kmarian pisze:Nie sądzę, że zrozumiesz to co piszę.
Rozumiem doskonale
I to nie mnie, ale ciebie stawia w nieciekawym świetle, skoro wierzysz w takie bajki jakie zaserwował ci ten znajomy
A jeżeli chcesz jeszcze bardziej merytorycznie, to przeczytaj najpierw to;
Proces powstawania wódki rozpoczyna się od otrzymania destylatu rolniczego w gorzelniach. Stosowana w gorzelniach technologia przerobu surowców skrobiowych na spirytus wynika z charakteru surowca oraz właściwości skrobi [...]
Rektyfikacje najczęściej pracują w układzie czterokolumnowym z wykorzystaniem procesu hydroselekcji i odmetylowania. Proces technologiczny dla tego typu układów polega na wielokrotnej destylacji spirytusu surowego.
Surowiec podawany jest do górnej części kolumny hydroselekcyjnej. Jednocześnie na szczyt tej kolumny podaje się wodę odwarową z kolumny rektyfikacyjnej oraz wodę procesową. Dodatek tak dużych ilości wody do kolumny powoduje rozcieńczenie spirytusu do 10 - 15%. Prowadzenie procesu w tak wysokim rozcieńczeniu wywołuje zmianę lotności większości zanieczyszczeń spirytusu surowego i przemieszczenie się ich w górę kolumny, gdzie są usuwane z układu rektyfikacyjnego i przesyłane do dalszej obróbki do kolumny spirytusu porektyfikacyjnego.
Wstępnie oczyszczony, rozcieńczony spirytus odbiera się z dołu kolumny hydroselekcyjnej. Następnie podawany jest do kolumny rektyfikacyjnej, gdzie ulega wzmocnieniu i oczyszczeniu z pozostałych przedgonów i fuzli. Później przesyłany jest do kolumny metanolowej. W kolumnie tej następuje usunięcie metanolu oraz pozostałych jeszcze w rektyfikacie związków przedgonowych.
Instalację opuszcza wysoko oczyszczony alkohol etylowy rolniczy (spirytus rektyfikowany). W przypadku dobrania odpowiednich warunków procesu na podobnych instalacjach można otrzymać spirytus niemal pozbawiony zanieczyszczeń chemicznych, tzw. spirytus neutralny. W zależności od ustawienia procesu, rolniczy destylat etylowy po rektyfikacji może różnić się czystością, czyli zawartością ubocznych produktów fermentacji.
Producenci sami ustalają standardy związane z rodzajem rektyfikatu, jaki stosują do produkcji wódek. Dobór rektyfikatu w zależności od rodzaju surowca użytego do jego produkcji oraz poziom zawartości ubocznych związków powstałych przy fermentacji mają zasadniczy wpływ na walory wódki.
Ostatnim etapem produkcji wódki jest proces mieszania alkoholu etylowego z wodą, stabilizacja oraz wielostopniowa filtracja. Te procesy są może prostsze od wcześniej opisanych – biochemicznych, ale
bardzo istotny jest system wielostopniowej filtracji i dobrze dobrane media filtracyjne. One nadają wódce ostateczną gładkość i krystaliczną czystość.
W zależności od tego, czy wódka robiona jest z ziemniaków, zboża (żyta, pszenicy), czy melasy, posiada odmienne cechy, które są rozpoznawalne nie tylko przez ekspertów, ale i konsumentów.
Surowiec jest bardzo ważnym elementem wódki. Wpływa na jej zapach i smak, decyduje o charakterze, kształtuje walory wódki. Smak wódki w zależności od użytego do jej produkcji surowca może być: łagodny, ostry, lekki, ciężki, słodki, gorzkawy; a zapach np. neutralny, chlebowy, kwiatowy, cytrusowy, łagodny, ostry.
Drugim ważnym, decydującym o jakości składnikiem wódki jest woda. Musi być neutralna i krystalicznie czysta. Najlepiej jeśli wydobywana jest z głębokich złóż wodonośnych lub pochodzi z górskich, czystych źródeł. Aby wódka była przejrzysta, wodę przed użyciem do produkcji należy zdemineralizować, pozbawić wszystkich jonów.
Teraz powiedz mi, gdzie w tym zautomatyzowanym procesie, jest miejsce dla gościa z hobokiem w łapkach
A do poduszki poczytaj jeszcze to;
Wódka Luksusowa jest najstarszą produkowaną obecnie wódką ziemniaczaną. Produkowana jest od 1928 roku. Unikalność Luksusowej polega na stosowaniu do jej produkcji ziemniaków, a wódek produkowanych z ziemniaka jest bardzo niewiele. Cenią ten fakt nie tylko polscy konsumenci, ale również amerykańscy, bo do USA i Kanady eksportujemy jej od lat coraz więcej. Dla konsumentów z tych krajów wódka z ziemniaka to coś wyjątkowego. Dzisiaj należy do najłagodniejszych wódek produkowanych ze spirytusu neutralnego. Potwierdzają to ślepe testy, jakie są przeprowadzane zarówno wśród ekspertów, jak i konsumentów.
Absolut pochodzi z destylarni w Ĺhus w Szwecji i niezależnie od tego, w jakim miejscu na świecie ją pijemy, mamy pewność, że wszędzie ma ona ten sam, doskonały smak. Ogromny wpływ na jakość wódki Absolut mają proces produkcji i najlepszej jakości surowce, z których jest ona wytwarzana, m. in. pszenica ozima, siana późną jesienią przed pierwszymi mrozami, by mogła wyrosnąć wiosną. Na tym etapie dba się szczególnie o środowisko, minimalizuje stosowane nawozy i pestycydy. Wszystko po to, by uzyskać pełnowartościowe ziarno, idealne do produkcji wódki.
Wyjątkowe w wytwarzaniu wódki Absolut są nie tylko składniki, ale także sam proces produkcji. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza ona niezwykle nowoczesnym wszystkim etapom produkcji, szczególnie etapowi destylacji ciągłej, podczas której płyn krąży wśród serii kolumn setki razy, dochodząc do doskonałości.
I dalej będziesz się upierał przy "tajemniczym składniku" dolewanym w trakcie produkcji? Zwiedziłeś chociaż raz linię produkcyjną w gorzelni?
Pozdrawiam z kieliszkiem czystej w ręce