destylować piwo?
-
- Posty: 37
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
A. Sołżenicyn - Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 37
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
A. Sołżenicyn - Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 37
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
A. Sołżenicyn - Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 304
- Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: destylować piwo?
Wszystko zależy jak robiłeś i na czym...? Po drugie takie odpadowe mieszanki jadę, zazwyczaj na czysty spirytus, rektyfikuję. Po drugie "bimberek" z takiej zainfekowanej brzeczki powinien być zadawalajacy. Po trzecie chmiel i ta infekcja coś śmierdzącego dodała od siebie, a więc najlepiej to rektyfikować. JD z tego nie będzie
-
- Posty: 88
- Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 11 lis 2023, 19:02
- Krótko o sobie: Pasjonat piwowarstwa, związany z branżą zawodowo. Amator i początkujący adept destylacji.
- Ulubiony Alkohol: Piwo i piwna miksogia, destylaty smakowe.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 3 razy
Re: destylować piwo?
I tutaj spotykamy się gdzie piwo, piwu nie jest równe. Już pomijając fakt, że nie wszystkie style piwne historycznie zawierały chmiel. Moim zdaniem piwa, gdzie profil skierowany jest w stronę słodową (np wee heavy, barleywine) będą świetnie nadawały się na destylację. Natomiast odpuściłbym sobie wszelkie ipki. Tam chmielenie gra pierwsze skrzypce i nie ma szans, żeby to nie przeszło do destylatu.Krzysztof63 pisze: ↑niedziela, 19 sty 2020, 20:29 Już w XIX w. wiedziano, że piwo chmielone nie nadaje się do destylacji na wódkę, że względu na posmaki, które przedostają się z chmielu.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 11 lis 2023, 19:02
- Krótko o sobie: Pasjonat piwowarstwa, związany z branżą zawodowo. Amator i początkujący adept destylacji.
- Ulubiony Alkohol: Piwo i piwna miksogia, destylaty smakowe.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 3 razy
Re: destylować piwo?
Zgadzam się, że na wszystko znajdzie się amator. Jednak z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że rzadko zdarzają się nam naprawdę dobre polskie bierbrandy.
Są też browary, które w myśl zasady "nie wyszło nam piwo, zróbmy destylat" wypuszczają urobki które nie powinny widzieć światła dziennego.
Zgadzam się, że na wszystko znajdzie się amator. Jednak z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że rzadko zdarzają się nam naprawdę dobre polskie bierbrandy.
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz