Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

Autor tematu
wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: wkg_1 » czwartek, 15 paź 2020, 12:45

Hej !

Chciałbym przepuścić smakówkę - na początek niezbyt udane winko kolegi. Wyczytałem, że należy destylować tak, by na głowicy utrzymywać okł. 8* stopni.
Mam kolumnę z termometrami na 10-ej, nad OLM (jakieś 10 cm) i w głowicy UFO. Niestety ten termometr w głowicy nie przyda mi się gdyż pokazuje nie wiadomo co : ) Zwykle okł 40 stopni. Nie wiem więc czym się kierować prowadząc proces.
Ktoś pomoże ?

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

moszeusz
50
Posty: 93
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: moszeusz » czwartek, 15 paź 2020, 13:11

Z tego co czytałem (pobieżnie co prawda) najlepszym rozwiązaniem byłaby papuga i spławik. Przypuszczam, że ze względu na konstrukcję głowicy termometr nie będzie dobrym rozwiązaniem. Ewentualnie ten nad OLM, o ile nie będziesz miał wypełnienia nad nim.


Autor tematu
wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: wkg_1 » czwartek, 15 paź 2020, 15:17

Hmmm .... kłopot ; (


Szlumf
1850
Posty: 1857
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: Szlumf » czwartek, 15 paź 2020, 17:33

Odbieraj z OLM na podstawie wskazań termometru nad nim. Dobrze by było pozbyć się wypełnienia nad OLM. Ja smakówki, jeżeli robię na kolumnie zasypowej, to z pełnym zasypem.
Inna możliwość to wykorzystanie odpowietrzenia głowicy z termometrem w trójniku. Ale tu musi być dodatkowa chłodnica i układ sie rozbudowuje.


Autor tematu
wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: wkg_1 » czwartek, 15 paź 2020, 17:45

Ale wypełnienie do OLM zostaje i tylko nad jeziorkiem OLM wywalić ? ?
Liczyłem, że coś napiszesz : )
W jakim przedziale temperatur odbierasz ? Z buforem czy bez ? w pogonach też jest smak - podobno ; )
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 paź 2020, 17:46 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.


Szlumf
1850
Posty: 1857
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: Szlumf » czwartek, 15 paź 2020, 18:51

wkg_1 pisze:Ale wypełnienie do OLM zostaje i tylko nad jeziorkiem OLM wywalić ? ?
................................

Tak.
Przy pierwszej destylacji nieznanego wsadu odbieraj do 100-200ml ponumerowanych naczyń. Ciągnij do końca. Na każdym pisz przy jakiej temperaturze podstawiłeś do odbioru. Naczynia otwarte z dostępem powietrza. Następnego dnia organoleptycznie określisz co jest sercem i poznasz zakres temperatur. To tak na dokładnie. Na szybko to też złap początek i koniec do małych buteleczek a odbiór do dużej zacznij gdy zapach kapiącego urobku będzie OK a skończ gdy się pogorszy. Następnego dnia zweryfikujesz co dodać do serca. Dość popularny zakres serca to 88-92C w głowicy ale tu możesz sporo stracić bo wsady są różne nawet z tego samego surowca. Stąd te małe buteleczki i weryfikacja następnego dnia.


Autor tematu
wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: wkg_1 » czwartek, 15 paź 2020, 19:23

Dzieki !
Głównie martwiłem się tą głowica ; )


pawelss
10
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: pawelss » poniedziałek, 19 paź 2020, 19:57

Szlumf pisze:
wkg_1 pisze:Ale wypełnienie do OLM zostaje i tylko nad jeziorkiem OLM wywalić ? ?
................................

Tak.
Przy pierwszej destylacji nieznanego wsadu odbieraj do 100-200ml ponumerowanych naczyń. Ciągnij do końca. Na każdym pisz przy jakiej temperaturze podstawiłeś do odbioru. Naczynia otwarte z dostępem powietrza. Następnego dnia organoleptycznie określisz co jest sercem i poznasz zakres temperatur. To tak na dokładnie. Na szybko to też złap początek i koniec do małych buteleczek a odbiór do dużej zacznij gdy zapach kapiącego urobku będzie OK a skończ gdy się pogorszy. Następnego dnia zweryfikujesz co dodać do serca. Dość popularny zakres serca to 88-92C w głowicy ale tu możesz sporo stracić bo wsady są różne nawet z tego samego surowca. Stąd te małe buteleczki i weryfikacja następnego dnia.


Proszę napisz czy posiadasz w swojej kolumnie bufor?
Ja posiadam i stąd moje pytanie - czy nie lepiej do smakówki ostawić bufor, katalizator i samą głowicę, a reszty kolumny (mam dzieloną) nie dawać?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 paź 2020, 21:39 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Szlumf
1850
Posty: 1857
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: Szlumf » poniedziałek, 19 paź 2020, 22:16

Smakówki na kolumnie rektyfikacyjnej robię bez jakiegokolwiek bufora. Wypróbowałem różne konfiguracje kolumny rektyfikacyjnej do destylacji smakówek. Najlepszy, moim zdaniem, produkt otrzymałem z kolumny z pełnym zasypem i z odbiorem z głowicy LM. Co prawda nie wypróbowałem zbyt wielu wariantów pracy z buforem a są koledzy którzy bardzo chwalą jego zastosowanie do smakówek. Ponadto gusty są różne. Radzę zrobić własne próby. Jedna destylacja z buforem a druga bez. Jeżeli masz mało nastawu do dwóch destylacji to z pierwszej odlej 100ml serca do porównania a cały pozostały urobek - dosłownie wszystko - wlej do kotła z jeszcze ciepłym dundrem po destylacji i destyluj drugi raz w zmienionej konfiguracji. Będziesz miał porównanie.


Carl
50
Posty: 79
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: Carl » czwartek, 22 paź 2020, 22:09

Szlumf pisze:Najlepszy, moim zdaniem, produkt otrzymałem z kolumny z pełnym zasypem i z odbiorem z głowicy LM.

Kolego, a ile i jakiego tego wypełnienia miałeś przy tym "najlepszym produkcie". I jaką mocą grzałeś przy jakiej średnicy kolumny?

Jeszcze w kwestii LM i OLM. Faktycznie coraz bardzie popularne głowice UFO stanowią pewien problem w odbiorze smakówek wg widełek temperaturowych. Pozostaje albo odbiór z OLM, wg termomeru umieszczonego w pobliżu półki, albo LM i przejście na kontorlę % za pomocą papugi, co jednak wymaga dodatkowego schłodzenia destylatu za pomocą dodatkowej chodniczki. Nasuwa mi się tu jeszcze jedno pytanie: czy porównywałeś destylat owocowy uzyskany z LM i z OLM, ale dla tego samego wsadu? W czym jest gorszy ten z OLM?


Szlumf
1850
Posty: 1857
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: Szlumf » czwartek, 22 paź 2020, 22:20

Wypełnienie to 170cm sprężynek z Henitomu. Kolumna szklana 80/75mm. Głowica Thor. Moc grzania przy wsadzie na rum na początku 2000W pod koniec 5000W. Przy jabłkach (sok) 2000-4000W, śliwki pulpa 1500-3000W. Prowadzę jak kolumnę półkową regulując najpierw mocą a później odbiorem.
Z OLM zrezygnowałem bo miałem przy nim kłopoty z doborem frakcji do serca.


moszeusz
50
Posty: 93
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: moszeusz » czwartek, 22 paź 2020, 23:06

Masz zbiornik z płaszczem do nastawów owocowych? Szczególnie chodzi o pulpę śliwkową, bo z sokiem chyba nie ma problemu przy grzaniu grzałkami.


Szlumf
1850
Posty: 1857
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: Szlumf » piątek, 23 paź 2020, 12:15

Nie mam zbiornika z płaszczem. Grzeję 3 pojedynczymi grzałkami po 2000W zasilane z 3 faz. Stosuję 3-fazowy regulator z regulacją fazową tak by zaczynać grzanie z gęstością mocy poniżej 2W/cm2 powierzchni grzałki. Po zagotowaniu zwiększam moc.


scalak
150
Posty: 151
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: scalak » piątek, 23 paź 2020, 15:50

Do zeszłego roku smakówki destylowałem na całym wypełnieniu kolumny jako deflegmator. Od roku mam dylemat sita, czy zasypowa. Jeszcze moja śliwka czeka nieotwierana na decyzje. Więc Szlumf, powiedz mi szczerze jak czekista czekiście. Który wyrób smakuje Ci bardziej, z rury, czy z półkowej? Doświadczenia z półkową nie mam, wszystkiego kilka razy w zeszłym roku, ale jeżeli warto jechać na półkowej, to się przyłożę do nauki. Z góry dziękuję.
Tadek
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw


Szlumf
1850
Posty: 1857
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: Szlumf » piątek, 23 paź 2020, 19:16

Już gdzieś pisałem, że na rektyfikacyjnej z pełnym zasypem robię smakówki jak mam jedną czy dwie destylacje i nie chce mi się przekładać sprzętu na półkowa. A co do destylatów - rum jest nie do odróżnienia, owocówki się ciut różnią ale trudno powiedzieć, które lepsze. Ja jednak preferuję półkową bo destylacja jest znacząco krótsza i widać co się dzieje.


Carl
50
Posty: 79
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: Carl » piątek, 30 paź 2020, 18:11

@Szlumf, dziękuję za informacje :poklon; Jeśli pozwolisz, to jeszcze trochę pomęczę :oops:

Szlumf pisze:Kolumna szklana 80/75mm. (...) śliwki pulpa 1500-3000W.

Przeliczyłem na szybko jaka moc dostarczasz na 1 cm2 przekroju kolumny i wyszło mi, że przy kolumnie 63.5/60.5 mm trzeba byłoby grzać w przedziale od ok. 780 W do ok. 1960 W. Nie wiem tylko czy robisz na raz, czy najpierw surówkę, a później na gotowo. Jeżeli ten drugi wariant, to jak grzejesz przy drugim przebiegu?

Szlumf pisze:Prowadzę jak kolumnę półkową regulując najpierw mocą a później odbiorem.

Czytam dużo, ale głównie w obszarze kolumn zasypowych. Nie da się wszystkiego na raz, ponieważ mętlik w głowie się robi :odlot: i chciałbym Cie prosić o krótkie rozwinięcie tego sposobu regulacji. Czy to jest tak, że zwiększasz moc, aby utrzymać stały uzysk w ml/min, a później gdy zaczynają się frakcje pogonowe, to zmniejszasz odbiór, aby z nich oczyścić produkt, czyli czy powoli zaczynasz przechodzić na rektyfikację? Tak sobie wykombinowałem, ale czy dobrze :scratch:


Szlumf
1850
Posty: 1857
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Destylacja smakówek na kolumnie z głowicą UFO

Postautor: Szlumf » piątek, 30 paź 2020, 19:40

Robię na raz.

Komuś już na PW kiedyś opisywałem proces dla kolumny 58/55m więc z lenistwa to zacytuję.

"Zaczynałem bez stabilizacji od minimalnej mocy przy której na pełnym otwarciu zaworka leciało około 10ml/min.. I tak ściągałem rozpałkę i przedgony. Jak już nie leciała rafineria czy apteka to zwiększałem odbiór do 20-25ml/m i odbierałem do osobnych buteleczek. W zależności od zapachu wybierałem moment gdy podstawiałem dużą butlę na serce. Zaworek cały czas otwarty na max a malejący samoistnie odbiór zwiększałem regulując mocą. Gdy już osiągnąłem max mocy dla danego wsadu (przypalanie) regulowałem refluksem. Jednocześnie kontrolowałem temperaturę w głowicy. W zależności od wsadu nie przekraczałem 92-94C regulując mocą lub refluksem. Dolną granice temperatury określałem w trakcie procesu na podstawie momentu gdy rozpoczynałem odbiór serca. Pod koniec, gdy już odbiór był zbyt mały jak dla mnie, zaczynałem pompowania. Czyli zamykałem odbiór i czekałem na spadek temperatury tak o 2-3C poniżej przyjętej dolnej granicy i wtedy wznawiałem odbiór. Od momentu zaczęcia pompowania odbierałem też do osobnych buteleczek. Następnego dnia oceniałem co z buteleczek z początku i końca procesu dodać do serca.
Gdy zrobiłem głowicę z większym jeziorkiem - o ile dobrze pamiętam to około 100ml - to kilka destylacji przeprowadziłem z krótką stabilizacją (około 10minut) i zrzucaniem jeziorka. Rezultaty były zachęcające ale akurat wykończyłem kolumnę półkową i na niej później pracowałem.
Moja kolumna to wówczas szkło 58/55mm."

Kilka uwag technicznych.
1. Warto - o ile to nie jest zbyt uciążliwe - zdjąć ocieplenie z kolumny.
2. Odbierasz pewnie z wężykiem silikonowym. Zrób na nim syfon i tak ustaw odbiór by widać w nim było wysokość słupa cieczy. Ułatwi to utrzymanie stałego odbioru dodawaniem mocy.
3. Pompuj z mocą na której zakończyłeś regulację. Możesz pompować kilka razy aż do momentu gdy będzie leciała woda. W pogonach bywa sporo zapachu. Sprawdzisz następnego dnia na zapach i smak co dodać do serca.


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości