-
-
-
Autor tematu - Posty: 489
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Mam w kegu 30l dwie grzałki 1400+2000W i próbowałem nimi pracować bez regulatora ale 1400 była za słaba a 2000 za mocna a obie gotowały wsad i leciał zawsze gorszy produkt niż z kega grzanego od spodu. Kupiłem więc regulator Pamel PRD2Z i kombinowałem jakby tu połową mocy 3400 zrobić robotę no i leci kicha. Mam nastaw z jęczmienia i zrobiłem jazdę na dwa sposoby. Użycie grzałek w kegu wyraźnie pogarsza zapach i smak. Czy ja coś robię nie tak czy te grzałki jakieś za ostre ?
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 5344
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
To jeszcze opisz resztę sprzętu. Gotowałeś z ziarnem, czy klarowne?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Gotowałem już różne dziwa, tylko dwa razy mi się przypaliło- gęsta pulpa brzoskwiniowa i pulpa z czarnego bzu.
Całe ziarna bez problemu post57429.html#p57429
Oczywiście nigdy nie przesadzam z gęstością wsadu, to tylko grzałki. Mąki nie próbowałem, ale raczej nie ma sensu tego robić.
Smak mnie zadowala, choć szukając ulepszeń jestem w trakcie prac nad bełkotką. Niestety zblokowały mnie właśnie grzałki- przeznaczone nie pasują, muszę kupić nowe.
Całe ziarna bez problemu post57429.html#p57429
Oczywiście nigdy nie przesadzam z gęstością wsadu, to tylko grzałki. Mąki nie próbowałem, ale raczej nie ma sensu tego robić.
Smak mnie zadowala, choć szukając ulepszeń jestem w trakcie prac nad bełkotką. Niestety zblokowały mnie właśnie grzałki- przeznaczone nie pasują, muszę kupić nowe.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
Autor tematu - Posty: 489
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Czyste było żadnych ziaren, do kega rura 100cm z wypełnieniem zmywaki plus gres marmurowy(mój patent, nieźle działa) do rury głowica z ZP nie podłączone, odstojniczek malutki i chłodnica . W odstojniczku niewiele się zbierało. To niby spalenizną nie leci tylko takim przegotowanym
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 40
- Rejestracja: czwartek, 26 sty 2012, 09:22
- Krótko o sobie: koneser domowych wyrobów :)
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Góry
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Witam
Mam ten sam problem z grzałką 2000 i 1400 zbiornik 50 litrów. Wsad nawet gdy jest wyklarowany z kolumny wychodzi śmierdzący przypalenizną. Proces prowadzę w ten sposób że rozgrzewam obiema na max a potem zanim zaczyna się gotować zostawiam tylko jedną grzałkę. Ten sam wsad podgrzewany taboretem gazowym wychodzi ok.
Mam ten sam problem z grzałką 2000 i 1400 zbiornik 50 litrów. Wsad nawet gdy jest wyklarowany z kolumny wychodzi śmierdzący przypalenizną. Proces prowadzę w ten sposób że rozgrzewam obiema na max a potem zanim zaczyna się gotować zostawiam tylko jedną grzałkę. Ten sam wsad podgrzewany taboretem gazowym wychodzi ok.

-
Autor tematu - Posty: 489
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Moja teoria na temat tych grzałek jest taka że osiągają one za wysoką temperaturę pomimo zanurzenia w cieczy. Stąd bąble pary i przypalanie, Nie bez powodu kolega Cezary pisze że do swoich aparatur zamawia specjalne wykonanie grzałek(pewnie mniejszą moc na 1cm powierzchni). Ja próbuję to obejść załączając 3,5KW na 51 procent mocy w kegu 30 i idzie to całkiem dobrze choć regulator od Pamelu na razie robi mnie trochę w balona i działa niestabilnie.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Może po prostu pokażecie swoje grzałki?
Moje są dedykowane do pralek i nie mam z nimi naprawdę żadnego problemu.
Przy strippie grzeję non stop 2000W i nie zauważyłem przy rzadkich wsadach ani cienia przypalenia, czasem przy rektyfikacji robi się osad od twardej wody, ale schodzi potraktowany gąbką i płynem do naczyń.
Moje są dedykowane do pralek i nie mam z nimi naprawdę żadnego problemu.
Przy strippie grzeję non stop 2000W i nie zauważyłem przy rzadkich wsadach ani cienia przypalenia, czasem przy rektyfikacji robi się osad od twardej wody, ale schodzi potraktowany gąbką i płynem do naczyń.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
Autor tematu - Posty: 489
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Moja ma 1400+2000 wkręcona w 5/4 cala i zakupiona chyba w stalówka sklep Wygląda dokładnie jak te 2x2000 a sterowanie tym mam sobie zrobione, na foto jeszcze bez regulatora(miała wystarczyć 1400 a 2000 na rozruch )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 1332
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Ja miałem kiedyś zwykłe grzałki od czajnika elektrycznego (2kw) w garze 10l, grzałem
w tym nastawy pełną mocą (na rozgrzanie. potem przez regulator) i nawet nie było śladu,
zapachu czy smaku spalenizny... Więc nie wiem o co może Wam koledzy chodzić...
w tym nastawy pełną mocą (na rozgrzanie. potem przez regulator) i nawet nie było śladu,
zapachu czy smaku spalenizny... Więc nie wiem o co może Wam koledzy chodzić...

-
Autor tematu - Posty: 489
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Bo to nie tyle spalenizna co posmak a i procent niższy leci . Jak grzeję od spodu mam kilka procent więcej i nie ma tego dziwnego posmaku, dlatego uważam że to grzałki za ostre, Wy własnie macie grzałki dobierane aby nie gotowały (od pralek np). A te po prostu ktoś musiał wykonać inaczej i dlatego one przegotowują wsad lokalnie. Tak myślę bo widać że niewielu ma ten problem ale ciekawe że mój zestaw 1400 +2000 i kolegi powyżej taki sam sprawiają problemy.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 1146
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
A możesz napisać jak klarujesz swój zacier?? Czy przed wlaniem do kega jest krystaliczny?? Jeśli w płynie jest osad lub cząstki ze zboża to wcale się nie dziwię, że możesz mieć posmak spalenizny. Każda grzałka rurkowa większej mocy będzie przypalała zboże. Zrób sobie kocioł z płaszczem.
Swoją drogą jeśli masz grzałkę 1,4+2KW to nie kupiłeś jej u mnie.
Swoją drogą jeśli masz grzałkę 1,4+2KW to nie kupiłeś jej u mnie.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Kula tu mnie zaniepokoiłeś... Za pozwoleniem przyłącze się do tematu.
Jeśli będę robił piwo to znaczy zacierał, grzałki będą przypalać? Oczywiście ziarna "słód" nie będą miały styku z grzałkami jedynie brzeczka.
Jeśli będę robił piwo to znaczy zacierał, grzałki będą przypalać? Oczywiście ziarna "słód" nie będą miały styku z grzałkami jedynie brzeczka.

Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
- Posty: 5344
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
W kotle warzelnym mam dwie 2kW LWD i jestem zadowolony. W zaciernym też można mieć grzałki, ale ULD (ultra low density), więc już na zamówienie i drogie. Maja bardzo dużą powierzchnię i nie przypalają zacieru.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Te co mam od Ciebie będą grały? jeszcze ich nie użyłem...
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
- Posty: 5344
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Będą.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Oki 

Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
- Posty: 4879
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Mam grzałki jak na zdjęciu w jednym z poprzednich postów . Ich układ to 2000+2000W.
Dopóki nie miałem płaszcza grzałem wsady od środka.
Nawet jak miałem tylko zgrubnie przefiltrowany nastaw śliwkowy czy jabłkowy nigdy mi się nie przypaliło.
Warunek - grzanie małą mocą. Ja osobiście owocówki grzeję zawsze ( nawet teraz jak mam płaszcz) mocą maksymalnie 1KW ( czyli po 500W na grzałkę ).
Dopóki nie miałem płaszcza grzałem wsady od środka.
Nawet jak miałem tylko zgrubnie przefiltrowany nastaw śliwkowy czy jabłkowy nigdy mi się nie przypaliło.
Warunek - grzanie małą mocą. Ja osobiście owocówki grzeję zawsze ( nawet teraz jak mam płaszcz) mocą maksymalnie 1KW ( czyli po 500W na grzałkę ).
-
Autor tematu - Posty: 489
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
No i w tym cała sprawa, teraz jak mam regulator to grzeję mała mocą i jest ok.
Co do pochodzenia grzałek kolego Kula to masz rację, sprawdziłem , są zakupione gdzie indziej choć zewnętrznie dokładnie takie jak w Twoim sklepie. Myslę że wykonał je ten sam producent.
Co do pochodzenia grzałek kolego Kula to masz rację, sprawdziłem , są zakupione gdzie indziej choć zewnętrznie dokładnie takie jak w Twoim sklepie. Myslę że wykonał je ten sam producent.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 40
- Rejestracja: czwartek, 26 sty 2012, 09:22
- Krótko o sobie: koneser domowych wyrobów :)
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Góry
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Moja grzałka w komplecie 1,4 i 2 KW kupiona została u "plipek1" ponoć są od "Kula". Zresztą nie spotkałem się nigdzie na necie kto sprzedaje te grzałki poza "Kula".
I tak jak pisałem we wcześniejszym poście, klarowny wsad grzeje w kegu 50l. Rozgrzewam obiema a jak zaczyna dochodzić do 70 podtrzymuje grzałką 1,4 czy 2KW wychodzi z zapachem spalenizny. Grzałka praktycznie nówka bo dopiero skombinowałem zbiornik.
I tak jak pisałem we wcześniejszym poście, klarowny wsad grzeje w kegu 50l. Rozgrzewam obiema a jak zaczyna dochodzić do 70 podtrzymuje grzałką 1,4 czy 2KW wychodzi z zapachem spalenizny. Grzałka praktycznie nówka bo dopiero skombinowałem zbiornik.
-
- Posty: 1272
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Załączniki
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?
Ogólnie rzecz biorąc, te grzałki które są w sprzedaży mają powierzchniową moc obciążeniową (PMO) na poziomie 8-10 W/cm2. I te będą przypalać cząsteczki stałe zawarte w zacierze. Można zamówić grzałki, dla których wskaźnik ten będzie na poziomie 2-3 W/cm2 i wtedy nie mamy problemu z przypalaniem nawet gęstych zacierów grzejąc pełną mocą.
Aby uniknąć przypalenia przy zastosowaniu grzałek o dużej PMO należy za pomocą regulatora tak obniżyć moc grzania aby ten wskaźnik zawierał się w granicach 2-3 W/cm2.
A jak to wygląda w praktyce:
Mamy grzałkę 4000W o PMO 9 W/cm2. Jeżeli chcemy obniżyć do np 2,5 W/cm2 bez ryzyka przypalenia to wypadkowa moc grzałki wyniesie nam wtedy około 1100W przy napięciu około 121V. Do prowadzenia procesu potrzebujemy dajmy na to 2000W. I tu zaczyna się konflikt, za mała moc aby kolumna pracowała na 100% swoich możliwości.
Jedynym rozsądnym wyjściem byłoby dołożenie jeszcze następnej grzałki 4000W lub zamówienie o wiele droższej o PMO 2-3 W/cm2.
Aby uniknąć przypalenia przy zastosowaniu grzałek o dużej PMO należy za pomocą regulatora tak obniżyć moc grzania aby ten wskaźnik zawierał się w granicach 2-3 W/cm2.
A jak to wygląda w praktyce:
Mamy grzałkę 4000W o PMO 9 W/cm2. Jeżeli chcemy obniżyć do np 2,5 W/cm2 bez ryzyka przypalenia to wypadkowa moc grzałki wyniesie nam wtedy około 1100W przy napięciu około 121V. Do prowadzenia procesu potrzebujemy dajmy na to 2000W. I tu zaczyna się konflikt, za mała moc aby kolumna pracowała na 100% swoich możliwości.
Jedynym rozsądnym wyjściem byłoby dołożenie jeszcze następnej grzałki 4000W lub zamówienie o wiele droższej o PMO 2-3 W/cm2.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Wróć do „Problemy destylacyjne”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości