Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Kamyk12
20
Posty: 27
Rejestracja: niedziela, 30 lip 2017, 18:18
Załączniki
Czy to słaby słód?

Postautor: Kamyk12 » środa, 21 sie 2019, 11:44

Witam!
Mam mały problem. Chodzi o słód pilzneński Zero. Aby zatrzeć niesłodowany jęczmień muszę dać 50% słodu i 50% zboża niesłodowanego. Przepisy podają mniejszą ilość np: 1,5 kg słodu na 6-8 kg niesłodowanego. Tak też robiłem w tamtym roku, i zacierało się szybko i w 100%. Teraz taka proporcja nie przerabia całej skrobi, dopiero proporcja pół na pół działa. Co może być przyczyną słabej siły diastatycznej tego słodu? Sprzedawca zarzeka się, że słód jest śrutowany zaraz przed wysyłką i w tym momencie ma 2 tyg. Robiłem różne próby z ilością wody i temperaturami, ale taka proporcja nie pozwala zatrzeć 100% skrobi.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Mrzon
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Załączniki
Re: Czy to słaby słód?

Postautor: Mrzon » środa, 21 sie 2019, 19:53

Witam sprawdź termometr jeżeli masz nie elektroniczny czy czasem nie przekłamuje raz tak miałem z Al France. Jeżeli nie to trzeba szukać innego pomysłu najlepiej slod kupować z sklupu piwowarskiego nie podam bo nie wiem czy wolno Pzdr


kwik44
700
Posty: 743
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Czy to słaby słód?

Postautor: kwik44 » czwartek, 22 sie 2019, 09:43

Termometr to faktycznie pierwszy podejrzany ;) Domowy słód w ilości 20% zacierał mi wszystko w pół godziny. W teorii wystarczy 5%. Druga rzecz to możesz spróbować skleikować skrobię z jęczmienia siesłodowanego i jak ostygnie dodać słodu. No chyba że w słodowni coś sknocili i cała partia jest "nie teges"


Autor tematu
Kamyk12
20
Posty: 27
Rejestracja: niedziela, 30 lip 2017, 18:18
Załączniki
Re: Czy to słaby słód?

Postautor: Kamyk12 » czwartek, 22 sie 2019, 16:26

Panowie sprawdziłem termometr porównując z bardzo dokładnym termometrem laboratoryjnym. Odchyłki są rzędu +- 0,2 stopnia w zależności od charakterystyki termoelemetu.


Mrzon
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Załączniki
Re: Czy to słaby słód?

Postautor: Mrzon » czwartek, 22 sie 2019, 18:46

W takim razie kupić słód z innego miejsca oraz z innej słodowni i sprawdzić czy będzie taka sama sytuacja. Napisz skąd masz słód jekieś dokładniejsze i do. Pzdr


Autor tematu
Kamyk12
20
Posty: 27
Rejestracja: niedziela, 30 lip 2017, 18:18
Załączniki
Re: Czy to słaby słód?

Postautor: Kamyk12 » piątek, 23 sie 2019, 10:26

Słód PILZNEŃSKI Viking Malt ze słodowni Strzegom.
Aukcja sprzedawcy Deptana.


Mrzon
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Załączniki
Re: Czy to słaby słód?

Postautor: Mrzon » piątek, 23 sie 2019, 18:57

W takim razie musisz zakupić inny podstawowy z bruntala weyermana czy faceta wszystkich używałem łącznie ze strzegomskim i na niego pojawiały się od czasu do czasu info od kolegów piwowarów że może być różnie nie będę pisał bo to nie ten temat ale spróbuj zmienić na inny kup od razu 5kg i jak nie masz srutownika czy gniotownika to kup ześrutowany. Zrób jeszcze raz w takich samych proporcjach i powinno być jasne. Na razie więcej do głowy mi nie przychodzi.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości