Czy nastaw należy mieszać?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
krzychu9667
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2019, 08:54
Podziękował: 1 raz

Post autor: krzychu9667 »

Proszę o poradę
Nastawiłem nowe wino dwa dni temu. Mam dylemat czy nastaw należy mieszać? A jeżeli tak to w jaki sposobów? Czy tylko zakręcić, poruszać wiadrem fermentacyjnych ( w ten sposób nie zamiesza się górnej warstwy ), czy można otworzyć pokrywę z zamieszać np drewnianą łyżką?
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Czy nastaw należy mieszać?

Post autor: inblue »

Krzysiek,
Nie wiem jakie wino nastawiłeś, lecz zasada jest dość prosta.
Nastawu na wino białe się nie miesza; wino czerwone - tak, ponieważ taka jest technologia jego produkcji.
Przykład postępowania w produkcji wina czerwonego masz pod tym linkiem.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Autor tematu
krzychu9667
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2019, 08:54
Podziękował: 1 raz
Re: Czy nastaw należy mieszać?

Post autor: krzychu9667 »

Dzięki za link
Wino jest czerwone

Autor tematu
krzychu9667
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2019, 08:54
Podziękował: 1 raz
Re: Czy nastaw należy mieszać?

Post autor: krzychu9667 »

Tzn mam otworzyć pojemnik i zamieszać łyżką? Nie zepsuje się nastaw jak dostanie powietrza codziennie?
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Czy nastaw należy mieszać?

Post autor: dynio »

Normalnie otwórz pojemnik i zamieszaj czymkolwiek (drewniana łyżka może być)
byleby było zdezynfekowane (możesz wrzątkiem jak nie masz nic innego). Przez pierwsze dni fermentacji wskazane jest dla wina czerwonego zatopienie czapy i zamieszanie nastawu. Pamietaj aby nie przeciągnąć fermentacji w miazdze max to pare dni, później odcedź miazgę od soku i zostaw sam sok do powolnej fermentacji.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”