Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Woodworm
150
Posty: 164
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

Postautor: Woodworm » sobota, 13 kwie 2019, 21:15

w sensie, że nie robi się gęste :)


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

Postautor: wkg_1 » sobota, 13 kwie 2019, 22:05

A, OK, po enzymach pewnie.
A przed nie trzeba mieszać gęstego ?


Woodworm
150
Posty: 164
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

Postautor: Woodworm » sobota, 13 kwie 2019, 23:15

rozrabiasz w zimnej wodzie i o ile nie zostawisz tego w stanie spoczynku, miałem niespodziewanych gości i zrobił się beton ale rozmiaszałem, jest wszystko płynne bez gęstego.
Do rozrabiania używam miksera z dwoma trzepaczkami.
Ostatnio zmieniony sobota, 13 kwie 2019, 23:20 przez Woodworm, łącznie zmieniany 1 raz.


PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

Postautor: PierwszyWolnyLogin » piątek, 5 lip 2019, 06:20

Jako, że nastaw z mąki ziemniaczanej właśnie skończył mi bulgotać, mam pytanko - jak to destylować?
Po prostu jak cukrówkę, czy macie jakieś szczególne zalecenia?

PWL


Feti
250
Posty: 286
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 10:56
Lokalizacja: WLKP
Kontakt:
Załączniki
Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

Postautor: Feti » piątek, 5 lip 2019, 06:42

Z ciekawości, z jakiej ilości, czym i jak zacierałeś? Jak długo trwała fermentacja? Ja zacierałem podobnie do sposobu psotamta i drożdżaki jedzą już 4 tydzień :) Co do sposobu destylacji, chce zrobić identycznie jak glukozę, by mieć porównanie, potem będę szukał najlepszej drogi :)
Ostatnio zmieniony piątek, 5 lip 2019, 06:43 przez Feti, łącznie zmieniany 1 raz.
O gustach się nie dyskutuje...
Pozdrawiam Błażej :pije:


PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

Postautor: PierwszyWolnyLogin » piątek, 5 lip 2019, 06:51

Jeśli to ta kartka ;) to dałem 5kg mąki na 10.5l wody. Zagrzałem chyba 5l do <> 85stC i wlewałem dwa razy po 2.5kg w 2.5l wody.
potem studzenie, mieszanie, enzymy, na koniec dałem nie wiem czy konieczną antypianę.

Drożdże Vodka Star 14% rozczynione w wodzie + odrobina cukru na start.
Fermentacja nastawu bardzo intensywna. Jeśli dobrze pamiętam to nastawiłem tydzień temu -
bulgotanie seriami jak z kałacha ;) Wczoraj jeszcze słyszałem, dzisiaj już cisza.
Pewnie w niedziele przedestyluje...

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.


PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

Postautor: PierwszyWolnyLogin » piątek, 12 lip 2019, 09:19

Destylat zrobiony, rozczyniony do 38% (tak lubię :)), stoi od kilku dni w lodówce obok butelki Finlandii i
rozczynu z własnego spirytusu z cukru. Wczoraj wieczorem małżowina nalała mi po <> 10ml "ślepej" próby.
Rozpoznanie bajecznie proste. Finlandia piecze, wywołuje konieczność "otrzepania się" ;),
wódka z własnego spirytusu - smaki podobne ale wielokrotnie mniej nieprzyjemne.
Natomiast wódka z mąki ziemniaczanej to poezja po prostu, prawie całkowicie brak efektu
wódczanego pieczenia jak w Finlandii, delikatnie słodkawa, żadnych otrzepujących smaków.
Jak dla mnie bomba. I w sumie wiele roboty z "zacierem" nie ma, więc pewnie będę powtarzał...

W kolejce czeka nastaw z glukozy, ciekaw jestem jak wypadnie w tym porównaniu...

Zamienię napoczętą butelkę Finlandii na dwa kilo mąki ziemniaczanej ;)

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.

Awatar użytkownika

psotamt
700
Posty: 724
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

Postautor: psotamt » piątek, 12 lip 2019, 09:36

PierwszyWolnyLogin pisze:W kolejce czeka nastaw z glukozy, ciekaw jestem jak wypadnie w tym porównaniu...
Nieźle wypadnie, choć wódka z glukozy jest taka trochę bezpłciowa. O ile spirytus z glukozy jest doskonały, bo bez smaku prawie, o tyle wódka jakaś taka nijaka. Spirytus tylko do nalewek, sam niczego poza alkoholem nie wniesie, za to pozwoli owocom dać wiodący smak.
Ostatnio robiłem spirytus z glukozy z dodatkiem 5 litrów dundru z melasy z trzciny cukrowej po destylacji rumu. 5 litrów dundru na 45 litrów nastawu. Co prawda całość przeznaczona do nalewek, ale skusiłem się i zrobiłem małą buteleczkę wódki. Inna bajka niż czysta glukoza :D Nadaje się taka mikstura na wódkę czystą, bo zawiera dodatkowe nuty smakowe z melasy i jest niesamowicie delikatna w piciu.
Jednak osobiście najbardziej cenię sobie wódkę czystą ze skrobi i ze zbóż. Pierwszą za delikatność i łatwość uzyskania, drugą zaś za bogactwo smaku w zależności od surowca.
„Stary mąż młodej kobiety podobny jest do introligatora — oprawia książkę, którą inny czyta.”
– Bolesław Prus
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

Postautor: PierwszyWolnyLogin » piątek, 12 lip 2019, 09:46

No właśnie - ze skrobi robi znakomite wrażenie... Ziarna pewnie na jesień. Muszę większy zbiornik,
pewnie z mieszadłem przygotować. Enzymów mam na 300kg zboża chyba, zmarnować się nie mogą :D

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.

Awatar użytkownika

Skir
150
Posty: 172
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Krótko o sobie: Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było. Józef Szwejk
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

Postautor: Skir » wtorek, 3 mar 2020, 08:02

Cześć. Odgrzebuję temat, bo mam pytanie. Zaciekawiony skrobią ziemniaczaną popełniłem jedną udaną rektyfikację uzyskując całkiem przyzwoity trunek. Ale oczywiście obudziła się dusza eksperymentatora i postanowiłem wykorzystać młóto jęczmienne pozostałe po zacierze (chodziło o to, by młóto przekazało zapach wędzenia torfem). Zostawiłem z 5 kg w beczce i zalałem 25 l wrzącej wody. Temperatura powinna spaść do 95* (nie mierzyłem). No to enzymy (upłynniający i zmniejszający lepkość) i dodałem skrobi ziemniaczanej z Lidla (przedtem używałem innej) i ... szok. Zrobiły się kluchy zbite w duże kule. Wiertarka i mieszadło rozbiło tylko duże kluchy na mniejsze. Przedtem miałem płyn jak przy cukrówce, a teraz krochmal. Co mogło być przyczyną? Reakcja z młótem? Inna skrobia? Zbyt wysoka temperatura? Złośliwy syndrom poniedziałku? :)
Edit: Oczywiście z lenistwa nie rozpuściłem najpierw skrobi w zimnej wodzie, ale wcześniej też tak nie zrobiłem i było OK.
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 mar 2020, 08:05 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.


henik
100
Posty: 116
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

Postautor: henik » wtorek, 3 mar 2020, 09:40

Mierzyłeś ph zacieru przed dodaniem enzymów?

Awatar użytkownika

Skir
150
Posty: 172
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Krótko o sobie: Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było. Józef Szwejk
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

Postautor: Skir » wtorek, 3 mar 2020, 11:15

Nie mierzyłem ph. Według przepisu kolegi psotamt: najpierw 1/2 części upłynniającego, potem skrobia. Nie mierzyłem PH. Jadę po kolejne kg skrobię i dziś znów będę próbował, ale tym razem bez dodatków.


henik
100
Posty: 116
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: destylat ze skrobi ziemniaczanej?

Postautor: henik » wtorek, 3 mar 2020, 12:02

Właśnie dlatego między innymi warto kupić paski ph. Dodając młóto po zacierze mocno obniżyłeś ph, enzymy po prostu nie zadziałały.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości