Dla mnie nie ma to żadnego sensu, po takich wynalazkach dostałem jak by w pysk, gdy usłyszałem, że czuć mydłem.ar2rion pisze:Czy ktoś próbował, dodać węgiel do nastawu z glukozy? Czy ma to w ogóle sens?
Dodanie węgla aktywnego do zacieru?
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Dodanie węgla aktywnego do zacieru?
@wiking - może ktoś nie domył pojemnika fermentacyjnego. Z doświadczeń handlowych dodam, że klienci którzy pierwszy raz spróbowali dodawać węgiel w płynie teraz już go zamawiają stale - a to o czymś świadczy.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Dodanie węgla aktywnego do zacieru?
Lepiej przypilnować zacier i dać mu takie warunki, żeby nie było potrzeby ingerencji dodatkowych środków typu klar, węgiel. Kluczowe są drożdże a jeżeli nadal efekt nie będzie zadowalający to lepiej kolejny raz przedestylować. Jestem zwolennikiem dosypywania jak najmniej jeśli nie trzeba podobna zasada przy uprawie warzywek.