Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: kwik44 » czwartek, 28 maja 2020, 15:14

Kukurydza nie skleikowała.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2202
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Doody » czwartek, 28 maja 2020, 20:12

Tak jak napisał @kwik44. Kukurydzę wrzuca się do wrzątku a słód dosypuje dopiero poniżej 65 stopni.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 54
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: donald1209 » piątek, 29 maja 2020, 19:23

Witajcie koledzy.
Jakbym do przepisu na JD zamiast słodu dał jęczmienia nie słodowanego i enzymy to było by to samo czy nie?
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2202
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Doody » piątek, 29 maja 2020, 19:32

Słód zawsze pachnie inaczej i daje inny destylat, co nie oznacza, że destylat z jęczmienia niesłodowanego jest zły. Ale nie będzie to JD tylko inny destylat zbożowy. Ja zawsze destyluję jęczmień niesłodowany na spirytus i rozrabiam i na świetną wódkę.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Zielony Rosomak
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 08:43
Krótko o sobie: Napływowy i osiadły góral niskopienny.
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zielony Rosomak » piątek, 3 lip 2020, 16:33

Właśnie zakończyłem czynności związane z zacieraniem nastawu na Jacka. Zmodyfikowałem trochę: 4 litry wody na 1 kg zboża. Zamieniłem też proporcje słodu i żyta: 12% słodu Abbey Malt 50 EBC i 8% śruty pszenżyta. Czyli: 4 kg śruty kuku, 0,6 kg słodu i 0,4 kg zboża.
Mimo wspomagania enzymami (alfa i beta) próba jodowa wyszła granatowa (płynem lugola). Po przefiltrowaniu za pomocą oplotu z wężyka i kranika uzyskałem 13 litrów płynu, którego blg wyniosło 11. Wysłodziłem młóto wodą o temp. 60 stopni i dopełniłem tak fermentor do 21 litrów - blg spadło do 8. Słabo jakby ... Wyczytałem, że jak drożdże coobra z enzymem się da, to jeszcze w czasie fermentacji się scukrzy trochę skrobi. Ale mimo to (zaraz mnie ortodoksi skrytykują) dokarmiłem nastaw glukozą - 4 kg. Blg wzrosło do 21. Wiem, że cukier dodaje bimbrowych posmaków, podobno glukoza dużo mniej. W zeszłym roku dokarmiałem i roczna łycha wyszła super - nic nie wali bimbrem.
Czekam teraz aż mi ostygnie do 25 stopni i zaprawiam coobrą yeast ...
Ostatnio zmieniony piątek, 3 lip 2020, 17:19 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Może nie zbawisz świata - ale zawsze możesz zatrzeć trochę jęczmienia ;)


kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: kwik44 » piątek, 3 lip 2020, 20:59

to już JD nie będzie. Ale jakaś wódka z posmakiem burbona będzie.

Awatar użytkownika

Zielony Rosomak
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 08:43
Krótko o sobie: Napływowy i osiadły góral niskopienny.
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zielony Rosomak » sobota, 4 lip 2020, 12:37

Coś tam wyjdzie bourbonopodobnego. Człowiek się uczy na błędach. Przy następnym nastawie bardziej rozgrzeję wodę - tak do 95 stopni, to qq się może lepiej skleikuje. Bo teraz wrzucałem do 85 stopni ... Jak mi wyjdzie blg w okolicach 20 to obiecuję, że glukozę odpuszczę :D
Ostatnio zmieniony sobota, 4 lip 2020, 21:23 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Może nie zbawisz świata - ale zawsze możesz zatrzeć trochę jęczmienia ;)


kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: kwik44 » sobota, 4 lip 2020, 14:28

Zakładając 60% skrobii w ziarnie trzeba by zacierać 1:3 na 20%. A to gęste będzie. Ja robię rzadsze. 1 keg więcej czy mniej to żadna różnica.

Awatar użytkownika

Zielony Rosomak
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 08:43
Krótko o sobie: Napływowy i osiadły góral niskopienny.
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zielony Rosomak » sobota, 4 lip 2020, 20:26

No ja dopiero czekam na kega 50 l i kolumienkę miedzianą - może za jakiś miesiąc nadejdzie ... A tymczasem działam na nędznym pot-stillu z garem 12 literków ... niestety. I dlatego liczę na wyrozumiałość :lol: Bo to się trzeba urobić żeby na takim sprzęcie naciurkać ...

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika.
Ostatnio zmieniony sobota, 4 lip 2020, 21:24 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Może nie zbawisz świata - ale zawsze możesz zatrzeć trochę jęczmienia ;)


kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: kwik44 » niedziela, 5 lip 2020, 08:10

Też zaczynałem kiedyś od cynowanej stalowej kanki 10l ;) Teraz powoli przymierzam się do destylacji ciągłej. Nie wiem po co, ale kombinuję. Muszę tylko przełknąć jakoś w budżecie cenę za pompę perystaltyczną...

Awatar użytkownika

Zielony Rosomak
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 08:43
Krótko o sobie: Napływowy i osiadły góral niskopienny.
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zielony Rosomak » niedziela, 5 lip 2020, 09:55

Rozumiem, że konstruujesz manufakturkę jak w Lynchburgu ;)
Może nie zbawisz świata - ale zawsze możesz zatrzeć trochę jęczmienia ;)


kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: kwik44 » niedziela, 5 lip 2020, 10:31

Nie ;) Jestem po prostu dość zajęty i jakiekolwiek usprawnienie, szczególnie przy odpędzie jest mocno porządane. Mam teraz kociołek 80l. 1 odpęd to 4-5h. Łącznie z zalewaniem kotła i opróżnianiem. No i muszę te 70l+ przy- i wytargać. Przy ciągłej destylacji planuję przerabiać 60-120l/h. To co mi zajmuje obecnie cały dzień mógłbym skrócić do trzech godzin. Do tego oszczędność wody. A jak przychodzi zalać beczkę 30 czy 50l to trochę tego zboża jednak trzeba przerobić.
Na razie czeka mnie przeróbka kega. Odcinam górę i wkładam w środek 2 kryzy. To mi powinno ułatwić opróżnianie kociołka z młóta przy zazieraniu.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości