Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:27
Załączniki
Czy to ma sens?

Postautor: bombel6622 » sobota, 21 lis 2020, 09:43

Witam. Do tej pory działałem na PS i robiłem zaciery z kukurydzy lub słodów. Teraz zaczynam przygodę z aabratek. Większość ludzi na tej kolumnie robi głównie z cukrówki. Gdybym chciał łączyć np. zatarcie słodu żytniego i dołożenie cukru lub glukozy do nastawy czy to ma sens i poprawi jakość i smak finalny? Czy słód będzie wyczuwalny? Może macie jakieś pomysły na nastawy na aabratek? I czy konieczna jest podwójna destylacja?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

patrzal
100
Posty: 145
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Czy to ma sens?

Postautor: patrzal » sobota, 21 lis 2020, 09:55

Koncepcyjnie wydaje się to podobnie do Łatwego Kwaśnego Zacieru Wujka Jessie: latwy-kwasny-zacier-wujka-jessie-kukurydza-t212.html?hilit=%C5%82kzwj, także na moje niewprawne oko ma duże szanse działać.
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie

Awatar użytkownika

psotamt
800
Posty: 811
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Czy to ma sens?

Postautor: psotamt » sobota, 21 lis 2020, 11:06

bombel6622 pisze:Może macie jakieś pomysły na nastawy na aabratek?
Zasadnicze pytanie: co chcesz otrzymać?
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell


rozrywek
2000
Posty: 2183
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy to ma sens?

Postautor: rozrywek » sobota, 21 lis 2020, 12:59

Nie. Sensu w tym nie widzę.
Po co się tak napracować z zacieraniem aby to potem spartolić cukrem?

Jak to pomysły na aabratek?
Przecież to tylko sprzęt. Pomysły to można mieć na nastaw, ew na finalny produkt.
Chcesz budować drogę dla samochodu czy kupujesz ssmochód dostosowany do rodzaju dróg?

Aabratek to terenówka. Pojedzie po bezdrożach i po asfalcie.
Bezdroża (czyt: ps) włączasz bieg terenowy ( wyłączasz reflux) i jedziesz.
Asfalt =reflux z wypełnieniem.
Tryb drogowy. Przełączasz i gładko jedziesz.

Nie kombinuj z tym cukrem.
Wiesz ile osób tutaj robi cukrówki dlatego że mieszka w bloku, nie ma technicznych możliwości pobawienia się słodem? W ciul osób marzy aby mieć komórkę, piwnicę, rancho.

A ty masz takie możliwości to korzystaj z nich.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

defacto
1000
Posty: 1047
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Czy to ma sens?

Postautor: defacto » poniedziałek, 23 lis 2020, 07:15

Serwus
Szkoda paprać zacieru zwykłym cukrem. Jeśli Blg chcesz podbić, słodu jeczmiennego dodaj.
Moim zdaniem niema to sensu.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości