Czy spirytus ze zdjęcia mogę bezpiecznie przepuścić przez kolumnę i bezpiecznie spożywać???
https://naforum.zapodaj.net/528b56977d69.jpg.html

Mieszanina 95,6% etanolu z wodą jest popularnie nazywana spirytusem. Jest to mieszanina azeotropowa i dlatego przez prostą destylację nie można uzyskać etanolu stuprocentowego. Czysty związek jest nazywany spirytusem bezwodnym lub absolutnym, a do jego otrzymywania stosowana jest destylacja azeotropowa w układzie etanol–woda–benzen. Po dodaniu niewielkiej ilości benzenu najpierw wrze potrójny azeotrop etanol–woda–benzen, później azeotrop etanol–benzen, na końcu zaś destyluje czysty bezwodny etanol. Możliwe jest też związanie wody z 95,6% etanolu przez dodanie tlenku wapnia lub bezwodnego siarczanu magnezu lub siarczanu sodu. Etanol absolutny jest higroskopijny i pochłania wodę z powietrza, należy więc przechowywać go w szczelnie zamkniętych naczyniach. Całkowicie bezwodny etanol (zawartość wody poniżej 100 ppm) uzyskuje się przez destylację znad etanolanu magnezu bez dostępu powietrza.
arTii pisze:...Masz wyraźnie oznakowany CZDA ...
ePiotr pisze:potrafią pół litra do mycia pędzla albo wałka zużyć
zzibii pisze:...skoro spirytus przeznaczony jest do mycia pędzli.
ePiotr pisze:Butelki jak na foto z fabryczną akcyzą (sam odkręcałem i nie była zerwana). Z tego co wiem to na miejscu na pewno nikt nie rozlewa. Dają to do przemywania pewnych elementów w urządzeniach które kosztują od 1.5 do 2.5 milionów PLN więc może być czysty. Gdzie można podesłać próbkę? Jakie to mogą być mniej więcej koszty?
Wróć do „Zdrowie i Bezpieczeństwo”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość