Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zahir92
50
Posty: 76
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Załączniki
Czy mogę dolać wody?

Postautor: Zahir92 » sobota, 6 sie 2016, 09:57

Koleżanki i koledzy!
Wczoraj nawarzyłem Witbiera z zestawów Browamatora. Zestaw na 20 litrów

Skład zestawu:
słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany 1,3 kg
słód Weyermann® pilzneński - śrutowany 2,5 kg
płatki pszeniczne 0,5 kg
suszona skórka gorzkiej pomaraczy Curacao 20 g
suszona skórka słodkiej pomarańczy 20 g
kolendra piwowarska 20 g
chmiel Styrian Golding (SLO) 30 g
chmiel Saaz (CZ) 30 g
drożdże Safbrew S-33,

Po gotowaniu otrzymałem 15 litrów i nie mierząc Blg, zadałem drożdże. Włożyłem do wanny z wodą + wkłady turystyczny do lodówek. Dziś pięknie mi pracuje ale pochylając się nad fermentatorem i wąchając ulatujący gaz poczułem silny zapach chmielin. To że nie dolałem wody zrobiłem z premedytacją gdyż chciałem otrzymać mocniejsze piwo, bardziej ekstraktywne ale nie pomyślałem, że w przepisze jest dużo chmielu więc piwo będzie pewnie silnie nachmielone. Co mam zrobić? Z jednej strony nie chce otwierać fermentatora i badać Blg, z drugiej nie wiem nawet czy wolno rozwadniać piwo podczas fermentacji. Nie robić nic? Pomóżcie...

Pozdrawiam


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

pawelklin
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2013, 20:45
Krótko o sobie: Początkujący psotnik, żonaty, 2 nastoletnich dzieci, kot i pies. Mieszkanie + działka. Z trudem znajduję czas na hobby. Dużo jezdżę na rowerze. Znam się na serwerach AS/400.
Ulubiony Alkohol: Nalewki owocowe.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Szamotuły
Załączniki
Re: Czy mogę dolać wody?

Postautor: pawelklin » niedziela, 7 sie 2016, 16:55

Teraz zostaw, niech skończy fermentować. Użyj więcej wody (przegotowanej), jak będziesz dodawał cukier do refermentacji. Gotuj ten cukier w mniejszej ilości wody i - po wystudzeniu - wlej do czystego fermentora, następnie przelej do niego piwo (tak żeby się wymieszało), bezpośrednio przed rozlewem do butelek.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Warzenie Piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości