-
Autor tematu - Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Załączniki
Destylat smakowy na OLM
Szukam informacji na temat prowadzenia destylacji smakowej przy użyciu obniżonego odbioru LM. Jestem ciekaw czy osoby z forum prowadzą w ten sposób proces i w jakiej konfiguracji kolumny. Używam OLM do destylacji smakowych ale mam w kolumnie bufor, który na początku procesu oddaje 2 litry spirytusu i zastanawiam się czy nie wymienić go na filtr katalityczny.
-
- Posty: 427
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Jak długo kolega stabilizuje kolumnę przy destylacji smakowej, że w buforze zbierze się aż dwa litry spirytusu?
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
Autor tematu - Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Po zalaniu kolumny, stabilizuje 15 minut i odbieram przedgon przez 30 sekund i powtarzam tą czynność 3 krotnie by po 4 stabilizacji przejść do odbioru serca.
-
- Posty: 427
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Ja przy wsadzie 25 l- 27 l po zalaniu, schodzę z mocą i po stabilizacji 15 min odbieram z głowicy ok 250 ml przedgonu, 2-3 krople/ sekundę, po czym czyszczenie OLM-a i serce do 95 *C mierzone 20 cm pod OLM. Mój opis destylacji smakowej na Olm-ie, kolega chyba zna.
Wolę destylat bardziej oczyszczony, od destylatu mniej oczyszczonego, mino że ten pierwszy ma w sobie mniej aromatu.
Każdy z nas musi znaleźć dla siebie swój Złoty Środek.
Wolę destylat bardziej oczyszczony, od destylatu mniej oczyszczonego, mino że ten pierwszy ma w sobie mniej aromatu.
Każdy z nas musi znaleźć dla siebie swój Złoty Środek.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
Autor tematu - Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Odbierasz przedgon tylko raz? Pracujesz na kolumnie z buforem czy posiadasz filtr katalityczny do destylacji prostych?
-
- Posty: 427
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Od dołu, bufor z ok 18 cm sprężynkami KO, następnie człon kolumny wypełniony sprężynkami Cu własnej roboty - 30 cm oraz człon kolumny z OLM, pod półką (OLM) ok 33 cm sprężynek KO a nad 15 cm też z KO, no i głowica puszkowa w destylacji na kolumnie bez zasypu.
Odbieram przedgon tylko raz, pojemność jeziorka do zaworu to ok 200 ml.
Grzeje gazem, ale myślę że moc to ok 1000 W.
Odbieram przedgon tylko raz, pojemność jeziorka do zaworu to ok 200 ml.
Grzeje gazem, ale myślę że moc to ok 1000 W.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
@gary witaj. A gdzie opisywałeś destylację smakową?
-
- Posty: 427
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Proszę bardzo:
post125796.html#p125796
post125796.html#p125796
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Dzięki , niedługo wyprubuję Twoją metodę. Bufor można by było zasypać kulkami szklanymi żeby ograniczyć pojemność do minimum. Czy destylat by wyszedł lepszy- jak myślisz?
-
- Posty: 427
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Mam bufor o pojemności 1,9 l przy kegu 30 l (w planach większy kocioł), więc jest przewymiarowany, a i tak nie zmieniam jego pojemności przy destylacji smakowej na kolumnie.
Może raczej powinno się zdjąć ocieplenie z bufora aby bardziej wykorzystać refluks przyściankowy, trochę z lenistwa tego nie robię.
Bufor w destylacji prostej na kolumnie ma trudniejsze zadanie niż przy rektyfikacji, a ma nam dać też więcej serca.
Zachęcam do eksperymentów z OLM i buforem, destylacja smakowa na kolumnie nie jest tak nudna jak praca z cukrówką.
A u mnie ostatnio krucho z wsadami smakowymi.
Może raczej powinno się zdjąć ocieplenie z bufora aby bardziej wykorzystać refluks przyściankowy, trochę z lenistwa tego nie robię.
Bufor w destylacji prostej na kolumnie ma trudniejsze zadanie niż przy rektyfikacji, a ma nam dać też więcej serca.
Zachęcam do eksperymentów z OLM i buforem, destylacja smakowa na kolumnie nie jest tak nudna jak praca z cukrówką.
A u mnie ostatnio krucho z wsadami smakowymi.

https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Ja będę dopiero nastawiał brzoskwinkę za jakiś miesiąc sprubuję na OLMi buforze. A jak destylat czy jest pijalny od zaraz czy musi dłużej poleżakować? Na zimnych palcach z lekkim refluksem był bardzo dobry już po miesiącu.
-
Autor tematu - Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Nie uważasz, że lepszym rozwiązaniem jest filtr katalityczny zamiast bufora w którym gromadzi się spirytus i utrudnia destylację.
-
- Posty: 427
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Jeżeli robimy destylację smakową na kolumnie, to po to aby "wykorzystać" ta naszą kolumnę na maxa, czyli dokładnie oddzielić serce od przed i pogonu. Przy przedgonie pomaga nam obniżony odbiór, a po koniec procesu bufor, także przy wyssaniu spirytusu z wsadu.
Nad buforem mam 30 cm Cu, nie wyobrażam sobie destylacji smakowej bez katalizatora.
golec269, dużo zależy od jakości i rodzaju wsadu, będziesz mieć porównanie, nigdy nie pracowałem na zimnych palcach.
Nad buforem mam 30 cm Cu, nie wyobrażam sobie destylacji smakowej bez katalizatora.
golec269, dużo zależy od jakości i rodzaju wsadu, będziesz mieć porównanie, nigdy nie pracowałem na zimnych palcach.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Nie wiem czy to lepsze rozwiązanie,ja nie mogę do kega dopiąć kolumny bo mam około 105 mm sms a kolumna 60,3 mm. Dlatego pisałem o kulkach aby zasypać bufor. A filtr z miedzi mam w wewnętrznej rurze bufora.
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Gary1966 srednio po jakim czasie masz destylat do spożycia? Jak długo i w czym przetrzymujesz aby nabrał pełniejszego smaku?
-
- Posty: 427
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Dwa tygodnie po destylacji, pierwsza próba i ocena co dalej, każdy destylat to osobna historia.
Przechowuje w damach 5 l, może kiedyś beczka od kolegi magas bez 37?. Ostatni dużo dla kolegów robiłem, to i jak się układają, to nie wiem. Ale czeka mnie jeszcze destylacja na calvados.
Przechowuje w damach 5 l, może kiedyś beczka od kolegi magas bez 37?. Ostatni dużo dla kolegów robiłem, to i jak się układają, to nie wiem. Ale czeka mnie jeszcze destylacja na calvados.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Jeszcze jedna sprawa, utrzymywałeś zaworkiem tem. żeby cały czas leciał destylat około 75% czy tem. powoli się podnosiła i średnia destylatu wyniosła 75%? A może bawiłeś się regulatorem mocy?
-
- Posty: 427
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Grzeje gazem, myślę że ok 1000 W przy sercu, zaworek OLM na max otwarty, temperatura pod półką odbioru powoli podnosiła się do góry a moc destylatu ( średnia) na koniec to 75 %.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Tak myślałem,ale chciałem się upewnić. Gary1966 pw.
-
- Posty: 1922
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
- Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM
Jestem po pierwszej destylacji z jednoczesnym użyciem bufora i OLM do destylacji smakówki. Wcześniej używałem tylko bufora.
Nastaw 53l na rum z akcji Wawaldka11.
Konfiguracja sprzętu: kocioł 66l z buforem 1,5l wewnątrz, grzałki 3x2000W - 70cm pustej rury na ew. pianę - 3 półki - OLM - 25cm kłaczków zmywaków - młot Thora z pojemnością jeziorka ustawioną na 100ml - chłodnica szklana podłączona do odpowietrzenia Thora.
Jedyna miedź to spirala w Thorze.
Po zalaniu półek stabilizowałem około 15 min. z mocą 4000W. Następnie wyłączyłem grzanie i dokładnie opróżniłem jeziorko w głowicy co dało 150ml rozpałki (pojemność jeziorka + reszki skroplonych oparów). Włączyłem grzanie (1400W) i przy w pełni otwartym zaworku OLM (LM zamknięty) rozpocząłem odbiór przedgonów na zapach. I tu chyba zrobiłem błąd. Na tym etapie powinienem odbierać przedgony z LM a z OLM kontrolnie kropelkowo. Odlałem 300ml. Następnie odbiór do buteleczek 200ml. Po dojściu temperatury do 80C na OLM odbiór do dużej butli i rozpoczęcie kropelkowego odbioru przedgonów z LM. Odbiór stały około 40ml/min.. Regulując mocą utrzymywałem temperaturę OLM w granicach 80-86C. Po dojściu do 2400W kolumna słabo reagowała na podnoszenie mocy więc zmniejszyłem odbiór do około 25ml/m. Gdy i to przestało skutkować zacząłem pompowania. Końcówkę do 96C na OLM odbierałem do osobnych naczyń.
W trakcie odbioru kropelkowego z LM sprawdzałem zapach. Cały czas był kiepski, nie nadający się do serca. Poszło do przedgonów. Z odpowietrzenia Thora w trakcie całego procesu (~3godz) ukapało 20ml rozpałki.
Wnioski.
1. Bufor umożliwia dłuższy, stabilny odbiór . Po raz pierwszy zastosowałem bufor 1,5l. Wcześniej do smakówek stosowałem 3l i do niego wrócę. Spodziewałem się, że mniejszy da aromatyczniejszy destylat jednak tak chyba nie jest a krótszy jest czas stabilnej pracy. Bufor ułatwia też pompowanie co przy smakówkach umożliwia nam wyciągniecie prawie całej "dobroci" z kotła. Ja ukończyłem odbiór przy 99,8C w kotle i 97,6C w buforze.
2. Stosowanie OLM jest warte polecenia. Ułatwia odbiór przedgonów. Ponadto przez cały czas destylacji głowica i wypełnienie nad OLM wyłapywały niezbyt przyjemne "smrodki".
Myślę, że nawet zastosowanie pustej rury z buforem i OLM może dać ciekawe rezultaty.
Nastaw 53l na rum z akcji Wawaldka11.
Konfiguracja sprzętu: kocioł 66l z buforem 1,5l wewnątrz, grzałki 3x2000W - 70cm pustej rury na ew. pianę - 3 półki - OLM - 25cm kłaczków zmywaków - młot Thora z pojemnością jeziorka ustawioną na 100ml - chłodnica szklana podłączona do odpowietrzenia Thora.
Jedyna miedź to spirala w Thorze.
Po zalaniu półek stabilizowałem około 15 min. z mocą 4000W. Następnie wyłączyłem grzanie i dokładnie opróżniłem jeziorko w głowicy co dało 150ml rozpałki (pojemność jeziorka + reszki skroplonych oparów). Włączyłem grzanie (1400W) i przy w pełni otwartym zaworku OLM (LM zamknięty) rozpocząłem odbiór przedgonów na zapach. I tu chyba zrobiłem błąd. Na tym etapie powinienem odbierać przedgony z LM a z OLM kontrolnie kropelkowo. Odlałem 300ml. Następnie odbiór do buteleczek 200ml. Po dojściu temperatury do 80C na OLM odbiór do dużej butli i rozpoczęcie kropelkowego odbioru przedgonów z LM. Odbiór stały około 40ml/min.. Regulując mocą utrzymywałem temperaturę OLM w granicach 80-86C. Po dojściu do 2400W kolumna słabo reagowała na podnoszenie mocy więc zmniejszyłem odbiór do około 25ml/m. Gdy i to przestało skutkować zacząłem pompowania. Końcówkę do 96C na OLM odbierałem do osobnych naczyń.
W trakcie odbioru kropelkowego z LM sprawdzałem zapach. Cały czas był kiepski, nie nadający się do serca. Poszło do przedgonów. Z odpowietrzenia Thora w trakcie całego procesu (~3godz) ukapało 20ml rozpałki.
Wnioski.
1. Bufor umożliwia dłuższy, stabilny odbiór . Po raz pierwszy zastosowałem bufor 1,5l. Wcześniej do smakówek stosowałem 3l i do niego wrócę. Spodziewałem się, że mniejszy da aromatyczniejszy destylat jednak tak chyba nie jest a krótszy jest czas stabilnej pracy. Bufor ułatwia też pompowanie co przy smakówkach umożliwia nam wyciągniecie prawie całej "dobroci" z kotła. Ja ukończyłem odbiór przy 99,8C w kotle i 97,6C w buforze.
2. Stosowanie OLM jest warte polecenia. Ułatwia odbiór przedgonów. Ponadto przez cały czas destylacji głowica i wypełnienie nad OLM wyłapywały niezbyt przyjemne "smrodki".
Myślę, że nawet zastosowanie pustej rury z buforem i OLM może dać ciekawe rezultaty.
Wróć do „Ogólnie o destylacji”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości