% do uzyskania na pot-stillu
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 324
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: % do uzyskania na pot-stillu
Zwalniasz kapanie i procent rośnie.
Może nie mam racji dla Waszych PS
ja gotuje na "alembiku" gdzie deflegmator to nie rura fi 28 - tu może przesadziłem
U mnie deflegmator to fi 200 a wysokość 500
I 90 % przy pierwszej destylacji to nie problem
Tu jest bardzo pomocny termometr na szczycie deflegmatora a tem w kotle potrzebny jest jak psu buda bez dachu poczas deszczu
Powodzenia
Jak procent spada to zmnieszasz temperaturę.Kamal pisze:Na zwykłym prostym pot stillu ciężko przebić 80%.
jak % spada, puszczasz delikatnie wodę.
K.
Zwalniasz kapanie i procent rośnie.
Może nie mam racji dla Waszych PS
ja gotuje na "alembiku" gdzie deflegmator to nie rura fi 28 - tu może przesadziłem
U mnie deflegmator to fi 200 a wysokość 500
I 90 % przy pierwszej destylacji to nie problem
Tu jest bardzo pomocny termometr na szczycie deflegmatora a tem w kotle potrzebny jest jak psu buda bez dachu poczas deszczu
Powodzenia
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 gru 2018, 21:49 przez mirek109, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: % do uzyskania na pot-stillu
Najprostszy który miałem, to kiedyś kana, a teraz szybkowar i chłodnica, i moc max 80%, no może 81%.
Po przeróbce, czyli dołożeniu rury 28mm, 0,5m uzysk bez problemu 80%+, ale po owinęciu wężem silikonowym, przez który przepływa woda, 90% idzie bez większego wysiłku, ale za drugim odpędem oczywiście.
Można zmniejszyć temp, ale proces się wydłuża, a ja stosuję coś na wzór refluxu zewnętrznego, aby nie tracić czasu.
K.
Po przeróbce, czyli dołożeniu rury 28mm, 0,5m uzysk bez problemu 80%+, ale po owinęciu wężem silikonowym, przez który przepływa woda, 90% idzie bez większego wysiłku, ale za drugim odpędem oczywiście.
Można zmniejszyć temp, ale proces się wydłuża, a ja stosuję coś na wzór refluxu zewnętrznego, aby nie tracić czasu.
K.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: % do uzyskania na pot-stillu
Kamal możesz przybliżyć ten wsad 80%?
Dokładnie to interesuje mnie mnie początek odbioru, a jeszcze bardziej odbiory przedgonu z różnych procentowo wsadach. No i dla mnie sprawa najważniejsza, jaka była najwyższa moc wsadu jaką kiedykolwiek gotowałeś?
A no i do autorki: Przeróbka na klasyczny CM myślę że byłby idealnym dla ciebie rozwiązaniem, nawet bez wielkiego zaplecza narzędziowego. Podniesiesz procent a regulując refluksem zachowasz te aromaty na których ci zależy. Bez owijania, i ścierek na górze.
Skraplacz do środka i zalutować. Byle hydraulik za grosze ci to polutuje.
Dokładnie to interesuje mnie mnie początek odbioru, a jeszcze bardziej odbiory przedgonu z różnych procentowo wsadach. No i dla mnie sprawa najważniejsza, jaka była najwyższa moc wsadu jaką kiedykolwiek gotowałeś?
A no i do autorki: Przeróbka na klasyczny CM myślę że byłby idealnym dla ciebie rozwiązaniem, nawet bez wielkiego zaplecza narzędziowego. Podniesiesz procent a regulując refluksem zachowasz te aromaty na których ci zależy. Bez owijania, i ścierek na górze.
Skraplacz do środka i zalutować. Byle hydraulik za grosze ci to polutuje.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 gru 2018, 01:15 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: % do uzyskania na pot-stillu
Kolego @Kamal mam kilka pytań.
1. Jakiej pojemności masz szybkowar?
2. Ile cm wynosi twoja mini kolumna 50cm? Tak?
Jak możesz to wstaw kilka fotek twojego sprzętu. Chciałbym zrobić co podobnego.
Z góry dziękuję.
1. Jakiej pojemności masz szybkowar?
2. Ile cm wynosi twoja mini kolumna 50cm? Tak?
Jak możesz to wstaw kilka fotek twojego sprzętu. Chciałbym zrobić co podobnego.
Z góry dziękuję.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem
-
Autor tematu - Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: % do uzyskania na pot-stillu
Na prostym sprzęcie przeskakiwałem 80% już za drugim wypędem ( bez rozcieńczania brantówki czyli pierwszego gonu o mocy ok. 60% ). Szumówka czyli drugi gon miał moc ok. 82%. Okowitka czyli trzeci gon miała około 87%, a czwartym wypędem przeskakiwałem już 90% ( zazwyczaj od 91 do 93% ). Dalej już nie pędziłem bo postępy sącoraz to mniejsze i straty rosną coraz to bardziej. Ale żeby uzyskiwać takie wyniki zastosowałem trzymetrowej długości rurkę miedzianą poprowadzoną ze spadkiem do kotła na całej długości. Wcześniej też miałem słabszy i bardziej śmierdzący alkohol.