Metody walki z Kacem, zapobieganie zespołowi dnia następnego, najlepsze mikstury leczące kaca, sposoby na powrót do normalności w sobotę...
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Czym jest KAC?

Postautor: Kucyk » wtorek, 1 gru 2009, 11:18

To jak zatem powodować aby ilość CH3CHO zminimalizować? Oczywiście zmniejszenie spożycia jako metoda całkowicie odpada.
Ktoś twierdził, że picie pod ogórka konserwowego, albo grzybki z octu ma zbawczą siłę zmniejszania kaczora.
أسامة بن لادن

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5291
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Czym jest KAC?

Postautor: Zygmunt » wtorek, 1 gru 2009, 11:30

Prawda jest taka, że kac jest niesamowicie indywidualną sprawą i rozbija się o ilość enzymów, jaką każdy organizm jest w stanie wytworzyć.

Pomagać organizmowi możemy tylko obniżając wchłanianie alkoholu (np. wspomniany tłuszczyk).

Albo- możemy pomagać sobie, wypijając duże ilości wody- przed, w trakcie i po- zapobiegnie to odwodnieniu i zminimalizuje skutki kaca.

Pamiętajmy, że w trakcie tego całego odwadniania wypłukujemy z siebie elektrolity- warto więc po piciu zapodać sobie jedną butelkę jakiegoś Isostar'a czy Powerade'a- zawierają wszystkie elektrolity, glukozę, minerały.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Czym jest KAC?

Postautor: Kucyk » wtorek, 1 gru 2009, 11:44

Znalazłem pewien ciekawy artykuł. Za http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domow ... 60702.html

CH3CHO, czyli co za dużo, to niezdrowo

By zapobiec skutkom, trzeba poznać przyczynę. Śledząc losy alkoholu w organizmie, ustalmy, która z jego pochodnych wyrządza największe szkody.

Etanol (C2H5OH) - podstawowy składnik każdego trunku - zostaje wchłonięty w przewodzie pokarmowym. Niesiony strumieniem krwi dociera do wszystkich zakątków ciała. Zaledwie niewielka jego część opuszcza organizm (z wydychanym powietrzem lub... moczem) w takiej postaci, w jakiej do niego trafiła. Większość ulega złożonej obróbce biochemicznej w wątrobie. Enzym zwany dehydrogenazą alkoholową przekształca trafiający tam etanol w - uwaga - trujący aldehyd octowy (CH3CHO). Nim acetoaldehyd zdoła nam zaszkodzić, zwykle zamieniany jest przez inny enzym - dehydrogenazę aldehydową - w stosunkowo niegroźny kwas octowy (CH3COOH).

Która z tych substancji ma związek z kacem? Biochemicy typują aldehyd octowy. To jemu należy przypisać pierwsze objawy nudności i bóle głowy nękające nas nazajutrz. Tę właściwość acetoaldehydu wykorzystano m.in. w lekach odwykowych aplikowanych alkoholikom - antabus lub esperal blokują dehydrogenazę aldehydową. To sprawia, że aldehyd octowy gromadzi się w coraz większych ilościach. Efektem są ostre bóle głowy, nudności i wymioty tak dotkliwe, że nawet długoletni pijacy decydują się na zerwanie z nałogiem.

Kolejne dowody obciążające acetoaldehyd pochodzą z Japonii. Połowa mieszkańców tego kraju ma niekorzystną wersję genu dehydrogenazy aldehydowej. Skutek? - Już po kilku czarkach sake przeżywają męki takie, jakby wszyto im esperal - mówi Wayne Jones z Instytutu Medycyny Sądowej w Linkoeping (Szwecja).

CH3OH, czyli teoria klina

Jones, uważany za weterana badań nad biologicznymi skutkami nadużycia alkoholu, przeprowadził wiele eksperymentów, z których wynika, że to nie pochodne etanolu są głównym sprawcą kaca, lecz metanol (CH3OH). Ten silnie trujący alkohol obecny jest nie tylko w denaturacie (podobieństwo słowa "denaturat" do słowa "denat" można więc odczytać jako niezamierzoną przestrogę), ale też w bardzo wielu napojach wyskokowych. Dlatego to, co się pije, jest równie ważne jak to, ile się pije.

Jones jest autorem frapującego doświadczenia, w którym pojąc ochotników różnymi trunkami, porównywał nękające ich nazajutrz dolegliwości. - Najgorsze męczarnie powodowały napoje o największej zawartości metanolu. Pierwsze miejsce zajął burbon - amerykańska whisky. Objawy kaca słabły w kolejności: koniak, czerwone wino stołowe, rum, markowe czerwone wino, whisky, białe wino, gin, wódka oraz czysty spirytus. Ten ostatni przyprawiał co najwyżej o lekki ból głowy.

Już w 1987 r. Jones zauważył, że kac utrzymuje się długo po wydaleniu ostatnich produktów rozpadu etanolu. Nasila się zaś proporcjonalnie do ilości spożytego metanolu. Wykazał, że choć dehydrogenazy alkoholowa i aldehydowa uczestniczą w przemianie obu alkoholi, to jednak etanol rozkładany jest dziesięciokrotnie szybciej. Co więcej, okres metabolizowania metanolu zbiega się z najbardziej przykrymi objawami kaca. Jak je osłabić? Strzelić klina. Dostarczenie organizmowi niewielkiej dawki etanolu zahamuje na pewien czas rozkład metanolu. Dlaczego? Bo obie dehydrogenazy priorytetowo traktują etanol; dopiero gdy się z nim uporają, biorą się do metanolu. Z tego względu etanol stosuje się jako odtrutkę przy zatruciach metanolem. Klin sprawia, że metanol rozkładany jest stopniowo, dzięki czemu najbardziej szkodliwy produkt jego metabolizmu - kwas mrówkowy (HCHO) - gromadzi się w mniejszych ilościach. To zaś łagodzi objawy kaca.

Jones zwraca uwagę również na inny związek blokujący przemianę metanolu. To 4-metylopirazol, chyba najbardziej niedoceniany środek zapobiegający objawom kaca. Jak skuteczny? W 1993 r. uczeni z uniwersytetu w Monachium zażyli niewielką dawkę tego specyfiku i popili go sporą ilością wiśniówki. - Było jej wystarczająco dużo, by "uziemić" nas na tydzień. Skończyło się niewielkim bólem głowy - wspomina Thomas Gilg, jeden z uczestników eksperymentu.
أسامة بن لادن


3rob
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 18 maja 2009, 21:45
Załączniki
Re: Czym jest KAC?

Postautor: 3rob » środa, 2 gru 2009, 00:20

Kolego @Zygmunt, napisałem w nawiasie ponieważ nie wiedziałem co dokładnie wytwaza nasz organizm na obrone przed działaniem alkoholu.
Biologiem rzeczywiscie nie jestem.
Przytoczyłem Wam wypróbowany sposób. Czasami najprostsze rozwiazania są najlepsze wiec skoro i tak pijemy to dlaczego nie spróbować :) Kac był, jest i będzie, nie Tacy biolodzy sie tym zajmują i nic narazie dobrego nie wymyslili.
Pozdrawiam
3rob

Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Czym jest KAC?

Postautor: Juliusz » piątek, 4 gru 2009, 18:33

Pijemy. Pijemy dużo. Pijemy za dużo!

Nasz ogranizm to przepiękne 'urządzenie' i umie dawać sobie radę z najprzeróżniejszymi metodami nadużywania... ALE jak przesadzimy to ten piękny organizm czasem daje zadu.

Jeśli mówimy o kwestii personalnej reakcji naszego organizmu na alkohol to jest tu pewna 'tejemniczka'.

Zasadniczą rolę gra tu nasza waga i zdrowie - duży chłop czy baba = duża wątroba, nerki, trzustka, mięśnie.

Owe pijanie oliwy, rosołów, i innych bardziej lub mniej bogatych 'żarełek' też jest kwestią personalną ale pozostaje zwykła możliwość naszego organizmu (wątroba, nerki, trzustka...) aby pozbyć się substancji, która nie jest nam naturalną.

Żadne 'metody' picia oliwy, jedzenia flaków itp. nie mają żadnego wpływu na zdolność naszego indywidualnego organizmu na 'przerobienie' danej ilości wprowadzonego alkoholu. może np. we flakach jest więcej czegoś tam ale ciągle zostaje nam nasz wątróbka.

Ważną rolę odgrywa tu rodzaj alkoholu, który 'wprowadzamy' czyli dodatków zawartych w trunkach.

Dobry bimberek - DOBRY - zazwyczaj ma mniej problemów z bycia wydalonym przez nasz organ niż podły lub bogata kolorowa wódzia/likier.

Jako doświadczenie można próbować pić piwo popijając wódką, potem rumem, potem Tiamaria. Dokładnie liczyć co się pije a potem notować rodzaj i długość kaca.

W komercjalnych trunkach jest wiele dodatków, smaków, zapachów, które jako obce substancje chemiczne muszą też być jakoś wydalone przez nasz biedny organizm = suma różnych organów.

Bardzo ważny element to kwestia czy np. palimy papierosy. Ważny element to środowisko, w którym pijemy... ilość tlenu itp.

Potem przychodzą podstawowe sprawy jak mikroelementy, witaminy itp. które bardziej zyżywane w czasie przerabiania alkoholu i dodatków (nasz ogólny system odżywiania)...


Wiadome jest, że witamina z grupy 'B' jest zużywana; tak samo witamina 'C' i kto wie jakie inne... Sok pomarańczowy, pomidorowy ...


Woda (co sugeruje kolega Zygmunt) jest bardzo ważna, elektrolity kolejna sprawa (czemu balsamem na kac jest piwo? ogórki , kiszone inne naturalne kwasy?).

Odpowiedź na kaca jert w zasadzie jedna = uważać ile się pije = UMIARKOWANIE.

Może biolodzy gdzieś tam coś szukają ale jest to bardzo wątpliwe - jest już wiadomo co jest najlepszą metodą na zapobieganiu kacowi - mniej pić

Juliusz
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.


zenonkosa
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 2 sty 2010, 17:31
Załączniki
Re: Odmiany KACa

Postautor: zenonkosa » czwartek, 8 lip 2010, 12:44

Może kogoś zainteresuje, mam nadzieje, że w odpowiednim temacie trafiłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Piwosz
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 20:07
Załączniki
Re: Czym jest KAC?

Postautor: Piwosz » niedziela, 1 sie 2010, 20:15

Drodzy biesiadnicy. A czy ktoś mi powie, dlaczego nikt jeszcze nie wynalazł po prostu czegoś, aby wywalić z organizmu ten aldehyd octowy?

Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Czym jest KAC?

Postautor: Maciej_K » niedziela, 1 sie 2010, 22:47

Hmm... Natura wynalazła wątrobę. Ludzie - dializę. Jeśli koledze chodziło o jakąś tabletkę, którą się łyka i po chwili kac znika - to też wymyślono. 2KC dla delikatnych, dłużej działająca, i KCN - dla odważnych, błyskawicznie przynosząca ukojenie.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Czym jest KAC?

Postautor: olo 69 » sobota, 7 sie 2010, 07:13

Spożyty alkohol wypłukuje z naszego organizmu składniki mineralne.
I na drugi dzień po wypiciu należy dostarczyć sobie pewną ilość tych składników.
W moim przypadku bardzo dobrze sprawdza się preparat o nazwie Gastrolit.
Szklanka wody z tym proszkiem plus wit.C wypita rano znacznie zmniejsza objawy kaca w ciągu dnia.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

dziad borowy
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: calvados
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Najlepsze na kaca jest...

Postautor: dziad borowy » środa, 15 sie 2012, 13:01

Po mojemu należało by zacząć od tego, czym kac tak naprawdę jest? Czy jest to zaburzenie gastryczne?
Moja teoria jest taka:
Alkohol obniża ciśnienie krwi, organizm posiada zdolności adaptacyjne, więc po kilku godzinach picia, reguluje ciśnienie do normalnego. W momencie kiedy alkohol zostaje zmetabolizowany ciśnienie wzrasta, i znów potrzeba kilku godzin na przystosowanie się organizmu do pracy bez alkoholu.
Uzupełnienie niedoboru klinikiem powoduje ulgę.
Natomiast mocna kawa ( w moim przypadku ) powoduje jeszcze większy hardcor`e.
Picie w górach? wiadomo niższe ciśnienie atmosferyczne.
Glukoza? łatwo przyswajalny pokarm, czyli również obniżenie ciśnienia.
Naturalnym środkiem obniżającym ciśnienie jest czosnek, ewentualnie sporządzane na jego bazie tabletki Oxycardil.
Różnica pomiędzy Vistulą, smirnowem i Jasiem wędrowniczniem?
Vistula-etanol syntetyczny
Smirnow-etanol rektyfikowany
Jasiu- etanol destylowany
Co z trgo wynika? zawartość alkoholi niższych , wolniej metabolizowanych przez organizm. Wolniejszy metabolizm, rozłożone w czasie zejście ze stanu błogiego i czas dla organizmu na wyregulowanie pompki...
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Najlepsze na kaca jest...

Postautor: mtx » środa, 15 sie 2012, 13:11

No dobra przyjmijmy, że to chodzi o ciśnienie, ale jak wytłumaczysz to, że po sklepowej
"wódzie" kac jest a po swojskiej kaca nie ma?

Awatar użytkownika

dziad borowy
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: calvados
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Najlepsze na kaca jest...

Postautor: dziad borowy » środa, 15 sie 2012, 13:26

My mimo wszystko na półkach teoretycznych produkujemy bardziej whisky. Gorzelnia ma prawdziwe półki, w dodatku urobek poprawia chemiczne substancjami utleniającymi.
Walnij do okowitki perhydrolu i kac jak malowany.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie

Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: Najlepsze na kaca jest...

Postautor: pokrec » środa, 15 sie 2012, 15:50

No, Dziadzie Borowy, jak na razie, to na tym forum były prezentowane chromatogramy urobku z kolumn domowych. Bez chemii. Efekt jest taki, że nasz urobek jest... czystszy od tych komercyjnych.
To, czy półki są teoretyczne, czy rzeczywiste nie ma większego znaczenia dla procesu rektyfikacji. Półki rzeczywiste są po prostu chyba tańsze od kilkudziesięciu/set litrów wypełnienia kilkumetrowych kolumn i może mają większą wydajność (trudniej jest zalać kolumnę z półkami rzeczywistymi, o ile to w ogóle jest możliwe). Ponadto kolumnę z półkami rzeczywistymi łatwiej jest umyć w razie czego, wystarczy porządnie przepłukać, wypełnienie trzeba by wyciągać i myć w kadzi.
Faktem jest, że przemysłowo surówkę się poprawia chemią na potęgę, czego my unikamy.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Najlepsze na kaca jest...

Postautor: mtx » środa, 15 sie 2012, 16:09

dziad borowy pisze:My mimo wszystko na półkach teoretycznych produkujemy bardziej whisky

Oj kolego z takimi wpisami to bym uważał bo jeszcze ktoś pomyśli, że albo nie wiesz co piszesz
albo (co gorsze) uwierzą w to...
Na kolumnie z półkami teoretycznymi otrzymujemy czysty spirytus, bezzapachowy, 96%-owy,
mocny spirytus klasy lux i o wiele lepszy niż taki ze sklepu.
Whisky otrzymujemy tylko przy destylacji prostej na pot-stillu, a obojętnie jaki nastaw wlejesz
do kotła i przepuścisz przez kolumnę to i tak zawsze wyjdzie czyściutki spirytus.
Co do chemi to się zgodzę - sklepowa jest tym naładowana po brzegi i ma się po niej kaca
a swojska nie jest na chemi i kaca nie ma ;)
Alkohol jest alkoholem więc Twoja teoria o ciśnieniu nie do końca potwierdza to co jest faktem,
bo wg. tego co napisałeś (alkohol i ciśnienie) to po swojskiej też powinien występować kac, a
nie występuje więc ja twierdze, że nie chodzi o ciśnienie + alkohol tylko o alkohol + chemie
której w domowych destylatach nie znajdziesz i tylko przez to kaca się nie ma.

Awatar użytkownika

dziad borowy
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: calvados
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Najlepsze na kaca jest...

Postautor: dziad borowy » czwartek, 16 sie 2012, 08:03

Na poparcie mojej tezy, iż alkohol ma wpływ na układ krwionośny:
http://alkohole.w.interia.pl/dzialanie.html
Znajduje się tam zdanie: "rozszerza naczynia krwionośne... przyspiesza tętno i podnosi Ciśnienie.." czyli totalne rozchwianie, więc im szybsze zmiany zawartości alkoholu we krwi tym organizm bardziej rozchwiany. Porównał bym ta sytauację do stabilizacji kolumny :roll:
BTW: POKREC@> mógłbyś podlinkować swój post tymi chromatogramami bo się nie potrafię dogrzebać.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie

Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: Najlepsze na kaca jest...

Postautor: pokrec » czwartek, 16 sie 2012, 09:18

A proszę bardzo, ten wątek:
post45514.html
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Najlepsze na kaca jest...

Postautor: mtx » czwartek, 16 sie 2012, 10:32

dziad borowy pisze:Alkohol obniża ciśnienie krwi

A teraz piszesz, że:
Znajduje się tam zdanie: "rozszerza naczynia krwionośne... przyspiesza tętno i podnosi Ciśnienie.."

Troszkę się więc w tej Twojej tezie gubię ;)
Ale nadal nie rozumiem zależności między ciśnieniem a kacem, bo przecież kiedy pijesz
swojskie to też ciśnienie "skacze" a kaca brak. Ja ciągle będę się upierał, że jednak bardziej
chodzi o chemie zawartą w sklepowej wódce niż o rozchwianie organizmu spowodowane
skokami ciśnienia.

A teraz choć "wcześnie" jeszcze to zdrówko :piwo:

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5291
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Najlepsze na kaca jest...

Postautor: Zygmunt » czwartek, 16 sie 2012, 10:57

Znajduje się tam zdanie: "rozszerza naczynia krwionośne... przyspiesza tętno i podnosi Ciśnienie.." czyli totalne rozchwianie, więc im szybsze zmiany zawartości alkoholu we krwi tym organizm bardziej rozchwiany.


Kawa też, a po kawie kaca nie masz...

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

dziad borowy
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: calvados
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Najlepsze na kaca jest...

Postautor: dziad borowy » czwartek, 16 sie 2012, 20:41

mtx1985 pisze:
dziad borowy pisze:Alkohol obniża ciśnienie krwi

A teraz piszesz, że:
Znajduje się tam zdanie: "rozszerza naczynia krwionośne... przyspiesza tętno i podnosi Ciśnienie.."

mtx1985 pisze:Troszkę się więc w tej Twojej tezie gubię ;)
Ale nadal nie rozumiem zależności między ciśnieniem a kacem, bo przecież kiedy pijesz
swojskie to też ciśnienie "skacze" a kaca brak. Ja ciągle będę się upierał, że jednak bardziej
chodzi o chemie zawartą w sklepowej wódce niż o rozchwianie organizmu spowodowane
skokami ciśnienia.


Kofeina zawarta w kawie podnosi ciśnienie zwężając naczynia krwioniśne, po kawie raczej nikt nie robi się senny, a po alkoholu?... Różnie to bywa. Wszystko zależy czy stężenie we krwi właśnie wzrasta , czy akurat spada i jak szybko to się dzieje.
Nie znam tego mechanizmu od strony biomedycznej, bazuję jedynie na obserwacji swojego organizmu. Normalnie rano bez kawy nie funkcjonuję, a po spożyciu, budzę się najdalej popięciu godzinach i mnie nosi po podwórku. Gdy wypiłem kiedyś z przyzwyczajenia rano kawę po ostrych baletach to żyły mi było widać na skroniach i dziewczyny chciały dzwonić po karetkę. Pół szklany wciągu 10min mnie ustabilizowało i co godzinkę każda następna dawka o połowę mniejsza.
Badanie alkomatem na drugi dzień po sklepowej i domowej wychodzi zupełnie inaczej, po takich samych ilościach, domowa siedzi w organiźmie znacznie dłużej.
Stąd moje wnioski że zbyt szybkie znikanie alkoholu z organizmu, powoduje jego protest.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie

Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 230
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 20:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Czym jest KAC?

Postautor: Agneskate » piątek, 17 sie 2012, 16:32

@ dziad borowy ta odp. to chyba jest do Zygmunta? Mtx1985 raczej o kawie nie pisał.
Pozdrawiam Aga


Wróć do „KAC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości