Czy taka ilość drożdży wystarczy?

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: bombel6622 »

Witam wszystkich. Mam jedno pytanie. Robię większy nastaw z śliwek. Na opakowaniu drożdży pisze że jedna paczka jest na 25 l. Moje pytanie czy jeśli zwiększę ilość wody to też będzie taki sam efekt?
promocja
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?

Post autor: .Gacek »

Jeżeli zrobisz 40 litrów to będzie okey, ale jeżeli dasz 100 litrów to będzie kicha...
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?

Post autor: Doody »

Jeżeli robisz nastaw z myślą o śliwowicy, to broń Boże nie dolewaj wody do śliwek. Zmiksuj śliwki i dodaj pożywki i drożdży. Fajnie jeszcze dodać do zmiksowanych owoców pektoenzymu aby wyciągnąć sok z owoców, ale bez pekto też się uda.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?

Post autor: bombel6622 »

Tak taka pseudo śliwowica. Ale z samych owoców bedzie mało płynu. Mój keg ma 50 l to musiał bym chyba 300 kg śliwek użyć. Mam ok 70 kg
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?

Post autor: Doody »

Z 70 kg śliwek wyciśniesz 40l płynu bez dolewania wody i to po odfiltrowaniu skórek i pestek. Przedwczoraj w 60 kg śliwek (pierwsza beczka) wlałem do kega 33l płynu. 20 czystego płynu i 13 litrów z mętami (po wstępnej filtracji na durszlaku). Grzałem połową mocy, nic się nie przypaliło.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 sie 2019, 11:52 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?

Post autor: masterpaw2 »

@bombel6622, odnośnie pytania na temat ilości drożdży to jedno opakowanie spokojnie ogarnie nastaw o który Ci chodzi (około 50l). Pamiętaj tylko o właściwym napowietrzeniu go, przed dodaniem drożdży, i dodaniu odpowiedniej ilości pozywki. Wszak wszem wiadomo, że w początkowej fazie swojej działalności drożdże namiętnie się rozmnażają i potrzebują do tego tlenu, dlatego tak istotne jest napowietrzanie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?

Post autor: bombel6622 »

Dziękuję. A drylować sliwiki? Czy jest to nie potrzebne?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 sie 2019, 14:09 przez bombel6622, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?

Post autor: Doody »

Nie dryluj (chyba, że masz na to czas) Wsyp do beczki, mieszadłem do farb "rozbełtaj" na wysokich obrotach. Dobrze jest dodać pektoenzym (wyciąga sok z owoców). Potem pożywkę i drożdże. Dobrze napowietrz nastaw. Już po kilku minutach nastaw się fajnie upłynni. Możesz dla zwiększenia wydajności dodać 6-7 kg cukru lub glukozy (lepiej).
Jak zacznie fermentować, zatapiaj czapę z owoców przez pierwsze 2-3 dni, tak 2 razy dziennie.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?

Post autor: .Gacek »

Jak dodasz pektoenzymu do nastawu to śliwki same się wydrylują, po kilku dniach będą rozpadać się w dłoni. Przy wstępnej filtracji zostaną Ci wszystkie na sicie.
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?

Post autor: bombel6622 »

A czy dodanie wody jest dużym błędem? Wcześniej robiłem np z gruszek i normalnie lałem wodę i było ok.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?

Post autor: eldier »

A co Ci da ta woda?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Czy taka ilość drożdży wystarczy?

Post autor: .Gacek »

Jeżeli masz dużo owoców to możesz pokusić się o ortodoksa i zrobić bez dodatku wody i bez dodatku cukru. Taki destylat jest bardzo aromatyczny.
Jeżeli jednak dopiero się uczysz to proponuję dodać trochę wody i nie wiecej jak kilo cukru na każde 10 kilogramów owocu. Spróbuj jednego i drugiego a będziesz wiedział, którą drogą iść dalej ☺
Pozdrawiam Gacek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”