Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

defacto
900
Posty: 919
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: defacto » czwartek, 19 mar 2020, 16:49

:scratch:
Czy zakażony nastaw zszedłby z 22 do 4blg w 4 doby?
Poza tym węgiel w płynie ma usunąć z alkoholu produkty uboczne fermentacji, pozostawiając czystszy nastaw. Ale skoro piszemy o odwrotnej sytuacji, możemy mieć do czynienia z paradoksem.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 mar 2020, 08:59 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

defacto
900
Posty: 919
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: defacto » czwartek, 19 mar 2020, 18:20

Nie twierdzę, że ten nastaw jest zakażony. Ten nastaw śmierdzi jajem a ja chcę się dowiedzieć czemu, żeby również inni nie popełnili jakiegoś błędu. Hipotezę o zakażeniu wysnuł kol. @japitole. Odpowiedziałem. Po wtóre, Twój post znowu jest szybciej. Wyprzedzasz mnie
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Puzii » czwartek, 19 mar 2020, 19:39

defacto pisze:Twój post znowu jest szybciej. Wyprzedzasz mnie


Ja po prostu z góry wiem o co chcesz zapytać :D

A tak serio to akceptacja postów, pewno dlatego.. ;)

Awatar użytkownika

defacto
900
Posty: 919
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: defacto » sobota, 21 mar 2020, 11:12

Kontynuując wątek, nastaw zszedł do 0blg i nadal pracuje. Natomiast w aromacie prócz jaj, pojawiła się lekka octowa kwaśność, umiarkowanie wyczuwalna na cukromierzu ale w smaku przypomina tylko pół słodkie wino bez kwasów czy jaj. :bezradny:
Czy jest sens czekać do końca fermentacji?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Puzii » sobota, 21 mar 2020, 11:17

defacto pisze:Czy jest sens czekać do końca fermentacji?

Jest, zostaw to w spokoju, już Ci to wiele osób napisało ;)

Sklaruje się, to na rury i będziesz Pan zadowolony ;)

Awatar użytkownika

defacto
900
Posty: 919
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: defacto » poniedziałek, 30 mar 2020, 17:58

Dziwna sprawa z tym nastawem, gdyż mimo tego smrodu, drożdże wypracowały cały cukier w 9dni, po czym nastaw zaczął się klarować i 6 dni później pierwsza partia poszła na rurę. Początkowo obawiałem się problemów z klarowaniem ale okazało się, że prawie cały węgiel w postaci drobnego pyłu, wraz z martwymi drożdzami osiadł na dnie fermentora. Szczerze, spodziewałem się porażki a tymczasem, wyszła całkiem zacna suróweczka.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: Puzii » poniedziałek, 30 mar 2020, 19:06

Khm khm....
że tak sobie zażartuję: A nie mówiłem :D :D


moszeusz
50
Posty: 75
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: moszeusz » poniedziałek, 30 mar 2020, 19:49

To może ja opiszę co - nieco swoich doświadczeń: zrobiłem 2 nastawy (Drożdże BL) - (1) 7 kg cukru dopełnione do 26 litrów w wiaderku fermentacyjnym oraz (2) 10 kg cukru dopełnione do ok 37 litrów w zbiorniku nierdzewnym. Pierwszy miał temp startową ok. 30 stopni, drugi natomiast 27 stopni. Dodałem po 4 g drożdży/litr . Nastaw pierwszy nie przekroczył 34 stopni podczas pracy, podczas gdy drugi miał ponad 36 stopni. I tak, pierwszy pachnie ładnie, jak tani szampan, drugi natomiast daje jajem i innymi siarkopodobnymi zapachami. Sytuacja taka powtórzyła się już drugi raz. Przypuszczam, że większa temperatura fermentacji znacząco wpływa na obecność siarki w nastawie.


RRSC
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 24 lut 2020, 00:35
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: RRSC » piątek, 10 lip 2020, 11:16

A co sądzicie o sterylizacji beczek lampą UV ?

Awatar użytkownika

nemeto
150
Posty: 198
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: nemeto » piątek, 10 lip 2020, 13:31

A po co sterylizować, tyle nastawów co zrobiłem i ani jeden nie został zakażony. Beczka myta tylko letnią wodą z Purem czy Ludwikiem. Ale zawsze podczas pracy przykryta deklem.

Awatar użytkownika

defacto
900
Posty: 919
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: defacto » piątek, 10 lip 2020, 13:59

:scratch:
Bakterio i wirusobójcza to napewno. Jak zadziała np na pleśń?
Jakby dostarczyć odpowiednią dawkę, natężenie i czas ekspozycji, to kto wie?
Tylko czy jest sens inwestować w sprzęt jak pirosiarczyn lub inna chemia w odpowiedniej dawce zrobi to taniej i może szybciej? No nie wiem. Choć jeszcze mi się zakażenie nie zdarzyło, uważam, że sterylizacja zawsze ma sens, niekoniecznie lampką UV.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


rozrywek
2000
Posty: 2110
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy nastaw się zepsuł?

Postautor: rozrywek » sobota, 11 lip 2020, 08:33

Z innej beczki. Albo i z tej beczki.
Wiele osób robi podstawowy błąd, z czym parokrotnie się spotkałem.
Mianowicie umyje beczkę, fermentator czy inny zbiornik i zostawia.
Następnie przy robieniu nastawu za miesiąc nie umyje wszystkiego jeszcze raz. Tylko uważa że było czyste.
Po opróżnieniu potraktować piro, oraz bezpośrednio zaraz przed nastawieniem nowego. I porządnie spłukać.
Pleśń to też grzyby. Tylko że te naszym przyjacielem nie są.
Higiena to podstawa.

Jak grzyb na ścianie. Zamiast to oczyścić to wieszamy obraz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości