Czy ten trójniak pracuje poprawnie?

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
interfire
20
Posty: 20
Rejestracja: piątek, 23 gru 2022, 14:04

Post autor: interfire »

Trójniak 10,8 litra na miodzie syconym + 20g kwasku cytrynowego. Drożdże zamojskich. Pożywka to "Pożywka winiarska Browin z witaminą B". Blg początkowe: 35. Matka drożdżowa wcześniej przygotowana zgodnie z instrukcją dodałem prosto do balonu z brzeczką razem z pożywką około 6-7 g. Po dwóch dniach ruszyła fermentacja burzliwa, potrwała sobie ze 2 dni, potem zwolniła, po tygodniu już nie było żadnego ruchu w rurce. Cały następny tydzień cisza, ale jak się spojrzało do środka, to widać było pianę i unoszące się bąbelki. Więc zlałem to znad osadu. (Wydaje mi się że to był błąd). Zmierzyłem przy okazji blg, było około 21-22. Miałem chwile strachu bo po wlaniu płynu z powrotem do balona wyglądał tak jakby wogóle nie było w nim drożdży, nic żadnej pracy, powierzchnia płaska jak lustro. Ale na następny dzień wróciła piana, jak i też bąbelki jak widać na zdj:
https://drive.google.com/file/d/1aLCAmR ... ydkq_/view
Zawiesiłem wtedy cukromierz na nitce: https://drive.google.com/file/d/1aTbTUz ... sp=sharing by obserwować czy jest jakiś spadek blg. I tak jak pokazywał około 16, tak po tygodniu(jak piszę tego posta) jest dokładnie tyle samo... wydaje mi się że pomiar jest przekłamany ze względu na gumkę z nitkę, no ale jak drożdże przerabiały by cukier na alkohol, to chyba widzielibyśmy spadek? Mija 3 tygodnie od nastawienia, chyba jest tam wciąż 21 blg i czarno to widzę. Co o tym myślicie?

Wiem, że popełniłem jeszcze błąd: nie dodałem pożywki po spadku o 10 blg. Może teraz powinienem dodać?
koncentraty wina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”