Piwniczka, schowek, barek czy lodówka? Butelki, beczka czy gąsior? Wszystko o tym gdzie i jak przechowywać destylaty.

Autor tematu
Wojtek5
100
Posty: 107
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Załączniki
Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

Postautor: Wojtek5 » piątek, 29 lis 2019, 21:22

Cześć,
Czy ktoś próbował wsypać płatki dębowe do beczki dębowej w celu zmiany smaku wódki/destylatu?
dokładnie mam na myśli:
Zwykła dębowa beczka, zalanie wódką lub destylatem i wsypanie do niej płatków dębowych np. po bourbonie, Whisky Teenesee, Rumie czy innych w celu zwielokrotnienia lub zmiany walorów smakowych.

Jeśli tak to porsiłbym o podzielenie się swoimi doświadczeniami jak wyszło


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2182
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

Postautor: Doody » sobota, 30 lis 2019, 10:28

Zwykle już z beczki dostaje się w nadmiarze "dobroci beczkowej", więc trzeba uważać żeby nie przedębić trunku. Płatki raczej dodaję się do dedtylatów leżakowanych w szkle lub nierdzewce.
Pozdrawiam
Darek


mody170
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 28 lut 2020, 20:28
Załączniki
Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

Postautor: mody170 » niedziela, 24 maja 2020, 18:04

Odkopię temat bo mam dylemat. Jakiś czas temu stałem się posiadaczem 10l dębowej beczki średnio wypalonej I to co z niej wychodzi to istny balsam. Szkło może sie schować I to dość głęboko. Naszła mnie ostatnio taka refleksja. Jeśli beczka przestanie juz oddawać swoje smaki, zamiast ją rozbierać, zdzierać wierzchnią warstwe I wypalać ponownie (boje się ze nie złożę jej z powrotem lub ją zniszcze) czy po wrzuceniu do beczki własnych szczap dębowych uzyska się taki sam efekt jeśli chodzi o nuty zapachowe takie jakby starej piwnicy, suszonej śliwki jak to mają sklepowe whisky I koniaki ? Czy jest to efekt utleniania I dostępu powietrza do beczki czy raczej drewna I juz wlasnej roboty szczapki tego czegoś nie oddadzą? Może ktoś już próbowal czegoś takiego?


przemekr
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 12 wrz 2017, 18:04
Załączniki
Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

Postautor: przemekr » niedziela, 24 maja 2020, 19:00

Ja zalałem czerwonym wytrawnym z biedry.
Po 4 miesiącach zlałem wino /smakuje rewelacyjnie/, i wlałem bimberek z owoców.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2148
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

Postautor: Kamal » niedziela, 24 maja 2020, 23:51

Szczapki oddadzą trochę tanin, aromatu drzewa,(celowo pisze drzewa, bo można dodać różnych) do destylatu. Efekt doli dla Angel, będzie dalej :).
Czyli alkohol powinien się bez problemu układać.
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 maja 2020, 23:52 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek


Autor tematu
Wojtek5
100
Posty: 107
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Załączniki
Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

Postautor: Wojtek5 » poniedziałek, 25 maja 2020, 18:48

przemekr pisze:Ja zalałem czerwonym wytrawnym z biedry.
Po 4 miesiącach zlałem wino /smakuje rewelacyjnie/, i wlałem bimberek z owoców.


też robiłem podobny eksperyment opisany w tym wątku:
topic20809.html


Wróć do „Przechowywanie destylatu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości