Destylacja wina z aronii

Awatar użytkownika

Autor tematu
rikardo3240
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwie 2020, 21:57
Podziękował: 31 razy

Post autor: rikardo3240 »

Dzięki koledzy . Czy mogę dębić owocówek 70% ?Czy lepiej mniejszy volt .?
promocja
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Destylacja wina z aronii

Post autor: .Gacek »

Według mnie powinieneś zjechać do 55 - 60 % i dopiero zadębić. Takiej sześćdziesiątki to jeszcze możesz spróbować a siedemdziesiątka to już pali i nijak da się wyczuć aromaty dębu...
Pozdrawiam Gacek.

użytkownik usunięty
Re: Destylacja wina z aronii

Post autor: użytkownik usunięty »

Wydaj mi się, że tu dowolnie. Tylko pamiętaj, że jeśli zadębisz 70% i potem ją jeszcze świeżą wodą rozrobisz, na smaku odrobinę stracić możesz. Z zadębioną 40%tką, taki problem nie wystąpi. :ok:
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Destylacja wina z aronii

Post autor: .Gacek »

@defacto nie wiem co Ty odwaliłeś za numer przed chwilą ale się z Tobą zgadzam :mrgreen:
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Destylacja wina z aronii

Post autor: rozrywek »

rikardo3240 pisze: Rozrywek powiedz kiedy i gdzie. Wezmę ze sobą baniakaaaa. :mrgreen:
A ja pęto kiełbasy i dwa metalowe kubki. :piwo:
Pomóc ci? Niee dam se radę. No to ci pomogę. :ok:
Dobrą radę dam. To co dobre zostawcie na jakąś okazję. Coś specjalnego. Już pisałem na urodziny. Albo inną okazję. Na maturę syna sąsiada.( a do matury daleko) :D
A tymczasem inne owocki do bezpośredniego w miarę spożycia niech się robią.

I to sobie polewajcie.

To oczywiście ma sens. Trochę to potraktuj i poważnie i z humorem. :punk:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
rikardo3240
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwie 2020, 21:57
Podziękował: 31 razy
Re: Destylacja wina z aronii

Post autor: rikardo3240 »

Kurde koledzy nazbierałem połowę 60cio litrowej beczki wiśni dużych pysznych , zmieliłem i dodałem 0,5 kg syropu cukrowego i turbo Fruit ,po 3 dniach dolałem 1 kg syropu i po 2 tyg. Na rurki. Wyszło mi w pierwszej destylacji 2 litry 65 proc alko o pięknym zapachu. Czy dodawać do drugiej destylacji 70% alkohol zlany z wiśni bo mam taki . Miałbym 4 litry wsadu do rozcięczenia. Czy lepiej nie dodawać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja wina i piwa”