Proszę o poradę
Nastawiłem nowe wino dwa dni temu. Mam dylemat czy nastaw należy mieszać? A jeżeli tak to w jaki sposobów? Czy tylko zakręcić, poruszać wiadrem fermentacyjnych ( w ten sposób nie zamiesza się górnej warstwy ), czy można otworzyć pokrywę z zamieszać np drewnianą łyżką?
Czy nastaw należy mieszać?
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2019, 08:54
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Czy nastaw należy mieszać?
Krzysiek,
Nie wiem jakie wino nastawiłeś, lecz zasada jest dość prosta.
Nastawu na wino białe się nie miesza; wino czerwone - tak, ponieważ taka jest technologia jego produkcji.
Przykład postępowania w produkcji wina czerwonego masz pod tym linkiem.
Nie wiem jakie wino nastawiłeś, lecz zasada jest dość prosta.
Nastawu na wino białe się nie miesza; wino czerwone - tak, ponieważ taka jest technologia jego produkcji.
Przykład postępowania w produkcji wina czerwonego masz pod tym linkiem.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2019, 08:54
- Podziękował: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2019, 08:54
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Czy nastaw należy mieszać?
Normalnie otwórz pojemnik i zamieszaj czymkolwiek (drewniana łyżka może być)
byleby było zdezynfekowane (możesz wrzątkiem jak nie masz nic innego). Przez pierwsze dni fermentacji wskazane jest dla wina czerwonego zatopienie czapy i zamieszanie nastawu. Pamietaj aby nie przeciągnąć fermentacji w miazdze max to pare dni, później odcedź miazgę od soku i zostaw sam sok do powolnej fermentacji.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
byleby było zdezynfekowane (możesz wrzątkiem jak nie masz nic innego). Przez pierwsze dni fermentacji wskazane jest dla wina czerwonego zatopienie czapy i zamieszanie nastawu. Pamietaj aby nie przeciągnąć fermentacji w miazdze max to pare dni, później odcedź miazgę od soku i zostaw sam sok do powolnej fermentacji.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem