynio, Twoją wiadomość odczytałem dopiero wieczorem.
Wszystkie składniki dodałem równocześnie do nagrzanej wody
Przy podgrzewaniu maks. temperatura przekroczyła delikatnie 70°C
Zacier globalnie bulgotał się ponad 2h. Po zakończeniu grzania wystawiłem go na balkon i temperatura obniżyła się do ok. 27 stopni - a zmierzone blg to ok. 10.
Nie robiłem próby jodowej - nie widziałem, że to muszę zrobić i nie kupiłem wcześniej jodu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 lis 2021, 13:06 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: RE: Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Zdenio pisze:Dodałem wczoraj drożdże Cobra whisky po 22gie. Na tą chwilę nie widać ruchu.
A jakie końcowe blg miałeś? Bo te 7 co podałeś wcześniej to raptem 2.5% alko w nastawie. 4blg to cukry niefermentowalne, więc mogłeś nic nie zatrzeć...

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 lis 2021, 13:03 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Zdenio
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 20 paź 2021, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zdenio »

Wczoraj było 10 blg, a dzisiaj z rana (po wczorajszym dodaniu drożdży) to ok 12 blg. Może dodać rozpuszczony cukier?
Dzisiaj jak sprawdzałem temperaturę wiadra, to wynosi ok. 24 stopni - w pomieszczeniu jest ok. 21,5
Z rana jak zaglądałem do zacieru i było widać ruch - (tak jakby się delikatnie gotował), przy przyłożeniu ucha do wiadra słychać jakby syczenie/pękanie bąbelków.
Na rurce fermentacyjnej nie widać zmiany poziomu wody (przykrywka szczelnie zamknięta)
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Nie po to zacierałeś kukurydzę, żeby to teraz spaprać burakiem. Zostaw tak jak jest (chociaż wydajność będzie kiepska). A nastepnym razem porządnie upłynnij kuku (gotowanie) i daj więcej słodu niż w przepisie, bo taka mała ilość enzymów ciężko sobie radzi ze skrobią (lub użyj płynnych enzymów scukrzajacych)
I kup sobie płyn lugola do próby jodowej

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Zdenio
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 20 paź 2021, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zdenio »

Wczoraj wieczorem dodałem jeszcze raz drożdże Cobra Whisky - i po jakiejś 1 h było widać ruch na rurce fermentacyjnej (w nocy dobrze zaczęło już bulgotać). Nie wiem czy to po prostu potrzebowało czasu (mój pierwszy zacier z kukurydzy) czy też pierwsza dawka drożdży była trefna.
Trochę też wczoraj spanikowałem i rozpuściłem ponad 0,5kg w niespełna 1 l. wody i z połowę tego dodałem do nastawu a później drożdże.
(po dodaniu cukru było ok 12-13 blg) .
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 lis 2021, 10:34 przez Zdenio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: BartekBartek1 »

Witam.
Mam sprzęt jak w załączniku, z mieszadłem. Boję się gotować zacier z kukurydzy, żeby go nie przypalić. Miał ktoś do czynienia z miedzianym zbiornikiem i się wypowie jak gotować bez wcześniejszego filtrowania zacieru? Obrazek
Pędzić, pić, zalegalizować.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Wszystkie gęstwę zawsze na początek do 60 stopni wiosłem mieszam przy otwartym zbiorniku.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: seneka »

Możesz po fermentacji odcisnąć młuto w worku filtracyjnym albo tak jak kolega piszę wiosłuj i rozgrzewaj mniejszą mocą.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

mash!
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mash! »

Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników

Składniki wsypać do wody o temp. 62-64 st.C i mieszając utrzymywać temp. przez 1,5h. Odczekać aż nastaw ostygnie do ok. 25 st.C i dodać drożdże.
Po skończonej fermentacji i przedestylowaniu, przesączyć przez węgiel drzewny (nie aktywny :!: ) najlepiej klonowy i leżakować ze średnio pieczonym dębem przez 3 miesiące. Następnie dodać syropu klonowego "REAL" (lekko wędzony smak).
Syrop dodawać do destylatu o mocy poniżej 65% aby zapobiec zmętnieniu.

Ile należy dodać tego syropu klonowego na litr destylatu ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Nie nie nie..
Śrutę kukurydzianą wsypać do wrzątku a najlepiej lekko podgotować. Dodać enzymu upłynniajacego. Moim zdaniem 8 % słodu nie zatrze takiej ilości zboża do końca. Dodać żyta w 85 stopniach. Mieszać. W temp. 65 stopni dodać słód. Po 20 minutach dodać 50% zalecanej ilości enzymu scukrzajacego. Mieszać. Schłodzić do 34-35 st. I dodać drożdże. Ja bym dodał pożywkę.
Pozdrawiam
Darek

mash!
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mash! »

To jest przepis podany na początku tematu, ale wezmę poprawki pod uwagę .

A co z tym syropem klonowym, ile można go dodać ?
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Ja jakoś też nie czuję tego przepisu. Po pierwsze wlewając wodę 62 stopnie do śruty :scratch: najpierw by trzeba było upłynnić: zalać wrzątkiem i dodać enzym upłynniający. Druga kwestia: proporcja wody. Ja daję zawsze 3l wody na 1 kg. No może czasem trochę więcej, ale nie 5l na kg. Trzecia kwestia: syrop klonowy. Efekt oryginalny dawało przesączenie przez węgiel klonowy. Jestem w kwestii własnej zbożówki radykalny: bez obcych, nie wytworzonych przeze mnie uzupełniaczy. Tym bardziej słodkich. Destylat ma mieć własny, niepowtarzalny smak i zapach uzupełniony jedynie i podrasowany przez przechowywanie w beczce.
Co do filtracji przez węgiel się nie wypowiadam, nie próbowałem, choć świta w głowie pomysł stworzenia własnego węgla klonowego.
I nie licz na to, że po 3 miesiącach będzie pijalne. Nawet gdyby leżało w beczce. Destylaty muszą oddychać i układać się minimum rok! Ale to jest minimum z minimum.
Ciekawe jakie BLG osiągnąłby ktoś robiący dokładnie według tego przepisu?
Za dodawanie cukru do zacierów zbożowych :hammer: powinno się karać! Nakazem picia sklepowej wódki i 12 godzin Zenka Martyniuka.
No może nie 12 h z Zenkiem... To zbyt okrutne!
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Dodawałem kiedyś syrop klonowy do destylatów.
2 małe łyżeczki na 0.5l ale to oczywiście rzecz gustu a raczej smaku.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”