Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
qwerty01
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 06:30
Załączniki
Czym jest biały szum w winie

Postautor: qwerty01 » sobota, 24 sie 2019, 14:47

Witam.
Mam pytanie odnośnie białego "szumu" na górze wina. Wygląda jak osad, ale unosi się na górze wina (nie jak pleśń, ale unosi się w górnej warstwie wina). Najlepiej jest widoczny podczas przelewania wina. Na 100% nie są to drożdże, bo teraz jestem w fazie klarowania. Zaobserwowałem to coś w różnych winach.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

freek
50
Posty: 92
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Czym jest biały szum w winie

Postautor: freek » niedziela, 25 sie 2019, 13:18

Zapodaj zdjecie bo tak to możemy gdybać i gdybać


Autor tematu
qwerty01
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 06:30
Załączniki
Re: Czym jest biały szum w winie

Postautor: qwerty01 » niedziela, 25 sie 2019, 15:06

Akurat parę min po przelaniu znika. Jest to taka biała mgiełka. Pojawia się także w zabutelkowanym winie. Akurat teraz nie jest widoczna, abym mógł zrobić zdjęcie. :(


eldier
650
Posty: 662
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Czym jest biały szum w winie

Postautor: eldier » poniedziałek, 26 sie 2019, 11:11

Mówisz o czymś takim jak biała błonka na długo stojącej herbacie?
Coś podobnego do tego:
biale-cos-na-powierzchni-wina-t16865.html

Awatar użytkownika

freek
50
Posty: 92
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Czym jest biały szum w winie

Postautor: freek » poniedziałek, 26 sie 2019, 16:54

Jeżeli to wino O którym piszesz miało rodzynki w składzie lub śliwki suszone lub inne w ten sposób preparowane to może to być osad tłuszczowy, też tak miałem, wtedy ostrożnie ściągasz winko spod tego , lub mozes spróbować zebrać to papierem kuchennym takim w płatkach. Oczywiście w takim przypadku wino jest jak najbardziej dobre, to tylko estetyka. Jeżeli natomiast wygląda to tak jak na zdjęciu w temacie zapodanym wyżej to zdecyduj sam. Pozdro


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości