Destylacja - poczatki nowicjusza

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

karola44-81
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 09:30
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Post autor: karola44-81 »

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Whisky

Zapoznaj się z "definicją" whisky i sam dojdziesz do wniosku, ze to bimber z przefermentowanego zacieru zbożowego- najczęściej jęczmienia.
Destyylacja prosta na alembiku.

U nas prostym substytutem alembika jest zwykly pot still. Czyli prosta pionowa rura na zbiorniku warzelnym.
Ale żeby uzyskać whisky trzeba poddać bimber z jęczmienia starzeniu w beczce dębowej według receptury. Te receptury sa chronione prawnie przez najsłynniejszych producentów tego trunku.
Więc jak już pisałem. Whisky to stan umysłu.
A po prawdzie to zrób zacier z jęczmienia i niech przefermentuje.
Puść go 2-3 razy na pot stillu uzyskując bimber.
Ten bimber wlej do beczki debowej odpowiednio opalanej i przygotowanej.
Po kilku latach przelej do ładnej karafki i masz whisky według twojej receptury.

Odpowiadając na twoje pytanie. Do produkcji destylatu na whisky potrzrbujesz pot stilla.
Jakiego to Ty musisz się określić.
Dla mnie tani pot still to 1m rurki przytwierdzonej do pokrywki garnka i i chłodnica.
alembiki

BimbrownikNI
50
Posty: 95
Rejestracja: poniedziałek, 12 gru 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Destylacja - poczatki nowicjusza

Post autor: BimbrownikNI »

Polecam jak ma być tanio. O wiele lepszy wybór niż miedź.
http://stalowkasklep.pl/potstill-ps60g1-p-783.html

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Riddick
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2016, 22:53
Krótko o sobie: Jestem NIE fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Destylacja - poczatki nowicjusza

Post autor: Riddick »

BimbrownikNI pisze:Polecam jak ma być tanio.
Nie wiem czy to jest tak tanio 470zł za samą "kolumnę" do tego musi dokupić keg za 200.

Z można tak.
http://destylatorymiedziane.pl/pl/desty ... ypelnienie 98-zmywak/atrybut_zbiornik-szybkowar_15l
Myślę że jest to najtańsza wersja z kupić.

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Destylacja - poczatki nowicjusza

Post autor: redhot »

Jak whisky to tylko miedź, nikt poważny nie robi whisky na stalowych sprzętach. W czasie wycieczki po Laphroig'u Bill opowiada, że bez miedzi musieliby się zamknąć...

BimbrownikNI
50
Posty: 95
Rejestracja: poniedziałek, 12 gru 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Destylacja - poczatki nowicjusza

Post autor: BimbrownikNI »

Zgadza się ze prawdziwe destylarnie robią na miedzi ale nie sa to pot stille jak sprzedaje Zygmunt. Jak kolega napisał chce zacząć a to hobby szybko wciąga. Sprzęt od Kuli jest przystosowany już do rozbudowy plus jak pisze w ogłoszeniu cena do negocjacji proszę o kontakt.

A jak ma być miedź to kolega na targowisku ma do sprzedania mała kolumnę z kegiem itd za ok 400zl.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Destylacja - poczatki nowicjusza

Post autor: Bodzios13likes »

Michall pisze:Jasne, więc co byłoby najbardziej "ekonomiczną" wersją do wydestylowania whisky?
Możesz na szybkowarze zrobić bimber i dodał płatki dębowe, wyjdzie ci coś a`la Whisky. Ja tak zrobiłem i w miarę

endi251l
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 19:26
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Destylacja - poczatki nowicjusza

Post autor: endi251l »

Ja się podłączam do tematu
Sam jestem zainteresowany tym ale nie wiem od czego zacząć żeby nie wydawać zbyt wiele pieniędzy
Najlepiej by było jak by ktoś kto ma wiedzę powiedział i pokazał jak zrobić samemu taki sprzęt z rur miedzianych

Autor tematu
Michall
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 10:08
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Wrocław
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Destylacja - poczatki nowicjusza

Post autor: Michall »

To jeszcze jedno pytanie, czy duża różnica w jakości będzie, pomiędzy szybkowarem z jednym odstojnikami i szybkowarem z dwoma odstojnikami?

W wypadku pierwszym będziesz miał o jeden odstojnik za dużo w drugim o dwa - MANOWAR
"Dojrzewające zapasy szkockiej whisky są podobno warte więcej, niż rezerwy złota Banku Anglii" D. Ross

karola44-81
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 09:30
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Destylacja - poczatki nowicjusza

Post autor: karola44-81 »

endi251l pisze:Ja się podłączam do tematu
Sam jestem zainteresowany tym ale nie wiem od czego zacząć żeby nie wydawać zbyt wiele pieniędzy
Najlepiej by było jak by ktoś kto ma wiedzę powiedział i pokazał jak zrobić samemu taki sprzęt z rur miedzianych
Proszę: http://alkohole-domowe.com/forum/pomozc ... 13713.html .
Tu jest chyba najbardziej łopatologicznie wyłożone jak zrobić coś pożytecznego na przyzwoitą kasę. Na początki oczywiście.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”