Dodatek cukru do destylatu.

Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...

Autor tematu
junior_88
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 9 lis 2011, 17:17

Post autor: junior_88 »

Czy Szanowni Koledzy dodają do swoich destylatów odrobinkę cukru ? Pytam bo osobiście to średniej jakości destylatu z wina (stare wino, rocznik nieznany, najprawdopodobniej śliwka) dodałem pół łyżeczki cukru (na 0,5l destylatu) i smak poprawił się diametralnie ! Od dawna wiadomo, że w kuchni również dodaje się cukru do potraw w celu podkreślenia smaku potrawy.

Jak to u Was wygląda ?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Dunkel
100
Posty: 118
Rejestracja: sobota, 7 lis 2009, 18:43
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Dodatek cukru do destylatu.

Post autor: Dunkel »

Ja słyszę pierwszy raz o czymś takim, żeby dodawać cukier w takiej postaci.
Ja jeśli dodaje cukier to tylko w postaci karmelu i robię tzw przepalankę. Tydzień temu zrobiłem przepalankę z cukru białego oraz trzcinowego. Jestem ciekaw który będzie lepszy, smaczniejszy.
Jak pędzić, Panie Premierze? Rzetelnie i dokładnie...
;)
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Dodatek cukru do destylatu.

Post autor: jajek12 »

Witam. Ten temat był już poruszany na forum. Niektórzy dodają niewielką(1/2 łyżeczki na 1/2 litra alkoholu). Ja też to stosuję. Coś w tym jest. Taka ilość cukru nie powoduje, że alkohol jest słodszy, ale poprawia jakość( i nie jest to tylko moje zdanie).
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Dodatek cukru do destylatu.

Post autor: Zygmunt »

Stara bimbrownicza sztuczka- pomaga łagodzić ostrość smaku. Niektórzy dają wraz ze szczyptą soli.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
junior_88
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 9 lis 2011, 17:17
Re: Dodatek cukru do destylatu.

Post autor: junior_88 »

Zygmunt pisze:Stara bimbrownicza sztuczka- pomaga łagodzić ostrość smaku. Niektórzy dają wraz ze szczyptą soli.
A może Kolega zna jeszcze jakieś godne uwagi sztuczki?
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Dodatek cukru do destylatu.

Post autor: radius »

Ja znam :lol: Przepuścić przez węgiel aktywny. Sztuczka stara jak... węgiel aktywny :freak:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Dodatek cukru do destylatu.

Post autor: jajek12 »

junior_88
Tak zwane "sztuczki" biorą się z różnych naszych eksperymentów. Jak ktoś coś poeksperymentuje, to się z innymi dzieli swoimi wnioskami. Jak dla mnie jednym z lepszych trunków jest psota+liście wiśni. Nie polecam gałązki morwy (moczyłem przez 2 tygodnie), kolor ładny, ale smak.... :bezradny: . Kto wie? Może są amatorzy takiego trunku. Trzeba się pobawić smakami. Ja jestem zwolennikiem tej "rudej na myszach", ale popełniam też nalewki: truskawkowa, wiśniowa, jabłkowa, żurawinowa, pigwowa i będę robił........ogórkową :crazy: ! Zobaczymy jak wyjdzie.
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dodatek cukru do destylatu.

Post autor: Wald »

jajek12 pisze:Witam. Ten temat był już poruszany na forum.
Był i to dawno temu. Pierwszym, o ile dobrze pamiętam, był właśnie Zygmunt, ale nie che mi się tego szukać. Było również rok temu http://alkohole-domowe.com/forum/post37396.html#p37396 .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Dodatek cukru do destylatu.

Post autor: Brzydal »

Na Bałkanach dodają gliceryny do rakiji.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

samael76
50
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: PSOTA
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Dodatek cukru do destylatu.

Post autor: samael76 »

A próbowaliście robić przepalankę z cukru waniliowego .???
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Dodatek cukru do destylatu.

Post autor: klodek4 »

Czy aby to na pewno waniliowy, czy wanilinowy, zobacz :mrgreen:

samael76
50
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: PSOTA
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Dodatek cukru do destylatu.

Post autor: samael76 »

Wanilia (Vanilla Mill.) – rodzaj roślin jednoliściennych z rodziny storczykowatych (Orchidaceae), liczący 109 gatunków[3] rosnących dziko w strefach tropikalnych. Gatunkiem typowym jest Vanilla mexicana P. Miller[2]. Owoce wanilii płaskolistnej są źródłem przyprawy zwanej laskami wanilii.



waniliowego :krzycze:
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!

skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Dodatek cukru do destylatu.

Post autor: skrzat »

https://www.google.pl/search?q=cukier+w ... 80&bih=639

Taki "waniliowy" ? :D Przeczytaj dokładnie :twisted:
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Dodatek cukru do destylatu.

Post autor: radius »

Waniliowy też można dostać :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bimbrownia”