Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.

Autor tematu
Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Załączniki
Destylat smakowy na OLM

Postautor: Dave » piątek, 17 lip 2015, 18:47

Szukam informacji na temat prowadzenia destylacji smakowej przy użyciu obniżonego odbioru LM. Jestem ciekaw czy osoby z forum prowadzą w ten sposób proces i w jakiej konfiguracji kolumny. Używam OLM do destylacji smakowych ale mam w kolumnie bufor, który na początku procesu oddaje 2 litry spirytusu i zastanawiam się czy nie wymienić go na filtr katalityczny.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 427
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: gary1966 » piątek, 17 lip 2015, 20:38

Jak długo kolega stabilizuje kolumnę przy destylacji smakowej, że w buforze zbierze się aż dwa litry spirytusu?
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA


Autor tematu
Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: Dave » piątek, 17 lip 2015, 20:50

Po zalaniu kolumny, stabilizuje 15 minut i odbieram przedgon przez 30 sekund i powtarzam tą czynność 3 krotnie by po 4 stabilizacji przejść do odbioru serca.

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 427
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: gary1966 » piątek, 17 lip 2015, 21:26

Ja przy wsadzie 25 l- 27 l po zalaniu, schodzę z mocą i po stabilizacji 15 min odbieram z głowicy ok 250 ml przedgonu, 2-3 krople/ sekundę, po czym czyszczenie OLM-a i serce do 95 *C mierzone 20 cm pod OLM. Mój opis destylacji smakowej na Olm-ie, kolega chyba zna.
Wolę destylat bardziej oczyszczony, od destylatu mniej oczyszczonego, mino że ten pierwszy ma w sobie mniej aromatu.
Każdy z nas musi znaleźć dla siebie swój Złoty Środek.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA


Autor tematu
Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: Dave » sobota, 18 lip 2015, 13:50

Odbierasz przedgon tylko raz? Pracujesz na kolumnie z buforem czy posiadasz filtr katalityczny do destylacji prostych?

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 427
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: gary1966 » sobota, 18 lip 2015, 15:00

Od dołu, bufor z ok 18 cm sprężynkami KO, następnie człon kolumny wypełniony sprężynkami Cu własnej roboty - 30 cm oraz człon kolumny z OLM, pod półką (OLM) ok 33 cm sprężynek KO a nad 15 cm też z KO, no i głowica puszkowa w destylacji na kolumnie bez zasypu.
Odbieram przedgon tylko raz, pojemność jeziorka do zaworu to ok 200 ml.
Grzeje gazem, ale myślę że moc to ok 1000 W.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: golec269 » sobota, 18 lip 2015, 16:04

@gary witaj. A gdzie opisywałeś destylację smakową?

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 427
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: gary1966 » sobota, 18 lip 2015, 16:14

https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: golec269 » sobota, 18 lip 2015, 16:37

Dzięki , niedługo wyprubuję Twoją metodę. Bufor można by było zasypać kulkami szklanymi żeby ograniczyć pojemność do minimum. Czy destylat by wyszedł lepszy- jak myślisz?

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 427
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: gary1966 » sobota, 18 lip 2015, 17:41

Mam bufor o pojemności 1,9 l przy kegu 30 l (w planach większy kocioł), więc jest przewymiarowany, a i tak nie zmieniam jego pojemności przy destylacji smakowej na kolumnie.
Może raczej powinno się zdjąć ocieplenie z bufora aby bardziej wykorzystać refluks przyściankowy, trochę z lenistwa tego nie robię.
Bufor w destylacji prostej na kolumnie ma trudniejsze zadanie niż przy rektyfikacji, a ma nam dać też więcej serca.
Zachęcam do eksperymentów z OLM i buforem, destylacja smakowa na kolumnie nie jest tak nudna jak praca z cukrówką.
A u mnie ostatnio krucho z wsadami smakowymi. :cry:
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: golec269 » sobota, 18 lip 2015, 17:59

Ja będę dopiero nastawiał brzoskwinkę za jakiś miesiąc sprubuję na OLMi buforze. A jak destylat czy jest pijalny od zaraz czy musi dłużej poleżakować? Na zimnych palcach z lekkim refluksem był bardzo dobry już po miesiącu.


Autor tematu
Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: Dave » sobota, 18 lip 2015, 18:00

Nie uważasz, że lepszym rozwiązaniem jest filtr katalityczny zamiast bufora w którym gromadzi się spirytus i utrudnia destylację.

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 427
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: gary1966 » sobota, 18 lip 2015, 20:13

Jeżeli robimy destylację smakową na kolumnie, to po to aby "wykorzystać" ta naszą kolumnę na maxa, czyli dokładnie oddzielić serce od przed i pogonu. Przy przedgonie pomaga nam obniżony odbiór, a po koniec procesu bufor, także przy wyssaniu spirytusu z wsadu.
Nad buforem mam 30 cm Cu, nie wyobrażam sobie destylacji smakowej bez katalizatora.

golec269, dużo zależy od jakości i rodzaju wsadu, będziesz mieć porównanie, nigdy nie pracowałem na zimnych palcach.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: golec269 » sobota, 18 lip 2015, 20:16

Nie wiem czy to lepsze rozwiązanie,ja nie mogę do kega dopiąć kolumny bo mam około 105 mm sms a kolumna 60,3 mm. Dlatego pisałem o kulkach aby zasypać bufor. A filtr z miedzi mam w wewnętrznej rurze bufora.


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: golec269 » sobota, 18 lip 2015, 20:46

Gary1966 srednio po jakim czasie masz destylat do spożycia? Jak długo i w czym przetrzymujesz aby nabrał pełniejszego smaku?

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 427
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: gary1966 » sobota, 18 lip 2015, 21:09

Dwa tygodnie po destylacji, pierwsza próba i ocena co dalej, każdy destylat to osobna historia.
Przechowuje w damach 5 l, może kiedyś beczka od kolegi magas bez 37?. Ostatni dużo dla kolegów robiłem, to i jak się układają, to nie wiem. Ale czeka mnie jeszcze destylacja na calvados.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: golec269 » sobota, 18 lip 2015, 21:30

Jeszcze jedna sprawa, utrzymywałeś zaworkiem tem. żeby cały czas leciał destylat około 75% czy tem. powoli się podnosiła i średnia destylatu wyniosła 75%? A może bawiłeś się regulatorem mocy?

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 427
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: gary1966 » sobota, 18 lip 2015, 21:44

Grzeje gazem, myślę że ok 1000 W przy sercu, zaworek OLM na max otwarty, temperatura pod półką odbioru powoli podnosiła się do góry a moc destylatu ( średnia) na koniec to 75 %.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: golec269 » sobota, 18 lip 2015, 21:48

Tak myślałem,ale chciałem się upewnić. Gary1966 pw.


Szlumf
1900
Posty: 1922
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Destylat smakowy na OLM

Postautor: Szlumf » środa, 23 wrz 2015, 08:48

Jestem po pierwszej destylacji z jednoczesnym użyciem bufora i OLM do destylacji smakówki. Wcześniej używałem tylko bufora.
Nastaw 53l na rum z akcji Wawaldka11.
Konfiguracja sprzętu: kocioł 66l z buforem 1,5l wewnątrz, grzałki 3x2000W - 70cm pustej rury na ew. pianę - 3 półki - OLM - 25cm kłaczków zmywaków - młot Thora z pojemnością jeziorka ustawioną na 100ml - chłodnica szklana podłączona do odpowietrzenia Thora.
Jedyna miedź to spirala w Thorze.
Po zalaniu półek stabilizowałem około 15 min. z mocą 4000W. Następnie wyłączyłem grzanie i dokładnie opróżniłem jeziorko w głowicy co dało 150ml rozpałki (pojemność jeziorka + reszki skroplonych oparów). Włączyłem grzanie (1400W) i przy w pełni otwartym zaworku OLM (LM zamknięty) rozpocząłem odbiór przedgonów na zapach. I tu chyba zrobiłem błąd. Na tym etapie powinienem odbierać przedgony z LM a z OLM kontrolnie kropelkowo. Odlałem 300ml. Następnie odbiór do buteleczek 200ml. Po dojściu temperatury do 80C na OLM odbiór do dużej butli i rozpoczęcie kropelkowego odbioru przedgonów z LM. Odbiór stały około 40ml/min.. Regulując mocą utrzymywałem temperaturę OLM w granicach 80-86C. Po dojściu do 2400W kolumna słabo reagowała na podnoszenie mocy więc zmniejszyłem odbiór do około 25ml/m. Gdy i to przestało skutkować zacząłem pompowania. Końcówkę do 96C na OLM odbierałem do osobnych naczyń.
W trakcie odbioru kropelkowego z LM sprawdzałem zapach. Cały czas był kiepski, nie nadający się do serca. Poszło do przedgonów. Z odpowietrzenia Thora w trakcie całego procesu (~3godz) ukapało 20ml rozpałki.
Wnioski.
1. Bufor umożliwia dłuższy, stabilny odbiór . Po raz pierwszy zastosowałem bufor 1,5l. Wcześniej do smakówek stosowałem 3l i do niego wrócę. Spodziewałem się, że mniejszy da aromatyczniejszy destylat jednak tak chyba nie jest a krótszy jest czas stabilnej pracy. Bufor ułatwia też pompowanie co przy smakówkach umożliwia nam wyciągniecie prawie całej "dobroci" z kotła. Ja ukończyłem odbiór przy 99,8C w kotle i 97,6C w buforze.
2. Stosowanie OLM jest warte polecenia. Ułatwia odbiór przedgonów. Ponadto przez cały czas destylacji głowica i wypełnienie nad OLM wyłapywały niezbyt przyjemne "smrodki".

Myślę, że nawet zastosowanie pustej rury z buforem i OLM może dać ciekawe rezultaty.


Wróć do „Ogólnie o destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości