Czy oby nie za wolno pędzę na pot-stillu?

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
biziu
50
Posty: 63
Rejestracja: piątek, 22 mar 2013, 20:47

Post autor: biziu »

Witam kolegów, psociłem dziś z nastawu 1410 (x2) Postanowiłem robić to naprawde woooolno, tylko czy nie za wolno? Wsumie z ok 9l nastawu otrzymałem 1l 66%, 1l 50%, no i grzeje narazie dalej jako pogon do następnych nastawów. Coś mi się wydaje że ciut za dobre mi to wyszło, dodam że nastaw 1410 przygotowałem z 1l starego kompoty ze śliwek i odrobiną rodzynek. A tempo grania było 1l na 2 godz. Czy to jednak nie za wolno?? Bimbuś całkiem całkiem bez przykrego zapachu. Mój sprzęt to szybkowar+szklany deflegmator 28cm z wypełnieniem miedzianym no i dalej chłodniczka. Co o tym wszystkim sądzicie koledzy?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 mar 2020, 09:36 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Chłopcy mają swój dzień raz w roku. FACECI CODZIENNIE
promocja
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Czy oby nie za wolno?

Post autor: panta_rei »

Jeśli wynik Ci pasuje, to niczego nie zmieniaj. Spirtu raczej odpowiednia ilość. Rób tak dalej i nic nie psuj.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

Autor tematu
biziu
50
Posty: 63
Rejestracja: piątek, 22 mar 2013, 20:47
Re: Czy oby nie za wolno?

Post autor: biziu »

No jeśli tak to cieszy mnie ten fakt baaardzo, dzięki Sławku za podpowiedź, pozdrawiam
Chłopcy mają swój dzień raz w roku. FACECI CODZIENNIE
Awatar użytkownika

Grzesiek24
30
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 5 mar 2013, 18:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy oby nie za wolno?

Post autor: Grzesiek24 »

panta_rei pisze: Spirtu raczej odpowiednia ilość.
Psotę 66% nazywasz spirtem :poklon;

Ja rozcieńczam do 60% kilku osobom :respect: Czyli powinienem dawać kolegom to jako spirt a nie bimber :shock:
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Czy oby nie za wolno?

Post autor: panta_rei »

Nie, ja mówię o czystym spirytusie uzyskanym z 2kg cukru, moc destylatu mnie wcale nie interesuje ;-) Jeśli chodzi o ścisłość to nawet mu troszkę więcej wychodzi niż powinno, ale to pewnie błąd pomiaru mocy.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czy oby nie za wolno?

Post autor: lesgo58 »

Grzesiek24 pisze:...Psotę 66% nazywasz spirtem :poklon; ...
Tak z ciekawości - od jakiego procentu mówimy, że coś jest spirytusem, a od jakiego, że już nie jest?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

ollo
200
Posty: 249
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
Lokalizacja: okolice Gdańska
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Czy oby nie za wolno?

Post autor: ollo »

Czy to nie jest tak, że wszystko co pochodzi z destylacji to spirytus? Z tą różnicą, że spirytus rektyfikowany cechuje się, wiadomo czym a cała reszta destylatów to spirytusy mniejszej lub większej mocy z większą lub mniejszą ilością zanieczyszczeń?

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Czy oby nie za wolno?

Post autor: arTii »

Czy to tak trudno zrozumieć, że @panta_rei posłużył się skrótem myślowym? że chodzi o przeliczenie uzyskanej ilości alkoholu na czysty spirytus?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”