Czy piwo jest zepsute? Pleśń? Tlenowce?

Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:

Post autor: Qba »

Witam grono piwoszy,
Przy ostatniej warce Black AIPA zdarzyło mi się coś takiego:
wadapiwa.jpg
Piwo ma ok miesiąca, fermentowane w temperaturze 18-19 oC. Drożdże to US-05. Fermentowało spokojnie ale długo do końca bąblowało, blg początkowe 14 na końcu to ok 4. Tydzień temu chmieliłem na zimno. Kiedy otworzyłem fermentor to widać było delikatne białe płytki na powierzchni ale sądziłem że to jeszcze drożdże, a wczoraj widzę to właśnie, bąble i lekko kwaśny zapach. Piwo po przelaniu waliło farbą (emulsją). W smaku dobre lekko kwaśne ale raczej w porządku. Pleśnią nie czuć.

Czy spotkaliście się z czymś takim? Wypić szybko zanim się zepsuje czy od razu do kibla ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 13 lut 2019, 10:38 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie
promocja
Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń?

Post autor: nike21 »

Zapach może być od drożdży. Jak w smaku ok to ja bym to dalej fermentował i butelkował. Wylać zawsze można. Osobiście się nie spotkałem z zapachem farby choć sam nie wącham w trakcie fermentacji. Zazwyczaj po 2-3 tyg. Z wyglądu wygląda na kończącą się fermentację.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia

kazu
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 8 lis 2018, 13:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń?

Post autor: kazu »

To wygląda jak zakażenie bakteriami tlenowymi. Trzeba pić szybko :D
Pozdrawiam
Kazu
Awatar użytkownika

Autor tematu
Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń?

Post autor: Qba »

Dzięki, gdzieś też znalazłem taką informację. Wczoraj była próba organoleptyczna zakapslowanej kilka dni temu buteleczki, póki co jest dobre, lekko się już nagazowało. W smaku jeszcze nieułożone ale bez zapachu farmy i kwasu.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie
Awatar użytkownika

Dagome
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 24 paź 2018, 16:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń? Tlenowce?

Post autor: Dagome »

To co widać na zdjęciu to drożdże i resztki chmielu. Żadnego zakażenia na ten moment nie będzie. Za to fermentacja wygląda na jeszcze delikatnie nie ukończoną, więc uwaga z butelkowaniem.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń? Tlenowce?

Post autor: JanOkowita »

Kiedyś za wcześnie zakapslowałem Trappista i miałem dwie skrzynki granatów. Obryzgało ściany w pokoju, całe szczęście że nie oberwałem kawałkiem szkła np. w oko. Skrzynki zabezpieczone ciężkim kocem wyniosłem za dom i tam powystrzelały do końca.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Aveczek
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 15 lip 2018, 00:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń? Tlenowce?

Post autor: Aveczek »

Na moje oko wszystko jest ok. Na zdjęciu prawdopodobnie jest chmiel. Jak smakuje po takim czasie?
Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń? Tlenowce?

Post autor: nike21 »

Ostatnio butelkowałem lagera który na cichą dostał sporo chmielu na zimno. Efekt był taki że zaczęła pojawiać się piana i wydzielało się sporo CO2. Po przefiltrowaniu przez hopspider i zabutelkowaniu nie ma przegazowania, w smaku wszystko w porządku. Jedynie co to do butelek dostało się trochę drobinek chmielu przez co na ciepło piwo wyłazi z butelki - trzeba schłodzić. Zdjęcie typowego tlenowca masz tu https://www.piwo.org/forums/topic/13281 ... %9B%C5%84/
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
Awatar użytkownika

Autor tematu
Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń? Tlenowce?

Post autor: Qba »

No i po czasie...

Piwo się chyba jednak nie zepsuło a tylko przegazowało, co oznacza że nie wyrobiło do końca.

W smaku jest ok, nie skwaśniało czego się bałem. Może nie jest jakoś super smaczne ale pijalne. No i po chwili stwierdzam ze moc również jest!
DSC_0004ss.jpg
DSC_0012.jpg
DSC_0018.jpg
DSC_0024.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń? Tlenowce?

Post autor: mirek-swirek »

Qba pisze: Piwo się chyba jednak nie zepsuło a tylko przegazowało, co oznacza że nie wyrobiło do końca.
Albo dodałeś za dużo cukru na refermentacje.
Pierwszy post pisales 1,5 miesiąca temu. A juz wtedy stalo miesiac. Wg mnie, odfermentowalo prawidłowo. Kiedy butelkowales to piwo? Ile dales cukru na litr?
Ostatnio zmieniony sobota, 30 mar 2019, 10:29 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warzenie Piwa”