Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
Burasek
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 21 mar 2012, 14:18
Załączniki
Czy można mieszać nastawy

Postautor: Burasek » czwartek, 26 kwie 2012, 07:45

Witam mam pytanie do znawców tematu.
Mam nastaw z gruszek ale niewiele, ze względu na brak pojemników fermentacyjnych stoi w balonie 15 l. Zostało mi trochę ok 5-7 l nastawu ryżowego z poprzedniego psocenia, bo nie weszło do kega.
Czy jest sens mieszać nastawy, czy lepiej nastawić znów ryż a to co zostało, zostawić i wtedy połączyć z nowym nastawem ryżowym?

Pozdrawiam B
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 kwie 2012, 08:46 przez pokrec, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawka stylu. Posty piszemy tak, żeby nie trzeba było się niczego domyślać.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: Czy można mieszać nastawy

Postautor: pokrec » czwartek, 26 kwie 2012, 08:48

Z punktu widzenia samego procesu - nie ma żadnych przeciwwskazań do łaczenia nastawów. Dostaniesz psotkę gruszkowo - ryżową. Musisz sam sobie odpowiedzieć, czy chcesz taki eksperyment przeprowadzić. Ale myślę, że wynik smakowy mógłby być ciekawy.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Czy można mieszać nastawy

Postautor: klodek4 » czwartek, 26 kwie 2012, 12:42

Właśnie niedługo będę jechał/pędził taki mieszany nastaw, jabłko+banan, sam jestem ciekawy smaku, nie chciałem robić małych nastawów więc wszystko zmieszałem w jednej butli, za kilka dni myślę że będzie gotowe na rurki, pozdrawiam


psotnikpiotr
100
Posty: 130
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: Czy można mieszać nastawy

Postautor: psotnikpiotr » sobota, 23 mar 2019, 01:51

Witam.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych odemnie.
Robię właśnie dwa nastawy z dodatkiem zboża. Pierwszy nastaw według przepisu kolegi Calyxa z tematu "ziarno bez zacierania" na życie a drugi nastaw będzie na kukurydzy taki jak na wujka jessiego. I teraz moje pytanie. Czy mogę po skończonej fermentacji zmieszać przed destylacją te nastawy? Chodzi mi o destylat żytnio-kukurydziany. Co o tym sądzicie?
Dziękuję i pozdrawiam.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:

Awatar użytkownika

psotamt
450
Posty: 487
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Czy można mieszać nastawy

Postautor: psotamt » sobota, 23 mar 2019, 06:26

psotnikpiotr pisze:Czy mogę po skończonej fermentacji zmieszać przed destylacją te nastawy?
To zaciery, nie nastawy ;) Oczywiście, że możesz, nie pogryzą się. Nie wiem co Cię do tego motywuje by mieszać, ja wolałbym pogonić oddzielnie. Choćby dla sprawdzenia który produkt końcowy lepiej smakuje, jaka jest wydajność danego surowca.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire


psotnikpiotr
100
Posty: 130
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: Czy można mieszać nastawy

Postautor: psotnikpiotr » sobota, 23 mar 2019, 07:06

Bardziej nazwał by je nastawami cukrowy mi z dodatkiem zboża ponieważ dodałem do każdego po 4kg cukru:) popełniłem już obydwa nastawy tego typu z osobna i bardzo mi przypadły do gustu :D Więc teraz pojawiła się taka fantazja, żeby zmieszać to razem i przepuścić. Może z tego wyjść całkiem ciekawy smak :lol: taki kukurydziano-żytni :)
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:

Awatar użytkownika

Góral bagienny
250
Posty: 262
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy można mieszać nastawy

Postautor: Góral bagienny » sobota, 23 mar 2019, 07:27

Przepuść osobno, a dopiero gotowy trunek zmieszaj. Na początek 500ml. Jak Ci posmakuje zmieszasz resztę.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2019, 09:22 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Online
Awatar użytkownika

Doody
1750
Posty: 1764
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Czy można mieszać nastawy

Postautor: Doody » sobota, 23 mar 2019, 08:31

psotamt pisze:To zaciery, nie nastawy ;)

To akurat nastawy ;) Zarówno "wujkowy zacier" jak i zbożówką z cukrem.
Co do mieszania, warto spróbować :ok:
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2019, 08:33 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek


psotnikpiotr
100
Posty: 130
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: Czy można mieszać nastawy

Postautor: psotnikpiotr » sobota, 23 mar 2019, 12:55

A czy zmieszany gotowy destylat będzie inaczej smakował niż zmieszany nastaw przed gotowaniem. Jestem ciekawy... :scratch:
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:


acurlydrug
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Czy można mieszać nastawy

Postautor: acurlydrug » sobota, 23 mar 2019, 13:33

Skoro masz już osobno przegotowane to zmieszaj, a nowe gotuj wspólnie. Będziesz miał porównanie.


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości