Naczynia do nastawiania zacieru.

Autor tematu
Marsaw30
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Destylacja całego zacieru na fałszywym dnie

Postautor: Marsaw30 » sobota, 5 sty 2019, 23:52

:scratch: Panowie z racji tego że nie posiadam płaszcza wodnego a chciałbym jak najwięcej aromatów wyciągać z zacierów zbożowych mam pytanie. Posiadam fałszywe dno na nogach wysokości 7cm i się zastanawiam czy zacier na whisky by mi się przypalił podczas destylacji na palniku gazowym jeżeli bym go wlał takiego haki wyszedł bez filtrowania. Ostatnio jak wyrzucałem ziarenka z zacieru aż się serce kroiło bo tak pięknie pachniały alkoholem i na pewno można było z tego dużo dobrego wyciągnąć. Jak myślicie próbować czy jest szansa że jak nie do dna to do ścianek się może przypalić?
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 sty 2019, 00:08 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

prolog1975
200
Posty: 209
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Destylacja całego zacieru na fałszywym dnie

Postautor: prolog1975 » niedziela, 6 sty 2019, 11:01

Zależy jak mocno roztarłeś ziarna. Ja destyluję na gazie 1 odpęd, jeśli jest gęste to rozcieńczam wodą. Grzeje powoli długo rozgrzewam i do tej pory ok. Mieszam do ok 80*C zacieram bez cukru na max 17-18 Blg. Przy większym rozdrobnienu niestety zawsze mi się przypalało. Też nie mam zbiornika z płaszczem. Musisz sam zdecydować ale ziaren i całej reszty np skórek przy owocach szkoda.


Jan_Ovc
20
Posty: 26
Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 12:01
Załączniki
Re: Destylacja całego zacieru na fałszywym dnie

Postautor: Jan_Ovc » niedziela, 6 sty 2019, 12:45

Hej. Ja zaryzykowałem oddzielenie młóta jeszcze przed fermentacją głównie dlatego, że mam grzałki czwórki i boję się przypalenia. To ma być na bourbon, zobaczymy, co z tego wyjdzie. Ale no risk no fun ;).


Autor tematu
Marsaw30
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Destylacja całego zacieru na fałszywym dnie

Postautor: Marsaw30 » niedziela, 6 sty 2019, 20:52

Zaryzykuje chyba i przegonie całość bo aż żal wyrzucać. Wiem, że niektórzy przed fermentacją właśnie filtrują i płuczą ziarna, ale ja myślę, że to nie to samo co całość przefermentować i przegonić. Nie powinno się przypalić chyba skoro będzie kilka cm od dna.
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 sty 2019, 21:20 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


dymek127
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 7 lis 2016, 13:06
Załączniki
Re: Destylacja całego zacieru na fałszywym dnie

Postautor: dymek127 » czwartek, 2 maja 2019, 19:59

Marsaw30 pisze:Zaryzykuje chyba i przegonie całość bo aż żal wyrzucać. Wiem, że niektórzy przed fermentacją właśnie filtrują i płuczą ziarna, ale ja myślę, że to nie to samo co całość przefermentować i przegonić. Nie powinno się przypalić chyba skoro będzie kilka cm od dna.


Powiedz kolego jak wyszły próby destylacji na FD? Zamierzam zaopatrzyć się w kociołek 50 l do zacierania i ciekawi mnie czy jest realna szansa aby użyć go do odpędu


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 631
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Destylacja całego zacieru na fałszywym dnie

Postautor: sargas » sobota, 4 maja 2019, 08:29

Zakupiłem u Zygmunta FD do alembika. Na chwilę obecną robiłem tylko owocówki z jego użyciem ale i bez niego by się obeszło. Wcześniej gotowałem nawet mocno zmielone młóto na szybkowarze i nie przypalało się jak się powolutku grzało i nie było zbyt gęste.


Wróć do „W czym nastawiać?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości