Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Do czego ta moc?

Postautor: wisnia101 » wtorek, 8 gru 2009, 21:05

Kuc inormuje: Przenoszę ten temat do Bimbrowni, gdyż dyskusja będzie zawadzała nie tylko o technikę, ale i o bardziej niematerialne aspekty życia jak gusty i ambicje...

Wiem, że błysnę swoja niewiedza, ale kto pyta nie błądzi.

Czytając forum i oglądając zdjęcia aparatur, natrafiłem kilkakrotnie na sprzeczki dotyczące wydajności sprzętu i dziwi mnie to, że tak ważna jest moc okowity. Wiem, że 90% bimber to już kozak, ale nie rozumiem jak niektórzy piszą że " ... przy takiej kolumnie to powinieneś mieć przynajmniej 95% ..." ( wyrwane gdzieś z jakiegoś posta , nie istotne).
Po pierwsze i tak okowitę chrzcimy na 45 - 50 %,
po drugie w moich stronach nie spotkałem się z mocniejszą okowita jak 65%, ale i tak jest ona wyjątkowa, ten smak i to skrzywienie na ustach :)
Rozumiem, że im większy woltaż tym okowita czystsza, ale nie rozumiem tej gonitwy. Chcemy osiągnąć czysty spirytus (no tak, ale po co okowita ma być jedyna w swoim rodzaju, a nie tylko tania w produkcji).

Czy nie lepiej cieszyć się tym co mamy i delektować się smakiem tego co sami zrobiliśmy czy lepiej gonić za ideałem ( ale jaki on jest??)?
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 gru 2009, 21:29 przez wisnia101, łącznie zmieniany 1 raz.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Do czego ta moc.

Postautor: Zygmunt » wtorek, 8 gru 2009, 21:15

wisnia101 pisze:Rozumiem ze i większy woltaż tym okowita czystsza, ale nie rozumiem tej gonitwy. Chcemy osiągnać czysty spirytus (no tak ale po co okowita ma być jedyna w swoim rodzaju a nie tylko tania w produkcji)

W zasadzie pierwszą częścią zdania odpowiedziałeś sobie na postawiony problem. Im czyściej wyjdzie, tym smaczniej, zdrowiej i z większą satysfakcją. No i gęby aż tak nie wykręca.
Rozcieńcz produkt 60% i produkt 90%- gwarantuję, że dostrzeżesz różnicę smaku.
Jakby miało być tanio, to każdy kupowałby wódę w sklepie. Bo psocenie nie opłaca się, o ile nie pijesz 0,5l dziennie. Hobby ma swoją cenę, którą jestem gotów zapłacić.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Do czego ta moc.

Postautor: bogdan » wtorek, 8 gru 2009, 21:19

No właśnie! Gdyby ludzie nie dążyli do tego by było lepiej, ładniej, wygodniej, smaczniej to ciągle by jeszcze na palmie z małpami siedzieli.
A jaka jest różnica między spirytusem 95% a okowitą?.............


pozdrawiam Bogdan


Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Do czego ta moc.

Postautor: wisnia101 » wtorek, 8 gru 2009, 21:40

bogdan pisze:A jaka jest różnica między spirytusem 95% a okowitą?.............


Zasadniczo to żadna, bo i to ma sponiewierać i to.
Sęk w tym że okowitę pije, bo lubię, a spirytus bo muszę :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 gru 2009, 21:53 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ogonki i przecinki.

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Do czego ta moc.

Postautor: Kucyk » wtorek, 8 gru 2009, 22:16

Żeby łatwiej było temat zrozumieć:

Jaka jest różnica czy ktoś z kolumny wyciśnie 95% czy 92?

Czy nie jedziemy po bandzie branzlując się pojedynczymi procentami mierzonymi za pomocą chińskich alkoholomierzy?

Czy to nie konkurencja i ambicja bita powoduje, że piszemy epistoły o wyższości 95,5 nad 95?

O tym właśnie temat jest...
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

jouu
200
Posty: 246
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 21:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Kontakt:
Załączniki
Re: Do czego ta moc.

Postautor: jouu » wtorek, 8 gru 2009, 22:19

Niekiedy dąży się do jak najczystszego alkoholu żeby potem uzyskać z niego jak najlepszą nalewkę jak w moim przypadku.

A jak zrobisz taka 60% zalatującą prawdziwa okowitą rocznik 1410, to będziesz miał nalewkę żurawinowo-drożdżową :lol:
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 gru 2009, 23:04 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: standardowo w przypadku jouu- ortografia i styl
Dobry bimber nie jest zły ;]

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Do czego ta moc.

Postautor: Kucyk » wtorek, 8 gru 2009, 22:35

jouu pisze:Niekiedy dąży się do jak najczystszego alkoholu jak w moim przypadku


Przeca Ty w garze gotujesz, więc co to za komentarz!? Nawet nie czytałeś dokładnie o co w tym temacie chodzi.

Jouu, ja myślę, że jak tak pro forma dostaniesz na tydzień bana na uspokojenie, to się uspokoisz ze swymi teoriami. A administracja w tym czasie przejrzy Twoje posty i oddzieli ziarno od... ech, szkoda gadać...

Jeszcze raz pytam: jaki jest sens walki o ten jeden procent? Że nie 94, a 95 wyciągamy?
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Do czego ta moc.

Postautor: Zygmunt » wtorek, 8 gru 2009, 23:03

Ależ nikt nie każe pić czystego spirolu! Rozcieńczamy sobie do pożądanej wartości... Czystszy spirytus można wykorzystać do nie śmierdzącej nalewki, do zrobienia dobrej wódki... Powtarzam: jeżeli chodzi tylko o sponiewieranie, to trzeba kupić sobie najtańszą gorzałę w sklepie i się w "gorzelnictwo amatorskie" nie ładować, bo zawsze się straci...

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

octustrugi
30
Posty: 33
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 08:01
Krótko o sobie: Rozum mówi nie pij, ale silna wola zwycięża
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Do czego ta moc?

Postautor: octustrugi » środa, 9 gru 2009, 17:58

Witam
Chciałbym dołożyć swoje 5 groszy do tematu. Zauważyłem (z autopsji), że my ludzie mamy taką cechę, że z błahych spraw potrafimy uczynić istotę naszego działania. Chodzi mi o to, że obojętnie o jakim hobby będziemy mówić, to okaże się, że potrafimy się temu bezkreśnie oddawać. Numizmatyk czy filatelista godzinami przegląda swoje zbiory, poświęca kupę czasu na ich wzbogacanie. Kulturysta dorabia ideologie do swej miłości do żelaza. Zapalony rowerzysta kupuje coraz to nowsze rowery. Wędkarz nie śpi po nocach i telepie się z zimna rankami po to by jedynie ucałować złowiona rybę i potem ją wypuścić.
Każde hobby ma swoje forum na internecie, tysiące użytkowników, prasę fachową itp.
I nie ma co tu stawiać pytania za czym się w danym hobby goni. Przecież wędkarz może sobie rybkę kupić. Numizmatyk i tak nigdy nie powie, że zebrał już wszystkie monety, rowerzysta z powodzeniem mógłby pokonywać kilometry na jednym i tym samym rowerze.
A jednak coś sprawia, że wszyscy kochają się w swoim hobby poświęcają mu lwią część życia, są w stanie godzinami o tym rozmawiać i wydawać swoje ciężko zarobione pieniądze.
Dlaczego tak jest tego nie wiem.
Myślę, że i w przypadku domowego gorzelnictwa nie chodzi tu o procenty i czystość alkoholu. To jest hobby i jako takie absorbuje nasze, życie a my dorabiamy sobie do niego ideologie, ot choćby te wymarzone 95%
Kiedyś zasłyszałem takie zdanie, podobno z kultury chińskiej: "Nie ważny jest efekt tylko proces". Myślę, że właśnie o to tu chodzi, żeby skupiać się na procesie, pielęgnować go, rozwijać a efekty traktować tylko jako dodatkowe korzyści. Być może taka potrzeba drzemie w nas po to byśmy nie zatracali sensu życia itp.
Rozum mówi nie pij, ale silna wola zwycięża.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Do czego ta moc?

Postautor: Zygmunt » środa, 9 gru 2009, 20:52

octustrugi pisze:
Każde hobby ma swoje forum na internecie, tysiące użytkowników, prasę fachową itp.


"Młody bimbrownik" , dwutygodnik :)


Myślę, że i w przypadku domowego gorzelnictwa nie chodzi tu o procenty i czystość alkoholu.


Jak już czemuś poświęcamy wolny czas i pieniądze, to dlaczego nie dążyć do perfekcji tylko zadowalać się półśrodkami?

To jest hobby i jako takie absorbuje nasze, życie a my dorabiamy sobie do niego ideologie, ot choćby te wymarzone 95%


Ono nie jest wymarzone, tylko jak najbardziej realne- jeżeli używasz kolumny, to spodziewasz sie wyniku na tym poziomie. Ja na razie mam pot-stilla i nie łudzę się, że osiągnę absolut. Ale staram się, żeby produkt był jak najlepszy.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

octustrugi
30
Posty: 33
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 08:01
Krótko o sobie: Rozum mówi nie pij, ale silna wola zwycięża
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Do czego ta moc?

Postautor: octustrugi » czwartek, 10 gru 2009, 07:11

Chodziło mi o podejście bardziej od sfery psychologicznej. Jeśli chcemy gadać tylko o tych % to ok. Ja robię kolumnę i mam zamiar osiagnąć jak najwieksze stężenie, ale tak jak mówię mnie bardziej cieszy proces, przygotowania i cała otoczka naszego fachu. Dobry smaczny alkohol to tylko zwieńczenie i dodatkowy profit. Gdyby chodziło tylko o alkohol to faktycznie kupowałbym w sklepie.
Rozum mówi nie pij, ale silna wola zwycięża.

Awatar użytkownika

Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Kontakt:
Załączniki
Re: Do czego ta moc?

Postautor: Qwet » sobota, 2 sty 2010, 00:54

A ja tam od czasu do czasu przegotuję dwa razy i wyciągnę z 85% :) Chociażby dlatego że lubię oglądać twarze niczego nie spodziewających się znajomych, łykających z kieliszka mój nowy wyrób :) Wiem że to brzydko z mojej strony, ale przecież Jackass i Dudesons robili gorsze rzeczy :D

A tak dla siebie to robię jedną destylację, jakieś 55-65% i rozcieńczam z wodą destylowaną do 40%. Nie rozcieńczam ze zwykłą wodą bo robi się troszkę mętne (nie wiem dlaczego).
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)

Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Do czego ta moc?

Postautor: Juliusz » sobota, 2 sty 2010, 16:32

@octustrugi

Chodziło mi o podejście bardziej od sfery psychologicznej. Jeśli chcemy gadać tylko o tych % to ok. Ja robię kolumnę i mam zamiar osiągnąć jak największe stężenie, ale tak jak mówię mnie bardziej cieszy proces, przygotowania i cała otoczka naszego fachu. Dobry smaczny alkohol to tylko zwieńczenie i dodatkowy profit. Gdyby chodziło tylko o alkohol to faktycznie kupowałbym w sklepie.

______________________________________________________________________
Rozum mówi nie pij, ale silna wola zwycięża.


Tak zrozumiałem Twój post. Twoja stopka może wymaga głębszej dyskusji... :D ale jest super.

A jednak: Gdyby tak ludziska własne życie, rodzinę, związki, pracę chcieli/mogli potraktować jak hobby to mocno wierzę, że świat byłby o wiele, wiele lepszy - bardziej się poświęcamy, jesteśmy blisko emocjonalnie.

Myślę, że pomieszały się tu, w "Dlaczego moc?", dwa dość różne pojęcia. Mocy destylatu jako ideału i czystości destylatu jako ideału.

Wieźmy Kucyka, który, że już tak po koleżeńsku powiem, ma świra na punkcie śliwowicy. Dla Niego, moc destylatu 95% jest zupełnie niewskazana, jest wręcz błędem!

Weźmy Zygmunta. Ma pot-stilla i chce osiągnąć absolut! Właśnie to jest celem naszego hobby osiągać 'absolutną' czystość a nie koniecznie absolutną moc.

Być może wielu z nas chce udowodnić, że jak otrzymują wielką moc to mają też taką samą moc fizyczną... intelektualną, seksualną?

Z przerwami i różnymi doświadczeniami psocę już około 15 lat - intensywnie dwa lata z refluksem i kotłem. Kiedy nie muszę dawać ręki do obcięcia to mówię że otrzymuję 95.6% spirytus. Kiedy rękę muszę podłożyć no, to już średni procent spada, jakoś do 94%. Jest to (te 94%) dla moich celów 'absolutnie' wystarczające - nalewki, porterówka, krupnik.

Gdybym jakimś łatwym sposobem, tanio i w uczciwym czasie (starając się o spirytus) mógł zawsze otrzymywać 95.6% to oczywiście robiłbym to. Wymaga to dużo więcej czasu i zawracania doopy (tak z angielska) i nie będę się aż tak starał. 94% jest dla mnie doskonałe.

O wiele ważniejsze jest dla mnie destylowanie kociołkiem takich 'spraw' jak whisky, rum czy (już wkrótce) śliwowica. Tu oczywiście, te moce spadają na szarą twarz bo nie o moc chodzi a o czystość. A aby otrzymać czysty, dobry lub lepszy destylat smakowy to już nie mechanika, nie refluksy Bokakoba czy Nixona - tu już tylko pozostaje fermentator i operator kociołka. I to jest prawdziwą sztuką!

Najczyściejszy spirytus to taki co ma moc 95.6% i jakieś tam setne lub tysięczne (mierzoną chromatografem czy miareczkowaniem bo 'chińszczyzna' gówno nam powie). Prawdziwie wątpię aby ktokolwiek z nas tu, taki spirytus otrzymał, kiedykolwiek. A jak nawet otrzyma i zbada w laboratorium no to ma koniec postępu bo nic więcej nie wyciągnie... Zostaje nuda pędzenia tego 95.6% do tej znanej nam śmierci.

Całkowicie zgadzam się z Under, że dorabiamy sobie ideologie do naszych poczynań bimbrowych i być może są jasne powody dorabiania i dążenia do tych ideologii - jakieś kompleksy, niedomagania, problemy.

Nawet samo nasze forum jest formą chwalenia się i czekania na pochwały. Smutaśnie jest bo często ludziska szpanują oczekując, że większość tu obecnych to matołki, których można oszołomić osiągami.

Pamiętajmy, że jest tu kilku, którzy mają dość dobre pojęcie o procesie, mają sporo doświadczenia (wyłączam siebie) i wiedzą natychmiast kto szpanuje, udaje a kto pisze prawdę. Często szpanerów ignoruje się bo szkoda czasu na masturbacje 'intelektualne'.

Forum ma dwa oblicza: użytkowników i właściciela.

Użytkownicy są tu po to aby się wypowiedzieć i (prawie zawsze) oczekują oklasków (ja też). Brak skłonności dyplomatycznych objawia się jasno u uporczywych szpanerów - jest podobnie jak błyskotliwie pisze Under o 'kochaniu żelaza' :klaszcze: :lol:.

701-steroids.jpg


Użyję tu tzw. ekstrapolacji forumowej ;) :

Ten z lewej to jakby ktoś z nas co otrzymał 95%, środkowy 95.5% a ten z prawej 97%.

Dodam, że ten z prawej to musi mieć zajebistą moc... tyle, że od tych 'ćwiczeń' gdzieś biedula jądra stracił.

Strzeżmy się przed utratą męskości w tych naszych wyścigach :lol: zwykła uczciwość daje naprawdę wiele czystej satysfakcji.

Juliusz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

Awatar użytkownika

PiotrekRodzyn
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 19:47
Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południe mazowsza
Załączniki
Re: Do czego ta moc?

Postautor: PiotrekRodzyn » niedziela, 3 sty 2010, 02:05

Witam!!

A ja dyplomatycznie popieram w całej rozciągłości powyższy post Julka :poklon;
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam, Piotrek

Awatar użytkownika

dominikcochal
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30
Załączniki
Re: Do czego ta moc?

Postautor: dominikcochal » niedziela, 3 sty 2010, 02:19

Mówiąc moc powinienem mieć na myśli stężenie alkoholu w psocie czy sile ognia?
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 sty 2010, 13:18 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ogonki

Awatar użytkownika

Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Kontakt:
Załączniki
Re: Do czego ta moc?

Postautor: Qwet » niedziela, 3 sty 2010, 16:43

Już od wielu lat robię wina o mocach w zakresie 9-18%. Zwykle wychodzą 12-14%, a kiedy wychodzi 17% to to jest już mocne wino. Na języku czuć tą moc i fajnie rozgrzewa w żołądku. Kiedy zacząłem zabawę z destylacją, pierwsze kropelki z prowizorycznego sprzętu smakowały jak ogień ze spawarki acetylenowej. Rozcieńczałem więc swoje pierwsze wyroby na pół z wodą i sokami, ale i tak były dla mnie dość mocne. Gdy kupiłem chiński alkonometr, okazało się że otrzymywałem roztwory o mocy zaledwie 26-30%...
Nie wyobrażam sobie jak można pić coś co ma 70%, a na forum widzę opowieści o takich właśnie śliwowicach. Dla mnie 40% to maksimum mojej tolerancji na alkohol.
wisnia101 pytasz po co jest potrzebne te 90-95%. Może być tylko do jednego celu - do macerowania owoców czyli wytwarzania nalewek, bo na pewno nie do picia.
Ja znalazłem jeszcze jedno zastosowanie; jako że jestem elektronikiem używam takiego spirytusu do czyszczenia płytek i rozpuszczania kalafonii :lol:
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Do czego ta moc?

Postautor: Zygmunt » niedziela, 3 sty 2010, 16:55

Hm, 72% śliwowica idealnie sprawdza się jako dodatek do herbaty, nikt nie każe pić 70% alkoholu samego :)


P.S. Czyżbyś był Qwetem z Elki? Prztwornice itp? :)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Do czego ta moc?

Postautor: Kucyk » niedziela, 3 sty 2010, 17:41

Wrócę do tematu zasadniczego: Do czego (ma nam służyć) ta moc (alkoholu który kapie z rury)?

Wśród śmieci walających się po Internecie znalazłem wiele "kłótni" (będących raczej wystrzeliwanymi strugami gnojówek) w których jedni zarzucali drugim, że sprzęt mają kiepski, bo "tylko" 93% produkuje. Inni zaś zachwalali swe strzeliste dzieła że 97% leci jak z cebra. Tylko, że te bitwy miały na celu zniechęcić wyborców - przyszłych kupców urządzeń takiej bądź innej firmy. Taki stricte polski, czarny PR. Jak nie mamy błyskotliwego pomysła czym się pochwalić, to nasrajmy na konkurencję.

To takie Polskie, szczere, narodowe. Jak kibicować, to oczywiście za naszymi, ale też nie zaszkodzi 50% starań włożyć w "kibicowanie" przeciw konkurentom. Jak było w 2002r. w Zakopanem, co śpiewali polscy "kibice" gdy nasz Orzeł z Wisły szykował się do skoku?
Małysz mistrzem świata,
Hannawald kurwa, szmata!...


To jest często powód pogoni za %%. Ambicja, aby nie być wśród tych o których ktoś napisał "fajansiarze".

Jeszcze coś zupełnie niezrozumiałego - przeświadczenie, że im wyższy % się uzyska, to tym czystszy produkt końcowy będzie. A tu akurat nie %% a odpowiednie przygotowanie materiału, staranność i czystość, wreszcie fachowe procesy międzyoperacyjne są kluczem, ale to już całkiem inna historia.

Jeszcze jedno: myślę, że z czasem i te wspominane w opowieściach procenty rosną w czasie, niczym w wędkarskich wspominkach ryba złowiona przed laty...
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Kontakt:
Załączniki
Re: Do czego ta moc?

Postautor: Qwet » niedziela, 3 sty 2010, 18:15

Kucyk ma rację - większe stężenie alkoholu wcale nie oznacza od razu mniejszej ilości zanieczyszczeń, smrodów itp.

Zauważyłem że na forach każdej specjalizacji jest walka o uzyskanie jak największego, albo jak najmocniejszego; Na forum elektronicznym najmocniejsze zasilacze, na forum audio najmocniejsze wzmacniacze, na forum pirotechnicznym najwięcej prochu w jednym ładunku, na forum wędkarskim najcięższy karp, na forum motoryzacyjnym największy moment obrotowy i moc... W całej tej pogoni za jakimś idiotycznym eldorado zapomina się o prawdziwym sensie naszego hobby.

-> Zygmunt
Tak tak, ten Qwet od przetwornic DC/DC :) Jaki ten internet jest mały, prawda?
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)

Awatar użytkownika

zbyszeek10
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:28
Krótko o sobie: Hmmmmm.
Ci co mnie znają wiedzą.
:).
Ulubiony Alkohol: Swojej produkcji. Piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Kontakt:
Załączniki
Re: Do czego ta moc?

Postautor: zbyszeek10 » niedziela, 3 sty 2010, 21:58

I ja witam kolegę QWET z elektrody.
Często tam zaglądam i tak w ogóle
a tak w ogóle wyższy procent daje lepszą czystość samo przez się lecz tylko proces przeprowadzony prawidłowo wiem sam po sobie mam 2 aparaty do psoty jeden fi 40 długość 80 cm drugi zamieszczony na forum i napiszę tak: z pierwszego jest taka sama wydajność co z drugiego (chodzi o litry na godzinę) lecz z drugiego moc większa i po degustacji nie tylko mojej lecz i znajomych psota z drugiej kolumny jest w smaku czystsza pozbawiona różnych posmaków ,więc morał taki procent wyższy przy poprawnie przeprowadzonym zabiegu tym i smak lepszy lecz jeśli chodzi o owocowe nastawy zastanowił bym się co było lepsze
To kwestia gustu, więc nie dajmy się zwariować

Pozdrawiam


ZBYSZEK


Wróć do „Bimbrownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość