Dlaczego zmętniało??

Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.

użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Kolega wawaldek11 ma rację. Ostatnio kupiłem wężyk o ściankach 2mm, ale najwyraźniej była to końcówka na szpuli, bo wężyk wygląda jak uszczelka do drzwi. Na samej górze zdjęcia ten sam rozmiar wężyka, ale kupiony od kogo innego, ale i jakoś jego jest wiele lepsza.
Obrazek
promocja
Awatar użytkownika

george1255
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: george1255 »

Powiedz od kogo kupiłeś ten lepszy i gorszy
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/

Deny
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2019, 07:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: Deny »

Polecam do rozcieńczania wodę z dzbanka filtrującego. Ja mam z firmy Dafi i destylat rozrobiony wodą z niego na 45% pozostaje idealnie przezroczysty.

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: W_TG »

Jesienią znajomy na moim potstilu miedzianym fi 50 x 1.3 m wysokości robił gruszkowice.
Fermentował gruszki z minimalną ilością wody
Wyszła smakowita aż za aromatyczna . Aczkolwiek po rozcieńczaniu do pijalności mętniała.
Kapiąca końcówka ( nie pogon) też w pewnym momencie mętniała.
Tłumaczyłem to wysoką zawartością olejków i aromatów w surowcu i produkcie.
I na to zwaliliśmy winę.
Później jednak zrobił cukrówkę. I też mu mętniała. Tu już wytłumaczyć tego tak łatwo mi się nie dało.
Maszynkę przejął mój brat do przepuszczenia starych win
Przy pewnych stężeniach destylatu mętnienie też wystąpiło.
Zawracał mi dup@ Czemu, czemu , czemu. A co ja miałem mu powiedzieć.
Namówiłem go aby nastawił 100 l cukrówki A ja pożyczę mu kolumnę.
Pierwszy gon zrobimy razem. Naucz sie, zrób sam a zobaczysz ile to zachodu i nie żebraj u mnie :-)
Odpędziliśmy wspólnie 50 l. W sumie nastaw był słabo wyklarowany.
Drugi gon zrobił samodzielnie jak umiał. tym razem nastaw był krystaliczny
Destylaty oba były OK.
Zostało mu jednak ponad 15 l nastawu bo tą setkę przygotował na oko nie odmierzając wody
Puścił to na moim potstilu. Dla jasności. Kocioł nierdzewny z bańki udojowej. Reszta miedz.
Przed destylacją była wytrawiona i umyta.
I, i co ?
No właśnie. Alkohol po potstilu przy rozcieńczaniu mętnieje !?!?
A przecież był pędzony z tego samego surowca.
Wyjaśnie jeszcze określenie "mętnieje"
Nie jest to mętność typu kropla mleka. A taka ~~ jedwabisto matowa opalizacja
Gdzie jest winowajca? ja nie wiem i już nie staram sie szukać wyjaśnienia.
Przyjmuje że czasami tak bywa. Jak to mówią " te typy oryginalnie tak mają "
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

użytkownik usunięty
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: użytkownik usunięty »

Czyli przed płukaniem, było wszystko ok?
Jakieś węże, uszczelki, tworzywa sztuczne w obiegu?
Dobrze wypłukaliscie maszynkę przed pracą roztworem sody?

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: W_TG »

Ja czasem tez szybko czytam i gubię szczegóły
-gruszkowica na potstilu - mętniała
-cukrówka na potstilu - mętniała
-cukrówka na kolumnie OK
-cukrówka (ten sam nastaw co puszczany na kolumnę) na potstilu mętnieje
Czyli diabeł siedzi w potstilu. Tylko gdzie i jaki?
Destylat z chłodnicy, potstil i kolumna, idzie bezpośrednio do butli tym samym wężykiem silikonowym.
W obu przypadkach wykorzystywana ta sama chłodnica z Cu.
Brak kontaktu destylatu z innymi materiałami jak Inox Cu, wąż silikonowy, szkło.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 kwie 2020, 13:26 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

użytkownik usunięty
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: użytkownik usunięty »

Kiedyś niedostatecznie dobrze wyplukalem kolumnę (górny jej element) po czyszczeniu kwaskiem."
Gdy podczas procesu, przeszedłem do serca okazało się że towar mętny leci. WTF
Wstrzymałem proces i po ostudzeniu rozkręciłem kolumnę i głowicę wziąłem pod "lupę". Pozostała b.nieznaczna, nie wypłukana ilość czegoś, co mógłbym nazwać pozostałościami "odmiedziowymi. Syf siedział po wewnętrznej strony nypla do którego dokręcam zawór ovm. Po skręceniu kolumny, ponowym zalaniu, ustabilizowaniu i całej procedurze, serce już tylko krystalicznie leciało.
Czasami, rutyna jest gorsza niż niewiedza.
Ps. Przedgon z LM był również krystaliczny

użytkownik usunięty
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: użytkownik usunięty »

Być może czegoś nie zrozumiałem, ale czy ty @W_TG porównujesz destylat z kolumny z destylatem z pot stila :scratch:
Nawet jak został użyty ten sam nastaw, to zawsze destylat z kolumny będzie czystszy od tego z pot stila. Więc i jego zachowanie przy rozcieńczaniu może być inne.

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: W_TG »

japitole pisze:Być może czegoś nie zrozumiałem, ale czy ty @W_TG porównujesz destylat z kolumny z destylatem z pot stila :scratch:
Nawet jak został użyty ten sam nastaw, to zawsze destylat z kolumny będzie czystszy od tego z pot stila. Więc i jego zachowanie przy rozcieńczaniu może być inne.
Jasne że masz rację spiryt z kolumny to nie okowita z potstila. Ale!
Mój potstil to miedziana rura 50 * 1,3m więc i reflux porządny.
Co daje na prawdę czysty dobry produkt. osobiście używam go sporadycznie do owocówek.
Brata i znajomego zirytowało to mętnienie, mnie zresztą tez.
Lilka gonów pod rząd i za każdym razem to samo. Dla mnie dziwne.
Tym bardziej że na prymitywniejszych aparatach 30 lat temu pędziłem i mętnienie zdarzyło się sporadycznie.
W sumie to opisałem to jako ciekawostkę, dziwną.
Wielu forumowiczów czasami narzeka na zmętnienie i szukamy przyczyny starając się im pomóc.
A być może trzeba się z tym pogodzić. Czasami tak bywa. I co pan zrobisz- Nic pan nie zrobisz :D .
Ostatnio zmieniony środa, 22 kwie 2020, 11:01 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

Egon777
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: Egon777 »

U mnie tez raz się zdarzyło na potstilu że w pewnym momencie zaczęło lecieć mętne, tak w 1/3 procesu. Wyłączyłem grzanie, ostudziłem, przepłukałem i zacząłem zabawę od nowa. Destylat leciał czysty. Do tej pory nie wiem czym to było spowodowane.
Ostatnio zmieniony środa, 22 kwie 2020, 22:00 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: lesgo58 »

Za mocno grzałeś...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Egon777
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: Egon777 »

Właśnie nie, czasami mocniej grzałem i leciało czyste.

użytkownik usunięty
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: użytkownik usunięty »

W ubiegłym roku grzałem dwa nastawy jabłkowe NFC na pustej rurze PS z mocą ok 0, 7KW. Pierwsze tłoczenie bez podziału a drugi przebieg po uczciwym cięciu frakcji. Po rozrobieniu poniżej 50% mętniała. Niemam z tym żadnego problemu gdyż urobek poszedł na koncentrat ale niesmak pozostał.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: lesgo58 »

Trudno mi cokolwiek doradzić. U mnie mętnieje tylko gruszkowica i to rozcieńczona do mocy poniżej 45%.
A pędzę na różnych sprzętach. Od alembika poprzez kolumnę półkową aż do kolumny wypełnionej.
Myślę, ze główna przyczyną mętnienia są przede wszystkim "błędy" w prowadzeniu procesu. "Błędy" napisałem w cudzymsłowiu bo to co dla jednego jest błędem dla innego może być zaletą. Trudno wyróżnić te najważniejsze, bo tutaj trzeba rozpatrywać wszystkie elementy jak zbiór całości.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: Góral bagienny »

Pracuje na miedzianym Pot-stillu i Alembiku. Nigdy mi nie zmętniało a rozrabiałem wodą z 4 zródeł.
Według mnie przyczyna jest jedna, za szybki odbiór = za mocne grzanie.
Jakiś czas temu nawet zadałem pytanie, kiedy leci mętne, bo koledzy pisali żeby odbierać aż poleci mętne.
Ja nawet przy 1gotowaniu miałem kryształ do końca ;)
Teraz się to zmieniło bo przy 1gotowaniu grzeje mocniej i około 20% zaczyna lecieć delikatnie mętnawe.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: W_TG »

Wczoraj się dowiedziałem że zmętniacz został namierzony. Ukrył się w wodzie i nie było go widać.
Rozrabianie na wodzie demineralizowanej usunęło zmętnianie.

A ja ostatnio nagoniłem 5 spirytusu i jak zwykle rozparchałem na kraniczance, nie mylić z Krynicznką :-) , i wszystko ok.
Wódeczka krystaliczna jak łza Królowej Śniegu :-))
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 maja 2020, 14:18 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: rozrywek »

Tutaj jest dyskusja o mętnym urobku czy o rozrabianiu?


Urobek musi być krystalicznie czysty.

Nie ma prawa być mętny.

Mętnieć może destylat rozrabiany potem.

Kwestia wody i techniki.

Jeśli leci mętny destylat to trzeba zwrócić uwagę na wsad, a przede wszystkim na sam proces.

Mleko w proszku destylujesz?

Już tyle razy o tym było.

Kiepska woda, zmętniało to zostaw.
Wytrąci sie.
Zlelesz znad osadu i masz napitok.

Czy to takie skomplikowane?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Puma1985
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 11 maja 2023, 11:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: Puma1985 »

bimberek.jpg
A takie coś?
Woda przefiltrowana, przegotowana, ostudzona i z karmelem przerobiona... i za każdym razem to samo...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: manowar »

To jakaś nalewka porzeczki? aronia? Wygląda jak ścinające się pektyny - taka galaretka. Dodaj pektoenzym i poszukaj bo temat poruszany.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Puma1985
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 11 maja 2023, 11:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: Puma1985 »

Malina, ale z karmelem jest to samo
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: AAmatorek »

To są pektyny na 99%.
Weź lejek, do zwężenia w lejku wepchnij watę 100% bawełna, zalej i niech kapie po kropelce.
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 208
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: zask »

Do wyklarowania pektyn idealny jest klar-zyme. Innym tego nie zrobicie. Po maksymalnie 2 tygodniach wszystko jest na dnie.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: jakis1234 »

AAmatorek pisze: wtorek, 1 sie 2023, 08:40 Weź lejek, do zwężenia w lejku wepchnij watę 100% bawełna, zalej i niech kapie po kropelce.
Taaa, po kilku minutach tak się zatka, że nawet po kropelce nie będzie kapać.
Muszę sprawdzić ten klar-zyme, galaretka to dosyć częsta przypadłość przy owocach z dużą ilością pektyn.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 208
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: zask »

Dawno temu czytałem na temat klarowania artykuł jak szukałem sposobu wyklarowania śliwek. Turbo klar nie zadziałał więc zacząłem szukać przyczyny. Wyjaśnione tam było że cząstki dzielą się na dodatnie i ujemne... szczegółów już nie jestem w stanie przytoczyć. Tak czy inaczej utkwiło mi że problematyczne jest klarowanie jabłek gdzie często trzeba zastosować dwa typy klaru aby wyeliminować całą zawiesinę. Dla śliwek i innych owoców z dużą zawartością pektyn był właśnie polecany klar-zyme który stworzony jest dla nastawów "trudnych".
Aby łatwo sprawdzić czy w soku jest dużo pektyn należy wlać trochę soku do literatki i dolać spirytusu. Jak zetnie się sok (galaretka) to mamy pektyny.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 202
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: marian.naworski »

Potwierdzam dobre właściwości Klar Zyme
Najtrudniejsze wino z jakim się zmagałem było ze sliwek, po dodaniu klar zyme osad opadł w przeciągu 3 dni.
Awatar użytkownika

Apocojatu
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2019, 08:58
Krótko o sobie: Jestem prostym człowiekiem. Typowym sabarytą.
Ulubiony Alkohol: Dobry.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 5 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: Apocojatu »

@marian.naworski

Też mam ze śliwek. Jeśli mam 5 litrów takiego wina, to powinienem rozrobić Klar Zyme zgodnie z instrukcją i proporcją? Czyli skoro 10ml Klar Zyme jest na 50 litrów, to na 5 litrow powinienem użyć 1ml + 10ml wody?
Ostatnio zmieniony piątek, 6 paź 2023, 11:25 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 202
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Dlaczego zmętniało??

Post autor: marian.naworski »

@Apocojatu
Osobiście używałem tego klaruje, na balon 25l i było bardzo skuteczne . Myślę że możesz podzielić to według zalecenia producenta tylko przed podzieleniem dobrze wymieszaj fiolkę, bo jeśli dobrze pamiętam to ten Klar miał postać płynną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mętny produkt”